Kultūras ziņas

Kopienas teātra projektu “Latvijas stāsti. Šekspīrs satiek Blaumani” ietvaros un Āraišu arheoloģiskā parka “Teātra un mžuikas MĒNESS EZERS” pasākuma ietvaros ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Latvijas Kultūras ministrijas, Latvijas Nacionālā Kultūras centra, Vidzemes plānošanas reģiona atbalstu Āraišu arheoloģiskajā parkā notiks vizuālā teātra estētikā balstīta staigājamā izrāde LETTI, kura savu pirmizrādi piedzīvos 26.jūlijā.

Āraišu arheoloģiskā parka teritorija pārtaps par spēles platformu vairāk kā simts izrādes dalībniekiem, tā kļūstot par vienu no dalībnieku skaitā apjomīgākajām izrādēm kopienas teātra projektā.

Dalībnieki ir vietējās kopienas cilvēki un apkārtnes iedzīvotāji, kuriem šī izrāde ir liels izaicinājums, tāpat neierasts notikums tas būs Āraišu arheoloģiskā parka darbībā.

Kopš Latvijas valsts dibināšanas ir pagājuši simts gadi, tāpēc aktuāls paliek jautājums – kā vēsture ir ietekmējusi mūsdienu cilvēku? Kā tas ir ietekmējis mūs, un kā mēs spējam godināt pagātni, kas mūs ir laika gaitā veidojusi? Kā vēstures nozīmi uztver mūsdienu jaunatne?

Izrāde LETTI vēstīs par mūsdienu cilvēku, kurš meklē savas saknes, par cilvēku, kurš meklē sevi caur sen aizmirstiem mītiem, ko glabā mūsu tauta, mūsu pašu miesa, mūsu zeme.  

Izrādes galveno stāsta līniju veidos piecu jauniešu piedzīvotais pilnmēness naktī, ko uzskata par enerģētiski spēcīgu un emocionāli piesātinātu laiku.

Izrādes laikā skatītāji kopā ar jauniešiem piedzīvos sešu stāstu virkni, kas notiks dažādās Āraišu arheoloģiskā parka teritorijas vietās, un atgriezīs laikos, kad radās pirmās universālās izpratnes par pirmajām pasaules uztveres formām. Skatītāji paši kļūs par izrādes sastāvdaļu un kļūs par tiešiem lieciniekiem dažādu laiktelpu sķietamiem satikšanās mirkļiem, kas liks atgādināt pašiem sev par dabas klātesamību un  kopienas sajūtu, kas veidojusi un turpina veidot Latvijas cilvēku.

Režija – Beatrise Zaķe (apvienība PERFOrācija)
Scenogrāfija – Pamela Butāne (apvienība PERFOrācija)
Dramaturģija – Sandija Santa
Komponists – Jānis Strapcāns
Kustību konsultants – Jānis Putniņš
Gaismu mākslinieks – Reinis Smiltenis (Those Guys Lighting)
Balss – aktrise Inga Apine
Piedalās – Āraišu arheoloģiskā parka jaunizveidotais kopienas teātris, Amatas novada un Cēsu pilsētas deju kolektīvi, kori, jaunsargi.

Izrāde nav ieteicama cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Izrāde notiks Āraišu arheoloģiskā parka veidotā “Teātra un mūzikas MĒNESS EZERS” pasākuma ietvaros. MĒNESS EZERS ideja attīstīta, sadarbojoties ar Vidzemes augstskolas studentiem.

Izrādes veidošanu atbalsta fonds “INITIUM”, Latvijas Kultūras ministrija, LNKC, Vidzemes Plānošanas reģions, AS “Latvijas Valsts meži”, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Amatas novada pašvaldība!

Informāciju sagatavojusi: Jolanta Sausiņa, Āraišu arheoloģiskā parka vadītāja.


07.06.2019

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930