Kultūras ziņas

Ir taču šogad tāda smilgu sajūta, vai ne? Un ilgu. Visa pasaule ziedam kā smilgas - spurainas, maigas, zeltainas, īsas un garas, bet visas liecamies vienā pasaules vējā. Viļņojamies kā vēju pluinīta jūra, kur devītais vilnis šogad ir katrs trešais. Pieplok pie zemes mūsu ziedošā pļava. Lai celtos! Lai ziedētu rūsganā rudens saulē. Nobirst zeltaini putekšņi rudenī uzartā zemē, dzirdi? Tur pavasarī dīgs jaunas pļavas. Mēs arī esam uzarta zeme. Mēs ziedēsim. Un ilgosimies arī mazliet.

Tāda sm(ilgu) sajūta, vai ne?! 

Aicinām satikties Spāres muižas Rakstnieku parkā 13. septembrī plkst.12.00, lai svinētu dzejas dienas. Satikšanās ar dzejniekiem, dzeju, mūziku, rudeni un pašiem ar sevi.

Dienu sāksim satiekoties ar dzejniekiem J. Tomašu, A. Dragunu, K. Vērdiņu un A. Ulmi, kuri dalīsies savos vārdos, rindās un sajūtās. Vēlāk visi dalībnieki kopā ar ģimenēm aicināti piedalīties rudens dzejas meistarklasē kopā ar Arlitu Laini. Turpinājumā būvinženieris Rolands Fedotovs šoreiz torņus nebūvēs pats, bet palīdzēs to darīt jaunajiem būvniekiem, būvējot pilis, torņus un debesskrāpjus no grāmatām. Bet dienas izskaņā ģitāras, balss, rudens un citām stīgām līdzi skanēt aicinās Dina, Arlita, Juris un Tomass no tuvējiem pakalniem. 

Visas dienas garumā darbosies grāmatu apmaiņas punkts, tāpēc ceļā uz svētkiem azotē līdzi ņem kādu grāmatu, lai to iemainītu pret vēl nelasītu. Tāpat par siltu sajūtu rūpēsies Asnate Paula Grēna, kura papildinās jau tā rudens izgreznoto Rakstnieku parku, ievīdama to vēl siltākos toņos. Svētdienai taču tik ļoti piestāv miers, siltums un azotes sajūta!

Amatas novada Spāres muižas Rakstnieku parka ideja radusies 1930. gada 4. maijā, kad toreizējo Spāres Valsts sešklasīgo skolu un patversmi pēc Kārļa un Alvīnes Skalbergu aicinājuma Aleksandra Čaka vadībā apmeklēja Trauksminieku grupas literāti – Arvīds Borincs, Arvīds Grigulis, Jānis Grots, Valdis Lukss, Jānis Plaudis, Emils Skujenieks, Austra Skujiņa, Adolfs Talcis, Jānis Trimda, Pāvels Vīlups un Elvīra Bramberga. Tika radīta arī himna un stādīto koku plāns, kas saglabājies vēl šodien.

Pēc 30 gadiem tradīciju turpināja Arvīds Grigulis, iestādot vēl vienu kociņu, viņa piemēram sekoja Valdis Lukss, Laimonis Vāczemnieks un Jānis Plotnieks.Bet 2016. stādījumus papildināja tādi Latvijā pazīstami kulturas darbinieki kā Austra Skujiņa, Edvīns Raups,, Valdis Rūmnieks, Jānis Rokpelnis, Inga Ābele, Valdis Atāls, Egils Šņore u.c.

 

Informāciju sagatavoja:
Arlita Laine Fedotova
Pasākuma “(sm)ilgās rakstīti dzejoļi” koordinatore

08.09.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930