Kultūras ziņas

Latvijas Republikas proklamēšanas 100.gadadienā, 18.novembrī, Valmieras Drāmas teātrī svinīgā sarīkojumā sveiks Goda un Gada valmieriešus, ko apbalvojumam par ieguldījumu sabiedrības labā, nesavtīgu darbu, pilsētas attīstības veicināšanu un Valmieras vārda nešanu pasaulē izvirzījuši līdzcilvēki. Valmieras pilsētas pašvaldības domes sēdē 25.oktobrī lemts par apbalvojuma saņēmējiem.

Latvijas vienaudzis, saukts arī par Pārcēlāju, Ēriks Tomsons, rīkojoties drosmīgi un pašaizliedzīgi, ir izglābis dzīvības un palīdzējis kopā palikt ģimenēm. Otrā pasaules kara laikā, veicot astoņus braucienus pāri jūrai, Ē.Tomsons drošībā nogādāja vairāk nekā tūkstoti cilvēku. Par to izcieta sodu Sibīrijas lēģerī. Saņēmis arī valsts augstāko apbalvojumu. Ē.Tomsons savas 100.dzimšanas dienas gadā saņems titulu “Goda valmierietis 2018”.

Apbalvojumu “Goda valmierietis 2018” saņems arī sporta skolotājs, sportists, vecmeistars Elmārs Gulbis. Viņš piedzima dažas dienas pirms neatkarīgās Latvijas 10.gadskārtas. Sacensībās piedalās joprojām, šogad Latvijas Sporta veterānu – senioru savienības 55.sporta spēlēs iepriecinot ar uzvaru 1500 m distancē 85+ grupā. Viņam pieder arī valsts rekords. Arī šobrīd E.Gulbis turpina trenēties, četras reizes nedēļā noskrienot 12 kilometrus. Aizraušanās ir arī šahs, kura iemaņas nodod jaunajai paaudzei Valmieras Pārgaujas ģimnāzijā. Saņēmis Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumu par mūža ieguldījumu sportā 2014.gadā.

Dzejnieks un savas pilsētas patriots, “zaļās” domāšanas aizstāvis un daudzu lasītāju cienīts laikraksta “Liesma” žurnālists Aivars Ustups. “Goda valmierietis 2018” pieteikumā norādīts, ka “visu mūžu nostrādājot laikrakstā, Aivara Ustupa galvenie rakstu varoņi ir vietējie valmierieši, savos rakstos ir atspoguļojis gan viņu ikdienas lietas, gan svētku brīžus. Aivars nebaidās būt arī kritisks un tiešs, lai vēstītu par problēmām, kas, viņaprāt, Valmierai un tās iedzīvotājiem svarīgas”.  

Apbalvojumu “Goda valmierietis 2018” saņems Valmieras Drāmas teātra aktrise kopš 1968.gada Skaidrīte Putniņa, šogad atzīmējot 50 gadu darba jubileju Valmieras Drāmas teātrī. Viņa Valmieras teātrī ienāca režisoru Māras Ķimeles un Oļģerta Krodera drosmīgās darbības laikā. Gan dzīvē, gan uz skatuves ir sievišķības etalons ar apbrīnojamu dzīvesprieku. O.Kroders teicis, ka Skaidrītei Putniņai ir Dieva dots talants. Tam apliecinājums ir skatītāju un kritiķu novērtētais sniegums un radošās amplitūdas plašums.

Titulu “Goda valmierietis 2018” 18.novembrī saņems sporta skolotājs, treneris, sportiska dzīvesveida entuziasts un, kā pieteikumā uzsvērts, “ļoti labs cilvēks” Ēriks Roštoks. Par mūža ieguldījumu Valmieras sporta jomas attīstībā, esot gan Valmieras Bērnu sporta skolas pirmajam direktoram, Jāņa Daliņa stadiona direktoram, gan Valmieras rajona Fiziskās kultūras un sporta komitejas priekšsēdētājam, gan daudzu sportistu skolotājam un trenerim. Pateicībā par mīlestību pret sportu veicināšanā bērnu un jauniešu vidū. Par sabiedriski aktīvu darbošanos, vienmēr aktīvi sekojot līdzi sporta dzīvei Valmierā, to turpinot darīt, šogad nosvinot 90.dzimšanas dienu. Saņēmis Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumu par mūža ieguldījumu sportā 2011.gadā. 

Apbalvojumu “Gada valmierietis 2018” saņems adītāja Tija Frīdenberga. Ikdienā veicot grāmatvedes pienākumus, T.Frīdenberga brīvo laiku velta nodarbei, kuras siltumu gan tiešā, gan pārnestā nozīmē izjūt katrs jaundzimušais valmierietis. Jau četrus gadus mazulīši dāvanā saņem T.Frīdenbergas adītu cepurīti ar Valmieras vārdu. Šī gada vasarā tapa jau tūkstošā cepurīte.

“Gada valmierietis 2018” apbalvojumu saņems arī barikāžu dalībnieks, sabiedriski aktīvs valmierietis Jānis Kalnačs. Sadarbojoties ar Valmieras muzeju, viņš brīvprātīgi veic barikāžu dalībnieku apzināšanu bijušā Valmieras rajona teritorijā. Nedaudz vairāk nekā gada laikā saraksts ir papildināts ar vairāk nekā 300 vārdiem, lielākā daļa barikāžu dalībnieki uzrunāti personīgi, gūstot gan atmiņu stāstus, gan arī vērtīgas tā laika liecības, kas nodotas Valmieras muzeja īpašumā. Darbu novērtējuši arī vēsturnieki, sarakstu reģistrējot Barikāžu muzejā. Viņa mērķis ir sagatavot pēc iespējas pilnīgāku sarakstu līdz barikāžu atceres trīsdesmitgadei 2021.gadā.

Par ieguldījumu pilsētas attīstībā pateicamies vēstures skolotājai ar stāstnieces talantu, gidei Inetai Amoliņai. “Gada valmierietis 2018” tituls piešķirts par aizrautību, stāstot par Latvijas un Valmieras notikumiem, veicinot patriotismu dažāda vecuma cilvēkiem par savu pilsētu un valsti. Tematisku ekskursiju organizēšana un vadīšana, pasākumu organizēšana, dalība dažādos projektos, atmiņu dokumentēšana – tie ir tikai daži veidi, kā I.Amoliņa rada interesi par vēsturiskiem notikumiem, kas ietekmējuši ikvienu no mums, ļaujot tajos klausītājam saskatīt katram savu vēsturi.

Goda un Gada valmierieši tiks sveikti Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltītā svinīgā sarīkojumā 18.novembrī plkst.18.00 Valmieras Drāmas teātrī. Svinīgajā sarīkojumā uzstāsies vokālā grupa “Latvian Voices”, kā arī būs “Dziesmas par Valmieru” videoklipa pirmizrāde. To kopā ar Valmieras grupu “Age of Stones” iedziedāja, kā arī kopā filmēšanā brīvprātīgi piedalījās 12 valmierieši. Ieeja bez maksas, iepriekš izņemot ielūgumu “Biļešu paradīze” kasē Valmieras Kultūras centrā vai Valmieras teātrī.

Apbalvojuma saņēmējiem tiks pasniegts Valmieras pilsētas pašvaldības atzinības raksts un īpaši izgatavota piemiņas nozīmīte – Valmieras izaugsmes medaļa, kurā iegravēts apbalvojuma saņēmēja vārds un uzvārds.

Laikā no 21.augusta līdz 8.oktobrim iedzīvotāji bija aicināti izvirzīt kandidātus apbalvojumu saņemšanai, lai pateiktos cilvēkiem, kuri veicinājuši Valmieras attīstību, izaugsmi, iedzīvotāju labklājību un pilsētas atpazīstamību. Atbilstoši Valmieras pilsētas pašvaldības nolikumam “Par Valmieras pilsētas pašvaldības apbalvojumiem” visus kandidātus izvērtē un apbalvojumu ieguvējus apstiprina Valmieras pilsētas pašvaldības dome.

Valmieras pilsētas apbalvojumi “Goda valmierietis” un “Gada valmierietis” tiek piešķirti kopš 1999.gada.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

 


 

  


 

29.10.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031