Kultūras ziņas

25.maijā, atzīmējot Starptautisko Muzeju dienu, Oskara Kalpaka muzeja un piemiņas vietā “Airītes” tiks pasniegta Latvijas Muzeju biedrības Gada balva 2018. Šāds konkurss norit jau devīto  gadu un tā mērķis ir sekmēt ilgtspējīgu un kvalitatīvu muzeju nozares attīstību Latvijā, uzsverot muzeja radīto produktu kvalitāti, pieejamību un nozīmi sabiedrībai.

Šogad Latvijas Muzeju biedrība (LMB) balvai saņēma relordlielu pieteikumu skaitu - 71 pieteikumu, kas atspoguļo Latvijas muzeju daudzveidību un plašo piedāvājumu sabiedrībai. Ar visiem pieteikumiem ir iespējams iepazīties LMB Facebook vietnē: https://www.facebook.com/muzejilv.

“Izvērtējot LMB Gada balvas 2018 pieteikumus, mēs varam būt lepni par tik daudziem augstas kvalitātes muzeju projektiem. Latvijas muzeju piedāvājums ar katru gadu uzlabojas. Lielais pieteikumu skaits un konkurence vērtēšanas darbu padarīja grūtu, ļoti spraigu un piepildītu ar diskusijām. Tāpat tas arī vēlreiz apliecina šādas balvas nepieciešamību – pateicību Latvijas muzeju darbiniekiem par ieguldīto darbu, radošajām idejām un rūpīgo attieksmi pret savu apmeklētāju,” pauž LMB valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde.

Visvairāk pieteikumu – 14 – tika saņemti nominācijā “Gada tematiskā izstāde”, kam seko nominācijas “Gada publikācija”, “Gada mākslas izstāde” un “Muzeja pieejamības projekts”- katra ar 12 pieteikumiem. Latvijas Muzeju biedrības gada balvas ietvaros apbalvojumi tiek pasniegti arī tādās nominācijās kā “Gada ekspozīcija”, “Gada ieguldījums nacionālo vērtību (krājuma) saglabāšanā”,  “Izglītojošs projekts muzejā”, “Muzeja inovācijas projekts”. Ņemot vērā muzeju pieaugošo aktivitāti komunikācijā ar sabiedrību, šogad pirmo reizi balva tiks pasniegta nominācijā “Gada mārketinga aktivitāte”. Pirmo reizi tiks pasniegta arī Latvijas Muzeju biedrības īpašā balva ar nosaukumu “Pamanīts!”, izceļot kāu īpašu sasniegumu, kas nav iekļuvis nevienā nominācijā. Savu specbalvu par starptautiskiem panākumiem pasniegs arī ICOM (International Council Of Museums) Latvijas Nacionālā komiteja.

Šogad žūrijā darbojās LMB valde: valdes priekšsēdētāja Zane Grīnvalde (Izglītojošā darba nodaļas vadītāja Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā), un LMB valde: Alberts Rokpelnis (Vēsturnieks Valmieras muzejā), Anna Balandina (Komunikācijas nodaļas vadītāja Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā), Ieva Priede (Galvenā speciāliste izglītojošā darbā Talsu novada muzejā), Zane Melāne (Galvenā krājuma glabātāja Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā), Kristīne Skrīvere (Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vadītāja), Sandra Mackēviča (Direltora palīdze Latvijas Kara Muzejā), Rihards Sisojevs (Galvenais krājuma glabātājs Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejā), Daiga Dupate (Rīgas Stradiņa Universitātes vēstures muzeja vadītāja) un pieaicinātie eksperti: LMB revīzijas komisijas pārtāves Taiga Konkeviča (Galvenā krājuma glabātāja Latvijas Okupācijas muzejā) un Ināra Rumbiņa  (Ķekavas novadpētniecības muzeja vadītāja), kā arī Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta Muzeju nodaļas vadītājs Jānis Garjāns un žurnāla “Ilustrētā Pasaules Vēsture” redaktore Aiva Lapiņa.

Starptautiskās Muzeju dienas svinības sāksies Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejā (Striķu iela 22, Saldus), kurā muzeju speciālisti tiks aicināti uz rīta kafiju un muzeja apskati, lai pēcāk dotos uz pasākuma galveno norises vietu - Oskara Kalpaka muzeja un piemiņas vietu “Airītes”, kur tiks godināti labākie muzeji un to projekti Latvijā pagājušajā gadā un norisināsies pikniks brīvā dabā.

Latvijas Muzeju biedrības galda balvas uzvarētāji saņems īpašu, mākslinieces Ilzes Dūdiņas balvu, kā arī naudas balvu, pateicoties pasākuma galvenajam atbalstītājam - VAS “Latvijas dzelzceļš”.

Latvijas Muzeju biedrība ir nevalstiska organizācija, kas uz brīvprātības principa apvieno 109 valsts, pašvaldīb, privātos un autonomos muzejus. Tā ir lielākā šāda veida organizācija Latvijā, kas izveidota ar mērķi pārstāvēt muzeju intereses un muzeju nozari Latvijā. Biedrības misija ir veicināt Latvijas muzeju nozares attīstību, lai stiprinātu tās kapacitāti un uzlabotu tās konkurētspēju, rīcībspēju un tēlu valsts un startautiskā līmenī.  

Zane Grīnvalde
Latvijas Muzeju biedrības valdes priekšsēdētāja
Tālr. 29418187
www.facebook.com/muzejilv
www.twitter.com/muzeji_lv

23.05.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031