Kultūras ziņas

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību vietējās pils kompleksa grūstošajiem mūriem, pašā zelta rudens kulminācijā un Minnas vārda dienas apskāvienos, 13., 14.oktobrī, Dzērbenes Amatu mājā norisinājās 1. Ainavu gleznošanas plenērs.

Dzērbene gleznotāju uzmanībā bijusi jau arī agrāk, te gleznojuši daudzi profesionāļi un Mākslas skolu audzēkņi. Šoreiz gleznotāju pulkā bija paši dzērbenieši, taurenieši, jaunpiebaldzēnieši, drustēnieši, rīdzinieki, inčukalnieši, vecpiebaldzēniete, raunēniete, jelgavniece un mālpiliete. Mazākajam dalībniekam bija 16 gadi, bet lielākajam 78. Visi klātesošie vienlaicīgi iejutās gan skolotāja, gan skolnieka lomā, viens otru atbalstot, pamācot un piepalīdzot. Dalībniekiem bija dažādas pieredzes un prasmes, bet visus vienoja kopīga vēlme gleznot.

Ar novada projekta „Dažādosim savu ikdienu” atbalstu, visiem bija iespēja gleznot ar profesionālām akrila krāsām, daudzi to darīja pirmo reizi. Viens no aizrautīgākajiem  skolotājiem izvirzījās gleznotājs Pauls Putniņš, kas visus iedvesmoja gleznot, arī dizaineru Aigaru Lenkeviču, un ar pārliecību ieteica, ko nu katram derētu ātri izdarīt, lai tiktu pie laba rezultāta. Klātesošo vakara sarunas raisījās pēc mākslas terapeites Daces Visnolas lekcijas par pamatkrāsām un to ietekmi uz cilvēku. Dažādiem cilvēkiem sanākot kopā un daloties, uzzinājām daudz par Japānas tradīcijām, ceļošanas pieredzi, Tai-či enerģijas gūšanu, dejām un, protams, gleznošanu.

Plenēra dalībnieku darbi ir apskatāmi pils vestibilā, izstādē „Dzērbenes krāsu atvasara-2018”. Izstādes atklāšanā piedalījās Vecpiebalgas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Viesturs Melnbārdis, rakstniece Ingūna Bauere un vietējās sabiedrības pārstāvji, kam pils liktenis nav vienaldzīgs. Daudzi viesmākslinieki savos darbos attēloja apkārtnes skaisto dabu, rudens krāsu noskaņas, Lielmātes aleju, Lauksaimniecības skolas ābeļdārzu, Mācītājnieku un Arājezeru, pakalnus un ceļu. Pils centrālo ēku gleznot izvēlējās vietējie meistari Ņina Paeglīte un Ingūna Plūme, bet pārliecinošākā grūstošā staļļa ēkas daļa ar akmeņu rakstiem lieliski izdevās Ingūnai Bauerei. Par skaistāko un gleznotāko motīvu tika atzīts skats no 3.stāva loga uz zudušo Mācītājmuižu jeb Pastorātu ar tagadējo Geņas māju.

Grēta Šmite ar gleznoto ainavu. Skats uz Pastorātu. 

Plenērs tika realizēts ar Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas atbalstu projektam „Amats zelta pamats-2018” Radošās brīvdienas, RADI TE!  Šī projekta ietvaros Amatu mājā jau divus gadus kopīgās darbībās ir satikušies dizaineri un amatnieki, lai domātu, kā izmantot vietējos resursus, lai apzinātu nepieciešamības laukos un meklētu veidus, kā vienoties kopīgā idejā un to radītu laukos uz vietas. 

Šī gada atvasara tika atvēlēta radošiem gleznotgribētājiem, jo radošums ir cilvēka privilēģija, tas nevar piemist tehnoloģiskai ierīcei, lai cik sarežģīta tā būtu. Tādēļ arī zināšanu sabiedrībā galvenā nozīme ir cilvēkam, jo zināšanu (atšķirībā no informācijas) nesējs ir vienīgi cilvēks. Bet aktivitātes, kuru izcelsme balstīta cilvēka radošajā darbībā, prasmēs un talantā ir potenciāls celt labklājību un radīt jaunas darbavietas.

Projekta organizatore, māksliniece Ērika Māldere.


13.11.2018

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930