Kultūras ziņas

2018. gada 6. aprīlī pirmo reizi pasniegti apliecinājumi par nemateriālā kultūras mantojuma vērtību iekļaušanu Latvijas Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā. Svinīgā ceremonijā Turaidas muzejrezervātā apliecinājumus četriem vērtību pieteicējiem – Balvu novada pašvaldībai, Daugavpils novada pašvaldībai, Siguldas novada pašvaldībai un biedrībai “Skaņumāja” pasniedza Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte un UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.

Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte stāsta: “Ir gandarījums par pirmajām sešām Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļautajām vērtībām. Esam pateicīgi kopienām, pašvaldībām un ikvienam, kas rūpējas par šo mantojumu. Pieteikumus Latvijas Nacionālā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam 2018.gadā aicinām iesniegt līdz 29.jūnijam.”

Par atbalstu svinīgās ceremonijas organizēšanā Latvijas Nacionālais kultūras centrs pateicas Siguldas novada pašvaldībai un Turaidas muzejrezervātam.

Latvijas Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā 2017. gadā iekļautās vērtības:

Dziedāšana ar pusbalsu (iesniedzējs: Balvu novada pašvaldība), Psalmu dziedāšana Ziemeļlatgalē (iesniedzējs: Balvu novada pašvaldība), Mirušo ofīcija (saļmu) izpildīšanas prakse Vaboles un Līksnas pagastos (iesniedzējs: Daugavpils novada pašvaldība), Siguldas spieķa darināšanas prasme (iesniedzējs: Siguldas novada pašvaldība), Latgales mazo bundziņu - bubyna spēles tradīcija (iesniedzējs: biedrība “Skaņumāja”), Ieviņa tipa ermoņiku būvēšanas un spēlēšanas tradīcija (iesniedzējs: biedrība “Skaņumāja”).

Latvijas Nacionālajā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā jau iekļauta Dziesmu un deju svētku tradīcija Latvijā un tās simbolisms, kā arī Suitu kultūrtelpa.

Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstu paredz izveidot 2016. gada nogalē pieņemtais Nemateriālā kultūras mantojuma likums. Saraksts tiks papildināts katru gadu un ikviens aicināts sarakstam pieteikt elementus, kas uzskatāmi par valsts aizsargājamu nemateriālā kultūras mantojuma vērtību, un kuru iekļaušanai sarakstā ir plašs attiecīgās kopienas atbalsts un līdzdalība.

Galerija no pasākuma apskatāma ŠEIT.

Plašāka informācija Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstu ŠEIT.

 

Informāciju sagatavoja:

Linda Ertmane

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985; 29181396

Linda.Ertmane PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv

09.04.2018

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930