Arhīva kalendārs

« July 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 

2019. gada 21. jūlijā biedrības “Vītolēni” rīkotās mūzikas nometnes “Vītolēni” dalībnieki viesosies Zvārtavas pilī (Gaujienas pagasts, Apes novads), kas atrodas netālu no nometnes norises vietas – Gaujienas. Mūsdienās Zvārtavas muižas komplekss ir Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) Starptautiskais mākslas un izglītības centrs un Latvijas Mākslinieku savienības muzeja (LMS muzejs) radošā filiāle, kur 21. jūlijā topošajiem mūziķiem būs iespēja iepazīt Zvārtavas pili (celta 1881. gadā), tās vēsturi, arhitektūras kvalitātes, 20. gs. 50.- 90. gadu mākslas darbus no LMS muzeja kolekcijas un piedalīties radošajās darbnīcās “MANTO. MANTOJUMS”.

Mākslas dažādās izpausmes radošajās darbnīcās palīdzēs izzināt LMS prezidents, tēlnieks Igors Dobičins, mākslinieces un pedagoģes Līva Blumfelde, Māra Kārkliņa, Vizbulīte Jaukule, tēlnieki Ansis Dobičins, Genādijs Stepanovs, mūziķe Liene Dobičina u.c. Radošajās darbnīcās “MANTO. MANTOJUMS” bērni un jaunieši gūs ieskatu heraldikā, arhitektūrā, kā arī tekstilmākslā un tēlniecībā.  Radošās darbnīcas iecerētas un radītas, lai rosinātu izprast vizuālās mākslas un mūzikas jomu saskarsmes iespējas, radošās domas citādākus aspektus. Radošās darbnīcas “MANTO. MANTOJUMS” paredzētas kā māksliniecisko un izglītojošo aktivitāšu un saliedētības pasākums mūzikas nometnes “Vītolēni” dalībniekiem, kuri laipni aicināti iepazīt Zvārtavas pili, piedalīties radošās vizuālās mākslas aktivitātēs un baudīt liepu ziedu smaržu ezera krastā.

Radošā mūzikas nometne “Vītolēni” Gaujienā notiek kopš 2003. gada, turpinot izcilā komponista, profesora Jāzepa Vītola dzīves misiju – veidot muzikāli izglītotu tautu. Nometnes norises laiks ir jūlija vidus, nedēļu pirms Jāzepa Vītola Mūzikas dienām,  kad kori tiek aicināti kopā atzīmēt izcilā komponista dzimšanas dienu Gaujienas “Anniņās”. No daudzām Latvijas mūzikas skolām, kā arī citām valstīm uz nometni “Vītolēni” sabrauc ap 150 dalībnieki.  Jāzepa Vītola Mūzikas dienu laikā tradicionāli notiek arī bērnu sagatavoti koncerti.

 

Mūzikas nometnes “Vītolēni” koncertu programma:

26. jūlijā plkst. 19.00 – koncerts “Anniņu” terasēs - Andra Riekstiņa minioperas „Vecīša cimdiņš” pirmatskaņojums. Piedalīsies mūzikas nometnes “Vītolēni” koris un simfoniskais orķestris;

26. jūlijā plkst. 22.00 – mūzikas nometnes “Vītolēni” Nakts koncerts uz “Anniņu” balkona;

27. jūlijā plkst. 15.00 - mūzikas nometnes “Vītolēni” koncerts Gaujienas tautas namā;

27. jūlijā plkst. 19.00 – Latvijas amatierkoru un mūzikas nometnes “Vītolēni” koncerts “Anniņu” terasēs;

27. jūlijā plkst. 22.00 – Zaļumballe “Anniņu” terasēs ar grupu “Tauriņdeja”.

 

Latvijas Mākslinieku savienības radošās darbnīcas “MANTO. MANTOJUMS” Zvārtavas pilī atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, Valsts Kultūrkapitāla fonds un akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži”.

 

Informāciju sagatavoja:
Igors Dobičins, tel.: 26628302

Atbalstot Vidzemes Augstskolas studentu ideju, Āraišu arheoloģiskā parks 26.jūlija pilnmēness naktī piedāvās unikālu pasākumu ar daudzslāņainu programmu un scenogrāfiju. Parka teritorijā valdīs maģiska atmosfēra, noslēpumainas gaismas un uguns instalācijas. Plkst. 21.00 vakaru atklās jaunās un talantīgās režisores Beatrises Zaķes veidota izrāde LETTI (ierobežots biļešu skaits). Režisorei Beatrisei Zaķei pirmie mēģinājumi Āraišos bija jāsāk ar cilvēkiem, kuriem darbošanās teātrī ir pilnīgi nezināma lieta, jo ezerpils kopienas teātris ir jaundibināta interesentu grupa, kas uz pirmo mēģinājumu sanāca vien ar motivāciju darboties kopā interesentā vidē.

Pēc dramaturģes Sandijas Santas veidota scenārija stāsts ir par  pieciem jauniešiem, kas pilnmēness laikā dodas uz Āraišu ezerpils teritoriju, kur plānotā atpūta pēkšņi izvēršas par prātam neaptveramu piedzīvojumu, kura laikā realitāte savijas ar sapņu pasauli. Sev nenojaušot, jaunieši kļūst par sava veida lieciniekiem senatnes notikumu un rituālu rekonstrukcijai, tādējādi nokļūstot tagadnes un pagātnes starptelpā, kurā reiz dzīvojuši senatnes ļaudis, kas reiz Āraišu zemē kūra pirmo uguni un radīja pirmās svētvietas.

Izrādes laikā skatītāji kopā ar jauniešiem piedzīvos sešu stāstu virkni, kas notiks dažādās Āraišu arheoloģiskā parka teritorijas vietās, un atgriezīs laikos, kad radās pirmās universālās izpratnes par pirmajām pasaules uztveres formām. Skatītāji paši kļūs par izrādes sastāvdaļu un kļūs par tiešiem lieciniekiem dažādu laiktelpu šķietamiem satikšanās mirkļiem, kas liks atgādināt pašiem sev par dabas klātesamību un kopienas sajūtu, kas veidojusi un turpina veidot Latvijas cilvēku.

Uz izrādes laiku Āraišu arheoloģiskā parks pārtaps par spēles platformu vairāk kā simts izrādes dalībniekiem, tā kļūstot par vienu no dalībnieku skaitā apjomīgākajām izrādēm kopienas teātra projektā. Izrādes scenogrāfei Pamelai Butānei ir liels izaicinājums uzburt parkā maģisku vidi. Liela nozīme šajā izrādē būs gaismu spēlēm, par tām parūpēsies gaismu mākslinieks Reinis Smiltenis. Izrādes komponista Jāņa Strapcāna redzējums skaņās piedos muzikālo košumu izrādei.

Izrāde nav ieteicama cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Izrādes veidošanu atbalsta fonds “INITIUM”, Latvijas Kultūras ministrija, LNKC, Vidzemes Plānošanas reģions, AS “Latvijas Valsts meži”, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Amatas novada pašvaldība!

Plkst. 24.00 - Mēness koncerts uz Āraišu ezera.

Piedalīsies mākslinieki: Namejs Kalniņš – Jauns Amatas novada talants savos 15 dzīves gados mūzikas pasaulē sevi jau pieteicis. Kā stāsta Namejs: "Pirmā satikšanās ar kokli man bija pirms 5 gadiem. Tētim radās iespēja izgatavot šo instrumentu, un viņš man pajautāja: ‘’Kokli spēlēsi?’’ Daudz nedomājot atbildēju: ‘’Jā!’’ Tikai pēc tam sāku interesēties kā tad īsti skan kokle. Esmu sava muzikālā ceļa sākumā, bet jau šobrīd ir sakrājušās oriģinālkompozīcijas, kuras man bija svarīgi apkopot albumā. Tās atspoguļo manu šībrīža pasaules uztveri un sajūtas, kuras pēc dažiem gadiem, man pieaugot, būs mainījušās. Baudiet kopā ar mani šīs brīnumainās kokles skaņas, kas gājušas cauri gadsimtiem kopā ar latviešu tautu."

Savukārt, Mākslinieki Perpetuum Ritmico ir grupa, kas spēj pat klusumu pārvērst par skandarbu un skaļu troksni par harmonisku melodiju.

“Perpetuum Ritmico” ir vienīgais pastāvīgi koncertējošais profesionālais sitaminstrumentu ansamblis Latvijā, kas aktīvi darbojas uz pašmāju un ārvalstu skatuvēm kopš 2014.gada. Ansambli raksturo kreativitāte, jauneklīga enerģija un crossover stila repertuārs. Mūziķi - Mikus Bāliņš, Elvijs Endelis, Guntars Freibergs un Ernests Mediņš - ir koncertējoši sitaminstrumentālisti, kas savu izglītību veidojuši kā Latvijā, tā ārzemēs. 2017. gadā ansamblis “Perpetuum Ritmico” tika nominēts Latvijas Lielajai Mūzikas balvai kategorijā “Gada koncerts”, šogad grupa nominēta “Spēlmaņu nakts” kategorijā “Gada muzikālās partitūras autors” ar skaņdarbu sēriju Latvijas Leļļu teātra izrādei “Salātlapiņa”.

Āraišu maģiskajā mēness naktī grupa Perpetuum Ritmico izpildīs savu meditatīvi niansēto “Minimālās eksplozijas” koncertprogrammu, atklājot klausītājiem ģeniāli veidotu skaņu un ritmu kombināciju pasauli. Dažādo sitaminstrumentu skaņu un Āraišu dabas noslēpumaino skaņu sinerģija koncerta apmeklētāju iztēlē radīs spilgtas tēlainas mūzikas gleznas. Koncertā būs iespēja dzirdēt Arvo Pärt, Steve Reich un citu pasaulslavenu komponistu darbus.

Koncertu apmeklētājiem būs iespēja baudīt gan no krasta (varēs ņemt līdzi savus pledus, krēsliņus), gan iznomājot laivas vai supdēļus.

Vairāk par pasākumu: https://www.facebook.com/events/365179993955574/