Arhīva kalendārs

« June 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Ar Vidzemes plānošanas reģiona, Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu biedrība “Burtnieku makšķerēšanas un tūrisma skola” aicina uz radošajām darbnīcām “AKMENS LAIKMETA RADOŠĀS DARBNĪCAS PIE BURTNIEKU EZERA”, kas notiks sestdien, 22.jūnijā, laivu bāzē "Asari", Matīšu pagastā.

Programmā:

  • Priekšlasījums- stāstījums stāstīs par neolīta (3. g.t.pr.Kr.) laikmeta Austrumlatvijā dzīvojošo seno iedzīvotāju dzīvesveidu (aptuveni plkst. 11.00-12.00)

Ilga Zagorska, arheoloģe, vēstures zinātņu doktore. Latvijas Vēstures institūta darbiniece, Akmens laikmeta pētniece, kura veikusi izrakumus Zvejnieku kapulaukā pie Burtnieku stāstīs par seno iedzīvotāju dzīvesveidu, nodarbošanos, darbarīkiem, mājokļiem, u.c. Dalībnieki tiks iesaistīti diskusijā, par to, kā tas bija. Īpaša uzmanība stāstā tiks veltīta materiāliem no kā gatavoti mājokļi, apģērbs, darbarīki, trauki, kā gatavots ēdiens.

  • Radošā darbnīca “Ķemmes- bedrīšu keramika” (no plkst. 12.00 -15.30)

Darbnīca notiek brīvā dabā, plenērā, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas pasniedzējas un audzēkņu vadībā. apzināti materiāli, kas atrodas turpat apkārtnē- pie Burtnieka ezera, pļavā, mežā. Darbnīcas laikā sīkāk tiek pārrunāsim māla izmantošanu seno iedzīvotāju dzīvē- trauku un mājokļu veidošanā. Māls- kā jumta un grīdas materiāls. Māls- kā trauku veidošanas materiāls. Apskatīsim seno trauku attēlus, pētīsim to formas, dekorējumu kompozīcijas Austrumlatvijā satopamo ķemmes – bedrīšu tehnikā. Iepazīsim darbarīku- īpašu irbuli, ar kura palīdzību trauki tiek dekorēti. Tad - individuālais radošais darbs – katrs zīmēs trauka formu un rotājuma kompozīciju ogles tehnikā. Tam sekos trauka veidošana. Darbībā apgūsim bezvirpas veidošanas tehniku mālā. Katrs dalībnieks savu trauku dekorēs pēc izveidotās skices ar irbuļa palīdzību. Traukus žāvēsim turpat ezera krastā un apdedzināsim VDMV keramikas krāsnī.

  • Radošā darbnīca "Senlaiku ēdiens pēc veiksmīgas zvejas Burtniekā: zivju zupa" (12.00-14.00, zupas baudīšana ap 14.30)

Zupas vārīšanu vadīs pieredzējis vietējais pavārs un brīvprātīgie palīgi no pasākuma dalībnieku vidus. Ēdiena gatavošana notiks brīvā dabā. Arheoloģiskie atradumi liecina, ka jau akmens laikmetā tika vārīta zupa un domājams, ka tā bija arī zivju zupa. Tiesa, 4-5 g.t.p.m.ē. zupu vārīja lielos māla podos. Mēs, projekta īslaicīguma dēļ, to nevaram realizēt, tāpēc zupu vārīsim lielā alumīnija katlā. Senos laikos pēc veiksmīgas zvejas galdā lika ēdienus no svaigām zivīm. Parasti tā bija zivju zupa. Zupu vārīja no visām, bet pārsvarā sīkākām zivīm- asariem, sapaliem, raudām, u.c. 

  • Dienu noslēgs “Aizvēstures pētījumi vidē” (ap 16.00). Pārbrauciens uz Riņnu kalnu. Ekskursija uz jaunāko arheoloģisko izrakumu vietu pie Burtnieku ezera Riņņu kalnā/ Vecate/ arheoloģes Ilgas Zagorskas vadībā.

Praktiska informācija: Izbraukšana 10.00 no stāvlaukuma pie Valmieras integrētās bibliotēkas, Cēsu ielā 4. Pasākuma ilgums 11-17. Pieteikšanās obligāta.

Kontakti: liga.biezina PIE valmiera PUNKTS lvanita.apine PIE vcb.valmiera PUNKTS lvginta.zarina PIE omniapro PUNKTS lv.

Aicināti piedalīties un līdzdarboties visi interesenti, kā arī mūžizglītības kursa "Līdzsvarota dzīve" dalībnieki un viņu līdzbiedri.

Dalība projekta radošajās darbnīcās un autobuss bez maksas, brauciens ar kuģīti 5 EUR (bērniem līdz 7 gadiem- bez maksas),  dalība zāļu vainagu  darināšanas darbnīcā 3 EUR.

Informāciju sagatavojusi: Anita Apine, projekta vadītāja, tālrunis: 28733263, e-pasts: anita.apine06 PIE gmail PUNKTS com

Pagājušajā nedēļā Gaujas krastā notika Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas (VDMV) glezniecības meistardarbnīca kopā ar pazīstamo gleznotāju, LMA profesoru Alekseju Naumovu. Pāris stundu plenērs jauniešiem kopā ar mākslinieku un skolotājiem izdevās lieliski – apmierināti un gandarīti bija gan audzēkņi, un VDMV pārstāvji, gan profesors. Klātesošie iepazina gleznotāju, viņa darba stilu, iedvesmojās un gleznoja Valmieras ainavas, precīzāk Gaujas krastu, kur atrodas Mūzikas skola.

Pasākuma laikā kopumā tapa 12 izmēra A1 darbi. Tika strādāts A. Naumova izmantotajā tehnikā – gleznošana ar akrila krāsām. Jāatzīst, ka iepriekš jaunieši lielākoties bija gleznojuši ar eļļas, akvareļa u.c. krāsām, līdz ar to viens no izaicinājumiem bija izprast un izmantot jauno tehniku, jo akrils žūst krietni ātrāk kā eļļas krāsas. Arī krāsas citādāk klājas.

Laikraksta “Liesma” žurnālistei Elīnai Kristiņai mākslinieks atklāja, ka «Ir liels izaicinājums, ka jaunieši glezno uz ļoti lieliem formātiem. Tas ir labi, jo uz mazā formāta vieglāk var uztaisīt gleznu, bet te ir jāizmanto lielā ota un visas attiecības ir citādas. Tas nav tik viegli, bet, kā es saprotu, meitenes jau ir strādājušas un pieredzējušas šāda veida plenērus. Man prieks, ka ir tāds entuziasms jauniešos un skolotājos, kas šeit piedalās (citāts no “Liesma” nr.88, 13. jūnija avīzes).

Jāpiebilst, ka visiem VDMV audzēkņiem ir jāapgūst gleznošana. Šīs aktivitātes mērķauditorija bija vidusskolas 2., 3. un 4. kursa izglītojamās, kā arī profesionālās ievirzes izglītības programmu vidusskolas un 7. klašu audzēknes, šī gada absolventes. Tika izvēlēti jaunieši ar labām sekmēm gleznošanā un interesi par glezniecību. Šai meistarklasei izvēlēta šī mērķauditorija, jo konkrētajiem audzēkņiem jau ir atbilstošas zināšanas un prasmes, lai jēgpilni piedalītos procesā un no tā iegūtu. Pēc meistardarbnīcas tiek veidota izstāde, kas tiks izrādīta Valmierā.

Šāda iespēja tikties ar pazīstamo gleznotāju ir pateicoties Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītajai Vidzemes kultūras programmai 2019, kurā, Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā konkursā, skola iesniedza projektu “dizains 2”. Projekta mērķis ir spēcināt VMDV apgūstamās kultūrizglītības kvalitāti.

Informāciju sagatavojusi: Gita Dukure, VDMV mākslas projektu vadītāja.

Foto: A. Naumovs, M. Avota, G. Dukure.






Sestdien, 22. jūnijā, plkst. 18.00, Koncertzālē “Cēsis” gaidāma Latvijas Uzvaras dienas, Cēsu kauju simtgades svinību kulminācija. Šim vēsturiskajam notikumam veltītajā koncertā izskanēs Karla Orfa monumentālā oratorija Carmina Burana, ko atskaņos apvienots Latvijas un Igaunijas koris, solisti un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā.

Latvijas Neatkarības karš aizraidīja mūžībā daudz jaunu dvēseļu – nozīmīgu daļu jaundzimušās Latvijas dzīvības spēka. Viens no visu laiku slavenākajiem vokālinstrumentālajiem opusiem – Karla Orfa Carmina buršana, pauž majestātisku dzīvesgribu un rotaļīgu dzīvesprieku. Fortūnas rats, kas sāk un noslēdz Orfa kantāti, ir simbols likteņa spēlēm, kas ik dzīves pavērsienā nostāda mūs nezināmas nākotnes priekšā. 1918. gadā neviens nezināja, kā virzīsies jaunās Latvijas ceļš. Bet, kad 1919. gada vasaras saulgriežu laika ieroči apklusuši, atkal var skanēt mūzika.

Koncerts notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros un tiek rīkots kopā ar Cēsu kauju vēsturisko sadarbības partneri – Igauniju. Latvijas sieviešu kori papildinās Igaunijas Nacionālā vīru kora balsis, bet solisti būs Latvijas soprāns Marlēna Keine, Latvijas tenors Mihails Čuļpajevs un Igaunijas baritons Atlans Karps.

Kantātē pausto Fortūnas rata virzīto dzīvesspēku dejā un kustībā uz skatuves attēlos deju grupa “Dzirnas”. Laikmetīgās dejas uzveduma horeogrāfijas autori – Agris Daņiļevičs un Markuss Cmēlings (Itālija).

Biļetes uz koncertu nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

Jau iepriekš ziņots, ka 22. jūnijā Cēsīs ar plašu un daudzveidīgu norišu programmu tiks svinēta Latvijas Uzvaras diena, Cēsu kauju simtgade. Pirms simts gadiem Latvijas valsts pastāvēšana tika izcīnīta Neatkarības kara laikā. Pagrieziena punkts kara gaitā notika tieši Ziemeļlatvijas frontes līnijā, kur latviešu un igauņu karaspēki pie Cēsīm uzveica Landesvēra armiju un devās tālāk uz Rīgu.

Vairāk informācijas par svētku programmu: www.cesis.lv

 

Mediju kontaktiem:
Egija Saļņikova
Koncertzāles “Cēsis”
Mārketinga un komunikācijas vadītāja
E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv
Tālr.: +371 26171151

Sestdien, 6. jūlijā, Burtniekos pie Burtnieku centra laivu kanāla norisināsies otrie Burtnieka ezera svētki. Burtnieka plašums, lēzenie krasti, ainaviskums un zivju resursi ir tās vērtības, kuras svētkos aicinām ikvienu atklāt un iepazīt. Šovasar svētku viesiem būs pieejamas daudzveidīgas atpūtas iespējas pie ūdens. Pēc relaksācijas ūdenī iestiprināties varēs ar vietējo mājražotāju gatavotiem labumiem, piemēram, zivju zupu vai tepat, ezera krastā, kūpinātām zivīm. Pievakarē ezermalā sāksies koncerts, kurā uzstāsies dažādu paaudžu iemīļoti mākslinieki. Svētkos pārsteigs turbīndēļa šovs, bet svētku izskaņā – uguns šovs “INFERNO”. Pasākumu vadīs atraktīvais Valters Krauze.

Svētku aktīvā daļa

Svētki iesāksies 6.00 no rīta  ar makšķerēšanas sacensībām no laivām, bet plkst. 14.00 aicinām uz jautriem piedzīvojumiem Burtnieku centra laivu kanālā! Varēs soļot pa ezeru ūdens bumbā*, supot* un peldēties. Būs pieejami izbraucieni ar kruīza kuģīti “Made Marija”*, izjādes ar zirgu*. Bērniem un jauniešiem tiks sarūpētas dažādas aktivitātes: piepūšamās atrakcijas, seju apgleznošana* un lielā ziepju burbuļu atrakcija.

Radošajās darbnīcās varēs zīmēt, līmēt un locīt. Kurš zina, kā no papīra salocīt kuģīti? To aicināsim ezera svētkos iemācīties, kā arī ar savu kuģīti piedalīties sacensībās “Aizpūt kuģīti!”.

Izbaudi svētkus no putna lidojuma! Burtnieka otrā krastā, pie Silzemnieku dabas vērošanas torņa, svētku ietvaros no 11.00-20.00 tiks organizēti lidojumi ar paraplānu (traiku un brīvie lidojumi tandēmā)*. Lidojuma ilgums - 10 min. Iespējama iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 29209607.

Burtnieka ezera takas

Teikās un dziesmās bieži slavinātā Ziemeļvidzemes ievērojamākā vieta ir Burtnieka ezers. Kopš viduslaikiem ezers Astijervs, kā ezeru tolaik dēvēja, vairāk bijis kā robežšķirtne starp letiem un igauņiem, šķērslis, kaut kas liels, kam iet apkārt ar līkumu. Šodien ezera takas piedāvā citu iespēju - ezeru kā interesantu atpūtas vietu un izziņas avotu ne tikai makšķerniekiem, bet arī aktīvās atpūtas cienītājiem, romantikas un piedzīvojumu meklētājiem.

Burtnieka ezera takas aicina izbaudīt izcili ainaviskos skatus dažādas kombinētās iespējās ar atpūtas kuģīti, airu laivu, ezera kajaku vai SUP airdēli, dodoties dažādos maršrutos pa Burtnieku un sasaistot to ar pārgājienu, nūjošanas vai riteņbraukšanas takām ezera krastos un tuvākajā apkārtnē. Svētkos aicināsim doties pa ezera takām un izmēģināt topošo jauno tūrisma maršrutu.

Svētku tirgus

No plkst. 14.00 līdz plkst. 18.00 norisināsies Burtnieku novada mājražotāju un amatnieku tirdziņš, kuram aicināti pievienoties zivju un zivju produkcijas tirgotāji no tuvākas un tālākas apkaimes. Pieteikties dalībai var līdz 20. jūnijam, rakstot uz e-pastu: martins.vecvagars PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Burtnieku pagasta ZS "Enksāres" parūpēsies par iespēju nogaršot dažādi pagatavotas Burtnieka ezera zivis. Būs sarūpēta garda zivju zupa, kura tiks pagatavota pēc saimnieces īpašās receptes. Ezera svētku laikā uz vietas varēs vērot zivju kūpināšanas procesu, bet svaigi kūpinātās Burtnieka ezera zivis varēs arī iegādāties!

Mūzika un dejas

Uz Burtnieka ezera svētku skatuves uzstāsies: 16.00 Burtnieku novada multifunkcionālā jauniešu iniciatīvu centra un “Kustību Bāzes” hip-hop dejotāji, Valmieras Jaunatnes centra “Vinda” vokālā grupa "Lizantes", 18.00 postfolkloras grupa „RIKŠI” un Liepājas aktrišu kopa “Atštaukas” ar koncertprogrammu “Lustīgā ziņģu un danču andele”, 19.30 repa frīstaila apvienība “Brīvrunu Projekts”, 21.00 grupa “ElektroFolk” un 22.30 latviešu ekoloģiskās mūzikas grupa «Ducele».

Šovi

Svētkos skatītāji varēs redzēt lidojošā turbīndēļa šovu (plkst. 17.00). Savukārt Burtnieka ezera svētku izskaņā (plkst. 00.00), pārsteigs uguns šovs – izrāde “INFERNO”, kuru izpilda četri faķīri emocionālas instrumentālās mūzikas pavadījumā. Jums būs iespēja vērot valdzinošu uguns teātri, kas ir absolūti atšķirīgs no parastajiem uguns šoviem!

Burtnieka ezera muzejs

Burtnieka ezera svētkos apmeklētāji tiek aicināti uz Burtnieka ezera muzeju, Jaunatnes ielā 15, Burtniekos, kur varēs iepazīt dažādus makšķerēšanas un zvejniecības piederumus. Tāpat varēs uzzināt interesantus faktus par Burtnieka ezeru un Burtnieku pagasta apkārtni. Izstādē būs apskatāmas Burtnieku pagasta vēsturiskās fotogrāfijas.

Praktiska informācija

Burtnieka ezera svētku apmeklētājus aicinām ņemt līdzi pledus, sēžamos u.c. lietas, kas nepieciešamas Jūsu ērtībai, atpūšoties pie dabas. Svētku laikā varēs izklāt segas pļavā un nesteidzīgi baudīt svētku atmosfēru! Svētku laikā darbosies bufetes.

*Ieeja uz koncertu, šoviem ir bez maksas, taču jāņem vērā, ka ne visas aktivitātes dienas daļā tiks nodrošinātas bez maksas.

Plašāka informācija Burtnieka ezera svētku Facebook.com lapā: www.facebook.com/Burtniekaezerasvetki/

Burtnieka ezera svētkus rīko Burtnieku novada pašvaldība. Svētki norisinās projekta “Ezeru pieredzējums: atklāj Ziemeļu-Baltijas ezerus” (“Lakesperience: Explore the Nordic-Baltic lakes” 2018-2020) ietvaros. Projekta finansētāji ir Centrālbaltijas programma un Burtnieku novada pašvaldība. Sīkāka informācija par projektu atrodama vadošā partnera tīmekļvietnē (angliski): http://www.baltic.org/project/lakesperience/

       

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un video materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos.  

Informāciju sagatavoja: Edīte Stērste, Burtnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste, tālr. 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv.