Kultūras ziņas

No piektdienas, 8.novembra, trīs nedēļas valmieriešus un pilsētas viesus Hanzas laukumā Valmierā priecēs Latvijas Ainavu arhitektūras balvai (LAABA) pieteikto projektu fotoizstāde, reprezentējot labākos Latvijas ainavu arhitektūras sasniegumus, tai skaitā arī augsti novērtēto objektu “Gājēju ceļš un skatu terase Atpūtas parkā Valmierā”, kā autors ir SIA “DJA”, arhitekts Didzis Jaunzems.

LAABA ir ainavu arhitektūras profesionāļu labāko sasniegumu skate, kas šogad tika organizēta pirmo reizi. Skates virsuzdevums ir veicināt izpratni par ainavu un ārtelpu kā nacionālās kultūrtelpas neatņemamu sastāvdaļu un kā sociāli, ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgu cilvēku koprades produktu.

Lai dalības iespējas pavērstu plašākam dalībnieku lokam, aptvertu nozīmīgo pēdējo gadu Latvijā radīto ainavas pārveidošanu kopumu un atzīmētu ar to saistītus procesus un cilvēkus, skatē tika izveidotas trīs nomināciju kategorijas – Ārtelpa, Personības, Procesi.

Skatei pieteikto sasniegumu vērtēšanā nozīme bija idejai, meistarībai un rezultātam. Ideja – vietas vai procesa izaicinājumi, priekšzīmīgi, pārdomāti un saskaņoti stratēģiski risinājumi, stāsts. Meistarība – izcilas prasmes rūpīgi radīt oriģinālus, pret vidi jūtīgus, savstarpēji vienotus, lietderīgus un harmoniskus risinājumus un komunikācijas spējas ar vietas pārveidošanas procesa dalībniekiem. Rezultāts – vides pārveidošanas labas prakses piemērs ar tādām paliekošām vērtībām kā ilgtspējība un sabiedriskais nozīmīgums.

Pieteikumus LAABA vērtēja nacionālā žūrija un starptautiskā žūrija - eksperti no Ziemeļvalstīm, Lietuvas, Igaunijas un Austrālijas. Tieši starptautiskā žūrija izvēlējās galvenās balvas ieguvējus. LAABA visās nominācijās tika iesniegts 81 pieteikums. Nacionālās žūrijas dalībnieki izvirzīja laureātu pretendentus – 38 ārtelpas, kā arī  22 procesus un personības, kas tika tālāk nodoti starptautiskās žūrijas vērtējumam. Starptautiskā žūrija noteica 11 Latvijas Ainavu arhitektūras balvas laureātus un “Dižbalvu”.

Pirmās Latvijas Ainavu arhitektūras balvas „Dižbalvu” starptautiskas žūrijas vērtējumā piešķīra objektam no kategorijas Ilgtspējīga ārtelpa – Bulvāru lokam – Rīgas kanālmalas apstādījumiem, kuru izveide uzsākta jau 1856.gadā pēc pilsētas aizsargmūru nojaukšanas.

No Valmieras skatei bija pieteikti trīs objekti:

-       Starptautiskā īslaicīgās arhitektūras un pilsētplānošanas vasaras skola “FestivaL’and” - 2018.gada teātra festivāla pilsētiņa Hanzas laukumā - kuru organizēja augstskola “RISEBA” sadarbībā ar Valmieras vasaras teātra festivālu;

-       Gājēju ceļš un skatu terase Atpūtas parkā, SIA “DJA”, arhitekts Didzis Jaunzems;

-       Vienības laukuma Valmierā projekts, Komandītsabiedrība “Vienības laukums”.

Nacionālā žūrija par laureātu pretendentiem izvirzīja “FestivaL`and” un Gājēju ceļu un skatu terasi.

Gājēju ceļš un skatu terase Atpūtas parkā Valmierā guva arī starptautiskās žūrijas atzinību - kļuva par balvas laureātu - saņēma Latvijas Ainavu arhitektūras balvu 2019 nominācijā “Ārtelpa”, kategorijā “Vides dizains”.

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

07.11.2019

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031