Kultūras ziņas

Valmieras muzeja izstāžu namā no 1. līdz 31.martam būs skatāma mākslinieka Alekseja Naumova personālizstāde “Nebeidzamā ainava”. Uz atklāšanu un tikšanos autors Valmieras muzejā aicina 4.martā plkst.15.30.

Pasaules pilsētas un nebeidzamās ainavas – gleznotāja Alekseja Naumova unikālā spēja ātri tvert mirkli un pārvērst to gleznieciski spilgtā krāsu priekā uz audekla. Šīs ainavas caurvij sajūsma par neatkārtojamās Dieva pasaules skaistumu. Tās dzīvo un elpo mežā, pie jūras un pilsētā, atspulgos ūdenī, gaismas un tumsas ritmos, kontrastu un smalkāko nianšu spēlē. A.Naumovs mēdz sacīt, ka visa pasaule ir viņa darbnīca, jo darbi, neskatoties, kādi ir laikapstākļi, radīti dabā. Ar pateicību pieņemot dzīvi kā baudu un brīnumu, rodas tīrās gaismas svētki, tās skanējums un enerģija, procesā neizmantojot nedz skices, nedz foto, pat ne zīmējumus. Krāsu trāpīgums un spēks, lielformātu vēriens un ekspresija, turpinot glezniecībā ainavu žanra tradīcijas un izkopjot a la prima stilu. Vērtējot viņa radītās daudzveidīgās Latvijas un teju vai visas pasaules ainavas, nereti meistars tiek dēvēts par izcilāko mūsdienu latviešu plenēristu. Ņujorka, Venēcija, Burano, Parīze, Nica, Oslo, Pekina, Rīga – tās ir tikai dažas no mākslinieka studijām.

Aleksejs Naumovs beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Monumentālās glezniecības nodaļu profesora Induļa Zariņa vadībā, profesora Eduarda Kalniņa meistardarbnīcā apguvis radošo aspirantūru. Glezniecību studējis Sorbonnes universitātē Parīzē. Šobrīd ir Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, bijis prorektors, rektors (2007-2017), darbojies kā viesprofesors vairākās Eiropas mākslas augstskolās. Aktīvi piedalījies mākslas sadarbības projektos Itālijā, Francijā, Japānā, Vācijā, Austrijā, Nīderlandē, Spānijā, Grieķijā, Krievijā, ASV u.c. Bijis Latvijas Republikas kultūras vēstnieks Francijā. Aleksejs Naumovs no 1979.gada veidojis vairāk nekā 60 personālizstādes Latvijā un ārvalstīs, kā arī piedalījies vairākos desmitos grupu izstāžu. Mākslinieks veidojis arī vairāku bērnu grāmatu ilustrācijas.

2012.gadā piešķirts valsts augstākais apbalvojums – Atzinības Krusts. 2004.gadā mākslinieks saņēma Itālijas Republikas prezidenta ordeni, savukārt 2016.gadā viņam tika piešķirta Francijas ordeņa mākslā un literatūrā kavaliera pakāpe.

A.Naumova darbi atrodas Latvijas, Krievijas, Itālijas muzeju kolekcijās, kā arī daudzās galerijās un privātkolekcijās Latvijā un pasaulē.

Aicinām uz siltuma un gaismas pilno Alekseja Naumova izstādi!

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

26.02.2019

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031