Arhīva kalendārs

« January 2023 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Latvijas Nacionālais kultūras centrs izsludina 2023. gada pieteikumu pieņemšanu Nemateriālā kultūras mantojuma (NKM) sarakstam. Ikviens aicināts sarakstam pieteikt elementus, kas uzskatāmi par valsts aizsargājamu nemateriālā kultūras mantojuma vērtību, un kuru iekļaušanai sarakstā ir plašs attiecīgās kopienas atbalsts un līdzdalība.

2023. gadā pieteikumus iespējams iesniegt līdz 5. jūnijam. Pieteikumus izvērtēs Nemateriālā kultūras mantojuma padome, pieaicinot ekspertus.

Pieteikšanās process notiek elektroniski tīmekļvietnē www.nematerialakultura.lv. Šajā lapā iespējams arī iepazīties ar NKM sarakstā jau iekļautajām vērtībām, kā arī skatīt nozares dokumentus. Mājaslapas saturs tiek regulāri papildināts ar aktuālo informāciju NKM aizsardzības un attīstības jomā. Pieteikuma iesniegšanas pamācība: https://nematerialakultura.lv/ka-pieteikt-elementu/.

Latvijas Nacionālā kultūras centra nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere uzsver: “Mēs esam stipri, ja mums ir stipras saknes – ģimenes, dzimtas, kopienas, tautas mantojumā sakņotas. Piesakot savu mantojumu Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam, tiek sperts pirmais solis šī mantojuma saglabāšanā nākamajām paaudzēm.

Interesenti tiek aicināti konsultēties par pieteikumu sagatavošanu ar nemateriālā kultūras mantojuma nozares eksperti Gitu Lanceri (gita.lancere PIE lnkc.gov PUNKTS lv).

Informāciju sagatavoja:
Linda Ertmane
Sabiedrisko attiecību vadītāja
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985; 29181396
Linda.Ertmane PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

 

Sestdien, 21. janvārī, Koncertzālē “Cēsis” uzstāsies Anzû Quartet – apvienība, kuras sastāvā ir Ņujorkas rosīgās laikmetīgās mūzikas kopienas veterāni: čelliste Ešlija Bāsgeita (Ashley Bathgate), vijolniece Olīvija De Preto (Olivia de Preto) , klarnetists Kens Tomsons (Ken Thomson) un pianists Karls Larsons (Karl Larson). Programmā “Jauna mūzika/New music” dzirdēsim amerikāņu, meksikāņu un irāņu komponistu jaunradītus skaņdarbus.

Anzû Quartet mūziķi ir ar vērā ņemamu pieredzi un nopelniem, izpelnījušies kritiķu un citu mūziķu atzinību visā pasaulē, kā arī spēlējuši būtisku lomu vairāku nozīmīgu Ņujorkas kamermūzikas ansambļu – Bang on a Can All-Stars, Mivos Quartet, Ensemble Signal, Bearthoven – nodibināšanā un darbības nostiprināšanā. Visi piedalījušies vairāku mūsdienu ievērojamāko komponistu darbu pirmatskaņojumos pasaules prestižākajās koncertzālēs. 

Kvartets pievēršas mūsu laiku mūzikai un pavisam nesenas pagātnes muzikālajam kanonam. Muzikālā apvienība ar savu darbību godina Olivjē Mesiāna Kvartetu laika galam, līdztekus franču komponista oriģinālajam šedevram aktīvi pasūtot un izpildot jaunus skaņdarbus, kas sacerēti tieši šai ikoniskajai instrumentācijas formai. 

Koncertā Cēsīs, kas notiek ar ASV vēstniecības Latvijā atbalstu, skanēs jauna mūzika, ko sarakstījuši komponisti no visas pasaules, sākot ar meksikāni Džosu Kolado Fegoso (Josué Collado Fregoso), irāņu komponisti Aftabamu Darviši (Aftab Darvishi), turpinot ar kanādiešu izcelsmes amerikāņu komponisti Annu Vēberi (Anna Webber) un pašu Anzû Quartet dalībnieku – Kenu Tomsonu. Tā ir iespēja Latvijas klausītājam sajust pasaules elpu un pulsu, iepazīt jaunu mūzikas valodu un skanējumu. 

Biļetes nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilsesuparadize.lv. 

Informāciju sagatavojusi: 
Egija Saļņikova
Koncertzāles “Cēsis”
Mārketinga un komunikācijas vadītāja

Gatavojoties XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem, Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar biedrību “Tavi draugi” un Latvijas Kultūras darbinieku biedrību aicina Dziesmu un deju svētku kustības dalībniekus ziedot sveces, lai vēlāk tās pārtaptu ierakumu svecēs un tiktu nogādātas Ukrainas aizstāvjiem.

Kolektīvu dalībnieki līdz 19. janvārim tiek aicināti uz mēģinājumu paņemt līdzi sveces un ziedot tās simboliskas Gaismas pils tapšanai. Sveces iespējams atstāt jebkurā Valmieras novada kultūras centrā.

Akcijā var piedalīties arī jebkurš iedzīvotājs, aiznesot sveces gan uz kultūras centriem, gan uz Valmieras novadā esošajiem Valsts un pašvaldības vienotajiem klientu apkalpošanas centriem un uz Dokumentu pārvaldības un klientu apkalpošanas centru Valmierā, Lāčplēša ielā 2. Sveces var ziedot arī šajās novada bibliotēkās:

  • Valmieras integrētā bibliotēka
  • Brenguļu pagasta bibliotēka
  • Kauguru pagasta bibliotēka
  • Trikātas pagasta bibliotēka
  • Burtnieku pagasta bibliotēka
  • Matīšu pagasta bibliotēka
  • Rencēnu pagasta 1. bibliotēka
  • Kocēnu pagasta bibliotēka
  • Vaidavas pagasta bibliotēka
  • Ķoņu pagasta bibliotēka
  • Naukšēnu pagasta bibliotēka
  • Ipiķu pagasta bibliotēka
  • Jeru pagasta bibliotēka
  • Lodes pagasta bibliotēka
  • Rūjienas pilsētas bibliotēka
  • Strenču pilsētas bibliotēka
  • Sedas pilsētas bibliotēka
  • Jērcēnu pagasta bibliotēka

20. janvārī centralizēti no Valmieras Kultūras centra visas saziedotās sveces tiks nogādātas uz Rīgu biedrībai "Tavi draugi".

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām sazināties ar akcijas koordinatori Valmieras novadā Noru Urbāni, rakstot e-pastu nora.urbane PIE valmierasnovads PUNKTS lv vai zvanot pa tālruni 26988129.

Jāpiebilst, ka 20. janvārī pašvaldību un kultūras centru pārstāvji ir aicināti uz Doma laukumu, kur visas dienas garumā no plkst.10.00 līdz 19.00 notiks 1991. gada barikāžu aizstāvju atcerei veltītie pasākumi, tajā skaitā ierakumu sveču gatavošana Ukrainai. Laikā no plkst.14.00 līdz 16.00 plānota biedrības “Tavi draugi” organizēta kultūras programma, kas noslēgsies ar vienotu Jāzepa Vītola “Gaismas pils” dziedāšanu diriģenta Māra Sirmā vadībā.

Informācija:
Dzintars Močs
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciālists
E-pasts: dzintars.mocs PIE valmierasnovads PUNKTS lv

 

Janvāra vidū Valmieras kultūras dzīvi bagātinās jaunā kultūrtelpa “Akustika”, kas tapusi romantiskā vietā – senajā pasta ēkā, Diakonāta ielā 6. “Akustikas” jaunā skatuve viesiem vērsies 2023. gada 18. janvārī ar Daumanta Kalniņa un Kaspara Zemīša uzstāšanos. “Akustika” mājvietu radusi kādreizējā pasta un telegrāfa ēkā, vienā no neparastākajām vēsturiskajām celtnēm Valmierā. 2021. gadā pirmais etaps “Akustikas” attīstībā bija mājīgā restorāna izveide, tagad pievienojas arī telpas koncertiem, teātra izrādēm, mākslas izstādēm un semināriem.

Jaunās kultūrtelpas vadītājs Uģis Bormanis ir gandarīts: ”Esam priecīgi pārsteigti par cilvēku lielo ieinteresētību, mūsu apmeklētāji nav tikai valmierieši. Līdz šim organizējām kamerkoncertus restorāna "Akustika" telpās un vasarā arī plašajā pagalmā. Jūtot pieprasījumu pēc neordināriem kultūras notikumiem, izbūvējām speciāli piemērotas un ērtas telpas. Turpmāk varēsim uzņemt pat līdz 90 kultūras baudītāju vienlaikus.”


“Arī turpmāk plānojam ik sezonu izstrādāt jaunu ēdienkarti, kā arī īpašu notikumu vai koncertu laikā apmeklētājus iepriecināt ar tematisko ēdienkarti”, tā nākotni ieskicē “Akustikas” šefpavārs Artūrs Taškāns, kurš pāvarmākslas meistarību slīpējis Eiropas labākajos restorānos, arī Michelin zvaigznēs.

Informāciju sagatavoja:

Uģis Bormanis

+371 26660202

info PIE akustikavalmiera PUNKTS lv

www.akustikavalmiera.lv

2022. gada nogalē noslēdzās Valsts kultūrkapitāla fonda un akciju sabiedrības “Latvijas valsts meži” atbalstītās “Vidzemes kultūras programmas 2022” projektu realizācija. Jau piecpadsmito gadu Vidzemes plānošanas reģions administrēja pasākumus, kurus  organizēja Vidzemes kultūrvēsturiskā novada kultūras jomas speciālisti. Arī 2022. gadā, tāpat kā iepriekšējos gados, “Vidzemes kultūras programmas” (turpmāk-VKP) mērķis bija nodrošināt līdzsvarotu, daudzveidīgu un kvalitatīvu kultūras procesu un tā pieejamību Vidzemē, saglabājot un attīstot Vidzemes kultūrvēsturiskajam novadam raksturīgās vērtības, tradīcijas un kultūrvidi, kā arī veicinot jaunradi.

2022. gada konkursam mērķprogrammā pavisam tika iesniegti 144 projektu pieteikumi par kopējo pieprasītā finansējuma summu 591 345,65 eiro. No pieteiktajiem projektiem atbalstu guva 47 projekti, to realizācijai tika sadalīti 127 110,00 eiro. Īstenoto projektu vidū bija daudz vietējās kopienas un vietas identitāti stiprinošu pasākumu: izglītojošas un radošas nodarbības, meistardarbnīcas, vasaras koncertu un kino vakari, teātra izrādes iestudēšana, kultūras mantojumu popularizējoši svētki un citi. Ar īstenotajiem projektiem varat iepazīties šeit.

VKP 2022 skaitļos: 

• Realizēti 47 projekti;
• Notikuši 207 dažādi kultūras pasākumi un aktivitātes:

meistardarbnīcas, meistarklases, nodarbības, lekcijas, izglītības pasākums, darbnīca (19 projektos); koncerti, koncertuzvedumi, meistarklases koncerts, uzvedums (10 projektos); izstādes (6 projektos);  festivāli (3 projektos);  plenērs, radošā rezidence (2 projektos);  pārgājiens (1 projektā); grāmata, dzimtas stāsti, pētījums (5 projektos);  animācijas filmas, filma, raidījums, sižets (6 projektos);  izrādes (3 projektos); skaņas instalācija, ieraksts (2 projektos);  nometnes, spēle, pasākumi (9 projektos);  digitalizācija (3 projektos);  mākslas darbs, dizains (2 projektos);

  • Projektu īstenošanā līdzdarbojušies 1 820 dalībnieki;
  • VKP projektu pasākumos piedalījušies 27 811 apmeklētāji.

Valsts kultūrkapitāla fonds kopš 2011. gada sadarbojās ar AS “Latvijas valsts meži” vairāku kultūras programmu finansēšanā. Daļēji no ziedojumiem tika finansētas reģionu programmas - “Kurzemes, Zemgales, Latgales un Vidzemes kultūras programma”. Politiskajās diskusijās izskanēja valdības iebildumi pret “Latvijas valsts mežu” ziedojumu politiku, kā rezultātā šajā gadā ziedojumi nebūs vispār. Tas padara neskaidru kultūras programmu nākotni reģionos. Vidzemes plānošanas reģions, ņemot vērā radušos situāciju, sagatavoja vēstuli visām iesaistītajam institūcijām, lūdzot rast iespēju realizēt konkursa  “Atbalsts kultūras programmām reģionos” arī 2023. gadā. Kultūras programma reģionos ir būtiska ar to, ka tā nodrošina iespēju reģiona iedzīvotājiem īstenot savas radošās idejas un kultūras ieceres, stiprinot vietējo kopienu un reģionam raksturīgās kultūras vērtības.

Vidzemes plānošanas reģions izsaka pateicību visiem projektu īstenotājiem par projektu realizāciju 2022. gadā, jo kopā ir paveikts ļoti daudz! Katrs no projektiem ir devis ieguldījumu, lai stiprinātu vietējās kopienas un attīstītu reģionam raksturīgās kultūras vērtības.

Papildu informācijai: Lelde Ābele, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. +371 29266757, lelde.abele PIE vidzeme PUNKTS lv; Eva Meijere, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. +371 25665567, eva.meijere PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Zane Kaķe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, zane.kake PIE vidzeme PUNKTS lv.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku veiksmīgas norises nodrošināšanai Latvijas Nacionālais kultūras centrs līdz 2023. gada 17. februārim aicina pieteikties brīvprātīgos. Svētku laikā plānots nodarbināt apmēram tūkstoti brīvprātīgo. Dziesmu un deju svētkos brīvprātīgie sāks darboties jau pirmssvētku periodā, bet visaktīvāk tiks iesaistīti organizatoriskajos procesos Svētku laikā - no 30. jūnija līdz 9. jūlijam.

“Brīvprātīgo darbs ir neatņemama Svētku norises sastāvdaļa – neviens nozīmīgs un vērienīgs pasākums mūsdienās vairs nav iedomājams bez brīvprātīgo darba. Kā liecina pieredze, brīvprātīgo darbam piesakās motivēti un Dziesmusvētku tradīciju cienoši cilvēki, kuriem ir būtiski ar savu darbu veidot Svētkus un palīdzēt daudzos darbos – sākot ar palīdzību radošajām darba grupām vai darbošanos informācijas centros, beidzot ar vietu ierādīšanu un ūdens izdalīšanu dalībniekiem. Brīvprātīgo darbs ir ļoti nozīmīgs un nepieciešams, lai veiksmīgi izdotos tādi Svētki, kurus pamatoti dēvējam par lielāko kopdarbu valstī,” akcentē Svētku izpilddirektore Daina Markova.

Pieteikties Svētku brīvprātīgā darbam var, aizpildot elektronisku anketu Svētku mājaslapas www.dziesmusvetki.lv sadaļā IESAISTIES. Pieteikties tiek aicinātas personas vecumā no 16 gadiem (personām no 16 līdz 18 gadiem būs nepieciešama vecāku atļauja), ar labām latviešu valodas zināšanām, (atsevišķiem papildus darbiem – arī ar angļu un citu svešvalodu zināšanām). Potenciālajam brīvprātīgajam jābūt gatavam veltīt 20 līdz 40 stundas brīvprātīgā darba veikšanai, kas pakārtotas Svētku rīkotāju sastādītajam grafikam.

Katram brīvprātīgajam Svētkos tiks nodrošināta ēdināšana, ja dienā tiks veikts darbs ilgāk nekā četras stundas. Būs nodrošināta iespēja bez maksas izmantot Rīgas sabiedrisko transportu, tiks nodrošināta veselības un dzīvības apdrošināšana, tiks izsniegta Svētku identifikācijas (ID) karte un darba atribūtika. Uzrādot  brīvprātīgā ID karti, Svētku laikā varēs bez maksas apmeklēt  tautas lietišķās mākslas izstādi “Mēs”, atklāšanas pasākumu Svētku dalībniekiem, pūtēju orķestru koncertu “Laiks iet pāri” un zaļumballi, koru lielkoncerta “Tīrums. Dziesmas ceļš” ģenerālmēģinājumu un koncertu, noslēguma koncerta “Kopā Augšup” ģenerālmēģinājumu un koncertu, kā arī sadziedāšanās nakti.

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki Rīgu pieskandinās no 2023. gada 30. jūnija līdz 9. jūlijam, to galvenais akcents būs Dziesmusvētku tradīcijas 150 gadu jubileja. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs, kas ir Kultūras ministrijas padotībā esošā valsts iestāde, atbalsta lieldraugi Latvijas Mobilais Telefons (LMT), Elektrum, kā arī atbalstītāji Swedbank, Rimi, Food Union un Kārums, Orkla, Circle K Latvia, Latvijas Finieris, Dzintars, Bolt, DHL, Coffee Address, padomdevējs - Pasaules dabas fonds.

 

Papildu informācija:

Linda Ertmane
Latvijas Nacionālā kultūras centra
Sabiedrisko attiecību vadītāja
linda.ertmane PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv