Kultūras jaunumi

Vasaras saulgriežos, 21.jūnijā, saulrieta koncertā Gaujas krastā pie Līgatnes pārceltuves piedzīvosim gada garāko dienu un īsāko nakti.  Koncerts īpašā vietā ar īpašu noskaņu, kur skatītāji vienā Gaujas krastā savīsies ar otrā krastā esošajiem mūziķiem, kopā radot saules pavadīšanas rituālu. Līgatnes gleznaino dabas ainavu pie Gaujas piepildīs gan klausītāju iemīļotas un populāras tautasdziesmas, gan pazīstamas un līdzi dziedamas melodijas Aleksandras ŠPICBERGAS un Ērikas EGLIJAS-GRĀVELES izpildījumā.

Vasaras saulgriežu diena Līgatnē iesāksies ar Latvijas Radio 2 organizēto Vislatvijas aktivitāti „Gadsimta garākā līgodziesma”. Līgatni šajā pasākumā pārstāvēs jauktais koris LĪGATNE - diriģents Mārcis Katajs. Radio tiešraidei ar savu priekšnesumu koris pieslēgsies plkst. 6:45. Šajā pasākumā koris “Līgatne” piedalījās arī iepriekšējā gadā, un labās tradīcijas tiek turpinātas, palaižot līgo dziesmu līdzi Gaujas straujajam tecējumam un izbaudot rasainu vasaras rītu upes krastā. Saulgriežu dienā tas ir īpašs rituāls arī pašiem dziedātājiem, iesākot garāko gada dienu ar muzicēšanu uz Līgatnes pārceltuves prāmja.

Savukārt, vakara programmā – koncertā iekļautas divas spilgtas latviešu dziedātājas, kuras lepojas ar savu latvietību un vēlas to parādīt skatītājiem caur dziesmu tieši saulgriežu vakarā. Plkst. 21:00 uz īpašās saulgriežu skatuves kāps Aleksandra Špicberga kopā ar mūziķiem Ati Andersonu un Kasparu Kurdeko. Saulgriežu programmā iekļautas skanīgas latviešu tautasdziesmas, virtuozas Imanta Kalniņa melodijas un dziesmas, kuras izceļ īpašo Aleksandras balss tembru un spēcīgo vokālu. A. Špicberga: “Mums nav jāizdomā jauna Latvija, jo tāda mums jau ir dota. To mums devuši senči – mūsu saknes un valoda. Dziedāsim visi kopā savā skaistajā latviešu valodā un atcerēsimies, ka it viss ir iespējams, ja vien mēs būsim vienoti.” 

Plkst. 22:00 koncertu “Saulgrieži Gaujas krastā” turpinās šarmantā Dailes teātra aktrise Ērika Eglija-Grāvele. Savādāks balss tembrs, aktrises individuālā pieeja dziesmu interpretācijai, niansēts skanējums un izjusts dziedājums ir Ērikas dziesmu pasniegšanas bagātība.

“Saulgrieži man saistās ar latviskajām tradīcijām un rituāliem, ko piekopa mūsu senči, ar dabas maģiju un tās spēku...ar kaut kā veca aiziešanu un jauna sākumu... Sagaidīt Saulgriežus Līgatnē, koncertējot gandrīz pēc vesela gada klusēšanas un turklāt uz tik neparastas skatuves, būs vienreizēji neaizmirstams notikums,” saka Ērika Eglija-Grāvele par gaidāmo uzstāšanos. Koncertā izskanēs ar dziesminieka Haralda Sīmaņa dziesma EZERS, kuras izjustais un aizkustinošais izpildījums pārsteidza skatītājus TV3 šovā BALSS MASKĀ.

Koncerta klausīšanai no krasta aicinām ņemt līdzi pledus un sedziņas.

Aktīvākie koncerta apmeklētāji aicināti izmantot iespēju baudīt koncertu uz ūdens laivās, cenšoties noturēties Gaujas intensīvajā straumē. Laivas nodrošina paši apmeklētāji un paši atbild par drošību uz ūdens.

Saulgrieži Gaujas krastā būs jauki pavadīts laiks, taču aicinām visiem apmeklētājiem ņemt vērā valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus un individuālo atbildību par savu veselību.

Uzziņai: Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs piedāvā dažādas izklaides un atpūtas iespējas. Iepazīties ar plašāku tūrisma piedāvājumu var tīmekļa vietnē www.visitligatne.lv un sociālā tīklā Facebook kontā @visitligatne, apskatot Līgatnes apkārtnes iespējas.

Aleksandra ŠPICBERGA ir viena no spilgtākajiem jaunās paaudzes mūziķiem Latvijā ar dabisku muzikalitāti un neparasti spēcīgu balsi. Aleksandrai ir 19 gadi, un viņa mācās Rīgas Doma kora skolā, apgūstot akadēmisko vokālo dziedāšanu. Īpaša vieta viņas repertuārā ir latviešu populārajai mūzikai un folklorai. Ir izdoti divi Aleksandras solo albumi: 2015. gadā debijas CD „Iepazīšanās”  un otrs - „Aicinājums”, kurā iedziedātas ļoti pazīstamas melodijas – gan tautas, gan komponistu radītas. Aleksandra muzicēs kopā ar  talantīgiem mūziķiem Ati Andersonu (taustiņi) un Kasparu Kurdeko  (sitamie instrumenti).

Ērika EGLIJA-GRĀVELE ir Dailes teātra aktrise kopš 2010.gada. Papildus aktrises karjerai Ērika pievērš īpašu uzmanību savu vokālo prasmju attīstīšanai. Par to var pārliecināties klausītāji, ik reizi atklājot kādu jaunu skanējumu Ērikas sniegumā. Plašāku auditoriju ar savām vokālajām prasmēm Ērika Eglija-Grāvele pārsteidza TV3 dziesmu spēlē ”Balss maskā”,  slēpjoties zem maskas RĪGA. Izjustais un aizkustinošais skanējums pārsteidza skatītājus, izpildot dziesminieka Haralda Sīmaņa pazīstamāko kompozīciju “Ezers”.

Papildu informācijai:
Pašvaldības aģentūra “Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs”
Kaspars Grīnfelds
+371 29184737
kultura PIE ligatne PUNKTS lv

18.06.2021

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930