Kultūras ziņas

Ziemeļvalstu dienu Valmierā laikā, 11.oktobrī plkst.18.30, Valmieras Drāmas teātrī skanēs komponista Jāņa Lūsēna un dziedātājas Inetas Rudzītes dziesmu cikls "Manā varā”, kas saturiski balstās 14 izcilu latviešu dzejnieču dzejā. “Izpildīt dziesmas, kuru vārdu autores ir sievietes, ir ļoti viegli. Sajūtas, dzīves situācijas ir piedzīvotas,” stāsta soliste Ineta Rudzīte.

Komponists Jānis Lūsēns ir teicis: “Sieviete man vienmēr bijusi liels noslēpums, līdz galam neatklāta pasaule. Sieviete var būt gan mūza, gan dieviete, gan amazone, gan būrēja… Gluži tāpat, kā to savos vārdojumos apliecina mūsdienu dzejnieces.” Autora un izpildītāja mijiedarbības nozīmi uzsver arī I.Rudzīte, stāstot, ka klausītājs dzird gan autora domu, gan mākslinieka interpretāciju. “Esmu mamma divām brīnišķīgām meitām, sieva, meita savai mammai, esmu arī Islandes goda konsule Latvijā, tāpēc man ir iespēja izbaudīt dažādās sievietes būtības šķautnes, par ko stāstu arī mūzikā.”

Komponistu Jāni Lūsēnu iedvesmojušas izcilas latviešu dzejnieces: Vizma Belševica, Anna Rancāne, Anna Auziņa, Astrīde Ivaska, Velta Sniķere, Māra Zālīte, Liāna Langa, Ieva Roze, Ingmāra Balode, Amanda Aizpuriete, Inga Gaile, Inese Zandere, Velga Krile un Velta Toma.

Koncertprogrammā dziesmas skanēs gan latviešu, gan dāņu, norvēģu, islandiešu, somu un zviedru valodā.

No 11. līdz 14.oktobrim Valmierā notiks Ziemeļvalstu dienas, kas pilsētas un apkārtējo novadu iedzīvotājiem piedāvās iespēju piedalīties semināros un diskusijās, klausīties priekšlasījumus, vērot izstādes, skatīties kino un klausīties muzikālus priekšnesumus. Informācija pieejama Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā mājaslapā www.norden.lv un Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv.

Ziemeļvalstu dienas Valmierā rīko Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, Zviedrijas vēstniecība, Norvēģijas vēstniecība, Somijas vēstniecība, Dānijas vēstniecība, Dānijas Kultūras institūts sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un citiem partneriem.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

05.10.2018

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930