Kultūras jaunumi

No 18. – 26. septembrim Koncertzāle “Cēsis” aicina uz jau septīto starptautisko festivālu Čello Cēsis, kas šogad savus klausītājus pārsteigs ar festivālam īpaši veidotām programmām plašā muzikālo žanru spektrā, bet ar vienojošu elementu – nepārspējamo mūzikas instrumentu čellu. Rudenī Cēsīs pulcēsies mūziķi no Argentīnas, Lielbritānijas, Itālijas, Polijas, Krievijas, Zviedrijas un, protams, Latvijas, lai kopā ar klausītājiem svinētu patiesus čellmūzikas svētkus.

Šogad festivāls Čello Cēsis norisināsies kā ierasts septembrī, tā iesākot Koncertzāles “Cēsis” astoto koncertsezonu. Festivāls tiks atklāts  18. septembrī un turpināsies nedēļas nogalē no 24. līdz 26. septembrim.

“Laiks, kuru esam pārdzīvojuši, tagad prasa jaunas, nepieredzētas un spēcīgas emocijas. Šī gada festivāls klausītājiem liks noskaņoties uz intensīvu, piesātinu, kolorītu māksliniecisko pieteikumu, daudzveidīgu čellmūzikas spektru un tekstūru. To veidos čellisti ar spēcīgu un neordināru personību, mūziķi - interpreti, performatori, inovatori, radītāji un eksperimentētāji, mākslinieki, kuru skatiens raugās tālu pāri iespējamām un neiespējamām mūzikas robežām. Mūzikas žanri un skaņas meklējumi būs dažādi, bet festivāla vienojošais elements ir Mūziķis, tā radošais spēks, kas pārvarējis šo grūto laiku un spējis radīt ko jaunu un nebijušu, klausītājiem festivāla koncertos sniedzot svaigu mūzikas pieredzi un arī pa kādam negaidītam skaniskam atradumam,’’ šī gada Čello Cēsis programmu raksturo koncertzāles mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska. 

Ik gadu Čello Cēsis festivāla programmās tiek iekļauti skaņdarbi, kas iezīmē citādus čella kā mūzikas instrumenta skaniskos meklējumus un formas. Šogad tam veltīts vakars 18. septembrī, “Čello Cēsis Ambient”, kas trīs setos, trīs programmās atspoguļos dažādus mūzikas žanrus un virzienus, iezīmējot ikreiz citādu čellmūzikas skaņu telpu. Savā ziņā šis koncerts turpina Koncertzāles “Cēsis” pastāvīgā repertuāra ciklu “Ambiente skatuve”, kas gadu gaitā jau piesaistījusi uzticamu klausītāju loku.

“Čello Cēsis Ambient” vakaru atklās viena no koncertzāles šī gada rezidences māksliniecēm, čelliste Margarita Balanas, kas festivālā viesojusies jau vairākkārt. Margarita piedāvās jaunu koncertprogrammu “1920”, kuras koncepts radīts sadarbībā ar skotu komponisti Lūsiju Trīčeri (Lucie Treacher) un tajā būs iekļauts jaundarbs “Portāli”, kas tiek rakstīts īpaši Čello Cēsis. Lūsijas skaņdarbs tiks papildināts ar teatrāliem elementiem, kas ar Stravinska, Geršvina, Ravēla, džeza un blūza mūzikas citātiem klausītājus aizvedīs 20. gadsimta 20-tajos gados. Programmā atskaņotā mūzika aranžēta specifiskam sastāvam - čellam, perkusijām, klavierēm un kontrabasam.

Turpinājumā britu komponists un mūzikas producents Toms Adams un  argentīniešu izcelsmes, Berlīne dzīvojošais čellists Sebastjans Plano pārstāvēs minimālisma virzienu. Viņu piedāvātā programma būs klajš pretstats šobrīd tik uzmācīgajai interneta vides pārsātinātībai – tā izcels skaņas telpas tīrību, bet atmosfēriskā mūzika ievedīs klausītāju pasaulē, kurā ir dzīva apjausma par īstenību un patiesumu. Koncertzāles “Cēsis” apmeklētājiem abu mākslinieku vārdi nav sveši, jo katrs ar savu solo programmu viesojušies Cēsīs “Ambiente skatuve” cikla ietvaros. Šoreiz klausītāji tiksies ar abiem mūziķiem īpaši festivālam Čello Cēsis radītā programmā.

Savukārt, vakara noslēgumā poļu čelliste un komponiste Resina un viņas  projekts “Pēdas” (Traces) čellam un sitaminstrumentiem, kas papildināts ar elektroniku un video mākslas elementiem, radīs neordināru skanējumu un klausītājiem sniegs unikālu mūzikas uztveres pieredzi, pārkāpjot tradicionālās skaņu telpas robežas. Resina komponējusi kino un teātrim, viņas skaņdarbi izmantoti modes namu Gucci un Givenchi skatēs, kā arī Netflix filmas “Divi pāvesti” (The Two Popes) video pieteikumā.

Festivāla otrais cēliens, kas gaidāms no 24. līdz 26. septembrim, klausītājiem piedāvās klasiskas vērtības, pasaules mūzikas pieskārienu, džeza dzīvelīgumu un improvizācijas kaisli.

Piektdien, 24. septembrī, Čello Cēsis koncertā “LNSO un Dvoržāka čellkoncerts” uzmirdzēs klasiskas vērtības un jaunība. Melodiskajā un grandiozajā Antonīna Dvoržāka Čellkoncertā satiksies pasaules prestižāko koncertnamu skatuves jau iekarojušais latviešu čellists Kristaps Bergs un tikpat spoži savu karjeru sākušais, vēl pavisam jaunais krievu diriģents Maksims Jemeļjaničevs, kurš, visus apbūris savos debijas koncertos, nu ieguvis izcili atjautīgā un stilīgā titulu, spējot aizraut no pirmās līdz pēdējai notij. Jauneklīgā skanējumā baudīsim arī Sibēliusa Piekto simfoniju. Abu muzikālo lieldarbu skanējumu krāšņos mūsu lieliskais Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris.

Būtiski atzīmēt, ka koncerta norise ar nedaudz citādāku nosaukumu - “LNSO, Dvoržāka čellkoncerts un Sibēliusa piektā”, bija plānota Lielajā ģildē, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra 2020./2021. gada repertuārā, un uz to tika sākta biļešu tirdzniecība. Šobrīd, sākoties ilgi gaidītajiem Lielās ģildes remontdarbiem, Latvijas nacionālais simfoniskais orķestris koncertu ir spiests atcelt un naudu par biļetēm atgriezt. Ar nemainīgu koncertprogrammu koncerta rīkošanu uzņēmusies Koncertzāle “Cēsis”, to iekļaujot festivāla Čello Cēsis programmā. Visus interesentus, kas bija iegādājušies biļetes uz koncertu Rīgā, aicināti tās atgriezt, pretī saņemot naudu, un iegādāties jaunas – uz koncertu 25. septembrī Cēsīs.

Sestdienas vakarā, 25. septembrī, festivāla īpašais viesis itāļu čellists, komponists un par akadēmiskās pasaules huligānu dēvētais Džovanni Solima savā solo programmā ”Folk cello” atklās  daudzveidīgu un pārsteidzošu čella skanējumu, kas aizvedīs klausītājus muzikālā ceļojumā, atklājot jaunus un negaidītus horizontus. Skanēs melodijas čellam no baroka laika līdz dažādu tautu tradicionālajai mūzikai un dziesmām no dzimtās Sicīlijas, kā arī rokmūzikas un klasikas kanona citāti – bagātīga un daudzslāņaina programma izcili virtuozā izpildījumā.

Festivāla noslēguma programma, svētdien, 26. septembrī, tapusi sadarbībā ar Latvijas Radio bigbendu. Koncertā dzirdēsim divus solistus - Margarita Balanas atskaņos ekscentriskā austriešu komponista Frīdriha Guldas 1980. gadā sarakstīto Koncertu čellam un pūtēju orķestrim, savukārt zviedru kontrabasists un arīdzan čellists Lars Danielsons ļausies improvizatoriskai programmai džeza noskaņās, izmantojot abu savā arsenālā esošo instrumentu sniegtās iespējas.

VII Starptautiskā festivāla Čello Cēsis norisi atbalsta Vasts kultūrkapitāla fonds un Cēsu novada pašvaldība.

Biļetes uz koncertiem “Čello Cēsis Ambient” un “Čello Cēsis, LNSO un Dvoržāka čellkoncerts” jau nopērkamas internetā www.bilesuparadize.lv, “Biļešu Paradīze” tirdzniecības vietās un Koncertzāles “Cēsis” kasē. Biļetes uz pārējiem festivāla notikumiem pārdošanā jau drīzumā.

Līdz 15. augustam biļetes uz “Cēllo Cēsis Ambient I Toms Adams&Sebastians Plano, Resina un Margarita Balanas” pieejamas par īpašo cenu – 15 EUR, vēlāk biļešu cena – 20 EUR.

Biļetes uz festivāla koncertiem ir derīgas tikai kopā ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, kas apliecina, ka apmeklētājs ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19 vai pārslimojis Covid-19 pēdējo 6 mēnešu laikā.  Apmeklējot pasākumu, obligāti jāuzrāda personu apliecinošs dokuments, personalizēta biļete un derīgs sertifikāts.

Vairāk informācijas: Egija Saļņikova, Koncertzāles “Cēsis” mārketinga un komunikācijas vadītāja, egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv, +371 26171151

31.07.2021

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031