Kultūras ziņas

Septembra vidū tiks atklāta  Koncertzāles “Cēsis” jaunā sezona, kura jau ceturto reizi iesāksies ar čella skaņām – starptautisko festivālu Čello Cēsis. No 14. līdz 16. septembrim klausītājus pārsteigsim ar festivāla viesiem – izpildītājmāksliniekiem, kuri plaši pazīstami uz starptautiskām skatuvēm, bet Latvijā viesosies pirmo reizi. Duetā ar Vācijā dzīvojošo latviešu pianisti Laumu Skridi dzirdēsim izcilo vācu čellistu Danielu Milleru Šotu, savukārt lielkoncertā baudīsim itāļu čellista un komponista Džovanni Solimas azartisko čellspēli kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri, Modesta Pitrena vadībā. Kā ierasts, īpaša programma veidota arī bērniem – šoreiz kopā ar čellu grupu DA GAMBA.

Festivāla pirmajā vakarā, 14. septembrī, skanēs divu izcilu un starptautisku atzinību guvušu mūziķu - latviešu pianistes Lauma Skrides un vācu čellista Daniela Millera Šota (Daniel Müller-Schott) koncertprogramma. Tajā dzirdēsim Vīnes dižgara Ludviga van Bēthovena opusus un līdzās tiem, mūzikas romantisko elpu, klausītāji izjutīs Roberta Šūmaņa un Frederika Šopēna skaņdarbos.

Millers Šots ir uzskatāms par vienu no labākajiem savas paaudzes čellistiem pasaulē. Kā viņu raksturo New York Times: “Bezbailīgs izpildītājmākslinieks, ar tehniku, kas “aizdedzina.” Ar savu uzticamo 1727. gadā Venēcijas meistara Mateo Gofrillera būvēto čellu viņš koncertos apceļojis visus pasaules kontinentus, spēlējis ar ievērojamākiem Eiropas un Amerikas orķestriem izcilāko mūsdienu diriģentu vadībā.

Pianiste Lauma Skride ir guvusi plašu klausītāju atzinību sniedzot koncertus slavenākajās Londonas, Berlīnes un Ņujorkas koncertzālēs, kurās muzicējusi gan kā solo māksliniece, gan kamermūziķe. Lauma Skride saņēmusi vairākus prestižus starptautiska mēroga apbalvojumus. Pianiste izcilu reputāciju ieguvusi ar savām vācu klasiskās un romantiskās mūzikas skaņdarbu interpretācijām, kuras varēsim dzirdēt arī koncertā Cēsīs.

Čello Cēsis savus klausītājus allaž pārsteidz ar unikālām programmām un neparastām instrumentācijām. Jau aizvadītajā festivālā izskanēja neparasta un spoža čella (Margarita Balanas) un saksofonu kvarteta kopskaņa, bet šoreiz aicināsim baudīt čella un  sitaminstrumenta - vibrafona valdzinošo saspēli.

Sestdienas, 16. septembra, dienas koncertā plkst. 14.00, kas notiks INSIGNIA mākslas galerijā, muzikālā tēma jeb programmas vadmotīvs būs tango. Tapāt kā divi partneri saplūst dejā, tā arī čells un vibrafons - dažādi pēc tembra un spēles tehnikas, kļūs par jaunu emocionālo veselumu, paplašinot viens otra iespējas un radot neparastu, agrāk neskartu skaņas paleti. Programmu veidojis pasaulslavenā orķestra Kremerata Baltica ilggadējs solists Andrejs Puškarevs kopsadarbībā ar čellisti Tatjanu Rediko. Tajā ietvertas gan Puškareva oriģinālkompozīcijas, gan šim īpašajam duetam pašu izpildītājmākslinieku radīti Eižena Izaī un Astora Pjacollas skaņdarbu aranžējumi. Programmu caurvīs tango raksturīgā kaislība un juteklīgā enerģija un Cēsīs skanēs tās pirmatskaņojums.

Festivāls Čello Cēsis tiecas sapludināt mākslas žanru robežas, tādēļ arī šogad dienas koncerts notiks tūlīt pēc koncertzāles jaunās sezonas pirmās mākslas izstādes atklāšanas. Apmeklētājiem būs iespēja baudīt divus pasākumus vienā reizē – atklāt un novērtēt latviešu gleznotājas Vinetas Kaulačas jaunāko darbu izstādi “Virsmas atmiņa” un mūzikā piedzīvot koncertprogrammu “Tango čellam un vibrafonam”.

Dienas turpinājumā, plkst. 17.00 interesenti aicināti apmeklēt arī īpašu kino seansu, kurā būs iespēja noskatīties dokumentālo filmu par vienu no leģendārākajiem čellistiem pasaules mūzikas vēsturē – Mstislavu Rostropoviču. Interesants ir fakts, ka savulaik jaunajai mūzikas cerībai Danielam Milleram Šotam, kurš uzstāsies festivāla atklāšanas koncertā, pēc uzvaras Čaikovska starptautiskajā jauno mūziķu konkursā, tika sniegta iespēja gadu mācīties pie lielā Meistara. Filma “Rostropovičs: čella ģēnijs” (Rostoropvich: The Genius of the Cello, 2011) tiks demonstrēta angļu valodā ar subtitriem latviešu valodā.

Sestdienas vakara koncertā būsim kopā ar itāļu čellistu un komponistu Džovanni Solimu un izjutīsim viņa neizmērojamo mākslinieka harizmu. Bez viņa radītajām kompozīcijām neizpaliek teju neviena čella mūzikai veltīta programma, bet Latvijā viņš viesosies pirmo reizi. Solima ir klasiskās mūzikas mākslinieks ar rokzvaigznes statusu; orķestru pasaules Džimijs Hendriks, kas iedvesis jaunu elpu instrumentā, ko pasaule pazīst jau vairāk nekā 300 gadus – čellā. Viņa radīto mūziku iemīļojusi ļoti plaša auditorija – no izteiktiem akadēmiskās mūzikas klausītājiem, līdz metālmūzikas faniem. Solima iekaro visu sirdis!

Trakais sicīlietis, kā viņu dēvē japāņu čellists Yo-Yo Ma, pazīstams arī ar to, ka bieži koncertē neierastās vietās un uz netradicionālos materiālos veidota instrumenta. Reiz viņš spēlējis augstu Itālijas Alpos uz čella, kas izgatavots no ledus. Viņa sadarbības partneru vidū ir tādi milži kā ikoniskais amerikāņu režisors, teātra un audiovizuālo mediju mākslinieks Roberts Vilsons, britu režisors Pīters Grīnevejs un aktieris, režisors un scenārists Džons Turturro.

Koncertprogrammā Cēsīs Solima atskaņos savas kompozīcijas – Folktales un vienu no populārākajiem mūsdienu skaņdarbiem čellam Violoncellez vibrez!, kurā viņa skatuves partneris būs viens no latviešu meistarīgākajiem čellistiem Ēriks Kiršfelds. Atceramies, ka 2016. gada Čello Cēsis festivālā to atskaņoja divas latviešu čellistes - Marta Sudraba un Kristīne Blaumane. Šoreiz to dzirdēsim paša autora izpildījumā.

Festivāla lielkoncertā pirmo reizi koncertzālē “Cēsis” viesosies arī Lietuvas Nacionālais simfoniskais orķestris un tā mākslinieciskais vadītājs un diriģents Modests Pitrens. Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri, kas dibināts 1940. gada, dēvē par Lietuvas kultūras un mākslas sūtni pasaulē. Orķestra vieskoncertu ģeogrāfija paplašinās ik gadu un šoreiz orķestra ceļi vedīs uz Latviju, Cēsu koncertzāli.

Svētdien, 16. septembrī, Čello Cēsis gaidīs savus mazākos klausītājus uz multimediālu un krāšņu koncertuzvedumu “Čella pasakas. Tuksnesis” ar čellu grupu DA GAMBA. Caurvīti pasakas motīviem, koncertā skanēs klasiski un laikmetīgi skaņdarbi čellam, bet bērnus gaidīs muzikāls piedzīvojums kopā ar DA GAMBA mūziķiem, kuriem gaidāms koncerts kādā tālā tuksneša apmetnē. Tur viņi iepazīsies ar tuksneša iedzīvotājiem - berberiem, piedzīvos milzīgu smilšu vētru un karstumu, un redzēs mirāžu ar zaļojošu oāzi. Bet visam pāri – svelmainā un nesaudzīgā tuksneša saule! Apmeklētājiem būs iespēja arī pašiem līdzdarboties koncertā, un kopā ar mūziķiem radīt karstās saules apspīdēto tuksneša atmosfēru.

Biļetes uz visiem Čello Cēsis koncertiem nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

4. STARPTAUTISKAIS FESTIVĀLS ČELLO CĒSIS

KONCERTZĀLĒ “CĒSIS”

Programma

 

Piektdiena, 14. septembris, 19.00

Koncertzāle “Cēsis”, Lielā zāle

DUO LAUMA SKRIDE & DANIELS MILLERS ŠOTS

 

Daniels Millers Šots /čells,Vācija/

Lauma Skride /klavieres/

 

Sestdiena, 15. septembris

14.00

Koncertzāle “Cēsis”, INSIGNIA mākslas galerija

TANGO ČELLAM UN VIBRAFONAM

Vinetas Kaulačas izstādes “Virsmas atmiņa” atklāšana

 

Tatjana Rediko /čells/

Andrejs Puškarevs /vibrafons/

 

17.00

Koncertzāle “Cēsis”, Kino zāle

Dokumentālā filma “Rostropovičs: čella ģēnijs”/Rostropovich: The Genius of the Cello, 2011

 

19.00

Koncertzāles “Cēsis”, Lielā zāle

KLASISKĀS MŪZIKAS ROKZVAIGZNE DŽOVANNI SOLIMA

 

Džovanni Solima /čells,Itālija/

Ēriks Kiršfelds /čells/

Lietuvas Nacionālais Simfoniskais orķestris

Diriģents Modests Pitrens

 

Svētdiena, 16. septembris, 13.00

Koncertzāle “Cēsis”, Lielā zāle

ČELLA PASAKAS AR DA GAMBA. TUKSNESIS

Koncertuzvedums bērniem

 

Mediju kontaktiem:

 

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

14.08.2018

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930