Kultūras jaunumi

Piektdien, 11. decembrī, laikrakstā „Latvijas Avīze” un vēlāk arī interneta portālā „LA.LV.” varēs lasīt žurnālistes Anitas Bormanes organizēto un vadīto tiešsaistes diskusiju "Vidzemes dziedāšanas un muzicēšanas tradīcijas Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā: pozicionējums, ieguvumi un perspektīvas", kas tapusi Valsts Kultūrkapitāla fonda "Vidzemes kultūras programma 2020" ietvaros, ko finansē VAS "Latvijas valsts meži" un atbalsta Vidzemes plānošanas reģions.

Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā no Vidzemes muzikālajām tradīcijām šobrīd iekļauta Ieviņa ermoņiku spēles tradīcija, caurspēlējamās cītaras spēle un dūru cītaras būvēšanas un spēles tradīcija. Zoom formātā notikušā apaļā galda dalībnieki –  Latvijas Nacionālā kultūras centra Nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere, folkloriste, filozofe, bērnu folkloras kustības „Pulkā eimu, pulkā teku” organizētāja Māra Mellēna un etnomuzikologs, seno instrumentu izgatavotājs Ilmārs Pumpurs – diskutēs par to, ko vērtības kopšanai un saglabāšanai sniedz iekļaušana šajā sarakstā; vai var uzskatīt, ka Vidzemes muzikālo tradīciju lietpratēji jeb meistari tiek pietiekami apzināti, novērtēti, aizsargāti un atbalstīti; kā veicināt tradicionālo instrumentu spēles apgūšanu skolās un kādām Vidzemes vērtībām vēl būtu vieta šajā sarakstā.

   

Kapelas „Ieviņas” dibinātājs, seno instrumentu meistars Valdis Andersons pats ir rekonstruējis šo Vidzemei raksturīgo mūzikas instrumentu, kas iekļauts Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Foto: A. Krauze.

„Lai mūzikas instrumentu spēles saglabāšanu nodrošinātu daudzmaz pietiekamā līmenī, beidzot jāpanāk tas, lai tradicionālā mūzika ienāk mūzikas skolās ne tikai kā fakultatīvs priekšmets – folkloras ansamblis vai pulciņš –, bet arī specializēts mācību priekšmets, kas gan arī no pasniedzēja prasītu specializētas zināšanas,” uzskata etnomuzikologs, seno instrumentu izgatavotājs, biedrības „Skaņumāja” pārstāvis Ilmārs Pumpurs.

Savukārt folkloriste, filozofe, bērnu folkloras kustības „Pulkā eimu, pulkā teku” organizētāja Māra Mellēna uzsver: „Jaunajā kompetenču izglītībā parādās tas pats jautājums, kas bija 80. gadu sākumā – ka profesionālā māksla nav augstāka vērtība par tradicionālo mākslu – tautasdziesma nav avots profesionālajai mūzikai, bet ir līdzvērtīga kultūrvides daļa.”

Informāciju sagatavoja A. Bormane

04.12.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930