Arhīva kalendārs

« January 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Gulbenes novada vidusskola sadarbībā ar Gulbenes novada vēstures un mākslas muzeju (turpmāk tekstā - muzejs) 9 mēnešu garumā realizējusi Vidzemes kultūras programmas 2020 finansētu projektu “Uguns dzelzi mīkstu taisa”. Projekta mērķis bija dokumentālajā filmā iemūžināt Gulbenes novada cilvēku liecības par dalību barikādēs, filmēšanas procesā iesaistot gan novada jauniešus, gan kino jomas profesionāļus.

“Ideja par novadnieku barikāžu liecību dokumentēšanu ir īpaši nozīmīga, atzīmējot barikāžu 30. gadadienu, turklāt videostāstu par barikāžu notikumiem mūsu vēstures apzināšanā nav nemaz tik daudz. Filma ir īpaša ar to, ka tās veidošanu “pieskatījuši” kino profesionāļi, tomēr īstie autori ir jaunieši, kuri dokumentējuši barikāžu stāstus - filmējot, montējot, intervējot un piešķirot oriģinalitāti, emocijas un svaigumu vēsturisku faktu arhivēšanas procesam,” stāsta muzeja Vēstures nodaļas vadītāja Ineta Bauere.

Publicitātes foto

Projekta idejas aizsākumi meklējami novadnieces, nu jau Latvijas Kultūras akadēmijas absolventes, režisores Montas Gāganes skolas laika pētījumos par barikādēm. Viņas zināšanas un personiskā ieinteresētība ļāvusi veiksmīgi koordinēt gan filmēšanas procesu, gan jauniešu zināšanu papildināšanu kino jomā. Projekta ietvaros tapusi 33 minūšu gara dokumentālā filma, kā arī jauniešiem organizētas kopumā 4 meistarklases par kino režiju, aktiermeistarību, sižeta veidošanu, montāžu un filmas audio noformējumu tādu kino jomas profesionāļu vadībā kā Pēteris Krilovs, Armands Začs, Dainis Juraga un Aleksandrs Grebņevs.

Publicitātes foto

Filma tiešsaistē būs skatāma no 20. janvāra plkst. 10:00 muzeja mājaslapā www.gulbenesmuzejs.lv un www.facebook.com/Gulbenesmuzejs.

Projekts “Uguns dzelzi mīkstu taisa” tiek īstenots ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu, līdzfinansē Gulbenes novada pašvaldība.

Informāciju sagatavoja: 
Ilze Vanaga
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Gulbenes novada vēstures un mākslas muzejs
Tālr. 26671943