Arhīva kalendārs

« June 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

15. jūnijā plkst. 11:30, Līgatnes kultūras namā, Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs struktūrvienība Līgatnes pilsētas bibliotēka aicina visus interesentus uz Dzimtas vēstures pētniecības un ciltskoka veidošanas semināru un praktisku nodarbību. Seminārs ilgs 4 stundas un tas sniegs sistēmiskas zināšanas tiem, kuri iecerējuši izpētīt un apzināt savas dzimtas vēsturi, kā arī aicināti piedalīties tie, kuri jau pēta savas dzimtas vēsturi. Semināra apmeklētāji gūs zināšanas radurakstu pētniecībā, ciltskoka veidošanā, uzzinās par pieejamajiem izpētes avotiem. Semināra mērķis ir stiprināt līgatniešu identitāti, pievēršot uzmanību saviem senčiem, izzināt dzimtas vēsturi, lepoties ar savu dzimtu un izdibināt ģimenes noslēpumus. 

Par savu pieredzi stāstīs un padomu sniegs cilvēks, kas savus senčus izzinājis līdz pat 18. gs. vidum – laikraksta “Brīvā Daugava” galvenais redaktors, radurakstu un baznīcas vēstures pētnieks, radurakstu pētniecības portāla «Ciltskoki.lv» viens no izveidotājiem un līdzautoriem, Jānis Apīnis.

Pārliecināsim, cik aizraujoša un reizē sarežģīta var būt šī pētniecība, kad atminot vienu vārdu, tas vedina uz nākamo, nezināmo atrašanu.

Aicinām līdzi ņemt savus portatīvos datorus.

Dalība pasākumā ir bez maksas.

Seminārs tiek īstenots Vidzemes plānošanas reģiona „Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2019” projekta ietvaros.

Projekta vadītāja Madara Židaua, Līgatnes pilsētas bibliotēkas vadītāja, biblioteka PIE ligatne PUNKTS lv, +371 25619107.

 

Gulbenes novada bibliotēka aicina ikvienu šovasar iesaistīties stāstu vākšanā. Ikvienā dzimtā ir stāsti, kas tiek nodoti no paaudzes paaudzē, tiek stāstīti atkal un atkal. Varbūt ģimenēs ir stāsti, kurus nenovērtējam un nepastāstām, jo domājam, ka tajos nekā īpaša un interesanta nav. Taču dzimtu stāstus veido jebkas, ikviens atgadījums, katrs atmiņu stāsts.

Bieži vien cilvēki vislabāk atceras savu bērnību – tās var būt dažādas spēles, rotaļas, pastrādātie nedarbi un blēņas, stāsts par savu vārdu, skolas gaitām, dzīves apstākļiem, ikdienu u.tml. Dalīsimies ar stāstiem, pastāstot tos saviem līdzcilvēkiem, kopīgi labi pavadot laiku, gūstot zināšanas par savu dzimtu, novada vēsturi, visiem kopā bagātinot novada kultūrvēsturisko mantojumu.

Stāstu talkas Nolikums.

Atļauja atmiņu stāsta izmantošanai.

Gaidīsim stāstus līdz 31. augustam!

Sīkāka informācija, zvanot pa tālruni 64471460 vai Gulbenes novada bibliotēkā Novadpētniecības un humanitāro zinātņu lasītavā 3.stāvā.

Projekts atbalstīts Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā kultūras projektu konkursā “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2019”.

Informāciju sagatavojusi: Inese Kalēja, Gulbenes novada bibliotēkas darbiniece.