Kultūras ziņas

Zeme ir viens no nozīmīgākajiem Latvijas simboliem. Tā palīdz, nodrošinot auglību, svētību un atmiņu saglabāšanu. Dodoties tālos ceļos, latvietim svarīgs talismans ir saujiņa dzimtās zemes... Kā skan Latvijas zeme Alūksnē? To šovasar nolēmusi izpētīt  biedrība “Siguldas Mākslu serpentīns” un jauno mediju māksliniece Zanda Puče, īstenojot projektu “Latvijas zemes skaņas. Alūksne”, oktobrī plānota izstāde Alūksnes Mākslas skolā.  Projekta īstenošanas procesā ir iecere aptvert visas trīs dimensijas: pagātni-tagadni-nākotni. Tas būs savdabīgs stāsts par laiku un cilvēkiem, tehnoloģiju attīstību, vērtībām - zemes un cilvēku savstarpējo mijiedarbību, izstāstīts, izmantojot multimediālas laikmetīgas tehnoloģijas un dažādu paaudžu Alūksnes vietējo iedzīvotāju stāstus. Zanda Puče: “Es ceru, ka māksla un dialogs ar cilvēkiem palīdzēs ieraudzīt jaunus kontekstus, stiprināt identitātes un piederības sajūtu.”            

Projektā ar pašu izveidotu, unikālu, bet vienkāršu tehnoloģiju, Alūksnes iedzīvotāju ieteiktajās vietās plānots ierakstīt zemes skaņas un no zemes skaņu spektra attēliem veidot grafisku fotogrammu sēriju, kuru izstādē papildinās iedzīvotāju atmiņu stāsti. Tiks izmantoti vairāki informatīvie kanāli - audio, foto, video un grafika. Sadarbībā ar vietējiem nozaru speciālistiem no izvēlētajām vietām Alūksnē plānots izstrādāt pastaigu maršrutu, kā arī organizēt radošas meistarklases, iepazīstinot ar dažādām grafikas tehnikām un zemes skaņu ierakstu procesu.

2016. gadā māksliniece Siguldas novada bibliotēkas izstāžu zālē īstenoja līdzīgu projektu - “Ex-libri art voyage”, tā ietvaros tika ierakstītas zemes skaņas un vibrācijas Siguldas ainaviskajās vietās, kuras mākslinieki attēlojuši savos darbos. Zanda Puče: “Mākslas darbi bieži vien  ir kā savdabīgas ceļa zīmes. Jau kopš seniem laikiem Siguldas majestātiskās ainavas - panorāmiskie dabasskati, gleznainā Gaujas senieleja ar romantiskajām pilsdrupām bijušas radošas iedvesmas avots māksliniekiem, mākslas amatieriem, ceļotājiem - zinātniekiem un literātiem. Skices, zīmējumi, gleznojumi, akvareļi, grafikas kļuvušas par tā laika labākajiem vēstures lieciniekiem. Laikiem ritot, cilvēku  tehniskās iespējas pilnveidojušās un nu jau katrs savas ceļojuma atmiņas var paņemt līdzi arī fotogrāfijās. Alūksnes novads man ir tuvs un es to gribētu iepazīt vairāk! Zemes skaņas Alūksnē man ir svarīgas tādēļ, ka mans vecvecvectēvs JuhansJurss (1847-1957, Tomskā) bija amatnieks, laivu meistars, un viņa uzceltās mājas Alsviķu pagastā sauca par “Atmiņām”, tā nu “Atmiņas” ir rosinājušas jaunus atmiņu projektus, par tiem tuvāk mājaslapā: www.zandapuce.lv

Aicinām uz tikšanos ar mākslinieci Zandu Puči Alūksnes novada bibliotēkā 24.maijā plkst. 11.00, bet plkst. 16.00 Alūksnes Mākslu skolā notiks pirmā meistardarbnīca, kuras laikā  skolēni tiks iepazīstināti  ar projekta “EX-libri art voyage Sigulda” rezultātiem, zemes skaņu ierakstīšanas tehnoloģiju, aicināti apgūt teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas grafikas tehnikās – linogriezumā un acetondrukā. Meistardarbnīcā skolēniem būs iespēja izveidot savu aploksnes dizainu kādai no Alūksnes vietām.

Aicinām Alūksnes novada iedzīvotājus būt atsaucīgiem un ieteikt trīs (var arī vairāk! J) enerģētiskākās vietas Alūksnes novadā, kurās projekta īstenošanas laikā vajadzētu ierakstīt Alūksnes zemes skaņas. Lūgums  īsi pamatot izvēli, kā arī norādīt vecumu, nodarbošanos un dzimumu. Ieteikumus lūdzu līdz 1.jūlijam nosūtīt uz e-pastu: zandapuce PIE gmail PUNKTS com">zandapuce PIE gmail PUNKTS com. Anketas iespējams saņemt arī Alūkses bibliotēkā, muzejā un Mākslu skolā!

Projektu atbalsta: Vidzemes plānošanas reģions, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Alūksnes Mākslas skola.

Projekts tiek īstenots ar “Latvijas valsts mežu atbalstīto Vidzemes kultūras programmas 2017” piešķirto finansējumu.

 

Informāciju sagatavoja:

Zanda Puče,

Projekta vadītāja

22.05.2017

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031