Kultūras ziņas

Piektdien, 20.oktobrī, no plkst.10.00 Valmieras muzejā norisināsies konference “Jauno vēsturnieku zinātniskie lasījumi”. 15 pētījumu prezentācijās konferences dalībnieki atklās interesantus faktus Latvijas, kā arī Valmieras vēsturē.

 

Mākslas darbs kā vēstures avots, Latvijas PSR un Latvijas Republikas himnu mūzikas nozīme sabiedrībā, Valmieras garnizona lazaretes darbība, ebreji iedzīvotāju kultūratmiņā – šīs ir tikai dažas tēmas, kuras pētījuši un ar secinājumiem dalīsies konferences dalībnieki. “Būs ne tikai esošie un topošie vēsturnieki. Konferencei norisinoties jau trešo reizi, ar referātiem par vēstures tēmu uzstājušies arī valodnieki, muzikologi, kultūras darbinieki. Būs iespēja dzirdēt gan doktorantūrā, gan maģistrantūrā studējošos. Vienīgais nosacījums bija, ka kandidāts ir ieguvis bakalaura grādu. Savukārt ievadreferātus lasīs zinātnieka Valda Bērziņa asistents, viens no talantīgākajiem jaunajiem arheologiem, doktorants Mārcis Kalniņš un Latvijas Nacionālā arhīva pētnieks, doktors Jānis Šiliņš,” stāsta konferences rīkotājs, Valmieras muzeja vēsturnieks Alberts Rokpelnis. Vienā ievadreferātā būs lieliska iespēja dzirdēt jaunumus par Riņņukalna apmetni – kas atklāts, izmantojot mūsdienu tehnoloģiju iespējas. Savukārt otrā – kādi politiskie procesi norisinājās Vidzemē, tostarp Valmierā, 1917.gadā, gadu pirms Latvijas Republikas proklamēšanas.

“Svarīgi, ka jaunajiem vēsturniekiem ir vieta un platforma, kur runāt par dažādu virzienu pētījumiem, jo visbiežāk konferences ir par vienu noteiktu tematu. Vēlamies izcelt arī mazpētītas vai nepētītas tēmas. Turklāt dalībnieki pilnveido uzstāšanās prasmi, jo, lai gan zinātniskie lasījumi prasa savu “valodu”, tēma ir jāmāk pasniegt interesanti un saprotami – ko konkrētais pētījums ir devis. Tā ir arī iespēja dzirdēt pārējos dalībniekus, analizēt. Un, protams, ļoti vērtīga ir diskusija un nedaudz arī pozitīva kritika. Konferences zinātniskumu nodrošina pieaicināta komisija, kuras sastāvā ir Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta speciālisti, Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts vēstures arhīva vadošais pētnieks, Latvijas Universitātes, Vidzemes Augstskolas un viens Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pārstāvis,” skaidro A.Rokpelnis.

Apmeklēt konferenci aicināts ikviens interesents. Ir iespēja izvēlēties un noklausīties tikai sev interesējošo lasījumu, vadoties pēc laika plānojuma programmā.

Konference “Jauno vēsturnieku zinātniskie lasījumi” Valmierā norisināsies jau trešo gadu pēc kārtas, pulcējot ne tikai topošos vēsturniekus, bet arī pieredzējušus speciālistus, mācībspēkus un muzeju darbiniekus. Jāpiemin, ka pētījumi pēc katras konferences apkopoti elektroniskā izdevumā, kas pieejams Latvijas Universitātes datubāzē. Turklāt 2015.gada konferencē apskatītie pētījumi ir izdoti drukātā formātā. Šo praksi plānots turpināt.

Konferences atklāšana Valmieras muzeja Izstāžu namā – 20.oktobrī plkst.10.00, reģistrēšanās no plkst.9.30. Pēc pusdienu pārtraukuma lasījumi notiks divās darba grupās: Valmieras muzeja Izstāžu namā un Rūdolfa Vītola izstāžu zālē.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

 

 

 

 

 

 

 

 
17.10.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930