Kultūras jaunumi

Ar vijoles spēlmaņu koncertu šoruden turpināsies tradicionālās instrumentu spēles festivāls “Dzīvā mūzika”. Svētku koncertā 11. septembrī Smiltenē satiksies labākie tautas mūzikas vijolnieki no Latvijas un tuvākajām Ziemeļeiropas kaimiņzemēm.

Turpinot pērn novembrī iesākto tradicionālās vijoļu spēles lekciju tēmu, šogad atsākas tautas mūzikas instrumentu spēles festivāls “Dzīvā mūzika”, kas veltīts tradicionālajai vijoļu spēlei. Svētku galvenajā koncertā Smiltenē šī gada 11.septembrī piedalīsies spilgtākie tradicionālā stila spēles meistari no Latvijas, kā arī spēlmaņi no kaimiņzemēm – Lietuvas, Igaunijas un Zviedrijas.

Viens no festivāla organizētājiem, etnomuzikologs Ilmārs Pumpurs uzsver, cik nozīmīga ir tradīcijas nepārtrauktība: “Festivāls tiek rīkots ik gadu, katrā norises reizē klausītājus iepazīstinot ar kādu īpašu instrumenta spēles tradīciju. Tas ietver gan koncertus, gan speciālistu lekcijas un meistarklases, gan dalībnieku saspēlēšanos. Šī brīža īpašajā situācijā norise ir izstiepusies 2 gadu garumā. Vijoļu spēlmaņu koncerti papildinās pērn notikušos teorētiskos lasījumus. Veidojot “Dzīvo mūziku”, esam centušies panākt, lai tas nav tikai izklaidējošs pasākumus, bet sniegtu arī nozīmīgas izglītošanās iespējas, ļaujot plaši un vispusīgi iepazīt reģiona instrumentu spēles tradīcijas.”

Festivāls iesāksies ar ieskaņas koncertu un tradicionālo deju vakaru Folklubā “Ala pagrabs” Rīgā (Peldu ielā 19), kur uzstāsies festivāla ārzemju viesi. Svētku koncertā Smiltenē būs dzirdama gan postfolkloras grupas “Iļģi” līdere Ilga Reizniece un grupas “Tautumeitas” vadītāja Asnate Rancāne, gan tautas mūzikas kapelas “Hāgenskalna muzikanti”, “Skaņumājas vijolnieki” un citas. Kaimiņtautu vijoles spēles manieri demonstrēs festivāla teorētisko lekciju pasniedzēji Matss Edens no Zviedrijas un Helina Pihlapa no Igaunijas, kā arī Daila Kirdiene no Lietuvas. Bet šī gada festivāla īpašais viesis būs vijoļu spēles vecmeistars Jānis Ciguzis no Vijciema, kurš spēles prasmes pārmantojis dzīvā tradīcijā.

Festivāls aizsākās jau 2020. gadā ar teorētiskajiem lasījumiem par instrumenta vēsturi Ziemeļeiropas reģionā, spēles stiliem un tehniskajiem paņēmieniem. Lekciju ierakstus pilnā apjomā joprojām var  noskatīties biedrības “Skaņumāja” mājaslapā muzikanti.lv

Tautas mūzikas festivāla "Dzīvā mūzika" programma

(Programmā iespējamas izmaiņas!)

Piektdien, 10. septembrī Rīgā  (Folklubā “Ala pagrabs”, Peldu ielā 19)

20.00 Ārzemju viesu koncerts un danči

Piedalās: Matss Edens (Zviedrija), Helina Pihlapa un folkloras klubs “Maatasa” (Igaunija), Gaila Kirdiene un folkloras  grupa “Griežikai” (Lietuva).

Sestdien, 11. septembrī Smiltenē  (viesu nama “Brūzis” dārzā, Brūža ielā 2)

17.00 Vijoļu spēles svētku koncerts.

Piedalās: Ilga Reizniece, Asnate Rancāne un ģimeņu kopa “Garataka”, vijoļu grupa “Skaņumājas vijolnieki”, Zane Kriumane un kapela “Hāgenskalna muzikanti”, vecmeistars Jānis Ciguzis un “Kaktu balles muzikanti”, Matss Edens (Zviedrija), Helina Pihlapa un folkloras klubs “Maatasa” (Igaunija), Gaila Kirdiene un folkloras  grupa “Griežikai”.

Koncerts notiks ievērojot tā brīža epidemioloģiskās drošības nosacījumus. Ieeja bez maksas, uzrādot Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas vai negatīva testa sertifikātu. Festivālu organizē biedrība “Skaņumāja” un Latvijas Nacionālais kultūras centrs ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Smiltenes novada Kultūras centra atbalstu.

Informāciju sagatavoja: Jānis Dzimtais, biedrības “Skaņumāja” sabiedrisko attiecību speciālists

 

09.08.2021

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031