Kultūras ziņas

Lai novērtētu jau senatnē gūtās atziņas un iemaņas, 2020. g. 19. septembrī Valmiermuižas parkā – Miķeļdienas svinību un tirdziņa „Gardu muti” laikā – tiks rīkotas meistarnīcas „Kuļam un kaļam”, kurās savas zināšanas un prasmes nodos pieredzējuši meistari. Svinībās izzināsim dzelzs iegūšanu, kalēja amatu, sviesta kulšanu, zāļu deķa aušanu un siera siešanu. Meistarnīcas būs piemērotas ģimenēm. Aicinot apmeklētājus līdzdarboties, varēs sajust tradīcijas īsteno būtību un radīt svētku sajūtu gan sev, gan apkārtējiem. Meistarnīcu apmeklējums ikvienam interesentiem bez maksas. Miķeļdienas svinības jo košākas un dzirkstošākas padarīs grupa Trio TRE. Tā ir trīs mūziķu apvienība, kas iedvesmu smeļas dažādu tautu tradicionālajā mūzikā.

DZELZS IEGUVE
Arheoloģiskie pētījumi liecina, ka Latvijas teritorijā dzelzs laikmetā ir pastāvējušas un lietotas tehnoloģijas dzelzs ieguvei no purva rūdas. Eksperimentālās arheoloģijas entuziasti un pētnieki ir jau vairākkārt mēģinājuši atkārtot dzelzs laikmeta beigu posma dzelzs ieguves procesu arī mūsdienās, uzkrājot praktisku pieredzi, lai rekonstruētu seno dzelzs ieguves procesu. Eksperimentālā arheoloģija ir uzskatāms, aizraujošs un izglītojošs veids, kā gūt zināšanas par senākiem vēstures posmiem. Līdz galam dzelzs ieguves procesu Latvijā vēl nav izdevies rekonstruēt un katrs jauns eksperiments sniedz papildu zināšanas par šo seno tehnoloģisko procesu. Interesenti varēs vērot krāsns būvniecības procesu, apskatīt purva rūdas paraugus, kā arī izzināt šo seno prasmi.

KALĒJA AMATS
Meistarnīcas laikā norisināsies kalēju demonstrējumi – būs iespēja vērot, kā strādā ar viduslaiku plēšām darbināma ēze, kā karsē dzelzi, kaļ nazi un izgatavo amuletus. Kalēji rādīs viduslaiku sadzīves naža gatavošanu un cirvja rūdīšanas procesu. Aizrautīgākie varēs izmēģināt roku kalēja darbā, dzelzs karsēšanā un ornamenta iekalšanu dzelzī. Tāpat apmeklētāji varēs izzināt amatnieku darināto dzelzs priekšmetu izgatavošanu, uzturēšanu, asināšanu un citas saistošas tēmas.

Publicitātes foto.

SVIESTA KULŠANA
No seniem laikiem piens un maize nemainīgi ieņēmuši īpašu vietu cilvēku uzturā un svinību galdā. Meistarnīcā tiks demonstrēta sviesta gatavošana – kulšana, izmantojot senos, 20. gs. un senāk lietotos darba rīkus – sviesta kuļamo kasti, mieturi, koka karoti. Varēs apskatīt seno sviesta kuļamrīku kolekciju un paši iemēģināt roku kulšanā, lai izprastu procesu un rūpīgo darbu, kas tiek veltīts sviesta iegūšanai. Tie, kas būs brangi pastrādājuši, varēs nogaršot sakulto sviestu.

Publicitātes foto.

ZĀĻU DEĶA AUŠANA
Aušana parasti asociējas ar audumu un tērpu darināšanu, taču šoreiz pavedienu vietā izmantosim augus. Trausls, bet izturīgs, veselīgs un smaržīgs – tāds ir zāļu deķis! Runāsim par „dzelžainiem” augiem – usnēm, dadžiem, nātrēm u.c. izturīgām augu šķiedrām un to īpašībām. Meistarnīcā varēs noaust pats savu zāļu deķi, kas priecēs gan kā vizuāls, gan veselīgs, gan smaržīgs mājas vai pirts dekors.

Publicitātes foto.

SIERA SIEŠANA
Apmeklētājiem būs iespēja piedalīties un izzināt siera siešanas procesu, kā arī nogaršot rezultātu. Lai dažādotu garšu, interesenti varēs ‘pamērcēt’ siera gabaliņu sasmalcinātos svaigos augos vai augu pulverī. Piedāvājumā visiem labi zināmi augi – nātres, spināti, lociņi, maurloki, dilles, salāti, raudene, trejkrāsu vijolīte, gārsa, panātre. Kopā uzzināsim par zaļajos augos esošo dzelzi, par iespēju augus lietot kā piedevu svaigā veidā, par iespēju augus kaltēt, saberzt pulverī un lietot ikdienas uzturā.

Publicitātes foto.

Rīko Valmiermuižas kultūras biedrība kopā ar meistariem no biedrības „Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe””, Valmieras muzeja un citiem amatu pratējiem. Atbalsta Vidzemes plānošanas reģions un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Informāciju sagatavojusi: Sabīne Vandāna, Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja.

09.09.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031