Arhīva kalendārs

« June 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kopienas teātra projektu “Latvijas stāsti. Šekspīrs satiek Blaumani” ietvaros un Āraišu arheoloģiskā parka “Teātra un mžuikas MĒNESS EZERS” pasākuma ietvaros ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Latvijas Kultūras ministrijas, Latvijas Nacionālā Kultūras centra, Vidzemes plānošanas reģiona atbalstu Āraišu arheoloģiskajā parkā notiks vizuālā teātra estētikā balstīta staigājamā izrāde LETTI, kura savu pirmizrādi piedzīvos 26.jūlijā.

Āraišu arheoloģiskā parka teritorija pārtaps par spēles platformu vairāk kā simts izrādes dalībniekiem, tā kļūstot par vienu no dalībnieku skaitā apjomīgākajām izrādēm kopienas teātra projektā.

Dalībnieki ir vietējās kopienas cilvēki un apkārtnes iedzīvotāji, kuriem šī izrāde ir liels izaicinājums, tāpat neierasts notikums tas būs Āraišu arheoloģiskā parka darbībā.

Kopš Latvijas valsts dibināšanas ir pagājuši simts gadi, tāpēc aktuāls paliek jautājums – kā vēsture ir ietekmējusi mūsdienu cilvēku? Kā tas ir ietekmējis mūs, un kā mēs spējam godināt pagātni, kas mūs ir laika gaitā veidojusi? Kā vēstures nozīmi uztver mūsdienu jaunatne?

Izrāde LETTI vēstīs par mūsdienu cilvēku, kurš meklē savas saknes, par cilvēku, kurš meklē sevi caur sen aizmirstiem mītiem, ko glabā mūsu tauta, mūsu pašu miesa, mūsu zeme.  

Izrādes galveno stāsta līniju veidos piecu jauniešu piedzīvotais pilnmēness naktī, ko uzskata par enerģētiski spēcīgu un emocionāli piesātinātu laiku.

Izrādes laikā skatītāji kopā ar jauniešiem piedzīvos sešu stāstu virkni, kas notiks dažādās Āraišu arheoloģiskā parka teritorijas vietās, un atgriezīs laikos, kad radās pirmās universālās izpratnes par pirmajām pasaules uztveres formām. Skatītāji paši kļūs par izrādes sastāvdaļu un kļūs par tiešiem lieciniekiem dažādu laiktelpu sķietamiem satikšanās mirkļiem, kas liks atgādināt pašiem sev par dabas klātesamību un  kopienas sajūtu, kas veidojusi un turpina veidot Latvijas cilvēku.

Režija – Beatrise Zaķe (apvienība PERFOrācija)
Scenogrāfija – Pamela Butāne (apvienība PERFOrācija)
Dramaturģija – Sandija Santa
Komponists – Jānis Strapcāns
Kustību konsultants – Jānis Putniņš
Gaismu mākslinieks – Reinis Smiltenis (Those Guys Lighting)
Balss – aktrise Inga Apine
Piedalās – Āraišu arheoloģiskā parka jaunizveidotais kopienas teātris, Amatas novada un Cēsu pilsētas deju kolektīvi, kori, jaunsargi.

Izrāde nav ieteicama cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Izrāde notiks Āraišu arheoloģiskā parka veidotā “Teātra un mūzikas MĒNESS EZERS” pasākuma ietvaros. MĒNESS EZERS ideja attīstīta, sadarbojoties ar Vidzemes augstskolas studentiem.

Izrādes veidošanu atbalsta fonds “INITIUM”, Latvijas Kultūras ministrija, LNKC, Vidzemes Plānošanas reģions, AS “Latvijas Valsts meži”, Valsts Kultūrkapitāla fonds un Amatas novada pašvaldība!

Informāciju sagatavojusi: Jolanta Sausiņa, Āraišu arheoloģiskā parka vadītāja.


10. jūnijā pēc plkst.12 Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas (VDMV) audzēkņi kopā ar lielisko gleznotāju, LMA glezniecības katedras profesoru Alekseju Naumovu dosies pilsētvidē, lai iepazītu gleznotāju, viņa darba stilu, kā arī iedvesmotos un gleznotu Valmieras ainavas.

Šāda iespēja tikties ar mākslinieku ir pateicoties Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītajai Vidzemes kultūras programmai 2019, kurā skola iesniedza projektu “dizains 2”. Projekta mērķis ir spēcināt VMDV apgūstamās kultūrizglītības kvalitāti. Lai īstenotu mērķi ir pieaicināti dažādu nozaru profesionāļi (lielākoties mākslas un dizaina), izvērtējot katra iespējamo pienesumu un tā atbilstību mērķauditorijai – VMDV audzēkņiem un skolā apgūstamajām programmām. Jāņem vērā, ka visi audzēkņi skolā apgūst gleznošanu.

Aleksejs Naumovs. "Jardin des Plants".

Glezniecības meistarklase kopā ar Alekseju Naumovu būs pirmā aktivitāte šī projekta ietvaros. Oktobrī ieplānotas nodarbības kopā ar Lieni Jākobsoni (LMA pasniedzēja/ pētniece/ vada dizaina un arhitektūras studiju “Sampling”), Maiju Rozenfeldi (LMA Funkcionālā dizaina katedras vadītāja/ docente/ praktizējoša nozares profesionāle) un Valteru Jonātu (reklāmas aģentūras SIA “McCann Rīga” radošais direktors un līdzīpašnieks).

Informāciju sagatavojusi: Gita Dukure, VDMV mākslas projektu vadītāja. 

15. jūnijā plkst. 11:30, Līgatnes kultūras namā, Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs struktūrvienība Līgatnes pilsētas bibliotēka aicina visus interesentus uz Dzimtas vēstures pētniecības un ciltskoka veidošanas semināru un praktisku nodarbību. Seminārs ilgs 4 stundas un tas sniegs sistēmiskas zināšanas tiem, kuri iecerējuši izpētīt un apzināt savas dzimtas vēsturi, kā arī aicināti piedalīties tie, kuri jau pēta savas dzimtas vēsturi. Semināra apmeklētāji gūs zināšanas radurakstu pētniecībā, ciltskoka veidošanā, uzzinās par pieejamajiem izpētes avotiem. Semināra mērķis ir stiprināt līgatniešu identitāti, pievēršot uzmanību saviem senčiem, izzināt dzimtas vēsturi, lepoties ar savu dzimtu un izdibināt ģimenes noslēpumus. 

Par savu pieredzi stāstīs un padomu sniegs cilvēks, kas savus senčus izzinājis līdz pat 18. gs. vidum – laikraksta “Brīvā Daugava” galvenais redaktors, radurakstu un baznīcas vēstures pētnieks, radurakstu pētniecības portāla «Ciltskoki.lv» viens no izveidotājiem un līdzautoriem, Jānis Apīnis.

Pārliecināsim, cik aizraujoša un reizē sarežģīta var būt šī pētniecība, kad atminot vienu vārdu, tas vedina uz nākamo, nezināmo atrašanu.

Aicinām līdzi ņemt savus portatīvos datorus.

Dalība pasākumā ir bez maksas.

Seminārs tiek īstenots Vidzemes plānošanas reģiona „Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2019” projekta ietvaros.

Projekta vadītāja Madara Židaua, Līgatnes pilsētas bibliotēkas vadītāja, biblioteka PIE ligatne PUNKTS lv, +371 25619107.

 

Gulbenes novada bibliotēka aicina ikvienu šovasar iesaistīties stāstu vākšanā. Ikvienā dzimtā ir stāsti, kas tiek nodoti no paaudzes paaudzē, tiek stāstīti atkal un atkal. Varbūt ģimenēs ir stāsti, kurus nenovērtējam un nepastāstām, jo domājam, ka tajos nekā īpaša un interesanta nav. Taču dzimtu stāstus veido jebkas, ikviens atgadījums, katrs atmiņu stāsts.

Bieži vien cilvēki vislabāk atceras savu bērnību – tās var būt dažādas spēles, rotaļas, pastrādātie nedarbi un blēņas, stāsts par savu vārdu, skolas gaitām, dzīves apstākļiem, ikdienu u.tml. Dalīsimies ar stāstiem, pastāstot tos saviem līdzcilvēkiem, kopīgi labi pavadot laiku, gūstot zināšanas par savu dzimtu, novada vēsturi, visiem kopā bagātinot novada kultūrvēsturisko mantojumu.

Stāstu talkas Nolikums.

Atļauja atmiņu stāsta izmantošanai.

Gaidīsim stāstus līdz 31. augustam!

Sīkāka informācija, zvanot pa tālruni 64471460 vai Gulbenes novada bibliotēkā Novadpētniecības un humanitāro zinātņu lasītavā 3.stāvā.

Projekts atbalstīts Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā kultūras projektu konkursā “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2019”.

Informāciju sagatavojusi: Inese Kalēja, Gulbenes novada bibliotēkas darbiniece.

Ar Vidzemes plānošanas reģiona, Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu biedrība “Burtnieku makšķerēšanas un tūrisma skola” aicina uz radošajām darbnīcām “AKMENS LAIKMETA RADOŠĀS DARBNĪCAS PIE BURTNIEKU EZERA”, kas notiks sestdien, 22.jūnijā, laivu bāzē "Asari", Matīšu pagastā.

Programmā:

  • Priekšlasījums- stāstījums stāstīs par neolīta (3. g.t.pr.Kr.) laikmeta Austrumlatvijā dzīvojošo seno iedzīvotāju dzīvesveidu (aptuveni plkst. 11.00-12.00)

Ilga Zagorska, arheoloģe, vēstures zinātņu doktore. Latvijas Vēstures institūta darbiniece, Akmens laikmeta pētniece, kura veikusi izrakumus Zvejnieku kapulaukā pie Burtnieku stāstīs par seno iedzīvotāju dzīvesveidu, nodarbošanos, darbarīkiem, mājokļiem, u.c. Dalībnieki tiks iesaistīti diskusijā, par to, kā tas bija. Īpaša uzmanība stāstā tiks veltīta materiāliem no kā gatavoti mājokļi, apģērbs, darbarīki, trauki, kā gatavots ēdiens.

  • Radošā darbnīca “Ķemmes- bedrīšu keramika” (no plkst. 12.00 -15.30)

Darbnīca notiek brīvā dabā, plenērā, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas pasniedzējas un audzēkņu vadībā. apzināti materiāli, kas atrodas turpat apkārtnē- pie Burtnieka ezera, pļavā, mežā. Darbnīcas laikā sīkāk tiek pārrunāsim māla izmantošanu seno iedzīvotāju dzīvē- trauku un mājokļu veidošanā. Māls- kā jumta un grīdas materiāls. Māls- kā trauku veidošanas materiāls. Apskatīsim seno trauku attēlus, pētīsim to formas, dekorējumu kompozīcijas Austrumlatvijā satopamo ķemmes – bedrīšu tehnikā. Iepazīsim darbarīku- īpašu irbuli, ar kura palīdzību trauki tiek dekorēti. Tad - individuālais radošais darbs – katrs zīmēs trauka formu un rotājuma kompozīciju ogles tehnikā. Tam sekos trauka veidošana. Darbībā apgūsim bezvirpas veidošanas tehniku mālā. Katrs dalībnieks savu trauku dekorēs pēc izveidotās skices ar irbuļa palīdzību. Traukus žāvēsim turpat ezera krastā un apdedzināsim VDMV keramikas krāsnī.

  • Radošā darbnīca "Senlaiku ēdiens pēc veiksmīgas zvejas Burtniekā: zivju zupa" (12.00-14.00, zupas baudīšana ap 14.30)

Zupas vārīšanu vadīs pieredzējis vietējais pavārs un brīvprātīgie palīgi no pasākuma dalībnieku vidus. Ēdiena gatavošana notiks brīvā dabā. Arheoloģiskie atradumi liecina, ka jau akmens laikmetā tika vārīta zupa un domājams, ka tā bija arī zivju zupa. Tiesa, 4-5 g.t.p.m.ē. zupu vārīja lielos māla podos. Mēs, projekta īslaicīguma dēļ, to nevaram realizēt, tāpēc zupu vārīsim lielā alumīnija katlā. Senos laikos pēc veiksmīgas zvejas galdā lika ēdienus no svaigām zivīm. Parasti tā bija zivju zupa. Zupu vārīja no visām, bet pārsvarā sīkākām zivīm- asariem, sapaliem, raudām, u.c. 

  • Dienu noslēgs “Aizvēstures pētījumi vidē” (ap 16.00). Pārbrauciens uz Riņnu kalnu. Ekskursija uz jaunāko arheoloģisko izrakumu vietu pie Burtnieku ezera Riņņu kalnā/ Vecate/ arheoloģes Ilgas Zagorskas vadībā.

Praktiska informācija: Izbraukšana 10.00 no stāvlaukuma pie Valmieras integrētās bibliotēkas, Cēsu ielā 4. Pasākuma ilgums 11-17. Pieteikšanās obligāta.

Kontakti: liga.biezina PIE valmiera PUNKTS lvanita.apine PIE vcb.valmiera PUNKTS lvginta.zarina PIE omniapro PUNKTS lv.

Aicināti piedalīties un līdzdarboties visi interesenti, kā arī mūžizglītības kursa "Līdzsvarota dzīve" dalībnieki un viņu līdzbiedri.

Dalība projekta radošajās darbnīcās un autobuss bez maksas, brauciens ar kuģīti 5 EUR (bērniem līdz 7 gadiem- bez maksas),  dalība zāļu vainagu  darināšanas darbnīcā 3 EUR.

Informāciju sagatavojusi: Anita Apine, projekta vadītāja, tālrunis: 28733263, e-pasts: anita.apine06 PIE gmail PUNKTS com

Pagājušajā nedēļā Gaujas krastā notika Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas (VDMV) glezniecības meistardarbnīca kopā ar pazīstamo gleznotāju, LMA profesoru Alekseju Naumovu. Pāris stundu plenērs jauniešiem kopā ar mākslinieku un skolotājiem izdevās lieliski – apmierināti un gandarīti bija gan audzēkņi, un VDMV pārstāvji, gan profesors. Klātesošie iepazina gleznotāju, viņa darba stilu, iedvesmojās un gleznoja Valmieras ainavas, precīzāk Gaujas krastu, kur atrodas Mūzikas skola.

Pasākuma laikā kopumā tapa 12 izmēra A1 darbi. Tika strādāts A. Naumova izmantotajā tehnikā – gleznošana ar akrila krāsām. Jāatzīst, ka iepriekš jaunieši lielākoties bija gleznojuši ar eļļas, akvareļa u.c. krāsām, līdz ar to viens no izaicinājumiem bija izprast un izmantot jauno tehniku, jo akrils žūst krietni ātrāk kā eļļas krāsas. Arī krāsas citādāk klājas.

Laikraksta “Liesma” žurnālistei Elīnai Kristiņai mākslinieks atklāja, ka «Ir liels izaicinājums, ka jaunieši glezno uz ļoti lieliem formātiem. Tas ir labi, jo uz mazā formāta vieglāk var uztaisīt gleznu, bet te ir jāizmanto lielā ota un visas attiecības ir citādas. Tas nav tik viegli, bet, kā es saprotu, meitenes jau ir strādājušas un pieredzējušas šāda veida plenērus. Man prieks, ka ir tāds entuziasms jauniešos un skolotājos, kas šeit piedalās (citāts no “Liesma” nr.88, 13. jūnija avīzes).

Jāpiebilst, ka visiem VDMV audzēkņiem ir jāapgūst gleznošana. Šīs aktivitātes mērķauditorija bija vidusskolas 2., 3. un 4. kursa izglītojamās, kā arī profesionālās ievirzes izglītības programmu vidusskolas un 7. klašu audzēknes, šī gada absolventes. Tika izvēlēti jaunieši ar labām sekmēm gleznošanā un interesi par glezniecību. Šai meistarklasei izvēlēta šī mērķauditorija, jo konkrētajiem audzēkņiem jau ir atbilstošas zināšanas un prasmes, lai jēgpilni piedalītos procesā un no tā iegūtu. Pēc meistardarbnīcas tiek veidota izstāde, kas tiks izrādīta Valmierā.

Šāda iespēja tikties ar pazīstamo gleznotāju ir pateicoties Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītajai Vidzemes kultūras programmai 2019, kurā, Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā konkursā, skola iesniedza projektu “dizains 2”. Projekta mērķis ir spēcināt VMDV apgūstamās kultūrizglītības kvalitāti.

Informāciju sagatavojusi: Gita Dukure, VDMV mākslas projektu vadītāja.

Foto: A. Naumovs, M. Avota, G. Dukure.






Sestdien, 22. jūnijā, plkst. 18.00, Koncertzālē “Cēsis” gaidāma Latvijas Uzvaras dienas, Cēsu kauju simtgades svinību kulminācija. Šim vēsturiskajam notikumam veltītajā koncertā izskanēs Karla Orfa monumentālā oratorija Carmina Burana, ko atskaņos apvienots Latvijas un Igaunijas koris, solisti un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Andra Veismaņa vadībā.

Latvijas Neatkarības karš aizraidīja mūžībā daudz jaunu dvēseļu – nozīmīgu daļu jaundzimušās Latvijas dzīvības spēka. Viens no visu laiku slavenākajiem vokālinstrumentālajiem opusiem – Karla Orfa Carmina buršana, pauž majestātisku dzīvesgribu un rotaļīgu dzīvesprieku. Fortūnas rats, kas sāk un noslēdz Orfa kantāti, ir simbols likteņa spēlēm, kas ik dzīves pavērsienā nostāda mūs nezināmas nākotnes priekšā. 1918. gadā neviens nezināja, kā virzīsies jaunās Latvijas ceļš. Bet, kad 1919. gada vasaras saulgriežu laika ieroči apklusuši, atkal var skanēt mūzika.

Koncerts notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros un tiek rīkots kopā ar Cēsu kauju vēsturisko sadarbības partneri – Igauniju. Latvijas sieviešu kori papildinās Igaunijas Nacionālā vīru kora balsis, bet solisti būs Latvijas soprāns Marlēna Keine, Latvijas tenors Mihails Čuļpajevs un Igaunijas baritons Atlans Karps.

Kantātē pausto Fortūnas rata virzīto dzīvesspēku dejā un kustībā uz skatuves attēlos deju grupa “Dzirnas”. Laikmetīgās dejas uzveduma horeogrāfijas autori – Agris Daņiļevičs un Markuss Cmēlings (Itālija).

Biļetes uz koncertu nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

Jau iepriekš ziņots, ka 22. jūnijā Cēsīs ar plašu un daudzveidīgu norišu programmu tiks svinēta Latvijas Uzvaras diena, Cēsu kauju simtgade. Pirms simts gadiem Latvijas valsts pastāvēšana tika izcīnīta Neatkarības kara laikā. Pagrieziena punkts kara gaitā notika tieši Ziemeļlatvijas frontes līnijā, kur latviešu un igauņu karaspēki pie Cēsīm uzveica Landesvēra armiju un devās tālāk uz Rīgu.

Vairāk informācijas par svētku programmu: www.cesis.lv

 

Mediju kontaktiem:
Egija Saļņikova
Koncertzāles “Cēsis”
Mārketinga un komunikācijas vadītāja
E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv
Tālr.: +371 26171151

Sestdien, 6. jūlijā, Burtniekos pie Burtnieku centra laivu kanāla norisināsies otrie Burtnieka ezera svētki. Burtnieka plašums, lēzenie krasti, ainaviskums un zivju resursi ir tās vērtības, kuras svētkos aicinām ikvienu atklāt un iepazīt. Šovasar svētku viesiem būs pieejamas daudzveidīgas atpūtas iespējas pie ūdens. Pēc relaksācijas ūdenī iestiprināties varēs ar vietējo mājražotāju gatavotiem labumiem, piemēram, zivju zupu vai tepat, ezera krastā, kūpinātām zivīm. Pievakarē ezermalā sāksies koncerts, kurā uzstāsies dažādu paaudžu iemīļoti mākslinieki. Svētkos pārsteigs turbīndēļa šovs, bet svētku izskaņā – uguns šovs “INFERNO”. Pasākumu vadīs atraktīvais Valters Krauze.

Svētku aktīvā daļa

Svētki iesāksies 6.00 no rīta  ar makšķerēšanas sacensībām no laivām, bet plkst. 14.00 aicinām uz jautriem piedzīvojumiem Burtnieku centra laivu kanālā! Varēs soļot pa ezeru ūdens bumbā*, supot* un peldēties. Būs pieejami izbraucieni ar kruīza kuģīti “Made Marija”*, izjādes ar zirgu*. Bērniem un jauniešiem tiks sarūpētas dažādas aktivitātes: piepūšamās atrakcijas, seju apgleznošana* un lielā ziepju burbuļu atrakcija.

Radošajās darbnīcās varēs zīmēt, līmēt un locīt. Kurš zina, kā no papīra salocīt kuģīti? To aicināsim ezera svētkos iemācīties, kā arī ar savu kuģīti piedalīties sacensībās “Aizpūt kuģīti!”.

Izbaudi svētkus no putna lidojuma! Burtnieka otrā krastā, pie Silzemnieku dabas vērošanas torņa, svētku ietvaros no 11.00-20.00 tiks organizēti lidojumi ar paraplānu (traiku un brīvie lidojumi tandēmā)*. Lidojuma ilgums - 10 min. Iespējama iepriekšēja pieteikšanās pa tālr. 29209607.

Burtnieka ezera takas

Teikās un dziesmās bieži slavinātā Ziemeļvidzemes ievērojamākā vieta ir Burtnieka ezers. Kopš viduslaikiem ezers Astijervs, kā ezeru tolaik dēvēja, vairāk bijis kā robežšķirtne starp letiem un igauņiem, šķērslis, kaut kas liels, kam iet apkārt ar līkumu. Šodien ezera takas piedāvā citu iespēju - ezeru kā interesantu atpūtas vietu un izziņas avotu ne tikai makšķerniekiem, bet arī aktīvās atpūtas cienītājiem, romantikas un piedzīvojumu meklētājiem.

Burtnieka ezera takas aicina izbaudīt izcili ainaviskos skatus dažādas kombinētās iespējās ar atpūtas kuģīti, airu laivu, ezera kajaku vai SUP airdēli, dodoties dažādos maršrutos pa Burtnieku un sasaistot to ar pārgājienu, nūjošanas vai riteņbraukšanas takām ezera krastos un tuvākajā apkārtnē. Svētkos aicināsim doties pa ezera takām un izmēģināt topošo jauno tūrisma maršrutu.

Svētku tirgus

No plkst. 14.00 līdz plkst. 18.00 norisināsies Burtnieku novada mājražotāju un amatnieku tirdziņš, kuram aicināti pievienoties zivju un zivju produkcijas tirgotāji no tuvākas un tālākas apkaimes. Pieteikties dalībai var līdz 20. jūnijam, rakstot uz e-pastu: martins.vecvagars PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Burtnieku pagasta ZS "Enksāres" parūpēsies par iespēju nogaršot dažādi pagatavotas Burtnieka ezera zivis. Būs sarūpēta garda zivju zupa, kura tiks pagatavota pēc saimnieces īpašās receptes. Ezera svētku laikā uz vietas varēs vērot zivju kūpināšanas procesu, bet svaigi kūpinātās Burtnieka ezera zivis varēs arī iegādāties!

Mūzika un dejas

Uz Burtnieka ezera svētku skatuves uzstāsies: 16.00 Burtnieku novada multifunkcionālā jauniešu iniciatīvu centra un “Kustību Bāzes” hip-hop dejotāji, Valmieras Jaunatnes centra “Vinda” vokālā grupa "Lizantes", 18.00 postfolkloras grupa „RIKŠI” un Liepājas aktrišu kopa “Atštaukas” ar koncertprogrammu “Lustīgā ziņģu un danču andele”, 19.30 repa frīstaila apvienība “Brīvrunu Projekts”, 21.00 grupa “ElektroFolk” un 22.30 latviešu ekoloģiskās mūzikas grupa «Ducele».

Šovi

Svētkos skatītāji varēs redzēt lidojošā turbīndēļa šovu (plkst. 17.00). Savukārt Burtnieka ezera svētku izskaņā (plkst. 00.00), pārsteigs uguns šovs – izrāde “INFERNO”, kuru izpilda četri faķīri emocionālas instrumentālās mūzikas pavadījumā. Jums būs iespēja vērot valdzinošu uguns teātri, kas ir absolūti atšķirīgs no parastajiem uguns šoviem!

Burtnieka ezera muzejs

Burtnieka ezera svētkos apmeklētāji tiek aicināti uz Burtnieka ezera muzeju, Jaunatnes ielā 15, Burtniekos, kur varēs iepazīt dažādus makšķerēšanas un zvejniecības piederumus. Tāpat varēs uzzināt interesantus faktus par Burtnieka ezeru un Burtnieku pagasta apkārtni. Izstādē būs apskatāmas Burtnieku pagasta vēsturiskās fotogrāfijas.

Praktiska informācija

Burtnieka ezera svētku apmeklētājus aicinām ņemt līdzi pledus, sēžamos u.c. lietas, kas nepieciešamas Jūsu ērtībai, atpūšoties pie dabas. Svētku laikā varēs izklāt segas pļavā un nesteidzīgi baudīt svētku atmosfēru! Svētku laikā darbosies bufetes.

*Ieeja uz koncertu, šoviem ir bez maksas, taču jāņem vērā, ka ne visas aktivitātes dienas daļā tiks nodrošinātas bez maksas.

Plašāka informācija Burtnieka ezera svētku Facebook.com lapā: www.facebook.com/Burtniekaezerasvetki/

Burtnieka ezera svētkus rīko Burtnieku novada pašvaldība. Svētki norisinās projekta “Ezeru pieredzējums: atklāj Ziemeļu-Baltijas ezerus” (“Lakesperience: Explore the Nordic-Baltic lakes” 2018-2020) ietvaros. Projekta finansētāji ir Centrālbaltijas programma un Burtnieku novada pašvaldība. Sīkāka informācija par projektu atrodama vadošā partnera tīmekļvietnē (angliski): http://www.baltic.org/project/lakesperience/

       

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un video materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos.  

Informāciju sagatavoja: Edīte Stērste, Burtnieku novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste, tālr. 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv.

Arī šogad Lubāna mitrāja informācijas centrs, sadarbībā ar brošūras „Lubāna ezera noslēpumi” saimniekiem, organizēs „Lubāna ezera Ceļotāju dienu 2019”, kas norisināsies 6.jūlijā. Ceļotāju dienas ietvaros ikvienam dabas baudītājam, aktīvās atpūtas cienītājam un kultūras mantojuma baudītājam būs iespēja sajust un pieredzēt Lubāna ezera sniegtās bagātības! Šī gada „Lubāna ezera Ceļotāju dienas 2019” tēma būs „No akmens laikmeta līdz mūsdienām”. Tādējādi caur kulināro mantojumu, māla priekšmetu izgatavošanas tradīcijām, ārstniecības augu darbnīcu un izdzīvošanas prasmju un medību iemaņu apgūšanas mākslu centīsimies iepazīstināt arī Tevi ar atstāto kultūrvēsturisko mantojumu. Tas vīsies kopā ar mūsdienām – nakts laivojumu pa neskartās dabas ieskauto Aiviekstes upi, došanos pārgājienā Lubāna mitrāja purvos, piedalīšanos velobraucienā apkārt Lubāna ezeram un izzinot Lubāna mitrāja dabas vērtības.

Tieši dabas lieguma „Lubāna mitrājs” teritorijā, balstoties uz arheologu pētījumiem, pirms aptuveni 10-13 tūkstošiem gadu, ieklīda pirmās civilizācijas Baltijā. Viņi esot bijuši augu vācēji, mednieki un makšķerējuši arī zivis. Dzīvojuši viņi koka būvēs, trauki esot bijuši no māla un rotas no dzintara. Šiem iedzīvotājiem pat esot izdevies izveidot lielāko Dzintara apstrādes centru Baltijā. Aiviekste kā tāda likteņupe cieši saistījusies ar seno akmens laikmeta iedzīvotāju dzīvi – slavenais dzintara ceļš pa Aiviekstes upi, zivju resursi un 27 Lubāna ezera hidrogrāfiskā tīkla ieskautās seno iedzīvotāju apmetnes. Balstoties uz arheoloģisko pētījumu rezultātiem, mēs varam tikai nojaust, iztēloties kā viss izskatījies un bijis patiesībā.

Daba, tradīcijas, kultūra laika periodā „No akmens laikmeta līdz mūsdienām” mainījusies tik ļoti, ka lielais Lubāns iegrožots, Aiviekste izbagarēta, kūpinātas zivis ēd īpašākās dienās un zaru slietās būdas nomainījuši citu materiālu mājokļi. Tomēr brienot gar Aiviekstes krastiem un veroties klānu pļavu plašumā, tāda senatnes klātesamības sajūta tevi pārņem.. un tomēr šķiet, ka šeit kaut vai mazdrusciņ akmens laikmets saduras ar mūsdienām. Ja vēlies kaut mazliet sajust pirmējo Baltijas iedzīvotāju vēsmas vai gluži otrādi -  Tevi itin labi apmierina esība mūsdienās, tad „Lubāna ezera ceļotāju dienas 2019” ietvaros piedāvājam Tev daudzveidīgu pasākumu klāstu. Ielūkojies un atklāj sev ko tīkamu Lubāna ezera apkārtnē!

Rītu sāksim agri ieklausoties to rīta skaņās un rituālos. Dienas turpinājumā kopā ar ornitologu dosimies putnu vērošanas ekskursijā pa zivju dīķiem. Saulei sasildot arvien siltāk bridīsim pļavā, kur entomologa Gunta Akmentiņa vadībā iepazīsim dienas tauriņu sugas. Pirtniece Daiga Čevere iepazīstinās ar augiem un to pielietojumu, kopīgi gatavojot pirts slotas un iepazīstinot ar tik smaržīgo ēterisko pasauli. Ar aktīvās atpūtas cienītajiem veiksim vingrošanas rituālus uz SUP dēļa fizioterapeita vadībā, savukārt kopā ar SIA „Purvu bridēji” dosimies atklāt nezināmo Lubāna mitrāja purvos. Lielāko Latvijas ezeru, kur pa marķētu maršrutu varēs baudīt  nesteidzīgu braucienu 57 km garumā, apbrauksim ar velosipēdu.

Kultūrvēsturisko zināšanu cienītājiem piedāvājam izzināt dzintara pasauli kopā ar dzintara meistaru Hariju Jākobsonu. Pētot dzintaru, raisīsim vēstures pavedienus, lai noskaidrotu kāds akmens laikmetā bija viens no lielākajiem neolīta dzintara apstrādes centriem Eiropā, kas reiz atradās mūsdienu Lubāna mitrāja teritorijā. Savukārt Bērzpils ciemā, būs iespēja piedalīties ekskursijā, kas aizvedīs ceļotāju pie Ičas akmens laikmeta apmetnes un, baudot zivju zupu, liks sajust akmens laikmeta pieskārienu. Akmens laikmeta māla veidošanas prasmes varēs iemācīties Jolantas un Valda Dundenieku keramikas darbnīcā. Pirmējiem Latvijas iedzīvotājiem nozīmīgi bija doties medībās un prast pielāgoties, lai izdzīvotu – āra dzīves entuziasti no „Domas Dabā” palīdzēs apgūt akmens laikmeta cienīgas izdzīvošanas prasmes un medību iemaņas.

Pēc pilnvērtīgi pavadītas dienas ļausimies mirklim un baudīsim akustisko koncertu mākslinieces Anneli Arro pavadījumā, burvīgo Lubāna ezera dabas skaņu ielenkumā. Pēc koncerta nesteidzīgi vakarēsim pie ugunskura un cepsim „skautu maizītes” un ļausimies vasaras vakara burvībai. Tiem ceļotājiem, kuriem piedzīvojumi vēl joprojām prātā, piedāvājam nakts laivu braucienu „Iča – Aiviekste”. Viena nakts, kas ļaus izdzīvot un sajust gadu tūkstošus. Akmens laikmetā „iekāpsim” liekot soli laivā pie Ičas akmens laikmeta apmetnes un dosimies ceļā, lai nokļūtu 20. gs. vērienīgajos Aiviekstes pārveidošanas gados, laivojot pa Vērdes kanālu, kur Aiviekstes līkumi ir pilnībā zuduši. Skatam lūkosim plašās klānu pļavas, Vērdes salu, uz kuras baudīsim saullēktu un rīta brokastis. Un lūk, šis saullēkts mūs ievedīs jaunas dienas sākumā, atpakaļ mūsdienās, atpakaļ 21.gadsimtā.

„Lubāna ezera Ceļotāju dienā 2019” visi iesaistītie saimnieki un organizatori sanākuši kopā, lai Lubāna ezera un dabas lieguma „Lubāna mitrājs” teritorijas neskartumu, valdzinājumu un nesteidzīgumu izrādītu tieši Jums!

Izpēti, ieplāno un izbaudi Lubāna ezera un dabas liegumu „Lubāna mitrājs” visā tā krāšņumā!

Pilna pasākumu programma un plašāka informācija par pasākumu atrodama www.lubanamitrajs.lv sadaļā – „Lubāna ezera Ceļotāju diena 2019”, kā arī rakstot e-pastu: lubanamitrajs PIE gmail PUNKTS com vai zvanot 29234956.

Pasākumu „Lubāna ezera Ceļotāju diena 2019” finansiāli atbalsta Vidzemes Plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Informāciju sagatavojusi: Ilze Sauša.

29. jūnijā, kad būs aizvadīts festivāls Rodam Raunas novadā un atzīmēta gada īsākā nakts, tad turpināsim svētku noskaņas Auļukalna muižā. Dienas programmā paredzēta izglītojoša pastaiga Auļukalna muižas apkārtnē un iekštelpās,  ekspertu stāstījums par ainavu, vēsturi un restaurāciju, ekspressizstāde un koncerts.

Nelielajā pastaigā vedīs muižas saimniece Inita Šalkovska, bet par atsevišķām tēmām stāstīs ar muižu saistīti lietpratēji. Vairāku Vidzemes un Latvijas muižu, pilsētu un privāto teritoriju ainavu arhitekte  Vineta Radziņa stāstīs par Auļukalna muižas parka attīstību un līdzībām ar citiem parku piemēriem, veiksmēm un populārākajām kļūdām, kopjot vēsturiskas ainavas. Āraišu arheoloģiskā muzejparka pārstāve, vēsturniece Sanda Salmiņa stāstīs par Auļukalna arheoloģisko mantojumu un tā nozīmi mūsdienās. Raunā labi pazīstamais koka meistars un restaurators Auseklis Tūters izrādīs un pastāstīs par Auļukalna muižas kungu nama durvīm un to restaurācijas gaitu. Pasākumā piedalīsies arī zinoši Auļukalna iedzīvotāji, kas dalīsies atmiņās un stāstos.

Sadarbībā ar Cēsu Vēstures un mākslas muzeju, uz vienu dienu muižā tiks izstādīts īpašs akmens, kas atrasts Auļukalna apkārtnē – Ķeveru kulta priekšmets. Pēc izstādes atklāšanas un pauzes ar izcilajiem dzērbenietes Guntas Sakses bufetes baudījumiem, diena noslēgsies ar koncertu. Tā pirmajā daļā laika ritmu noskaņās ievedīs mājas saimnieks Mikus Čavarts ar Pērkonvīru bundziniekiem, bet pēc tam dziedās un spēlēs tautas mūzikas māksliniece Dace Prūse.

Visi interesenti ir laipni aicināti piedalīties gan kā klausītāji, gan aktīvi dalībnieki. Dalīsimies kopīgā laikā, zināšanās un vairosim  spēju saredzēt, kopt un aizsargāt kultūras un dabas mantojumu.

Pasākums notiek projekta "Mantojuma izglītības dienas Auļukalnā" ietvaros, un to atbalsta Vidzemes Plānošanas reģions, Valsts kultūrkapitāla fonds un Latvijas valsts meži.

P.s. Ja kāds vēlas sniegt palīdzīgu roku sagatavošanas darbos, priecāsimies par atbalstu jebkurā laikā no 25. – 27. jūnijam. Lūdzu, iepriekš pieteikties 25956830 (Inita) vai https://www.facebook.com/aulukalnamuiza/

Informāciju sagatavoja: Inita Šalkovska.

Latvijas vēstures materiālu krātuve un novadpētniecības platforma Historia.lv, sadarbībā ar Latvijas Etnogrāfisko brīvdabas muzeju, Vecpiebalgas “Vēveros” 2019.g. 29.–30. jūnijā rīko novadpētnieku mācības-semināru ar lauka praksi.

Mērķauditorija: Piebalgas un Vidzemes vecāko klašu skolēni un studenti, skolotāji un pasniedzēji, novadpētnieki, pagastu vēstures un novadpētniecības istabu/ekspozīciju pārziņi, tūrisma speciālisti un organizētāji, kultūras tūrisma un lauku kultūrvēsturiskās ainavas interesenti. Semināra mērķi: novadpētnieku izglītošana, redzesloka paplašināšana, lokālās vēstures pētniecībā nepieciešamo prasmju un iemaņu, darba kvalitātes celšana, sadarbības un savākto materiālu publicēšanas veicināšana.

 

Dalība seminārā – brīva, ar obligātu iepriekšēju pieteikšanos.

Informācija un pieteikšanās: 

Valters Grīviņš: redakcija PIE historia PUNKTS lv, 29151826
Edgars Žīgurs: veveri PIE brivdabasmuzejs PUNKTS lv, 29181219

Projekts tiek īstenots ar Vidzemes plānošanas reģiona, VKKF un Latvijas valsts mežu finansiālu atbalstu.


 


 

Vasaras saulgriežu vakarā, 21. jūnijā, Kocēnu novada pašvaldība aicina no tuvākām un tālākām malām sanākt Jāņa bērnus, lai no plkst. 21.00 Kokmuižas promenādē kopā izdzīvotu un tvertu saulgriežu burvību caur senlatviešu rituāliem, dziesmām un dančiem, kā arī meistarklasē darinātu savu īpašo vainagu.

Pasākumu ievadīs Jāņa bērnu sasaukšana, apdziedāšanās un Jāņa tēva godināšana, lai sagatavotos “Svētkiem Jāņa sētā” – būs iespēja vērot un iesaistīties Kocēnu kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīva “Savieši”, “Saviešu bērni” un Valmieras Kultūras centra tautas deju ansambļa "Gauja" priekšnesumos, savukārt Dikļu folkloras kopa "Endzelīte" aicinās ikvienu Jāņa bērnu veikt dažādus Vasaras saulgriežu rituālus un tradīcijas.

Kad saule būs pavadīta, sāksies latvju danči kopā ar grupu “Ballīšu Orķestris” un pašdarbības kolektīviem. Tiks izdejotas tautā pazīstamas dejas "Šurp, Jāņa bērni", "Pankūkas", "Oira", mugurdancis un daudzas citas.

Paralēli saulgriežu lustēm norisināsies vainagu pīšanas meistarklase, kuru vadīs ziedu salona "Rēzija" meistarīgie floristi, kuri būs parūpējušies par Jāņu zālēm vainagu darināšanai, taču ikviens interesents aicināts līdzi ņemt arī savas Jāņu zāles, lai padarītu paša darināto vainagu vēl īpašāku.

Pasākuma laikā būs iespēja iegādāties un baudīt Kokmuižas alu un citus gardumus no Valmiermuižas alus tirgotavas.

Ieeja pasākumā bez maksas. 

 

Informāciju sagatavoja: 
Elīna Upīte
Kocēnu novada domes
Attīstības nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel.: 26115449

Aicināti kopīgi svinēt Smiltenes novada 10 gadu jubileju! 8 svētku dienās ar lepnumu raudzīsimies uz paveikto un izcelsim katra Smiltenes novada pagasta un pilsētas īpašās  lietas, vietas, cilvēkus un visa novada kopīgās vērtības.

2019.gada 1.jūlijā apritēs 10 gadi kopš Smiltenes novada izveidošanas, apvienojot Smiltenes pilsētu un 8 apkārtējos pagastus - Smiltenes, Blomes, Brantu, Launkalnes, Variņu, Palsmanes, Grundzāles un Bilskas pagastus. Esam lepni par paveikto un sasniegto šajos 10 gados un sakām paldies ikvienam par ieguldījumu novada attīstībā un tā vārda popularizēšanā Latvijā un pasaulē.

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Gints Kukainis: “Šajos 10 gados esam paveikuši daudz, bet redzam arī to, ka daudz vēl ir ko paveikt, bet droši varu teikt, ka, pateicoties līdzcilvēku ieguldījumam, uzņēmumu attīstībai, esam kļuvuši par ekonomiski spēcīgu novadu, esam radījuši labvēlīgu vidi dažādu mērķu īstenošanai- vietu, kur augt! Paldies ikvienam par ieguldījumus savas mājas un sētas sakārtošanā, darba vietu radīšanā, tradīciju stiprināšanā un jaunu veidošanā. Sveicu ikvienu novadnieku novada 10 gadu jubilejā. Svinēsim svētkus ar lepnumu par paveikto un pozitīvu skatu nākotnē! Uz tikšanos novada svētku dienās ikvienā pagastā un pilsētā!”

Šo gadu laikā katru gadu tikāmies kādā no novada pagastiem, lai svinētu Smiltenes novada svētkus un iepazītu viens otru, palepotos ar to, ko katrs savam novadam varam dot. Atzīmējot 10 gadus kopš Smiltenes novada izveidošanas, aicinām visiem atkal kopā satikties, šoreiz ne tikai lepojoties ar katra veikumu, bet izceļot mūsu kopīgās vērtības. Smiltenes novada 10 gadu jubileju svinēsim no 21.jūnija līdz 10.augustam īpašos svētku pasākumos gan pilsētā, gan pagastos!

Aicinām ikvienu novadnieku un viesi satikties vietās, kur dzimst latviskums, skan dziesma, rīb deja un mīt miers, kur varam zaļot, prātot, mīlēt un kopā satikties. Tā būs atkal iespēja ikvienam novadniekam un viesim apceļot Smiltenes novadu, iepazīt, kas pagastā paveikts, kā arī tikties ar aktīvākajiem un darbīgajiem novada iedzīvotājiem, kuri ir novada galvenā vērtība.

Uz tikšanos Smiltenes novadā- vietā, kur augt!


Plašāka informācija par katru pasākumu tiks publicēta novada mājas lapā www.smiltene.lv un facebook.com Smiltenes novada pašvaldības lapā.

  

Informāciju sagatavoja:
Inga Kovala
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv;
Mob.tel. 29613117
www.smiltene.lv

Latvijas ES programmas „Eiropa pilsoņiem” informācijas punkts sadarbībā ar Lietuvas un Igaunijas ES programmas „Eiropa pilsoņiem” informācijas punktiem no 2019.gada 6.septembra līdz 7.septembrim organizē divu dienu partnerības veicināšanas semināru „Baltics Networking Brunch” Birštonā, Lietuvā.

Pasākuma mērķis ir veidot sadarbības iespējas nākotnē starp dažādām organizācijām, pašvaldībām, to iestādēm un muzejiem, kuri ir ieinteresēti vēstures tematikā un vēlas iesniegt ES programmas „Eiropa pilsoņiem” 1.darbības (Eiropas vēstures piemiņas pasākumi) projektus. Eiropas vēstures piemiņas pasākumu galvenais uzdevums ir veicināt kopīgas Eiropas vēstures piemiņas pasākumu kultūras veidošanos un stiprināt savstarpēju saprašanos dažādu ES dalībvalstu iedzīvotāju starpā, īpaši atbalstot projektus, kuri atspoguļo galvenos pagrieziena punktus Eiropas vēsturē 20. gadsimtā, to nozīmi un sekas, ko Eiropa izjūt vēl šodien.

Pasākums notiek vienā laikā ar ikgadējo diskusiju festivālu „BŪTENT!” (http://diskusijufestivalis.lt/about-festival-of-discussions-butent/).
Dalībnieki ir aicināti piedalīties partnerības veicināšanas sesijā un pēc tās apmeklēt arī pašu festivālu „BŪTENT!”, kas būtu labs ieguvums organizācijas kapacitātes stiprināšanai un starptautiskās pieredzes iegūšanai.
Partnerības veicināšanas pasākums ļaus iepazīstināt savu organizāciju un iepazīt citas organizācijas no Lietuvas un Igaunijas iespējamo kopīgo iniciatīvu realizēšanā.
Lai piedalītos partnerības veicināšanas pasākumā, lūdzam aizpildīt pieteikuma anketu angļu valodā ŠEIT

Pieteikšanās termiņš – 2019.gada 9.augusts

Semināra darba valoda: angļu valoda

Pēc pieteikšanās termiņa beigām ES programmas „Eiropa pilsoņiem” Baltijas valstu informācijas punkti, izvērtējot aizpildītās pieteikuma anketas, atlasīs semināra dalībniekus un paziņos rezultātus visiem dalībniekiem, nosūtot informāciju uz pieteikumā norādītajiem e-pastiem.
Partnerības veicināšanas pasākums un naktsmītne būs viesnīcā „Domus Hotel” (https://www.booking.com/hotel/lt/domus-viesbutis.et.html) Birštonā.
Latvijas dalībniekiem tiks nodrošināts transports uz pasākumu Birštonā (kopā ar igauņu delegāciju) 6.septembrī plkst.14:00 (izbraukšana no Rīgas autoostas). Konkrēta izbraukšanas vieta tiks precizēta un to varēs noskaidrot no ES programmas „Eiropa pilsoņiem” informācijas punkta, tel. 67330228, e-pasts: Agnese.Rubene PIE km.gov PUNKTS lv. Atgriešanās (7.septembrī) no Birštonas uz Rīgu kopā ar igauņu delegāciju tiek plānota plkst. 17:00.

Dalībnieki var arī paši organizēt savu ceļošanas veidu, ņemot vērā, ka transporta izdevumi būs jāsedz no saviem līdzekļiem.

Viesnīca semināra dalībniekiem Birštonā tiks rezervēta un apmaksāta.

Viesnīcas izdevumus par vienu nakti (6.-7.septembris) segs Latvijas ES programmas „Eiropa pilsoņiem” informācijas punkts.

Detalizēts uzaicinājums un pasākuma apraksts pieejams ŠEIT

Kontaktinformācija Latvijā:
ES programmas informācijas punkts Latvijā
Agnese Rubene
Tel. 67330228
E-pasts: Agnese.Rubene PIE km.gov PUNKTS lv

Naukšēnu Cilvēkmuzejs kopā ar fotogrāfi Elīnu Kursīti jūlijā un augustā turpinās darbu pie projekta "Vidzemes dzīvie atmiņu stāsti". Kopā ar fotogrāfi tiks apbraukāti novada iedzīvotāji. Uzsvars tiks likts uz vecāka gadagājuma cilvēkiem. Gada beigās no fotogrāfijām un stāstiem tiks izveidota izstāde.

Šobrīd esam sadzirdējuši 14 atmiņu stāstus, uzzinājuši daudz ko interesantu!

Bet… turpinājums sekos!

10. augustā popularizēsim maizes cepšanu īstā maizes krāsnī aptuveni 100 gadus senā lauku sētā, nevis šo laiku modernā cepeškrāsnī. Pieredzējušas mājas saimnieces Edītes Krastiņas virsvadībā cepsim maizi, grūdīsim kaņepes vienkoča piestā, kura nākusi no blakus mājām “Meršām”, kā arī māla bļodā ar koka karoti kulsim īstu lauku sviestu.

Vietu skaits pasākumā ierobežots, ar iepriekšēju pieteikšanos pa telefonu: 26452037 (Naukšēnu Cilvēkmuzejs). Pasākums ilgs apm. 4 stundas.

Informāciju sagatavojusi: Diāna Glušonoka.



No 1. līdz 10. augustam mākslinieces Patricijas Brektes studija “Art Studio Peahen” rīkos "Grafikas vasaras skolu". Tajā ir paredzētas 4 profesionālas, publiski pieejamas teorētiskas un praktiskas meistarklases, pārējā laikā notiks dalībnieku izzinošais periods, iepazīšanās ar vietējiem Vidzemes māksliniekiem, viņu darbnīcu izpētē, radošas darbnīcas un apkārtējās kultūras izpēte.

“Grafikas vasaras skolas” mērķis ir caur praktisku darbu un radošiem eksperimentiem paplašināt izpratni par grafiku un amatniecību, popularizēt to. “Grafikas vasaras skolas” mērķauditorija ir jaunieši no 12 līdz 18 gadu vecumam. Projekta mērķis ir jauniešu kvalitatīva kultūrizglītība vasaras periodā un radoša darbošanās, izzināšana, sadarbošanās ar uzaicinātajiem grafikas jomas speciālistiem. Projekta “Grafikas vasaras skola” īstenošanas vieta ir Sigulda, mākslinieces Patricijas Brekte studija “Art Studio Peahen” un sadarbības partneru telpas. 

Projekta nepieciešamība ir vairot un nodrošināt radošas iniciatīvas un pašizpausmes veicināšana jauniešu vidū, pozitīvs, alternatīvs brīvā laika pavadīšanas veids un papildus izglītības popularizēšana.

“Grafikas vasaras skolā” tiks uzņemti maksimums 12 jaunieši no Siguldas un tās apkārtnes. Rezultāts būs jauniešu grafikas darbu izstāde  Siguldas kultūras centrā “Devons” (15.08.-3.09.2019.), kur būs iepēja apskatīt publiski jauniešu, meistarklašu laikā tapušos darbus un pasniedzēju darbus.

Skolas laikā notiks 4 dažādu tehniku inovatīvas radošās darbnīcas ar vieslektoriem:

  • Linolejs. Meistarklasi vadīs Kristīne Belte (Jūrmalas mākslas skola);
  • Folijas litogrāfija. Meistarklasi vadīs Lāsma Pujāte – Stūre (Grafikas kamera);
  • Dobspiede, sausā  adata. Meistarklasi vadīs Mētra Drulle  (Grafikas skola);
  • Siestpiede. Meistarklasi vadīs Jānis Murovskis (Latvijas Mākslas akadēmija).

"Grafikas vasaras skolas" norisi finansiāli atbalsta Siguldas novada pašvaldība, Vidzemes plānošanas reģions un Valsts Kultūrkapitāla fonds, Patricijas Brektes mākslas studiju “Peahen”.

“Grafikas vasaras skolai” aicināti pieteikties interesenti ar labām latviešu valodas zināšanām, kuri mācās vai ir noslēguši studijas kādā no mākslas skolām vai vecāko klašu studenti, kā arī vietējie Siguldas iedzīvotāji, kuri ir ieinteresēti grafikā, grafikas procesu izzināšanā, vēsturē, tehnoloģijās, kultūrā. Tādējādi veicinot vietējās sabiedrības iesaistīšana lokālajās iniciatīvās Siguldas novada identitātes un piederības stiprināšanai. Dalībnieku līdzfinansējums - 100 eiro. 

Seko līdz aktivitātēm sociālajos tīklos: https://www.facebook.com/PeahenStudio/!

Jautājumu gadījumā rakstiet uz e-pastu: peahenstudio PIE gmail PUNKTS com.

Informāciju sagatavojusi: Patricija Brektestudijas “Art Studio Peahen” izveidotāja.


Jūlijā un augustā projekta "Zem ozola kuplajiem zariem… zaļumsvētku vietas un svinēšanas tradīcijas Staiceles apkārtnē" ietvaros tiks īstenotas dažādas aktivitātes. Drīzumā tika papildināta izstāde “Reiz zaļumballē...”, kas tika atklāta jau 11. maijā un būs apskatāma līdz pat novembrim. Izstādē var uzzināt par Staiceles apkārtnes zaļumsvētku svinēšanas tradīcijām, apskatīt Staiceles muzikantu mūzikas instrumentus, tērpus, fotogrāfijas, kā arī noskaidrot, kuras ir tās 19 Rozēnu pagasta vietas, kur staicelieši ballējušies zaļumballēs.

Kopā ar Staiceles foto biedrību “Laiks” un senioriem tiks organizēts brauciens – ekspedīcija pa zaļumsvētku un zaļumbaļļu vietām Staiceles apkārtnē, tiks veikta vietu foto fiksāža. Staicelieši mīļi lūgti piedalīties šajā projektā ar saviem atmiņu stāstiem, fotogrāfijām, lai kopā veidotu stāstu par vēsturi un tradīcijām.

19. jūlijā norisināsies brauciens – ekskursija "Pa zaļumsvētku vietām", ko organizēs Alojas novada tūrisma informācijas centrs un Staiceles Lībiešu muzejs “Pivālind”. Interesenti varēs uzzināt vēsturi, tiks veikta foto fiksāža, fotogrāfijas tiks izmantotas izstāžu stendu sagatavošanā.

Bet, 24. augustā kopā tiks aicināti Staiceles bijušie un esošie muzikanti. Satikšanās notiks izstādes “Reiz zaļumsvētkos...” telpā. Bet vakarā visi tiksies gadskārtējā zaļumballē “Atvadas vasarai”.

Informāciju sagatvojusi: Indra Jaunzeme, Staiceles lībiešu muzeja “Pivālind” direktore, mob. tālr. 28673984.

Dzejniece Broņislava Martuževa ir Lubānas novada un visas Latvijas nacionālais tīrradnis, tāpēc šogad, viņas dzimšanas 95.gadadienā, Broņislavas Martuževas fonds "Rakstītāja" vēlas organizēt dažādas aktivitātes, iesaistot sabiedrību, jo īpaši jauniešus. Vēlamies jauniešus iedvesmot, bagātināt un aicināt sevi apliecināt radoši, smeļoties no dzejnieces Broņislavas Martuževas atstātā kultūras mantojuma. 

Broņislavas Martuževas mājvietā Lubānas novada “Dārziņos” rekonstruētajā klētī ir iekārtota inovatīva, ilgtspējīga piemiņas vieta – Broņislavas Martuževas dzejas klēts.

2019. gadā projekta “PIE AVOTA IR JĀATGRIEŽAS. Veltījums Broņislavas Martuževas 95.dzimšanas dienai” ietvaros ar Vidzemes plānošanas reģiona, VKKF un Latvijas valsts mežu finansiālu atbalstu jau ir notikuši divi pasākumi: 22. maijā “Ainavu dārgumi Broņislavas Martuževas dārzā un dzejā” un 22. maijā “Mūzikas un mākslas plenērs “Dārziņos””.

Savu kārtu ir sagaidījis projekta trešais pasākums. Tā ir rakstošās jaunatnes radošā diena Raksta rakstītāja, margo liktens metus”.  

Šo piektdien, 28. jūnijā, plkst. 15.00, Lubānas novada "Dārziņos" – Broņislavas Martuževas dzejas klētī aicinām jauniešus, kuriem patīk dzeja, kuri lasa dzeju un varbūt arī paši raksta dzeju uz radošu pēcpusdienu kopā ar Rēzeknes novada Rikavas jauno literātu kopu. Iepazīsimies ar Broņislavas Martuževas dzejas klēts apcirkņiem, vietu un vides dārgumiem, iedvesmosimies no Broņislavas Martuževas dzejas pūra, lasīsim savu uzrakstīto dzeju un ļausimies radošām aktivitātēm. 

Informāciju sagatavojis: Broņislavas Martuževas fonds "Rakstītāja".

6. jūlijā sāksies trīspadsmitais Cēsu Mākslas festivāls ar tēmu - nacionālā kultūra globālajā laikmetā, iekļaujoties Latvijas valsts simtgades programmā. Atklāšanas vakara koncerts izcels komponista Tālivalža Ķeniņa veikumu, un pirmo reizi Latvijā izskanēs viņa Astotā simfonija, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un pasaulē novērtētās ērģelnieces Ivetas Apkalnas izpildījumā. Durvis vērs topošais Cēsu laikmetīgās mākslas centrs ar vērienīgu multimediālo ekspozīciju “Tuvplāns”, bet Cēsu pils klētī tirgū tiks atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas bakalauru un maģistru darbu izstāde “Savienojumi”.

“Šogad festivāls būs īpašs. Pirmkārt “liekam pamatu” jaunajam Cēsu Laikmetīgās mākslas centram. Telpas ir izcilas. Ceram, ka tad, ja Cēsis 2027. gadā kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, šis centrs būs viens no galvenajiem objektiem pilsētas kultūrtelpā. Vēl nekad Cēsu koncertzālē vasarā nebūs bijuši tik daudz izcilu koncertu, kā šajā festivālā. Un, protams, tas, ko publika katru gadu gaida visvairāk - lielais mūzikas notikums parkā. Šoreiz Leonarda Bernstaina mūzikls “Vestsaidas stāsts” ar izciliem solistiem no ASV,” programmu raksturo Cēsu Mākslas festivāla direktors Juris Žagars.

Cēsu Mākslas festivāla atklāšanas koncerts “LNSO, Ķeniņš un Mesiāns”, plkst. 18.00, Koncertzālē “Cēsis” būs veltīts latviešu komponistam Tālivaldim Ķeniņam (1919 -2008), ko šogad atceramies 100. jubilejā. Tālivaldis Ķeniņš plašāk pazīstams pasaulē, nevis dzimtenē. Viņa daiļrades vainagojums ir Astotā simfonija, kas līdz šim Latvijā nav skanējusi, un pirmatskaņojums piedzīvos Cēsu Mākslas festivālā. Skaņdarba nozīmīgo ērģeļpartiju atskaņos pasaulē cildinātā Iveta Apkalna kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Andra Pogas vadībā.

Koncerta otrā daļa sāksies ar vēl viena simtgadnieka Alberta Jēruma kompozīciju. Jērums bija slavens kā Londonas latviešu kora vadonis un trimdas dziesmusvētku nozīmīgs rīkotājs. Starp citu, Jērums un Ķeniņš visu mūžu bija sirsnīgā draudzībā. Jeruma simfonija Andante ir rokrakstā saglabājies padzisušām nošzīmēm pilns opuss, un tam bija vajadzīga restaurācija, ko, iedziļinoties Jēruma rokraksta zīmēs, veica viens no ievērojamākajiem jaunajiem komponistiem Jēkabs Jančevskis.

Koncertzālē “Cēsis” tiks atklāta un līdz pat festivāla beigām būs skatāma Kriša Salmaņa un Oresta Silabrieža veidotā izstāde “Trimdas mūzikas personības un parādības”. No trimdas latviešu mūzikas kultūras plašā un daudzveidīgā apvāršņa būs izcelts nozīmīgākais, košākais, apstrīdamākais. Izstādes apmeklētājus uzrunās stāsti. Un šajos stāstos būs daudz mūzikas.

Atklāšanas vakara turpinājumā sekos vērienīgās vizuālās mākslas izstādes “Tuvplāns” atklāšana topošajā Cēsu laikmetīgās mākslas centrā, Raiņa ielā 27. Multimediālā projekta idejas pamatā ir vēlme pastāstīt par spilgtām latviešu izcelsmes personībām, kas spējušas atstāt nospiedumus pasaules mākslas vēsturē. Izstāde ir stāsts par to, kā, nezaudējot patību, kļūt par kosmopolītu, un vienlaikus - tā ir kā jautājums/atskaites punkts 21. gadsimtā tik aktuālajai tēmai par nacionālu mākslu globālā laikmetā.

Ekspozīcija, kas ietver gan pētniecisko žanru, gan mākslas izstādi klasiskā formātā, norisināsies divās vietās – topošajā Cēsu laikmetīgās mākslas centrā (kuratores Daiga Rudzāte un Žanete Skarule) un Koncertzālē “Cēsis” (kuratore Dace Lamberga).

Projekta uzmanības fokusā izcilas personības. Viņu vidū ir arī amerikāņu ekspresionismam piederīgais Edvīns Strautmanis, kura lielformāta gleznas atrodamas virknē prestižu ASV mākslas muzeju un privātpersonu kolekcijās. Cēsu Mākslas festivāla ietvaros pirmo reizi Latvijā būs skatāma apjomīga Strautmaņa retrospekcija – tiks izstādīti piecpadsmit viņa lielformāta darbi, kurus papildinās viņas laikabiedru un ģimenes locekļu stāsti un atmiņas par gleznotāju.

“Tuvplāns” ir stāsts par izturību, prieku, uzdrīkstēšanos un vitalitāti. Par latviešu māksliniekiem Ņujorkā, kuru vidū ir arī Svens Lūkins – 20. gadsimta 60. gadu amerikāņu mākslas ainas viena no uzlecošajām zvaigznēm. Šī būs pirmā reize kopš 1987. gada, kad Latvijā tiks izstādīti Svena Lūkina objekti – trīsdimensionālās gleznas, kas 20. gadsimta 60. gados pārsteidza Ņujorkas mākslas pasauli.

Izstādes “Tuvplāns” uzmanības lokā ir arī mākslinieka Māra Bišofa Ņujorkas perioda zīmējumi izdevumiem The New Yorker un The New York Times, gleznotāja Vija Celmiņa, pasaulslavenā fotogrāfa Roberta Mepltorpa iemīļotā modele Dovanna Pagovka. Arī mākslinieki Artūrs Virtmanis, Indriķis Ģelzis un Signe Baumane nu jau vairāk nekā divdesmit gadus ir ņujorkieši, un viņu darbi būs skatāmi Cēsīs. Jāuzsver, ka Artūrs Virtmanis un Indriķis Ģelzis šai izstādei rada jaundarbus.

Savukārt Koncertzālē “Cēsis” izstādes “Tuvplāns” ietvaros varēs skatīt Voldemāra Avena, Dainas Dagnijas, Laimoņa Mieriņa, Haralda Norīša, Ģirta Puriņaš, Raimonda Staprāna, Lara Strunkes, Imanta Tillera, Sigurda Vīdzirkstes un Reiņa Zustera darbus.

Ar festivāla patrona SEB bankas atbalstu tapusi un Cēsu pils klētī tiks atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas Bakalaura un Maģistra diplomandu darbu izstāde “Savienojumi”. Tajā jaunie mākslinieki savieno gan pārbaudīto, gan nesavienojamo, tādējādi iezīmējot savu atrašanās vietu globālajā pasaules telpā.

Nākamajā dienā, 7. jūlijā, plkst. 22.00, pie Spoguļklintīm, Cīrulīšu dabas takās tiks atklāta arī Cēsu mākslas festivāla kino programma “Kalni”. Ik gadu festivāla kino seansi izceļas ar unikalitāti, jo Jāņa Putniņa izraudzītās filmas tiek demonstrētas brīvā dabā. Svētdien kā pirmā būs skatāma režisora Sergeja Paradžanova filma “Aizmirsto senču ēnas” (PSRS, 1964). Šis ir idejiski drosmīgs un kinematogrāfiski satriecošs mitoloģijas, hipnotiskas reliģiskās ikonogrāfijas un pagānu maģijas sajaukums, kā arī bezkaislīgs Krievijas reģionu vēstures skarbās realitātes attēlojums. Pēc iznākšanas 1964. gadā filma kļuva par starptautisku sensāciju.   

Kā ik gadu, Cēsu mākslas festivāla koncertu un teātra izrāžu laikā, Koncertzālē “Cēsis” darbosies Bērnu istaba. Auklīšu pieskatīti mazuļi varēs rotaļāties, bet vecāki bez raizēm baudīt pasākumus. Savukārt koncertuzveduma “Vestsaidas stāsts” laikā Bērnu istaba atradīsies Cēsu Jaunajā pilī.

Biļetes uz festivāla pasākumiem pieejamas Biļešu Paradīze tirdzniecības vietās visā Latvijā un internetā www.bilesuparadize.lv.

Cēsu Mākslas festivāls notiek ar patrona SEB bankas, festivāla ģenerālsponsora LMT, mākslas mecenāta SIA Alfor, Latvijas Republikas Kultūras ministrijas, Valsts Kultūrkapitāla fonda, ASV vēstniecības Latvijā, Cēsu novada domes un Koncertzāles “Cēsis” atbalstu. Diasporas mākslas un mūzikas norises festivālā notiek Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros.

 

Mediju kontaktiem:

Egija Saļņikova

Cēsu Mākslas festivāla sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: 26171151

Atzīmējot gleznotāja Rūdolfa Voldemāra Vītola 115.dzimšanas dienu un Valmieras muzeja 60.gadadienu, no 28.jūnija līdz 21.jūlijam Valmieras muzeja Izstāžu namā būs skatāma izstāde “Rūdolfs Voldemārs Vītols – 115. Gleznas, zīmējumi, skices”.

Mākslinieka darbi atspoguļo viņa dzīves ideālus, vienlaikus, eksperimentējot ar dažādām tehnikām un materiāliem, viņš ļaujas simboliskam fantāzijas lidojumam.

Valmieras muzejā, pateicoties Klīvlendas Latviešu draudzei, nonākusi daļa R.V.Vītola mantojuma – viņa dzīvesbiedres, mūziķes Olgas Vītolas dāvinājums. Gleznotāja darbi atrodami arī Francijā, Vācijā, Šveicē, Zviedrijā, Anglijā, Austrālijā, Argentīnā, Kanādā un ASV.

R.V.Vītols dzimis 1904.gada 9.aprīlī toreizējā Valmieras apriņķī. 1933.gadā absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Ģederta Eliasa figurālās glezniecības meistardarbnīcu. Profesionālo meistarību pilnveidojis Parīzē. Karam sākoties, atgriezies Latvijā, taču 1944.gadā emigrējis uz Vāciju, kur dzīvoja bēgļu nometnēs. Vēlāk dzīves ceļš aizvedis uz ASV, Ziemeļkarolīnu, Šelbiju, kur bija iespēja strādāt savā nozarē, darbojoties gan kā māksliniekam, gan mākslas pedagogam. No 1952.gada dzīvojis Ohaio, Klīvlendas priekšpilsētā Roki Riverā, izstrādājot oriģinālas apsveikumu atklātnes. No 1966.gada piedalījies izstādēs ASV. Mūžībā devies 1980.gada 25.oktobrī Klīvlendā.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece