Kultūras ziņas

Pagājušajā nedēļā Gaujas krastā notika Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas (VDMV) glezniecības meistardarbnīca kopā ar pazīstamo gleznotāju, LMA profesoru Alekseju Naumovu. Pāris stundu plenērs jauniešiem kopā ar mākslinieku un skolotājiem izdevās lieliski – apmierināti un gandarīti bija gan audzēkņi, un VDMV pārstāvji, gan profesors. Klātesošie iepazina gleznotāju, viņa darba stilu, iedvesmojās un gleznoja Valmieras ainavas, precīzāk Gaujas krastu, kur atrodas Mūzikas skola.

Pasākuma laikā kopumā tapa 12 izmēra A1 darbi. Tika strādāts A. Naumova izmantotajā tehnikā – gleznošana ar akrila krāsām. Jāatzīst, ka iepriekš jaunieši lielākoties bija gleznojuši ar eļļas, akvareļa u.c. krāsām, līdz ar to viens no izaicinājumiem bija izprast un izmantot jauno tehniku, jo akrils žūst krietni ātrāk kā eļļas krāsas. Arī krāsas citādāk klājas.

Laikraksta “Liesma” žurnālistei Elīnai Kristiņai mākslinieks atklāja, ka «Ir liels izaicinājums, ka jaunieši glezno uz ļoti lieliem formātiem. Tas ir labi, jo uz mazā formāta vieglāk var uztaisīt gleznu, bet te ir jāizmanto lielā ota un visas attiecības ir citādas. Tas nav tik viegli, bet, kā es saprotu, meitenes jau ir strādājušas un pieredzējušas šāda veida plenērus. Man prieks, ka ir tāds entuziasms jauniešos un skolotājos, kas šeit piedalās (citāts no “Liesma” nr.88, 13. jūnija avīzes).

Jāpiebilst, ka visiem VDMV audzēkņiem ir jāapgūst gleznošana. Šīs aktivitātes mērķauditorija bija vidusskolas 2., 3. un 4. kursa izglītojamās, kā arī profesionālās ievirzes izglītības programmu vidusskolas un 7. klašu audzēknes, šī gada absolventes. Tika izvēlēti jaunieši ar labām sekmēm gleznošanā un interesi par glezniecību. Šai meistarklasei izvēlēta šī mērķauditorija, jo konkrētajiem audzēkņiem jau ir atbilstošas zināšanas un prasmes, lai jēgpilni piedalītos procesā un no tā iegūtu. Pēc meistardarbnīcas tiek veidota izstāde, kas tiks izrādīta Valmierā.

Šāda iespēja tikties ar pazīstamo gleznotāju ir pateicoties Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītajai Vidzemes kultūras programmai 2019, kurā, Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā konkursā, skola iesniedza projektu “dizains 2”. Projekta mērķis ir spēcināt VMDV apgūstamās kultūrizglītības kvalitāti.

Informāciju sagatavojusi: Gita Dukure, VDMV mākslas projektu vadītāja.

Foto: A. Naumovs, M. Avota, G. Dukure.






18.06.2019

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031