Arhīva kalendārs

« February 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Valmieras muzeja Izstāžu namā 14.februārī plkst.16.00 tiks atklāta gleznotāja Pētera Postaža darbu izstāde “Gleznošana ir mans mūžs”. Tā veltīta mākslinieka 80.dzimšanas dienai.

Gleznotājs. Absolūts profesionālis. Cilvēks ar sastrādātām rokām, kurš visu prot, saprot un dara pats ar zemniekam piemītošu pamatīgumu. Formas pielūdzējs un kopējs. Joprojām ideālists.

“Māksla ir doma formā,” stāsta P.Postažs. Plastisko formu viņš meklē un atrod visur, piemēram, kūpošas tējas garaiņos, koka zarā, bērna smieklos, sievietes kailajā mugurā, tautasdziesmā, plandošos brunčos, liesmā un upes olī. Viņa mākslu raksturo tematiska daudzveidība. Jebkas apkārtējā pasaulē – gan redzamajā, gan sajūtu līmenī esošajā – ir iemesls gleznas tapšanai. Forma P.Postaža darbos ir lakoniska, stabila, dziļi ietilpīga, emocionālas nianses viņš gūst harmoniskā sadarbībā ar krāsu.

“Glezniecība – tā ir krāsa. Glezniecība var būt gan daudzkrāsaina, gan mazkrāsaina. Svarīgi, lai krāsa būtu niansēta. Nekad dzīvē neesmu gaidījis savu dzimšanas dienu. Tā pienāk, to nosvin, un miers. Gleznošana ir viss mans mūžs. Esmu uzticīgs glezniecībai, tas ir mans žanrs. Gleznoju katru dienu. Tu esi piedzimis kā mākslinieks, un bez tā nav iespējams dzīvot, tomēr visi nevar būt Mikelandželo vai Rafaēls. Nevajag gribēt būt ģēnijam, vajag būt pieticīgam ierindas strādniekam, jo ģenialitāte smadzenes apstādina – šķiet, viss ir sasniegts. Ko tālāk darīt? Labāka ir pieticība, lai nemitīgi kaut ko meklētu un ietu vēlamajā virzienā,” atzīst mākslinieks.

Pēteris Postažs dzimis 1940.gadā. Izglītību ieguvis J.Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā, pilnveidojies Pēterburgas Mākslas akadēmijā, Tallinas Mākslas institūtā, studējis vecmeistaru un laikabiedru pieredzi Eiropas un Amerikas muzejos. Līdz 2019.gadam bijis asociētais profesors Latvijas Mākslas akadēmijā. Regulāri rīkojis personālizstādes Rīgā un citās Latvijas pilsētās, piedalījies grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Somijā, Zviedrijā, Itālijā, Vācijā, Austrijā un daudzviet citur. Darbi atrodas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Latvijas Mākslinieku savienības, Krievijas Kultūras ministrijas un Krievijas Mākslas fonda īpašumā, kā arī daudzās privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs. Valmieras muzeja kolekcijā ir 104 Pētera Postaža gleznas.

Izstāde būs skatāma līdz 28.martam.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410