Kultūras ziņas

3. septembrī Cesvaines pilī tiks atklāta mākslas izstāde „Skrides cauri gadsimtiem” un atvērta jauna grāmata — Laimoņa Skrides „Piezīmes par manu dzīves staigājumu: 1949–1959”. Skrides dzimta izsenis saistīta ar Cesvaines novadu, bet dzimtas pārstāvji mākslinieki pazīstami daudz plašākā kultūras laukā. Izstādes organizētājs un grāmatas izdevējs ir Skrides fonds.

Izstādē pārstāvēti četri mākslinieki Skrides: latviešu ainavu glezniecības vecmeistars Arijs Skride — viens no iemīļotākajiem ievērojamā ainavu virtuoza mākslas profesora Vilhelma Purvīša skolniekiem, viens no industriālās ainavas pamatlicējiem un izkopējiem latviešu glezniecībā; Imants Skride — gleznotājs amatieris, kurš glezniecības tehniku izkopis profesionālu mākslinieku vadībā; Laimonis Skride — portretists, kurš savu glezniecības manieri izkopis nebrīvē Kolimā; Neils Skride — reālistiskā virziena pārstāvis. Cesvaines pils 1. un 2. stāvā eksponēti minēto mākslinieku darbi no privātkolekcijām. Orientēties palīdz izstādes katalogs.

,,Izstāde ir stāsts par dzimtu, dzimtas saitēm, kuru vienojošais elements ir māksla un radošums,” uzsver Cesvaines pils vadītāja, izstādes kuratore Linda Bakmane, „tāpēc rūpīgi domāts par darbu eksponēšanu, katram autoram sameklēta sava telpa, savs eksponēšanas veids, lai skatītāji māksliniekus iepazītu, sajustu pils vidē. Emocionāli un informatīvi vienojošās dēļu laipas ar dzimtas fotogrāfijām un anotācijām uzsver saikni starp cilvēkiem, dzimtas saikni, kas vieno vairākas gleznotāju paaudzes un pārējos dzimtas locekļus. Tā izceļam talantu un vērtību pārmantojamību, pilnīgojam visā Latvijā nozīmīgas dzimtas tēlu.”

Laimonis Skride 2001. un 2002. gadā, atskatoties uz savu dzīvi, uzrakstīja atmiņas „Piezīmes par manu dzīves staigājumu: 1949–1959”, kurās atklāja gan savas mežabrāļa gaitas, gan arestu un padomju tiesas piespriestā soda izciešanu Kolimā, gan atgriešanos un pārdomas par aktualitātēm mūsdienu Latvijas dzīvē. Materiāls nodots Latvijas Kara muzejam, bet tagad piedzīvo izdevumu grāmatā un „vienlaikus atspoguļo gan viņa personīgo pārdzīvojumu, gan daudzu tūkstošu Latvijas pilsoņu varbūt vēl neizstāstīto dzīvesstāstu par padomju varas un ideoloģijas īstenoto necilvēcīgo politiku” (Dr. sc. pol. Artis Pabriks). Poētisko un dokumentālo izdevumu sakārtojusi Māra Baķe, atmiņas papildina Laimoņa sarakste ar bērnības draudzeni kaimiņu meiteni Ernu Sāpi, vēlāk Skridi), fotogrāfijas un Laimoņa zīmējumi. Spilgts laikmeta raksturojums rodams pielikumā publicētajos materiālos, arī Laimoņa Skrides apsūdzības lietas fragmentos.

Cesvaines pils veidojas par vērienīgu kultūras un mākslas centru, kas pārkāpj novadu un tradicionālo pasākumu formātu robežas, regulāri papildina un pilnīgo vērīgam skatītājam, klausītājam, mākslas mīļotājam adresēto piedāvājumu, vienlaikus akcentējot Cesvaines vārdu, saikni ar cesvainiešiem, viņu dzimtām.

Nodibinājums „Skrides fonds” veicina izglītību, organizē un atbalsta kultūras pasākumus, popularizē gleznotāja Arija Skrides vārdu. Desmit gadu darbības laikā fonda prēmiju par teicamu eksakto zinātņu apguvi, piedalīšanos literāros un mākslas konkursos ir saņēmuši vairāk nekā 100 Dzelzavas pamatskolas, Cesvaines vidusskolas un citu Vidzemes skolu audzēkņu.

Kontaktinformācija:      
Romāns Gagunovs,
Skrides fonda izpilddirektors
E-pasts: skridesfonds PIE gmail PUNKTS com

02.09.2022

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930