Kultūras ziņas

No 4. līdz 6. augustam Alūksne svinēs savus pilsētas svētkus, aicinot tuvus un tālus alūksniešus un svētku viesus pulcēties trīs dienu garumā, lai baudītu satikšanās prieku un plašu svētku pasākumu klāstu.

Svētku atklāšana – Pilssalas estrādē

Šogad svētki īpaši iezīmēsies ar divu latviešu mūzikā nozīmīgu personu jubilejas pasākumiem. Pirmais no tiem – Borisa Rezņika 70 gadu jubilejas koncerts Pilssalas estrādē izskanēs jau piektdien, 4. augustā, Alūksnes pilsētas svētku atklāšanas vakarā. Kopā ar jubilāru uz skatuves būs daudzi zināmi dziedātāji, tostarp divi alūksnieši – Kristīna Zaharova un kopā ar grupu “Eolika” –Dainis Dobelnieks. Tāpat koncertā dziedās Aija Vītoliņa, Kristīna Zaharova, Ralfs Eilands, Mārtiņš Ruskis, Ginta Krievkalna, kā arī muzicēs šobrīd popularitāti iemantojušais Mārcis Auziņš ar savu muzikālo grupu un stīgu kvartets. Ieeja uz koncertu ir no 5 līdz 10 eiro. Biļetes ir nopērkamas iepriekšpārdošanā Alūksnes Kultūras centrā, “Biļešu paradīzes” kasēs visā Latvijā vai bilesuparadize.lv. Svētku rīkotāji – Alūksnes novada pašvaldība un Alūksnes Kultūras centrs – aicina apmeklētājus izmantot šo iespēju un ieejas biļetes iegādāties laikus, lai izvairītos no lieka satraukuma pirms pasākuma sākuma.

Piektdienas vakarā arī jaunieši aicināti uz latviešu hiphopa producenta, bītmeikera un repera Anša koncerttūri. Savukārt pirms pusnakts pie Alūksnes Kultūras centra visas paaudzes varēs pulcēties pirmajā svētku ballē, kurā par muzikālo noskaņojumu rūpēsies Alūksnes mūziķu grupas.

Pirmo reizi – novada uzņēmēju telts “Radīts Alūksnē”

Sestdienas rīts sāksies ar norisēm pie Jaunās pils. Amatnieku tirdziņš šoreiz būs radis vietu Pils un Ojāra Vācieša ielās, savukārt teritorija parkā ap strūklakām būs nodota “Radošā dārza” aktivitātēm, kur notiks dažādas darbnīcas, meistarklases, tikšanās ar māksliniekiem, varēs spēlēt lielformāta spēles, baudīt mūziku, radošu atmosfēru un īpašu teritorijas noformējumu.

Sestdien pirmo reizi pilsētas svētku laikā būs atvērta novada uzņēmēju prezentācijas telts “Radīts Alūksnē”, kurā uzņēmēji varēs svētku apmeklētājiem atraktīvi demonstrēt un reklamēt savu produkciju un pakalpojumus.

Turpat blakus - Jaunajā pilī Alūksnes muzejā notiks Alūksnes mākslinieku kopizstādes “Laiks savējiem” atklāšana, būs apskatāma ASV dzīvojušās novadnieces Austras Lindes darināto 120 tautu meitu tērpu izstāde, kā arī notiks tēlniecei Lilijai Līcei veltīts pasākums. Savukārt Alūksnes Lielajos kapos sadarbībā ar biedrību “Latviskais mantojums”, Jāni Poli un Aināru Zelču sestdien atklās pieminekli tēlniecei, jo viena no L. Līces skulptūrām no Alūksnes muzeja krājuma tiek deponēta uz kapiem, kur tā būs izvietota kā viņas piemineklis. Mākslas darbi pilsētas svētku sestdienā būs skatāmi arī Alūksnes Mākslas skolā – tā būs Latvijas Mākslinieku savienības ceļojošā izstāde “Klusā daba”.

“Čabiņš” beidzot pie mazajiem lasītājiem

Sestdienas priekšpusdienā pie Jaunās pils notiks ilgi gaidītās Aleksandra Pelēča bērnu dzejas grāmatas “Čabiņš” atvēršanas svētki. Grāmatas izdošanu atbalstījis Alūksnes un Apes novada fonds, Malienas skolas fonds un daudzi jo daudzi ziedotāji, grāmatas ilustrācijas veidojuši Malienas pamatskolas un Jaunannas Mūzikas un mākslas pamatskolas audzēkņi, izdevējs – Jānis Polis (izdevniecība “Selja”).

Nelielajā pasākumā būs iespējams uzzināt par unikālā materiāla atrašanu, redzēt Malienas pamatskolas un Jaunannas Mākslas un mūzikas pamatskolas bērnu veidoto ilustrāciju oriģinālus, kā arī iegūt grāmatu, ziedojot nākamās, Strautiņu skolai veltītās, grāmatas izdošanai. Uzreiz pēc grāmatas atvēršanas īpaši bērni tiks aicināti uz radošo vēja zvanu gatavošanas darbnīcu.

Alūksnes un Apes novada fonds pilsētas svētku laikā rīkos vēl vienu pasākumu – tā būs “Pusnakts stunda labdarībai”, kas sestdien stundu pirms pusnakts sāksies Alūksnes Mākslas skolā. Šajā pasākumā, turpinot tradīciju, fonds aicina uz tikšanos savus draugus, ziedotājus un atbalstītājus, lai runātu par grāmatām un labdarību. Tikšanās dalībnieki varēs ziedot  grāmatas “Alsviķu Ķemera (Strautiņu) skola 1868 – 2018” izdošanai.

Alūksnē sadancos sešu valstu dejotāji

Sestdien pilsētā būs vērojamas vairākas 2. Starptautiskā deju festivāla “Alūksnes vasara” norises. Festivāla dalībnieki dosies krāšņā gājienā pa pilsētas ielām. Gājiens sāksies pie administratīvās ēkas Dārza ielā 11, dosies pa Tirgotāju, Lielā Ezera, Brūža ielu līdz Alūksnes Kultūras centram un pēc tam uz Alūksnes Jauno pili. Gājiena laikā būs divas pieturas – viena skvērā Lielā Ezera ielā, otra pie Alūksnes Kultūras centra, kur katrs kolektīvs sevi parādīs ar mazu priekšnesumu. Savukārt no pulksten 12.00 līdz pat aptuveni 15.30 kolektīvi rādīs savas deju programmas. Sestdienas vakarā pulksten 20.00 festivāla noslēguma koncerts Pilssalā tiek veidots kopā ar grupu “Auļi”, uguns šovu no Daugavpils un Alūksnes loku šāvēju klubu “Ziemeļnieks”. Koncerta noslēgumā debesīs virs Pilssalas estrādes uzšausies svētku salūts. Ieeja uz festivāla lielkoncertu ir bez maksas.

Suminās Alūksnē deklarētos jaundzimušos

No pusdienlaika līdz pat vēlai pēcpusdienai pie Alūksnes Kultūras centra notiks dažādas norises lieliem un maziem. Te muzicēs Latvijas televīzijas konkursa “Supernova 2017” dalībnieks Miks Galvanovskis. Pašvaldība suminās visus konkursa “Sakop, rādi, lepojies” dalībniekus un apbalvos skaistāko novada sētu īpašniekus. Te Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstītā projekta “Ilgtspējīgas enerģijas sabiedrība” ietvaros notiks arī īpaša Enerģijas diena, kurā ikviens interesents varēs uzzināt, kā samazināt elektropatēriņu, piedalīties dažādos konkursos un aktivitātēs.

Pie Alūksnes Kultūras centra arī šogad pašvaldība suminās to mazo alūksniešu ģimenes, kurās kopš pērnā gada pilsētas svētkiem līdz pat šiem pasaulē ir nācis mazulis un būtisks nosacījums – jaundzimušā mazuļa dzīvesvieta ir deklarēta Alūksnes pilsētā. Svētku rīkotāji aicina visas ģimenes, kuras saņems ielūgumu uz jaundzimušo alūksniešu sumināšanas pasākumu, atvēlēt laiku un ierasties, līdzi ņemot arī pašu sumināmo mazuli. Ņemot vērā ierosinājumus no iepriekšējiem gadiem, pasākuma norises laiks pārcelts nedaudz vēlāk, lai netraucētu bērniņu diendusu.

Pēcpusdienā pie Kultūras centra notiks arī muzikāla izrāde visai ģimenei “Lielais talantu šovs”, kurā iesaistīties varēs arī skatītāji. Visas dienas garumā turpat skvērā būs pieejamas aktivitātes ģimenēm un bērniem – piepūšamās atrakcijas, foto pietura, virtuālās realitātes brilles, biedrības “Pigori” radošās aktivitātes. Te pieturēs arī “Bānītis – ekspresis”, kurš svētku apmeklētājus vizinās pa pilsētu. Savukārt iesaistoties Bānīša laupītāju radošajās aktivitātēs, būs iespējams tikt pie gardās putras. Atsevišķās no minētajām izklaidēm, piemēram, piepūšamajās atrakcijās un bānītī, gan jārēķinās ar maksu.

Izcils muzikāls baudījums Alūksnes Kultūras centrā

Sestdienā Alūksnes Kultūras centrā notiks otrs ar jubileju saistītais pasākums – atzīmējot komponista 60 gadu dzīves jubileju, ikviens Uģa Prauliņa talanta cienītājs šajā dienā aicināts uz tautas mūzikas cikla “Pagānu gadagrāmata” koncertu. Tajā kopā ar Uģi Prauliņu uz skatuves būs vīru koris “Gaudeamus” (diriģents Ivars Cinkus), solisti Asnate Rancāne, Lauma Bērza un Ivars Cinkuss, Pagānu gadagrāmatas etno roka grupa, kuras sastāvā ir Andris Sējāns, Reinis Sējāns, Latvīte Cirse, Māris Muktupāvels, Leons Sējāns, Ilze Grunte, Andris Grunte, Ivars Cinkuss. Biļetes cena uz šo koncertu ir 8 EUR un arī šīs biļetes ir iespējams iegādāties iepriekšpārdošanā Alūksnes Kultūras centrā, “Biļešu paradīzes” kasēs visā Latvijā vai www.bilesuparadize.lv.

Būs arī sportiskas un nedaudz citādākas izklaides

Sporta aktivitāšu cienītājiem šogad nedaudz mazāks piedāvājuma klāsts kā citu gadu, jo sakarā ar pārbūves darbiem Pilssalā, tur nevar notikt sporta sacensības. Taču stiprākie kungi un arī dāmas aicināti piedalīties sporta kluba “Spēka pasaule” rīkotajā spēka konkursā “Latvijas spēcīgākā pilsētā”, lai šo titulu šogad izcīnītu Alūksne. Adrenalīna gūšanai būs iespējams vērot ekstrēmo velo šovu.

Par mazliet citādāku atmosfēru sestdienas vakarpusē rūpēsies kultūrnīca “Theia” Miera ielā 2 - te sestdienas vakarā ikviens varēs nokļūt “Theia space station”, kur skanēs kosmosa mūzika, varēs vērot zvaigžņu projekcijas no teleskopa un iemalkot tēju. Savukārt dienas noslēgumā visi aicināti uz zaļumballi, kas notiks Pilssalas estrādē.

Svētdien – pat divi koncerti

Svētdien jau tradicionāli alūksniešu dzimtas pulcēsies Alūksnes Lielajos un Mazajos kapos, lai pieminētu savus mūžībā aizgājušos tuviniekus, tiktos ar vēl nesatiktajiem radiem, draugiem un paziņām un svinētu dzīvi, jo tieši tāds ir Alūksnes kapusvētku moto – svinēt dzīvi! Savukārt pēc kapusvētkiem Tempļakalna pakājē uz solokoncertu “Te nu es esmu” aicinās dziedātājs Nikolajs Puzikovs. Lietus gadījumā koncerts var tikt pārcelts uz Alūksnes Kultūras centru.

Savukārt pēc tam, kad alūksnieši būs pavadījuši mājās savus viesus, mierīgai noskaņai pulksten 18.36 visi laipni aicināti uz projekta “1836” sirsnīgu bezmaksas koncertu Alūksnes Kultūras centra Mazajā zālē. Projekta īstenotāji pagaidām tur noslēpumā to, kādi mākslinieki muzicēs koncertā Alūksnē, tomēr citos līdzīgos koncertos piedalījušies tādi zināmi mākslinieki kā Goran Gora, Renārs Kaupers un citi. Aicinām alūksniešus apmeklēt gan projekta “1836” robežstaba ierakšanu pulksten 17.00 Pleskavas ielas malā aiz 7. Siguldas kājnieku pulka pieminekļa, gan projekta koncertu Alūksnes Kultūras centrā.

Aicina ieejas biļetes sagādāt laikus

- No pašvaldības budžeta pilsētas svētku norisēm piešķirtais finansējums ļoti ierobežo, praktiski to šogad izlietosim tehniskajam nodrošinājumam un sabiedriskās kārtības un tīrības nodrošināšanai. Līdz ar to arī svētku programmā ir daži maksas pasākumi, tomēr arī uz abiem lielākajiem koncertiem, kas notiks piektdienas vakarā estrādē un sestdien Kultūras centrā, biļešu cena jāuzskata par simbolisku, ņemot vērā atpazīstamos mūziķu uzvārdus un mūziķu skaitu, kas kāps uz skatuves. Svētkus rīkojot, ir jābūvē skatuves, skaņa, gaismas, un, lai to varētu kvalitatīvi nodrošināt, izmaksas ir krietni lielākas nekā mums piešķirtais finansējums, - skaidro Alūksnes Kultūras centra direktore Sanita Bērziņa.

Lai svētku dienas raisītu vairāk gandarījuma brīžu, viņa aicina vietējos iedzīvotājus, kuri plāno apmeklēt atklāšanas koncertu Pilssalas estrādē un sestdienas koncertu Alūksnes Kultūras centrā, jau laikus iegādāties biļetes sev un saviem radiem un draugiem, kuri plānojuši apmeklēt pilsētas svētku norises. Tas ļaus izvairīties no liekas drūzmas un satraukuma sev un citiem apmeklētājiem pirms pasākumiem. Tāpat aicinām pilsētas iedzīvotājus svētku norises maksimāli apmeklēt kājāmejot.

Svētku rīkotāji atvainojas tiem pilsētas iedzīvotājiem, kuriem svētku pasākumus pavadošais troksnis un kņada traucēs ikdienas mieru. Tomēr aicinām būt saprotošiem un svinēt Alūksnes pilsētas svētkus kopā.

Laika apstākļu dēļ programmā var notikt izmaiņas, tādēļ aicinām sekot līdzi Alūksnes novada pašvaldības un Alūksnes Kultūras centra sociālo tīklu kontiem!

Svētdien būs bezmaksas autobusi

Svētdien, 6. augustā, Alūksnes novada pašvaldība apmaksās autobusu papildu reisus maršrutā Autoosta – Kapsēta – Autoosta. Bezmaksas reisus no autoostas uz kapsētu un atpakaļ intensīvā režīmā nodrošinās laikā no pulksten 9.00 līdz 15.00. Autobusi no pieturas aties, tiklīdz būs piepildījušies.

Bezmaksas reisus uz un no Alūksnes kapusvētkiem 6. augustā iedzīvotājiem nodrošinās arī Mārkalnes pagasta pārvalde. Autobuss uz Alūksni pulksten 9.00 dosies pa maršrutu: Ponkuļi – Volkova – Blekteskalns – Mārkalne – Cirakalns – Zīles – Alūksnes kapsēta, savukārt atpakaļ – pēc vienošanās ar šoferi.

No Jaunannas uz Alūksnes kapusvētkiem varēs nokļūt pēc šāda maršruta: Gundegas 9.30, Jaunanna 9.40, Rūķīši 9.50, Ievedne 9.55, Anna 10.05, bet atpakaļ - pēc savstarpējas kopīgas vienošanās.

Arī Malienas pagasta pārvalde nodrošinās braucienu uz Alūksnes kapusvētkiem un lūdz interesentus tam pieteikties līdz 3. augustam personīgi vai pa tālruņiem 64354278, 29219720.

Pasākumu laikā slēgta satiksme

Sakarā ar Alūksnes pilsētas svētku pasākumiem, no 4. līdz 6. augustam būs autotransporta kustības ierobežojumi. Slēgta satiksme būs šādās ielās vai to posmos:

No 4. augusta pulksten 12.00 līdz 5. augusta pulksten 19.00 Brūža ielā posmā no Skolas ielas līdz Alūksnes Kultūras centram, 

No 4. augusta pulksten 18.30 līdz 5. augusta pulksten 18.00 - Ojāra Vācieša ielā posmā no Dārza ielas līdz Pils ielai,

5. augustā no pulksten 06.00 līdz pulksten 18.00 - Pils ielā posmā no Lielā Ezera ielas līdz Rijukalna ielai, Ojāra Vācieša ielā posmā no Dārza ielas līdz Pilssalas ielai,

5. augustā no pulksten 06.00 līdz pulksten 19.00 - Brūža ielā posmā no Baznīcas ielas līdz Brūža ielai 7, Dzirnavu ielā posmā no Dzirnavu ielas 3 visā garumā un Parka ielā posmā no Parka ielas 4 līdz Dzirnavu ielai,

No 5. augusta pulksten 19.00 līdz 6. augusta pulksten 04.00 - Dzirnavu ielā posmā no Parka ielas līdz Brūža ielai,

5. augustā no pulksten 11.00 Starptautiskā deju festivāla “Alūksnes vasara” dalībnieku gājiena laikā maršrutā Tirgotāju iela – Lielā Ezera iela – Brūža iela – Alūksnes Kultūras centra stāvlaukums – Ojāra Vācieša iela – Pils iela – Jaunā pils transporta kustība tiks ierobežota.

Alūksnes pilsētas svētkus organizē Alūksnes novada pašvaldība un Alūksnes Kultūras centrs. Paldies Alūksnes pilsētas svētku atbalstītājiem – AS “SEB banka”, AAS “InterRisk Vienna Insurance Group”, SIA “Mārkalnas bruģis”, Valsts Kultūrkapitāla fondam, informatīvajiem atbalstītājiem – Latvijas radio, laikrakstiem “Alūksnes Ziņas” un “Malienas Ziņas”, portālam aluksniesiem.lv.

 

Svētku programma: www.aluksne.lv.

 

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

28.07.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930