Kultūras jaunumi

Aicinām 8. oktobrī no plkst.16.00 uz konferenci “Niklāvs Strunke. No Vaidavas līdz Romai”, lai vairāk uzzinātu par mākslinieka dzīves gājumu un saistību ar Vaidavu.

Konferencē ar priekšlasījumu “No Vaidavas līdz Romai” uzstāsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas (18.gs.–20.gs. I puse) vadītāja, mākslas vēsturniece Aija Brasliņa, par Niklāva Strunkes dekoratīvās mākslas projektiem ar priekšlasījumu “”Sociāli noderīga” māksla” uzstāsies Latvijas Arhitektūras muzeja vadītāja, mākslas vēsturniece Ilze Martinsone, ar priekšlasījumu “Mākslas darbi kā “bezsaimnieka manta”” uzstāsies Vidzemes Augstskolas profesors, mākslas vēsturnieks Jānis Kalnačs, savukārt par Niklāva Strunkes un Martas Rasupes dzīves ceļu saskares punktiem ar priekšlasījumu “Manas ilgas pēc Itālijas ir neizsakāmi lielas” uzstāsies Latvijas Nacionālās bibliotēkas sociālo un humanitāro zinātņu lasītavas nozaru informācijas eksperte Astra Šmite.

Niklāvs Strunke, gleznotājs, grafiķis, grāmatu ilustrators un scenogrāfs, viens no izcilākajiem latviskā stila iedibinātājiem grāmatu grafikā. Mākslinieks, kurš pārliecinoši un spilgti apliecinājis sevi Eiropas mākslinieciskā avangarda apritē. Ekscentrisks, temperamentīgs – košs gan dzīvē, gan mākslā. Mākslinieks, kura vārds ierakstīts Latvijas Kultūras kanona sarakstā.

Niklāvs Strunke bija karavīra dēls, mežsarga mazdēls trešajā paaudzē, pirmos dzīves gadus pavadījis kazarmu vidē Polijā, bet latviešu valodu un latvisko dzīvesziņu mācījies, dzīvodams “Palmēnos”, dzimtas mājās Vaidavā. Apkaimes dabas skaistums, vectēva darba tikums, vecmāmiņas uzburtā pasaku un leģendu pasaule vēlāk atspoguļojas mākslinieka daiļradē. Nereti savus ar mākslu saistītos rakstus Strunke parakstījis ar pseidonīmu Palmēnu Klāvs.

Tomēr, kā apliecinājis mākslinieks, turpmākajās dzīves gaitās par viņa otro dzimteni kļuva Itālija, bet Roma – par mūža mīlestību. Romā Testaccio kapsētā viņa mūža mājas rotā krusts ar uzrakstu latviešu valodā “Māksla ir mūžīga”.

Gaidīsim jūs Palmēnu Klāva dzimšanas dienas svinībās Vaidavā! 

Programma:

Plkst. 14.00 tikšanās “Palmēnu” sētā:

  • Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas skolēnu vasaras plenēra darbu izstāde,
  • diskusija “Kā Struņķis par Palmēnu Klāvu tapa”,
  • dzimšanas dienas torte un saviesīgas sarunas.

Vaidavas Kultūras un amatniecības centrā: 

  • Plkst. 15.30 Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma N. Strunkes ilustrēto grāmatu izstādes atklāšana,
  • Plkst. 16.00 konference “Niklāvs Strunke. No Vaidavas līdz Romai”.

 

Informāciju sagatavoja:
Inguna Dukure,
Vaidavas pagasta bibliotēkas vadītāja 

04.10.2022

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031