Kultūras ziņas

Cēsu īstenotā kultūrpolitika 83 kultūras pilsētu konkurencē ieguvusi starptautisku atzinību pasaules pašvaldību apvienības “United Cities and Local Governments” Kultūras padomes konkursā. Pasaules pašvaldību apvienības balva tiek piešķirta pilsētām, kuru ilgstspējīgas attīstības plānos īpaši nozīmīga loma atvēlēta kultūrpolitikai.

Izvērtējot Cēsu Kultūras attīstības programmu, konkursa starptautiskā žūrija atzina, ka tā ir izcils paraugs tam, kā pārdomāta kultūrpolitika var veicināt tūrisma un uzņēmējdarbības attīstību un iedzīvotāju aktivitāti.

Cēsu Kultūras attīstības programma tika izstrādāta, pilsētai pretendējot uz Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu 2014. gadā, kad tā bija vismazākā pilsēta, kas jebkad pretendējusi uz šo titulu. Vienlaikus programma turpinājusi attīstīties un ir tikusi papildināta ar pilsētvides, kultūras infrastruktūras u.c. jauninājumiem, kas Cēsīs attīstījušies pēdējo gadu laikā.

Konkursa žūrija atzinīgi novērtēja daudzveidīgo kultūras programmu, ko visa gada garumā Cēsis piedāvā pilsētas iedzīvotājiem un viesiem. Pašvaldība iedzīvotājiem sniedz dažādas iespējas īstenot viņu radošās idejas. Ik gadu notiek Cēsu novada kultūras projektu konkurss, un jau ceturto gadu pēc kārtas notiek grantu konkurss “Dari Cēsīm”. Jaunajiem un esošajiem uzņēmējiem ir iespēja darboties koprades mājā „Skola6”, kas ir Cēsu radošo industriju centrs.

Cēsīs izveidojušās noturīgas mākslas un kultūras tradīcijas. Pērn savu desmitgadi nosvinēja Cēsu mākslas festivāls, savukārt sarunu festivāls „Lampa” jau trešo gadu norisināsies Cēsu Pils parkā. Cēsīs liela uzmanība tiek pievērsta arī bagātīgā kultūras un vēstures mantojuma saglabāšanai. Tuvākajā nākotnē turpināsies darbs pie Cēsu viduslaiku pils konservācijas un paredzēta Sv.Jāņa baznīcas fasādes renovācija.

Pilsēta ir arī pievilcīgs galamērķis ne tikai tūristiem, bet arī ārvalstu radošajiem profesionāļiem. Viens no pasaules vadošajiem mākslas izdevumiem, „Format Magazine”, 2016. gadā atzina Ruckas muižu par vienu no pasaules labākajām mākslas rezidencēm fotogrāfiem.

“United Cities and Local Governments” Cēsis kā labās prakses piemēru ierindo līdzās tādām kultūras lielpilsētām, kā Milāna, Barselona, Roma, Lisabona, Malme. Tas ir apliecinājums Cēsu kultūras piedāvājuma kvalitātei pasaules mērogā.

Līdzīgu pagodinājumu Cēsis saņēma arī 2015. gadā, kad Eiropas Komisijas rīkotajā aptaujā tika atzītas par labās prakses piemēru kopā ar 69 citām Eiropas kultūras lielpilsētām, kurās veiksmīga pilsētu un reģionu attīstība balstīta tieši kultūrā.

Cēsu profils konkursā

 

Informāciju sagatavoja:

Aleksandrs Abramovs

Komunikācijas speciālists

Cēsu novada pašvaldība

aleksandrs.abramovs PIE cesis PUNKTS lv

64121677; 27882118.

Bērzaines iela 5, Cēsis, LV-4101

www.cesis.lv

22.03.2017

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031