Kultūras ziņas

Piektdien, 30. novembrī plkst. 19:00 laikmetīgās dejas projekta “Kāda deja der laukiem?” ietvaros Lādezerā viesosies divi horeogrāfi un dejotāji – Kristīne Brīniņa un Rūdolfs Gediņš. Pasākumā tiks rādīta Kristīnes izrādes “I am a really shy person” un Rūdolfa darbs “Solo Nr. 01”, turklāt apmeklētājiem būs iespēja arī pašiem iemēģināt dejas elementus un darboties kā mentoriem.

Kristīne Brīniņa savā izrādē “I am a really shy person (Es esmu ļoti kautrīgs cilvēks)” atveido fiktīvu notikumu – viņas un latviešu diriģenta Andra Nelsona nejaušu tikšanos Bostonā. Ar šīs fantāzijas palīdzību Kristīne stāsta par skatuves mākslinieka un diriģenta līdzībām, skatītājiem izrādē ieņemot orķestra lomu. Kā izteiksmes līdzekli horeogrāfe izmanto diriģenta ķermeņa valodu, žestus un izteiktos vārdus, kas mijās ar viņas pašas ekspresiju un domām. 

Tāpat Kristīne sniegs meistarklasi, kurā iepazīstinās ar izrādes radīšanā izmantotajām metodēm. Galvenais dejas kustības avots būs notikumi, kas radīsies turpat uz vietas deju zālē. Dejas kompozīcijas klase, kurā ikdienas kustības tiks pārveidotas dejas valodā, dalībniekiem pavērs jaunu skatu uz horeogrāfijas izveidi.

Kristīne Brīniņa ir absolvējusi Laikmetīgās dejas horeogrāfijas programmu Latvijas Kultūras akadēmijā. Piedalījusies starptautiskos projektos Latvijā, Kiprā, Turcijā, Norvēģijā, Islandē, ASV un Korejā. Viņas izrādes “I am a really shy person”, “Noķer mani”, “Pietiekami labs” (sadarbībā ar režisoru Andreju Jarovoju) un “Stundas” (sadarbībā ar horeogrāfēm Evu Krūmiņu un Evitu Biruli) tikušas nominētas teātra balvai “Spēlmaņu nakts” kā gada sasniegums laikmetīgajā dejā. Kristīne pēta dažādus veidus, kā pārnest ikdienas pieredzi uz skatuvi, veidojot tiešākas un empātiskākas attiecības mākslinieka, mākslas darba un skatītāja starpā. 2014. gadā viņa pārcēlās uz dzīvi laukos Cīravā, kur kopā ar vīru vada starptautisku mākslinieku rezidenci bijušajās ūdensdzirnavās un meklē veidus, kā pievērst un noturēt vietējo iedzīvotāju interesi laikmetīgās mākslas projektiem.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja redzēt arī Rūdolfa Gediņa darbu “Solo Nr. 01”, ko autors raksturo kā brīdi starp vairākiem nozīmīgiem radošiem posmiem. Idejas no mākslinieka pēdējos mēnešos padarītā vēl aizvien ir klātesošas, kamēr tuvākās nākotnes lielākie izaicinājumi vēl aizvien meklē realizācijas formu. Šī nav gatava izrāde, tas nav arī darbs procesā, tā drīzāk ir terapeitiska saruna, kas ir arī praktiski vērtīga tās autoram, bet var būt rosinoša arī skatītājam.

Rūdolfs Gediņš 2015. gadā absolvējis Latvijas Kultūras akadēmijas Laikmetīgās dejas horeogrāfijas programmu, bet vēl pirms tam darbojies tautas dejās un kapueirā. Kopš izglītības iegūšanas aktīvi darbojies kā izpildītājs un dažkārt arī horeogrāfs laikmetīgās dejas izrādēs, mūzikas videoklipos, šovos un teātra izrādēs Liepājas teātrī, Dailes teātrī, Ģertrūdes ielas teātrī, Latvijas Nacionālajā teātrī un Latvijas Nacionālajā operā. Pēdējā laikā arvien vairāk virzās uz radīšanu, ne tik daudz izpildīšanu, kā rezultātā 2017. gadā uzsāka teātra režijas maģistra studijas.

Pasākums norisināsies Lādezera pamatskolā. Rīkotāji lūdz apmeklētājus ierasties ar ērtu apģērbu un atvērtu sirdi.

Ieeja pasākumā par ziedojumu, ieteiktais apjoms – 1,50 eiro, kas atbilst vienas loterijas biļetes cenai. Tādējādi cikla veidotāji aicina domāt par mākslas pieredzi nevis kā preci, bet gan kā loteriju – emocijas var būt dažādas, laimesti atšķirīga lieluma, ir arī tukšas lozes, bet ir vērts turpināt, jo pašam vai citiem gadās arī lielie laimesti.

Cikla “Kāda deja der laukiem?” rīkotāji, biedrība “LAUKKU”, ar šo projektu vēlas apšaubīt aizspriedumu, ka laikmetīgā māksla paredzēta vien šauram, elitāram interesentu lokam, un parādīt, ka to savā ikdienā var iekļaut jebkurš cilvēks, tostarp lauku iedzīvotāji, kam bieži vien ir ierobežota pieeja kultūras aktualitātēm. Gada garumā paredzēti 12 pasākumi, kuros savus gatavos un topošos darbus prezentē horeogrāfi Agate Bankava, Agnese Bordjukova, Kristīne Brīniņa, Rūdolfs Gediņš, Andris Kačanovskis, Elīna Lutce, Krišjānis Sants, Sintija Siliņa, Agnese Vanaga, Ilze Zīriņa, Olga Žitluhina u. c. 

Atbalsta: Valsts Kultūrkapitāla fonds un Lādezera pamatskola.

Informācija: www.laukku.lv, www.facebook.com/laukkugroup, laukku PIE laukku PUNKTS lv, 29211203

26.11.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031