Kultūras ziņas

89% aptaujāto iedzīvotāju atbalsta Valmieras un topošā Valmieras novada kandidēšanu Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 titulam, liecina Latvijas Kultūras akadēmijas pētnieku veiktā pētījuma par kultūras patēriņu un līdzdalības iespējām Valmieras novadā rezultāti. Atbalsts ir vienlīdz augsts dažādās sociāli demogrāfiskajās grupās gan Valmierā, gan arī apkārtējos novados. Par galvenajām priekšrocībām iedzīvotāji uzskata bagātās kultūras iespējas, skaisto un sakopto vidi, Valmieras teātri, plašās izaugsmes iespējas un Gauju kā vērtību.

Pētījumā noskaidrots, ka iedzīvotāji gatavi aktīvi līdzdarboties Eiropas kultūras galvaspilsētas procesā - 83% respondentu būtu ieinteresēti iesaistīties kā pasākumu apmeklētāji; 37% - kā pasākumu dalībnieki, 26% - kā brīvprātīgie, gandrīz tikpat daudz – kā ideju ierosinātāji un kā aktivitāšu organizatori.    

Pētījuma autore, Latvijas Kultūras akadēmijas Zinātniskās pētniecības centra vadošā pētniece Baiba Tjarve skaidro: “Ja runājam par personīgo līdzdalību dažādās amatiermākslas norisēs un sabiedriskās aktivitātēs, aktīvāki ir tie, kuri dzīvo ārpus Valmieras, savukārt valmierieši biežāk apmeklē dažādus kultūras pasākumus. Interesanti, ka cilvēki izsaka lielu ieinteresētību pašiem aktīvi piedalīties kā dalībniekiem vai kā brīvprātīgajiem Valmieras kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 norisēs. Es ieteiktu Valmieras kultūras organizācijām izmantot šo potenciālu - ņemt vērā lielo interesi un vēl vairāk iesaistīt iedzīvotājus dažādu pasākumu organizēšanā jau līdz 2027. gadam.”

Vairums respondentu (88%) ir apmierināti ar esošo kultūras piedāvājumu, kas skaidrojams arī ar to, ka liela daļa respondentu ir aktīvi vietējā kultūras piedāvājuma patērētāji. Valmierā un novados būtu nepieciešams vēl pilnveidot kultūras piedāvājumu jauniešiem, tūristiem un ģimenēm ar bērniem. Dažādu vecumgrupu aspektā ir vērojamas atšķirības interesē par pasākumu saturu. Gados jaunākiem iedzīvotājiem saistošāki šķiet pilsētas un novadu svētki, kino, populārās mūzikas koncerti, bet gados vecākiem – teātris, mākslas izstādes, klasiskās mūzikas koncerti.

Baiba Tjarve: “Topošā Valmieras novada iedzīvotāji aktīvi apmeklē kultūras pasākumus gan sev vistuvākajā apdzīvotajā vietā, gan arī brauc uz citām pilsētām. Interesanti, ka apkārtējos novados dzīvojošie vairāk izvēlas doties uz kultūras pasākumiem Valmierā, bet valmierieši – biežāk brauc uz Rīgu vai Cēsīm. Salīdzinoši skatoties, Valmieras novada iedzīvotāji ir aktīvi  profesionālā teātra apmeklētāji, te, acīmredzot, liela loma ir tieši Valmieras Drāmas teātra piedāvājumam.”

Pētījumu par kultūras patēriņu un līdzdalības iespējām topošajā Valmieras novadā 2021.gada martā veica Latvijas Kultūras akadēmija sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību. Elektroniskajā aptaujā piedalījās 836 respondenti. Pētījuma rezultāti tiks izmantoti Valmieras novada kultūras piedāvājuma pilnveidošanā un Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027 konkursa pieteikuma sagatavošanai.

Iepazīsties ar pētījuma rezultātiem

 

Informāciju sagatavojusi:

Līga Tarbuna

Valmieras Kultūras centra

sabiedrisko attiecību vadītāja

liga.tarbuna PIE valmiera PUNKTS lv

 

 

 

30.04.2021

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031