Arhīva kalendārs

« April 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Ikviens vidzemnieks līdz 23. aprīlim var paust atbalstu, nobalsojot par pieteikumiem, kas iesniegti konkursam “Vidzemes kultūras programma 2020”. Ar rezultātiem tiks iepazīstināta programmas ekspertu komisija un lēmumu par projektu atbilstību programmai, kā arī finansējuma piešķiršanu, pieņems Valsts kultūrkapitāla fonds saskaņā ar ekspertu komisijas sagatavoto ieteikumu.

Vidzemes plānošanas reģions saņēmis pavisam 149 kultūras projektu pieteikumus par kopējo summu 637373,67 EUR. Šogad konkursā tiks sadalīts finansējums 143000,00 EUR. Iesniegtie projekti aptver dažādas kultūras jomas un pasākumus Vidzemes kultūrvēsturiskā novada teritorijā. Līdz aprīļa beigām ekspertu komisija izvērtēs pieteiktos projektus un 5. maijā būs zināmi konkursa rezultāti. Programmas atbalstīto projektu saraksts tiks publicēts Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv.

Balsojums izsludināts, lai iesaistītu  sabiedrību un veicinātu viedokļa paušanu par to, kas vietējā mērogā ir būtiski, tomēr saņemto balsu apjoms negarantē finansējuma piešķiršanu. Iedzīvotāju balsojuma rezultāts dos skatījumu uz vidzemnieku priekšstatiem par kultūras aktivitātēm Vidzemē un ļaus lēmuma pieņēmējiem labāk izprast sabiedrības vajadzības.

Balsot iespējams Vidzemes plānošanas reģiona vietnē http://balso.vidzeme.lv, kur publicēti visu šogad konkursam iesniegto 149 kultūras iniciatīvu projektu apraksti. Balsot var ikviens iedzīvotājs no 16 gadu vecuma, vietnē autorizējoties caur www.latvija.lv, tā apstiprinot savu identitāti. Katram ir iespēja atdot balsi par trim dažādiem projektiem.

Uzsāktā pilotaktivitāte ir solis ceļā uz to, lai veicinātu sabiedrības iesaisti valsts un pašvaldību iestāžu lēmumu pieņemšanā, tai skaitā par budžeta sadali dažādām iniciatīvām. Gūtie secinājumi par sabiedrības balsojumu būs vērtīgi gan Vidzemes plānošanas reģionam, veicinot sabiedrības līdzdalības procesu, gan pašvaldībām un valsts pārvaldes iestādēm, lai attīstītu iedzīvotāju iesaistes mehānismus lēmumu pieņemšanā. 

Iepriekš plānotā balsošana klātienē nenotiks valstī noteiktās ārkārtējās situācijas dēļ. Informāciju un atbalstu  elektroniskā balsojuma veikšanai var saņemt, zvanot +371 28674617.

“Vidzemes kultūras programmu” Vidzemes plānošanas reģions īsteno jau trīspadsmito gadu. Kultūras programmu reģionos atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un AS “Latvijas valsts meži”. Tās ietvaros iespējams iegūt finansējumu kultūras projektu ieviešanai Vidzemes vēsturiskā novada teritorijā. Programmas mērķis ir veicināt līdzsvarotu visu kultūras un mākslas nozaru jaunrades attīstību un kultūras mantojuma saglabāšanu valstī.

Sabiedrības balsošana organizēta pilotprojekta ietvaros, ko īsteno Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona projektā “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu sadarbībā ar projekta partneriem Latvijā, Vācijā, Somijā, Lietuvā un Polijā. Tā mērķis ir veicināt pilsonisko līdzdalību un izpratni par līdzdalības budžeta nozīmi pašvaldībās. Vairāk: www.empaci.eu.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona Sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv. 

Ziņa papildināta 2020. gada 8. aprīlī

 

Valmieras muzejs kopā ar Valmieras pilsētas galveno arhitekti Zandu Lapsu aicina doties virtuālā ekskursijā, uzzinot stāstus par Valmieru, arhitektūras stiliem, likumiem un būvelementiem dažādos laikos. Sākot ar 17.aprīli, katru piektdienu pie interesentiem dosies jauns stāsts, to atrast varēs Valmieras muzeja mājaslapā valmierasmuzejs.lv un Facebook lapā.

“Katrai pilsētai ir sava seja. Tā veidojusies vairāku gadsimtu gaitā. Redzamākos vaibstus tajā ievelk arhitektūra: ēkas, tilti, ielu tīkls, infrastruktūras elementi, parku ainava un mākslinieciski dizaina objekti. Pilsētas ainava turpina veidoties nepārtraukti. Kādas ēkas vēstures gaitā pakāpeniski izzudušas. Lielu postu nodarīja Otrais pasaules karš, kad tika izpostīts Valmieras blīvi apbūvētais centrs. Mainījusies visa vecpilsētas ainava – no  Valmieras mūra pils saglabājušās vien atsevišķas daļas, bet tās iekšpagalmā 18.-21.gadsimtos parādījušās jaunas ēkas. Ielām, kas no centra aizved uz visām pilsētas pusēm, izteikti mainījusies apbūve pēdējos 150 gados. Gaujas krastos vairs neatrast pagājušā gadsimta sākuma panorāmā redzamās būves. Šodien arī tā ir vēsture ar pārsteidzošiem stāstiem un faktiem,” virtuālajā ekskursijā aicina doties Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Valmiera attīstās strauji, top jaunas ielas, būvētas ēkas, veidotas ainaviskas vietas, tāpēc virtuālā ekskursijā būs iespēja uzzināt ne tikai par vēsturiskiem notikumiem, bet arī par to, kas arhitektūrā svarīgi mūsdienās un kā sadzīvo senie un mūsdienu  pilsētvides stāsti.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

Vairāk nekā 10 000 balsu šobrīd jau reģistrētas par konkursā “Vidzemes kultūras programma 2020” iesniegtajiem projektiem. Vēl trīs dienas elektroniski nobalsot var pagūt ikviens, tā paužot atbalstu kādai no 148 projektu pieteicēju idejām.

Iesniegtie projekti aptver visdažādākās kultūras jomas Vidzemes kultūrvēsturiskā novada teritorijā un parāda vidzemnieku augsto interesi par kultūras aktivitāšu īstenošanu reģionā. Līdz 23. aprīlim (ieskaitot) nobalsot var Vidzemes plānošanas reģiona vietnē http://balso.vidzeme.lv, kur publicēti visu šogad konkursam iesniegto projektu īsi apraksti.

Komentējot šogad ieviestās izmaiņas, Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības un projektu nodaļas vadītāja Laila Gercāne uzsver inovācijas procesu, sakot: “Šogad Vidzemes kultūras programma noris nedaudz atšķirīgi no ierastā, jo projekti nodoti arī sabiedrības vērtējumam. Šis process mums kā kultūras programmas īstenotājiem sniegs vērtīgas atziņas par to, vai šādu metodi lēmumu pieņemšanā turpmāk ir lietderīgi pielietot. Tāpat  ļaus izdarīt secinājumu par vidzemnieku skatījumu uz kultūras aktivitātēm Vidzemē.”

Kā iepriekš minēts, saņemto balsu apjoms negarantē finansējuma piešķiršanu, jo projektus pēc atbilstības administratīviem un kvalitātes kritērijiem vēl vērtē programmas ekspertu komisija. Savukārt, gala lēmumu par finansējuma piešķiršanu pieņems Valsts kultūrkapitāla fonds un tas būs zināms 5. maijā.

Balsot var ikviens iedzīvotājs no 16 gadu vecuma, vietnē autorizējoties caur www.latvija.lv, tā apstiprinot savu identitāti. Katram ir iespēja atdot balsi par trim dažādiem projektiem.

Vidzemes plānošanas reģions saņēmis pavisam 149 kultūras projektu pieteikumus (viens pieteicējs projektu ir atsaucis) par kopējo summu 637373,67 EUR, šogad konkursā tiks sadalīts finansējums 143000,00 EUR. Programmas atbalstīto projektu saraksts pēc 5. maija tiks publicēts Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv.

Iepriekš plānotā balsošana klātienē nenotiek valstī noteiktās ārkārtējās situācijas dēļ. Informāciju un atbalstu  elektroniskā balsojuma veikšanai var saņemt, zvanot +371 28674617.

“Vidzemes kultūras programmu” Vidzemes plānošanas reģions īsteno jau trīspadsmito gadu. Kultūras programmu reģionos atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un AS “Latvijas valsts meži”. Tās ietvaros iespējams iegūt finansējumu kultūras projektu ieviešanai Vidzemes vēsturiskā novada teritorijā. Programmas mērķis ir veicināt līdzsvarotu visu kultūras un mākslas nozaru jaunrades attīstību un kultūras mantojuma saglabāšanu valstī.

Sabiedrības balsošana organizēta pilotprojekta ietvaros, ko īsteno Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona projektā “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu sadarbībā ar projekta partneriem Latvijā, Vācijā, Somijā, Lietuvā un Polijā. Tā mērķis ir veicināt pilsonisko līdzdalību un izpratni par līdzdalības budžeta nozīmi pašvaldībās. Vairāk: www.empaci.eu.

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv. 

Aprīlis Valmierā ir laiks, kad mākslinieki glezno pat uz soliņiem. Šie darbi nav aplūkojami izstāžu zālēs, bet ieņēmuši vietu pilsētvidē. Kādus gleznojumus šogad uz soliņiem būs radījuši mākslinieki Ieva Iltnere, Kristīne Kutepova un Pēteris Līdaka, uzzināsim jau aprīļa izskaņā, aizstaigājot līdz soliņam Cēsu ielā pirms tilta pār Gauju, pie Valmieras Mūzikas skolas un Rīgas ielā 20.

“Man ir ieradums kaut ko zīmēt uz papīra maliņas, kamēr runāju pa telefonu. Parasti zīmējumi ir nesaprotami, mehāniski, piemēram, lidaparāti ar propelleriem, riteņiem un spārniem. Šos zīmējumus es dažkārt izmantoju, lai veidotu lielākus un nopietnākus darbus – zīmējumus, gleznas vai skulptūras. Arī šoreiz, apgleznojot Valmieras soliņu, par iedvesmu izmantoju kādu no aprīļa telefona sarunas skicītēm,“ stāsta mākslinieks Pēteris Līdaka. Savukārt Ieva Iltnere atklāj, ka, ieraugot soliņu, uzreiz bijis skaidrs, ka gleznojums būs ornamentāls un dēlīšu dažādie izmēri radīs interesantu raksta dinamiku. “Devu tam vārdu “Indiāņu soliņš", varbūt tā arī var palikt. Gaujas indiāņi." Dažādi raksti rotā arī Kristīnes Kutepovas apgleznoto soliņu: “Tur kā jostas paslēpušies simboli un raksti par pasaules uzbūvi un ceļa meklējumiem. Kāds redzēs ūdensrozi, kāds – lotosa ziedu, smilšu pulksteni, banti, citam tur būs stihiju satikšanās. Soliņš pats pastāstīja, ko gleznot. Tas izvēlējās nomierināt un priecēt savu atpūtnieku. Tam, kurš ir apsēdies, atklāsies soliņa smalkās nianses, kuras garāmgājējiem paliek slēptas.”

Mākslas soliņi Valmieras pilsētvidi papildinās jau piekto gadu. Valmieriešus un pilsētas viesus priecē Signes Vanadziņas apgleznots soliņš pie Valmieras Kultūras centra. Māksliniece iemūžinājusi, kā pār soliņu ir nolijis ķiršu lietus. Elita Patmalniece pie Valmieras pilsdrupām aicina baudīt nakts kluso dabu. Gaujas garšas paleti uz soliņa pie Valterkalniņa atainojusi Patricija Brekte. Vēl divus soliņus publiskā performancē apgleznoja Valmieras Drāmas teātra komanda. Paula Zariņa-Zēmane pie Valmieras Mūzikas skolas iedzīvinājusi mazu cilvēciņu – ainavas vērotāju un domātāju. Blakus ir vērojama sērkociņu saspēle – Jura Dimitera rokraksts. Pie Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas Andris Vītoliņš aicina padomāt par kontrastu starp digitālo vidi un dabu. Gaujmalā virs ziedu uzraksta “Valmiera” dabas skaistumu un īpašo noskaņu atainojuši Vija Zariņa un Kaspars Zariņš. Vilipsōna vadmotīvs bija mīlestība. Aleksejs Naumovs Gaujas krastā “novietoja” laivas un kuģus. Anna Heinrihsone, apgleznojot soliņu pie Kazu krācēm, domāja par pavasari un vaboles saredzēja kā dzīvus dārgakmeņus. Turpat blakus pavasarim raksturīgais košums valda arī Helēnas Heinrihsones mākslas darbā, atainojot viņai raksturīgos elementus un personāžus – rozes, sejas, kājas un pat galvaskausu, kas ir mūžīgās dzīvības simbols. Pie krācītēm ir arī Ievas Jurjānes apgleznots soliņš. Māksliniece, iegravējot uz soliņa tekstu, kā krāsu pigmentu saistvielu izmantoja karstu kausētu vasku. Arī Klāvs Loris Rūpniecības un Cēsu ielas krustojumā esošo soliņu apgleznoja, izmantojot īpašu tehniku – tekstila pigmenti un rūsas efekts. Savukārt Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas 3.kursa audzēkņi pasniedzējas Ivetas Gudetas vadībā soliņu pie skolas papildināja ar izcilā mākoņu gleznotāja Pētera Kundziņa ainavu.

Informāciju sagatavoja: Zane Bulmeistare Valmieras pilsētas pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Mob. tālr.:26443410

Lauva, lūsis, hameleons un ziloņi – tie ir tikai daži personāži, kas šobrīd sastopami Valmieras ielās. Līdz maija izskaņai aicinām aplūkot Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas (VDMV) audzēkņu – gan bērnu, gan pieaugušo – darbu izstādi dažādos skatlogos, mērojot ceļu pa Rīgas un Lāčplēša ielu.

Izstāžu zāle šoreiz ir gana plaša, aicinot ne tikai apskatīt VDMV profesionālās ievirzes un interešu izglītības audzēkņu darbus, bet arī pastaigāties. Skatītāji gaidīti pie Valmieras Drāmas teātra (Lāčplēša iela 4), SIA “Latvijas Mobilais Telefons” klientu centra (Rīgas iela 9), Valmieras Tūrisma informācijas centra (Rīgas iela 10), E. Gulbja laboratorijas (Rīgas iela 13), bankas “Luminor” (Rīgas iela 13), “Mana aptieka” (Rīgas iela 16), veikala “Akcents” (Rīgas iela 34), veikala “Lilī” (Rīgas iela 35), “Ziedu noliktava” (Miera iela 3) un veikala “SekoEko” (Rīgas iela 37) skatlogiem.

“Šobrīd visā pasaulē novērojam interesantu parādību – jo mazāk cilvēku pilsētas ielās, jo vairāk te varam manīt putnus un dzīvniekus. Tas redzams arī darbos – daba ienāk pilsētā. Šoreiz drosmīgie izstādes dalībnieki ir dažāda vecuma cilvēki, kuriem mākslas kursi ir vaļasprieks,” izstādi apmeklēt aicina Inese Andersone, VDMV direktores vietniece izglītības jomā.

Darbi veidoti VDMV pedagogu Inetas Perovas, Lailas Bentas, Daces Brizauskas, Silvijas Melnūdres, Diānas Kokorēvičas, Karīnas Vītiņas un Ineses Andersones vadībā.

VDMV piedāvā apgūt ne tikai profesionālās vidējās izglītības programmas, bet arī interešu izglītības programmas bērniem un jauniešiem no piecu gadu vecuma līdz pat 12.klasei. Savukārt deviņās neformālās izglītības programmās sadarbībā ar biedrību “Vidzemes Mākslas izglītības attīstības centrs” aicināti iesaistīties pieaugušie.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas 
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410