Kultūras ziņas

Ar moto “Ražas laiks – kāzu laiks” Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā Alūksnes novadā 12. septembrī no pulksten 11.00 svinēs tradicionālos Pļaujas svētkus.

Ates muzejs, kas šovasar svinēja 35. darbības gadadienu, nosaukts tā dibinātāja un ilggadējā vadītāja Viktora Ķirpa vārdā. Pēc viņa iniciatīvas astoņdesmito gadu sākumā sākās novadpētniecības darbs Kalncempju vēstures apzināšanai, zemnieku, novadnieku un sibīriešu piemiņas saglabāšanai. Kalncempju novadpētniecības muzeja atklāšana notika 1985. gadā un laika gaitā veco Ottes dzirnavu apkārtnē izveidojās tam raksturīgā kultūrvēsturiskā ainava.

Muzeja krājuma pamatā ir V. Ķirpa personīgā kolekcija, kas tapusi ar apkaimes iedzīvotāju palīdzību, un laika gaitā papildināta. Krājuma priekšmeti raksturo 19. gadsimta beigu periodu un 20. gadsimtu. Muzeja unikalitāte ir tā, ka šeit vienkopus atrodas Latvijas brīvvalsts laikā darbinātā lauku tehnika, zirgu inventārs, vairāki desmiti iekšdedzes motori, amatnieku un citi lauku cilvēka darba rīki. Priekšmeti stāsta par latviešu zemnieka dzīvi, darbu, sadzīvi, tradīcijām, politiskiem notikumiem, saimniecisko darbību, kultūru, izglītību un sportu, reliģisko dzīvi, pagastā un novadā dzimušo vai dzīvojušo mākslinieku dzīvi, radošo darbību. 1996. gadā par šo ieguldījumu V. Ķirps apbalvots ar Trīszvaigžņu ordeni.

Kad raža no tīruma un lauka novākta, tradicionālajā Pļaujas svētku pasākumā ikviens ir aicināts piedalīties Vidzemes lauku sētas rudens darbu darīšanā – pagriezt lielo rokas dzirnavu akmeni, lai tiktu pie saujas miltu, vai pacelt lielo kalēja āmuru, līdz šim ir izrādījies pagrūti ne vienam vien svētku apmeklētājam.

Jau par tradīciju kļuvis, ka Pļaujas svētkos piedalās tuvākas un tālākas apkaimes folkloras un tautas mūzikas kolektīvi, kuri ne tikai uztur možu garu muzicējot, bet arī piedalās lauku sētas darbu demonstrēšanā. Šogad svētkos piedalīsies Medņevas etnogrāfiskais ansamblis, Jaunlaicenes folkloras kopa “Putnis”, tautas muzikanti “Ziemeļmala”, Igauņu ģimene, kā arī Grundzāles vidējās paaudzes deju kolektīvs “Rieda” un Jaunannas Tautas nama senioru deju kolektīvs “Oga”.

Pēc svētku atklāšanas sāksies īstā strādāšana kopā ar darbu un amatu pratējiem no Vidzemes un Latgales - labības kulšana ar kuļmašīnām, veļas mazgāšana, kartupeļu rīvēšana, kāpostu skābēšana, medus sviešana, kalšanas darbi, karošu grebšana, klūdziņu pinumi, ādas apstrāde un zirglietu darināšana, celmu bungu gatavošana, linu auklu apavu gatavošana, sveču gatavošana, puļķu maizes cepšana, zupas vārīšana un degustācija, būs arī Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalme” un “Sagša”, bet tieši pusdienlaikā tiks atvērts keramikas ceplis keramiķa Kristapa Brasļa vadībā.

Protams, neiztrūkstoši lauku sētas piekalnē būs arī umurkumurs, kas ar balvām kārdinās stipriniekus pārbaudīt savus spēkus. Notiks mājražotāju un amatnieku tirdziņš, zemnieku saimniecība “Purenes” piedāvās izjādes ar zirgiem.

Savukārt Pļaujas svētku noslēgumā pulksten 13.30 ikviens aicināts turpat piekalnē atrast tīkamāko vietu, lai Baltinavas dramatiskā kolektīva “Palādas” sniegumā vērotu komēdijas “Ontans i Anne” 2. daļu “Kuozu goda jubileja”. Lai izrādes vērošana būtu ērtāka, aicinām paņemt līdzi segu vai pledu!

Šogad gan jāņem vērā, ka pasākums notiks, ievērojot epidemioloģiskās drošības nosacījumus, tādēļ svētku rīkotāji aicina ikvienu pasākuma apmeklētāju izturēties atbildīgi!

Svētkus atbalsta: Alūksnes novada pašvaldība, SIA “J.A. Lejas”, SIA “Alta S”, Radio Tev, laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Ieejas maksa: pieaugušajam – 4,00 EUR, skolēniem – 2,00 EUR, ģimenes (1-2 vecāki un 2-4 bērniem vecumā līdz 18 gadiem) biļete – 15,00 EUR, autostāvvieta – 1,00 EUR

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

03.09.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031