Kultūras ziņas

Piektdien, 21.jūlijā, tika atklāta piemiņas plāksnīte pie Valmieras Drāmas teātra režisora Pētera Lūča stādītās egles Vecpuišu parkā Valmierā. Režisors 1989.gada 26.augustā kopā ar draugu Robertu Jūru eglīti kā Baltijas ceļa un brīvības simbolu iestādīja, atzīmējot parka vēsturiskā nosaukuma atgūšanu.

Plāksnīte tika uzstādīta, pateicoties valmierietes Astras Jūras iniciatīvai, vēloties saglabāt Pētera Lūča atstāto piemiņu.

“Lūcis bija leģenda un joprojām ir leģenda. Viņš bija kā ozols ar saknēm un lapotni, zem kura mēs visi jutāmies pasargāti.  Ar savu autoritāti un esību Pēteris Lūcis izglāba Valmieras teātri, kad 1963.gadā kultūras ministrs jau bija parakstījis lēmumu par Valmieras teātra likvidāciju,” atmiņās par Pēteri Lūci dalījās Valmieras Drāmas teātra aktrise Astra Baumane.

“Egle ir skaista, slaida un sīksta. Dziļi mērķtiecīga. Galotne tiecas uz debesīm – tas ir garīgums. Lūcis caur šo egli ir iestādījis tiekšanos pēc debesīm, pēc garīguma. Viņš to centās atainot gan savos darbos, gan arī pats bija dziļi pārliecināts un domāja par to. Šī egle ir kā sargtornis. Un mums tas ir jāpiemin, ka caur to kāds mūs vēro. Caur šo egli Pēteris Lūcis turpina dzīvot Valmierā. Atcerēsimies, atnāksim un parunāsimies ar viņu!” aicināja Astra Baumane.

Atmiņās par Pēteri Lūci dalījās arī Pētera Lūča līdzgaitnieki Valmieras Drāmas teātra aktieris Rihards Rudāks un bijušais Valmieras Viestura vidusskolas direktors Ivars Briedis, kā arī idejas iniciatore Astra Jūra. Par Vecpuišu parka vēsturi pastāstīja Valmieras muzeja vēsturniece Ingrīda Zīriņa.

Līdzīgi kā dienā pirms 28 gadiem, kad Pēteris Lūcis iestādīja egli, atzīmējot Vecpuišu parka vēsturiskā nosaukuma atgūšanu, arī šodien parks piedzīvo jaunu atdzimšanu. Tiek veikti gājēju celiņu izbūves darbi, sakopti un atjaunoti apstādījumi un zālieni, lai jau rudenī parkā pulcētos valmierieši un pilsētas viesi, lai atpūstos, svinētu un arī atcerētos Valmieras dižās personības.

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

 

21.07.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930