Kultūras ziņas

Turpinot projektu “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā”, laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” piektdienas, 10. jūlija, numurā varēsiet lasīt trešo stāstu par Jāzepa Vītola dienām un tās aptverošajām aktivitātēm, tostarp Vītolēnu nometni Gaujienas pagastā.

Šovasar sakarā ar korona vīrusa pandēmiju pasaulē Jāzepa Vītola mūzikas dienas un radošā mūzikas nometne “Vītolēni” nenotiks, taču šo svētku tradīcija Gaujienā sākās drīz vien pēc 1922. gada, kad Annija un Jāzeps Vītoli vasarās dzīvoja Gaujienā savā vasaras mājā “Anniņas”. Katru gadu 26. jūlijā, profesora dzimšanas dienā un Annijas vārda dienā, no rīta pie “Anniņām” pretī jubilāru logam dziedāja apsveicēji - bērni un Gaujienas jauktais koris. Jubilārus sveikt ieradās daudzi radi un draugi - to vidū ne mazums galvaspilsētas mūziķi no konservatorijas, profesora bijušie un esošie studenti. Ar katru gadu apsveicēju pulks pieauga, bet 1933. gadā, kad visa Latvija plaši atzīmēja Jāzepa Vītola 70. jubileju, Gaujienā šim notikumam par godu notika pirmie koru svētki.

Gaujienieši Jāzepa Vītola dzimšanas dienu neaizmirsa arī turpmāk, ar koncertiem iezīmējot 26. jūliju kopā ar Latvijas Valsts Konservatorijas mācību spēkiem un studentiem, lai gan Vītolu pāris jau bija emigrējis uz ārzemēm.

2019. gada vasarā uz “Anniņu” terasēm notika Andra Riekstiņa minioperas “Vecīša cimdiņš” pirmatskaņojums, ko izrādīja mūzikas nometnes “Vītolēni”  koris un simfoniskais orķestris, bet vakarā “Vītolēni” muzicēja  uz “Anniņu” balkona. 

Foto: A. Lizdika.

Arī mūsdienās, kad izcilā komponista vairs nav mūsu vidū, daudzi kori Vītolsvētkos piedalās gadu no gada un atzīst, ka tieši Gaujienā vislabāk var gūt īsto dziesmusvētku sajūtu. Kori tiek sagaidīti jau pie Gaujienas robežas, katru gadu svētki papildinās ar jauniem, mākslinieciski kvalitatīviem pasākumiem un koncertiem. 

Turpinot izcilā komponista, profesora Jāzepa Vītola dzīves misiju “veidot muzikāli izglītotu tautu”, kopš 2003. gada Gaujienā ik gadu tiek organizēta arī radošā mūzikas nometne “Vītolēni”. Nometnei izraudzīts laiks jūlija vidū, nedēļu pirms Jāzepa Vītola Mūzikas dienām.

Lielu darbu Jāzepa Vītola Mūzikas dienu un nometnes “Vītolēni” organizēšanā ieguldījusi J. Vītola muzeja “Anniņas” direktore Ineta Riepniece (no kreisās)  un  Gaujienas Mūzikas un mākslas skolas direktore, nometnes veidotāja un šīs idejas turpinātāja  Ilze Dāve, kā arī visa nometnes radošā komanda. Foto: A. Lizdika.

“Nometnes mērķis – ir sniegt bērniem iespēju profesionāli pilnveidoties vasaras brīvajos mēnešos, dziedāt apvienotajā korī un spēlēt simfoniskajā orķestrī. No daudzām Latvijas mūzikas skolām kopā Gaujienā sabrauc aptuveni 150 dalībnieki, strādā profesionāli pedagogi. Jāzepa Vītola Mūzikas dienas tad tiek papildinātas ar bērnu sagatavotiem koncertiem. Esam iestudējuši daudzu komponistu  skaņdarbu pirmatskaņojumus, kas rakstīti tieši “Vītolēnu” nometnei. No mēģinājumiem brīvajā laikā bērniem notiek dažādas darbnīcas, spēles, sporta nodarbības, māksla, teātris, laivu braucieni, iepazīšanās ar Jāzepa Vītola daiļradi, ekskursijas pa Gaujienu, nakts trasīte, diskotēkas un citas aizraujošas aktivitātes. Ar nometnes dalībniekiem strādā brīvprātīgie darbinieki no Latvijas un citām valstīm,” stāsta nometnes vadītāja Gaujienas Mūzikas un mākslas skolas direktore Ilze Dāve.

Nometne guvusi lielu atsaucību dalībnieku un darbinieku vidū. Tās laikā notiek bērnu un jauniešu kultūrizglītības, profesionālās meistarības un mācību darba motivācijas veidošana.

Projekts “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā” tiek īstenots ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Informāciju sagatavojusi: Sandra Apine, projekta vadītāja, tālr. 29894829, sandra.apine PIE aluksniesiem PUNKTS lv

 

 

08.07.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031