Kultūras ziņas

Svinot 10 gadus kopš izveidots Alūksnes novads, 10 gadus kopš aizsākusies Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra (diriģents Sandors Līviņš, defile vadītāja Ilze Līviņa) un Marsanēlakotes (Marsannay-la-Cotê, Francija) Mūzikas centra muzikāla sadarbība, 12. jūlijā pulksten 19.00 Alūksnes Kultūras centrā uz starptautisku mūziķu kopkoncertu “Mūzika vieno” aicinās mūziķi gan jau no minētajiem kolektīviem, gan arī Beļģijas un Vācijas.

Alūksniešiem ģimnāzijas pūtēju orķestra draugi – Dižonas piepilsētas Marsanēlakotes Mūzikas centra orķestris un centra vadītājs Sacha Duchaine (Saša Dišeins) ir pazīstami jau no iepriekšējām kolektīva viesošanās reizēm Latvijā.

Sadarbība aizsākās jau 2009. gadā, Marsanēlakotes Mūzikas centra vadītājam, mūziķim Sašam Dišeinam starptautiskā projektā “Mūzika vieno Eiropu” tiekoties ar Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra jaunajiem mūziķiem. Franču mūziķis vairākkārt pēc tam apmeklēja Alūksni un sadarbība turpinājās. 2011. gadā Alūksnē viesojās Marsanēlakotes džeza bigbends “L’JBB”, savukārt 2012. gadā - Mūzikas centra pūtēju orķestris, kas kopā ar Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestri sniedza brīnišķīgu, emocionālu koncertu Pilssalas estrādē. Gadu vēlāk, 2013. gadā, jaunie Alūksnes mūziķi devās uz Marsanēlakoti, lai piedalītos tās Mūzikas centra 120. gadskārtas svinībās. Tur skaistais kopkoncerts izskanēja atkārtoti klausītājiem Francijā.

Turpinoties sadarbībai, 2015. gadā Marsanēlakotes jaunie mūziķi bija Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestra viesi Skolēnu Dziesmu un deju svētkos, kopā muzicējot arī svētku koncertos un izbaudot īpašo Dziesmu svētku fenomenu Latvijā.

Šoreiz, viesojoties Latvijā, kopā ar Francijas mūziķiem būs arī viņu sadarbības partneri no Beļģijas un Vācijas - “Fanfare royale de Samson Brumagne” orķestra (Beļģija) un Šveihas pilsētas pie Mozeles (Vācija) mūziķi, tādēļ šis būs īpašs, Eiropas koporķestris. Iespējams, ka tikšanās Alūksnē kalpos par vēl plašākas muzikālas sadarbības veidošanās sākumu. Iecerēts, ka 2020. gadā kopkoncerts varētu notikt Beļģijā.

- Šis ir īpašs gads un īpašs koncerts, jo pirmo reizi satiksies četru valstu mūziķi un šī tikšanās notiks tieši Alūksnē. Latvijas mūziķiem tā būs lieliska iespēja satikt kolēģus no citām Eiropas valstīm. 10 gadi vienlaikus ir ilgs un īss laiks. Esmu ļoti priecīgs, ka 2009. gadā iepazinos ar Alūksnes pārstāvjiem – mēs kopā esam īstenojuši vairākus projektus un organizējuši koncertus. Ceru, ka šis koncerts būs sākums jaunai sadarbībai, jo man padomā ir vēl citi projekti ar Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas pūtēju orķestri un Alūksni, - saka Saša Dišeins.

          12. jūlija koncertā Alūksnes Kultūras centrā skanēs pazīstami latviešu, franču, vācu, beļģu un angļu skaņdarbi. Visus skaņdarbus speciāli orķestrim ir aranžējis vai komponējis Saša Dišeins. Dzirdēsim tādas latviešu autoru dziesmas kā “Glāze piena”, “Rīts ir tālu vēl”, “Tu izvēlējies palikt”, “Apēst tevi”, skanēs vācu grupas “Die Toten Hosen” dziesma “Tage wie diese”, viens no grupas “Scorpions” hitiem “Still loving you”, Eltona Džona izpildītā “Take me to the pilot” un citas. Ieeja uz koncertu ir bez maksas.

Koncerta apmeklētājiem būs iespēja Alūksnes Kultūras centra foajē aplūkot Francijas institūta Latvijā piedāvātu fotoizstādi, kas stāsta par Bordo vīniem. Tā būs skatāma, sākot no 8. jūlija līdz pat mēneša beigām. Jāpiebilst, ka pirms koncerta Alūksnes Kultūras centrā būs atvērta arī kafejnīca.

 Alūksniešus aicinām uz Francijas nacionālajai dienai veltītu ceremoniju

Viesojoties Latvijā, mūziķi ne tikai piedalīsies mēģinājumos pirms koncerta un iepriecēs ar muzikālo skanējumu, bet arī iepazīs skaistākās Alūksnes vietas, dosies izbraukumā uz Zeltiņu raķešu bāzi, Jaunlaicenes muižas muzeju, Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzeju.

Savukārt 14. jūnijā, kas ir Francijas nacionālā svētku diena, pie Alūksnes Jaunās pils ikvienam būs iespēja vērot īpaši šim notikumam organizētu oficiālo ceremoniju no pulksten 12.00 līdz 12.30. Šajā ceremonijā svinīgas uzrunas sacīs Alūksnes novada un Marsanēlakotes pašvaldību un Mūzikas centra pārstāvji, abu pašvaldību pārstāvji arī noliks ziedus pie Mātes tēla. Savukārt pulksten 12.30 turpat pie pils varēs Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas defilē šovu. Aicinām alūksniešus būt šīs oficiālās ceremonijas un koncerta dalībniekiem!

Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste

Evita APLOKA

E-pasts:  evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
Tālrunis: +371 26646749, +371 64381502

02.07.2019

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930