Kultūras ziņas

No 30. augusta pastāvīgajā vēstures ekspozīcijā “Sirdsapziņas ugunskurs” Cēsīs pieejama jauna, līdz šim nekur nepubliskota informācija par nacionālo pretošanos kādreizējā Cēsu apriņķa teritorijā laikā pēc Otrā pasaules kara, jo, noslēdzoties Vidzemes kultūras programmā šopavasar finansiālu atbalstu guvušajam projektam “Faktu papildinājums kartē ekspozīcijā “Sirdsapziņas ugunskurs””, ir papildināta ekspozīcijā līdz šim pieejamā informācija.

Kopš 2018. gada 23. augusta Cēsu vecpilsētā ikvienu interesentu gaida ekspozīcija “Sirdsapziņas ugunskurs”. Iekārtota autentiskā padomju okupācijas laika vidē – bijušajā milicijas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, ekspozīcija skaidro Latvijas okupācijas vēsturi no 1939. līdz 1957. gadam un iepazīstina ar nacionālo pretošanos kādreizējā Cēsu apriņķa teritorijā – šodien Centrālvidzemē. Ekspozīcijā ir pieejama Cēsu apriņķa karte, uz kuras atzīmēti ar nacionālo pretošanos un politiski represēto piemiņas saglabāšanu saistīti fakti. Karte ir interaktīva un ļauj katru faktu izzināt dziļāk. Tā sniedz unikālu ieskatu nacionālās pretošanās kustības norisē Vidzemes centrālajā daļā, atklāj kāda un cik daudzveidīga tā bijusi, kā arī ļauj uzzināt, kas bija tie, kas pretojās, un no kurienes informācija par pretošanās faktu iegūta. Katra pagātnes liecība par nacionālās pretošanās norisi šajā posmā ir ļoti nozīmīga, jo vēstures izpēti apgrūtina profesionālu okupācijas vēstures pētnieku trūkums, bet laiks rit, šīs vēstures liecinieki un viņu tuvinieki aiziet mūžībā. Ekspozīcija ir turpmākajai vietējās vēstures izpētei svarīga atbalsta vieta, kur ne vien rodama ar nacionālo pretošanos saistīta informācija, bet ir arī iespējams dalīties ar savām liecībām par pretošanos. Kopš ekspozīcijas atklāšanas  šo iespēju izmantojuši vairāki apmeklētāji un ir izdevies apzināt gandrīz vairākus desmitus jaunu faktu. Projekta iecere paredz papildināt ar karti, tādējādi padarot tos publiski pieejamus apmeklētājiem.

Fotogrāfijas autors: Pauls Bankovskis.

Projekts “Faktu papildinājums kartē ekspozīcijā “Sirdsapziņas ugunskurs”” tika īstenots ar Vidzemes Plānošanas reģiona un Valsts Kultūrapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Ekspozīciju “Sirdsapziņas ugunskurs” pieejama apmeklētājiem piektdienās, sestdienās un svētdienās no 12:00 līdz 17:00 Pils ielā 12, Cēsīs.

Vairāk informācijas par ekspozīcijas aktualitātēm:
Facebook lapā: https://www.facebook.com/sirdsapzinasugunskurs
YouTube kanālā: https://www.youtube.com/channel/UC4ZpmTsbSc-3xWVy0dX19sA
Mājas lapā: https://sirdsapzinasugunskurs.lv/ 

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Kalniņa
Ekspozīcijas “Sirdsapziņas ugunskurs” vadītāja
Tel.: 25445433
E-pasts: ugunskurs PIE cesis PUNKTS lv

31.08.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930