Kultūras ziņas

Pirmdien, 27. jūlijā, laikrakstā „Latvijas Avīze” un vēlāk arī interneta portālā „LA.LV.” varēs lasīt žurnālistes Anitas Bormanes rakstu par amatierkoru kustību Vidzemē laikā starp Dziesmu svētkiem un Covid-19 krīzes iespaidā, kas tapis Valsts Kultūrkapitāla fonda "Vidzemes kultūras programma 2020" ietvaros, ko finansē VAS "Latvijas valsts meži" un atbalsta Vidzemes plānošanas reģions.

Radīsim atbildes uz jautājumu, kas ir tas īpašais koru kustībā, kas raksturīgs vienīgi Vidzemei, reģionam, kur vēsturiski kārts Dziesmu svētku šūpulis; noskaidrosim specifiskās laikmeta iezīmes, kas šobrīd raksturīgas koru kustībai Vidzemē -  cik aktīvi vērojama paaudžu pārmantojamība un, vai ir pamats apgalvojumam, ka kori kopumā kļūst vecāki; kas notiek ar vīru balsīm; cik ļoti kovidkrīzes laiks ietekmējis dziedātāju noskaņojumu. 

"Noorganizēju dažus mēģinājumus maijā un sajutu, cik ļoti dziedātāji ir noilgojušies pēc kopāsanākšanas. Tomēr bija arī sajūtams, ka cilvēki kādu laiku nav dziedājuši korī," intervijā teic Siguldas koru apriņķa virsdiriģents Jānis Baltiņš. "Arī Vidzemē var novērot, ka ar jauktajiem koriem problēmu nav, bet vīru kori iet mazumā. Kopumā gan visos Latvijas reģionos ir ļoti labi kori, bet Vidzemē to ir proporcionāli vairāk, iespējams, arī pateicoties centriem kā Valmiera, Cēsis, labajai mūzikas izglītībai."

2023. gadā svinēsim skaistus, tradīcijas 150. gadadienai veltītus Vispārējos latviešu Dziesmu un deju svētkus - ir pārliecināts Alūksnes, Gulbenes un Balvu koru apriņķu virsdiriģents Uldis Kokars. Foto: T. Subhankulovs.

"Bija paredzēts, ka tajā marta sestdienā mums Balvos vēl būs vokālo ansambļu skate, tomēr valstī tika izsludināts ārkārtas stāvoklis, un - tad jau neko. Uzskatu - lai kā gribētos dziedāt, būsim atbildīgi, mēģināsim ātrāk tikt šim visam pāri," aicina Alūksnes, Gulbenes un Balvu koru apriņķu virsdiriģents Uldis Kokars.

Informāciju sagatavoja:
A. Bormane.

20.07.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031