Arhīva kalendārs

« November 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Gada nogalē vēl iespējams baudīt "Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2019" (VKP) notikumus – izstādes, pasākumus un koncertus.

Cēsu bibliotēkā novembra beigās notiks svinīgais sarīkojums un noslēdzošā cikla "Cēsu bibliotēkai – 100" izstāde.

Atjaunotā Stāmerienas pils tiks atklāta pasākumā “Gaismas ceļš cauri gadsimtiem”, pasākumu bagātinās multimediāla ekspozīcija.

Jaunpiebalgas kultūras namā novembra beigās būs folkloras kopas "Piebaldzēni" rīkotais noslēguma pasākums "Vidzemes ganiņš", bet Voldemāra Stelberga folkloras mantojuma popularizēšanas pasākums, kopā ar izstādes atklāšanu, decembra sākumā notiks Āraišu arheoloģiskajā parkā.  

Gaidot Ziemassvētkus, Cesvaines vidusskolas aulā skanēs kokļu ansambļu koncerts "Ziemas svētki".

Reģionālajos laikrakstos "Ziemeļlatvija" un "Dzirkstele" ziemas mēnešos tiks publicēti noslēdzošie raksti par dabas un kultūras mantojuma vērtību apzināšanu un saglabāšanu.

Bibliokuģis "Krišjānis Valdemārs" kopā ar ihtiologu un zivju pētnieku Aigaru Pūsildu ciemosies Ainažu, Korģenes un Salacgrīvas bibliotēkās, bet 8. novembrī čaklākie grāmatu lasītāji no visām projektā iesaistītajām Vidzemes bibliotēkām piedalīsies noslēguma pasākumā Rīgā, kur apmeklēs Brīvības pieminekļa Goda istabu, Latviešu biedrības namu un LU Akadēmisko bibliotēku.

Biedrība "Mazsalacas draugi" rīkos vides meistarklasi (vadītāja Dagmāra Ziemele) Lībiešu pilskalnā un Lībiešu valodas, kultūrvēstures nodarbības Mazsalacā, kuras vadīs Zoja Sīle.

Nākošā gada sākumā notiks ceļveža – albuma "No Elkas kalna līdz jūrai" grāmatas atvēršana, kuras dizaina un maketa izstrāde notika ar VKP atbalstu.  

Aicinām ikvienu izbaudīt un apmeklēt VKP pasākumus gada nogalē! Sekojiet līdzi pasākumu kalendāram.

Vairāk par visiem Vidzemes kultūras programmas pasākumiem variet uzzināt Vidzemes plānošana reģiona mājas lapas www.vidzeme.lv kultūras sadaļā.

Plašāka informācija: Dace Laiva, Vidzemes kultūras programmas koordinatore, tel. 25670756, dace.laiva PIE vidzeme PUNKTS lv

Izbaudot Gaujas valdzinājumu un apzinot tās krastos esošos dabas un kultūrvēsturiskos objektus, jauniešu grupa laikā no 2010.-2018.gadam 16 ekspedīcijās – kājām, ar laivu un velosipēdiem pieveica 452 km - no Elkas kalna līdz jūrai. Īpaša vērība tika veltīta Gaujas plostnieku un koku pludinātāju darba vietu un procesu izpētei.

Šobrīd nobeigumam tuvojas Vidzemes plānošanas reģiona atbalstītā ceļveža – albuma “NO ELKAS KALNA LĪDZ JŪRAI” manuskripta sagatavošana. Decembra pirmajā pusē plānota tā iespiešana Jelgavas tipogrāfijā. Izdevuma atvēršana tiek plānota ap Jaungadu.

Informāciju sagatavojis: Māris Ansis Mitrevics, projekta “Ceļveža – albuma “No Elkas kalna līdz jūrai” izdošana” vadītājs.

24. oktobrī Gulbenes novada bibliotēkā projekta “Stāstu talka” noslēguma pasākumā pulcējās stāstu vācēji un stāstnieki no Gulbenes novada. Projekts aizsākās maijā, kad Gulbenes novada bibliotēkā viesojās stāstniece Agita Lapsa no Valmieras bibliotēkas, savā priekšlasījumā sniedzot ieskatu par stāstniecību, intervēšanas metodēm un tehniku. Vasaras mēnešos, iesaistoties pagastu bibliotekārēm, tika uzrunāti novada iedzīvotāji ar ierosinājumu dalīties stāstos.

Tika savāktas un piefiksētas bērnības atmiņas par savu dzīvesvietu, tradīcijām un svētkiem ģimenē, uzticētajiem darbiņiem (govju, tītaru ganīšanu, ravēšanu u.c.). Uzklausīti daudz stāsti par skolas laiku, kā arī dažādi interesanti atgadījumi un nedarbi, kas spilgti iespiedušies atmiņā – piemēram, par sagrieztu kleitu, lai pašūtu kleitu lellei, sēņu likšanu uz sliedēm, jāšanu ar cūku, braukšanu ar baļķu ragaviņām, auna badīšanos.

 “Dzimtajā pagastā bija sieva, kurai bija daudz kaķu. Reiz, neatceros, ar kādu vajadzību, viņa iegriezās mūsu mājās. Mamma rosījās kūts virtuvē, kaimiņiene iegāja tur. Ejot prom, viņa pagriezās nepareizā virzienā un iekāpa cūkēdiena katlā, kuru māte bija nolikusi laukā, lai dziest. To visu es redzēju un ļoti smējos. Reiz es atkal viņu redzēju, ejam garām mūsu mājām. Draiska meitene būdama, atrāvu vaļā logu un saucu: kaķu vecene, kaķu vecene, kā tu mūsmājās tai cūku katlā iekāpi? Manu klaigāšanu bija dzirdējusi mamma: “Ak, tā! Tu pieaugušu cilvēku apsaukāsi, tūlīt saplūc bunti nātru un nāc, lai noperu!” Raudādama saplūcu vajadzīgo bunti un aizgāju pie mammas. Mamma nolika nātru bunti sev blakus un teica: “Lai tev būtu mācība visai dzīvei, lai kāds ir cilvēks, nedrīkst viņu nicināt.” Man bija dziļš sašutums - kāpēc man bija jāplūc nātres, ja mani nepēra.” (Laima Gavare, Galgauskas pagasts)

Projekta gaitā tika ierakstīti un savākti daudzi stāsti – 30 video stāsti, vairāk nekā 70 audio stāstu, kā arī 16 stāsti pierakstītā veidā. No dažādām novada vietām nākušie stāsti parāda novada valodas bagātību – tādēļ ir svarīgi veikt stāsta video vai audio ierakstu, šādi saglabājot katras vietas valodas īpatnības. Stāsti ļauj iejusties tā laika vērtību sistēmā, iztēlojoties, kāda tolaik bijusi dzīve.

Latvijas stāstnieku asociācijas valdes locekle Māra Mellēna.

Noslēguma pasākumā, kas tika rīkots kā stāstnieku vakars, ielūkojāmies un ieklausījāmies daļā no savāktajiem stāstiem. Klātienē ar savām bērnības atmiņām dalījās stāstnieces Anna Zīle, Maiga Klimaševska un Maija Suntaža. Klātesošos iedvesmoja arī Latvijas stāstnieku asociācijas valdes locekle Māra Mellēna, parādot, cik stāstu stāstīšana un vākšana var būt aizraujoša, cik vērtīgi ir tos iegūt un saglabāt. Pasākuma gaitā ar dziesmām priecēja Vītolu ģimene no Druvienas pagasta.

Dziedošā Vītolu ģimene.

Daļa iegūto stāstu lasāmi, klausāmi un skatāmi Gulbenes novada bibliotēkas mājas lapā sadaļā Novads. Gulbenes novada dzejnieces Vijas Poļakas dzīvesstāsts publicēts Latviešu folkloras krātuves digitālajā arhīvā autobiogrāfiju krājumā garamantas.lv, kur ar to var iepazīties ikviens interesents.

Ceram, ka projekts “Stāstu talka” būs “iekustinājis” stāstnieku kustību Gulbenes novadā, iedzīvotājos rosināta vēlme izzināt savas dzimtas vēsturi, piefiksēt dzimtas stāstus, saglabājot tos nākamajām paaudzēm.

Pateicamies visiem, kuri iesaistījās stāstu vākšanā!

Projekts guvis atbalstu Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā kultūras projektu konkursā “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2019”.

Informāciju sagatavojusi: Inese Kalēja, Gulbenes novada bibliotēkas Novadpētniecības un humanitāro zinātņu lasītavas galvenā bibliotekāre.

“Mūzikas koks – laikmetīgās dejas zars”, “Diena dejai Jaunpiebalgā”, “Piebalga dejo!”- tā cauri pēdējiem trīs gadiem saucās šis dejas projekts. Projekta pamatideja ir dot iespēju apgūt dažādus, iespējami mūsdienīgus deju stilus novada un tuvākās apkārtnes iedzīvotājiem. Caur dažādajiem deju stiliem vēlamies atvērt jauniešos radošās spējas, attīstīt komunikācijas prasmes un arī prāta spējas, jo kustība ir viena no atslēgām uz šīm lietām. Mēs kopā ar projekta komandu ticam, ka šī ir unikāla iespēja gūt emocionālu un uzmundrinošu pieredzi, atklāt pašiem sev ko jaunu.

Šogad projektā noritēja 7 dažādas deju meistarklases vairāku pasniedzēju vadībā: klasiskā deja- Lita Beiris, kura ir starptautiskā Baltijas  baleta festivāla direktore un ilggadēja Latvijas Nacionālās operas māksliniece, asistente- Latvijas Nacionālās operas un baleta māksliniece, dejotāja  Sarma Rozenberga un koncertmeistars Valdis Strods, džeza deja- horeogrāfe un dejotāja Kristiāna Cimermane,  standartdejas- vairākkārtējais Latvijas un Eiropas čempions standartdejās -Krists Čiapas, laikmetīgā deja- pasniedzēja, dejotāja, vairāku dejas projektu vadītāja un horeogrāfe Inga Zēbolde, hiphop- Latvijas Kultūras akadēmijas absolvente, vairāku Latvijā atpazīstamu dejas izrāžu dejotāja un horeogrāfe, hiphop dejas meistare Maija Turjapina, asistente- hiphop un breakdance dejas pasniedzēja Aleta Pēce, Baltijas tautu tradicionālā deja- horeogrāfe, pieredzes bagātā  latviešu tautas deju pasniedzēja, vairāku jaunrades deju autore, Alūksnes apriņķa deju kolektīvu virsvadītāja Lāsma Skutāne, deju ritmika- diplomēta baletdejotāja, profesionāla horeogrāfe un daudzu dejas, teātra un senās mūzikas uzvedumu veidotāja un konsultante Guna Ezermale.

 

Meistarklašu pasniedzēji.                                                                           

Ikdienā visi šie dejas meistari, horeogrāfi darbojas savā deju sfērā un ar lielāko prieku reizi gadā brauc uz Jaunpiebalgu strādāt ar tās aizrautīgajiem, dejot gribošajiem jauniešiem. Pašiem skolēniem ir liels prieks par iespēju dejot, vienmēr dzirdam pozitīvas atsauksmes par projektu un vēlmi dejot vēl.                                                       

Pateicoties Jaunpiebalgas novada domes atbalstam, šogad bija iespējams organizēt tango, laikmetīgās un džeza dejas meistarklases arī pieaugušajiem. Izaicināt sevi izkustēties dejas ritmos var jebkurā vecumā. Cerams arvien plašākai pieaugušo auditorijai "Piebalga dejo" būs kā ikgadējs aicinājums aut kājas un aizmirsties no ikdienas rūpēm dejas ritmos.                                                             

Tās dienas projektā paskrēja nemanot, tāpēc to iemūžināja profesionāli filmētāji, kas izveidoja video materiālu, kurā apkopots viss notikušais. Jau otro gadu mūs apciemoja arī Vidzemes televīzija, kas sižetā parādīja mūsu pozitīvās emocijas un projekta attīstību gadu no gada. Pašā dejas meistarklašu laikā slēpjas tas foršais mācību process, kurā izkristalizējas jauni talanti, jauni atklājumi pašiem par sevi, jaunas mazās uzvaras un izdošanās. Kas zin, varbūt kāds no šiem jauniešiem būs nākamais Mihails Barišņokovs vai Pīna Bauša. 

 

Dejas meistarklase.                                    

Projekta noslēguma dienu gaida visi, kad redzam to jaudu un spēku, kas piemīt dejai, kopīgai sadarbībai, cilvēcībai, gribasspēkam. Gandarījuma un labi padarīta darba sajūta visiem- bērniem, skolotājiem, arī vecākiem, kas dzird mājās pārnākušo dejotāju, kurš stāsta, ka šodien tā izdejojies, kā vēl nekad iepriekš.                                                                                                            

Nekad nebeigšu būt pateicīga Lāsmai Skutānei- savai pirmajai deju skolotājai, tagad jau kolēģei, kura iemācīja mīlestību un cieņu pret deju un skatuvi, kas ļoti likumsakarīgi turpinās mūsu sadarbībā šajā un turpmākajos kopdarbos- projektos.

Nenoliedzami projekts nebūtu iespējams bez tā, ka Valsts Kultūrkapitāla fonds, Valsts meži, Vidzemes plānošanas reģions ir radījis platformu- iespēju realizēt idejas un ilgtspējīgus projektus. Komandas darbs ir svarīgs - viens visu izdarīt nevar, lai arī gribētos, tāpēc palīgā nāk arī ģimene. Savu artavu projektā ielikuši arī Jaunpiebalgas kultūras nama un domes darbinieki, vidusskolas skolotāji, skolēnu vecāki. Paldies arī Laumai Brantei un Jānim Žagariņam par palīdzību dejas dienu notikumos!                                                                                         

Projekts aug un attīstās! Nedomājot apstāties pie esošā, tam jāaug labākam, lielākam, jaudīgākam, kas zina, varbūt būs pašiem savi Deju svētki! Aiziet! Piebalga dejo!

Vairāk video:

https://www.youtube.com/watch?v=j_M82jlRSJM&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=N0YIPhNJBtk&fbclid=IwAR2a4B_3NY7b9d9rJ0rIZsJ7mFF_UCh0T_opvNnAs2BYDZkOrYAUW8yjkt0

Informāciju sagatavojusi: Inga Zebolde, projekta "Piebalga dejo" vadītāja.

No piektdienas, 8.novembra, trīs nedēļas valmieriešus un pilsētas viesus Hanzas laukumā Valmierā priecēs Latvijas Ainavu arhitektūras balvai (LAABA) pieteikto projektu fotoizstāde, reprezentējot labākos Latvijas ainavu arhitektūras sasniegumus, tai skaitā arī augsti novērtēto objektu “Gājēju ceļš un skatu terase Atpūtas parkā Valmierā”, kā autors ir SIA “DJA”, arhitekts Didzis Jaunzems.

LAABA ir ainavu arhitektūras profesionāļu labāko sasniegumu skate, kas šogad tika organizēta pirmo reizi. Skates virsuzdevums ir veicināt izpratni par ainavu un ārtelpu kā nacionālās kultūrtelpas neatņemamu sastāvdaļu un kā sociāli, ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgu cilvēku koprades produktu.

Lai dalības iespējas pavērstu plašākam dalībnieku lokam, aptvertu nozīmīgo pēdējo gadu Latvijā radīto ainavas pārveidošanu kopumu un atzīmētu ar to saistītus procesus un cilvēkus, skatē tika izveidotas trīs nomināciju kategorijas – Ārtelpa, Personības, Procesi.

Skatei pieteikto sasniegumu vērtēšanā nozīme bija idejai, meistarībai un rezultātam. Ideja – vietas vai procesa izaicinājumi, priekšzīmīgi, pārdomāti un saskaņoti stratēģiski risinājumi, stāsts. Meistarība – izcilas prasmes rūpīgi radīt oriģinālus, pret vidi jūtīgus, savstarpēji vienotus, lietderīgus un harmoniskus risinājumus un komunikācijas spējas ar vietas pārveidošanas procesa dalībniekiem. Rezultāts – vides pārveidošanas labas prakses piemērs ar tādām paliekošām vērtībām kā ilgtspējība un sabiedriskais nozīmīgums.

Pieteikumus LAABA vērtēja nacionālā žūrija un starptautiskā žūrija - eksperti no Ziemeļvalstīm, Lietuvas, Igaunijas un Austrālijas. Tieši starptautiskā žūrija izvēlējās galvenās balvas ieguvējus. LAABA visās nominācijās tika iesniegts 81 pieteikums. Nacionālās žūrijas dalībnieki izvirzīja laureātu pretendentus – 38 ārtelpas, kā arī  22 procesus un personības, kas tika tālāk nodoti starptautiskās žūrijas vērtējumam. Starptautiskā žūrija noteica 11 Latvijas Ainavu arhitektūras balvas laureātus un “Dižbalvu”.

Pirmās Latvijas Ainavu arhitektūras balvas „Dižbalvu” starptautiskas žūrijas vērtējumā piešķīra objektam no kategorijas Ilgtspējīga ārtelpa – Bulvāru lokam – Rīgas kanālmalas apstādījumiem, kuru izveide uzsākta jau 1856.gadā pēc pilsētas aizsargmūru nojaukšanas.

No Valmieras skatei bija pieteikti trīs objekti:

-       Starptautiskā īslaicīgās arhitektūras un pilsētplānošanas vasaras skola “FestivaL’and” - 2018.gada teātra festivāla pilsētiņa Hanzas laukumā - kuru organizēja augstskola “RISEBA” sadarbībā ar Valmieras vasaras teātra festivālu;

-       Gājēju ceļš un skatu terase Atpūtas parkā, SIA “DJA”, arhitekts Didzis Jaunzems;

-       Vienības laukuma Valmierā projekts, Komandītsabiedrība “Vienības laukums”.

Nacionālā žūrija par laureātu pretendentiem izvirzīja “FestivaL`and” un Gājēju ceļu un skatu terasi.

Gājēju ceļš un skatu terase Atpūtas parkā Valmierā guva arī starptautiskās žūrijas atzinību - kļuva par balvas laureātu - saņēma Latvijas Ainavu arhitektūras balvu 2019 nominācijā “Ārtelpa”, kategorijā “Vides dizains”.

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

2019. gadā aprit 100 gadi kopš Cēsu bibliotēkas dibināšanas. Šim zīmīgajam notikumam veltīts izstāžu cikls, kas atspoguļo bibliotēkas vēsturi Cēsu pilsētas un Latvijas vēstures kontekstā.

Izstāžu cikls “Cēsu bibliotēkai 100” ar tā noslēdzošo – ceturto – informatīvo ekspozīciju saviesīgās noskaņās tiks atvērts 27. novembrī pulksten 16.00 Cēsu Centrālajā bibliotēkā Raunas ielā 1.

Četrās informatīvajās ekspozīcijās atainota bibliotēkas darbība laikposmā no 1919. līdz 2019. gadam.

Interesentiem piedāvājam iespēju bibliotēkā klātienē noklausīties novadpētniecības speciālistu sagatavotu stāstījumu par Cēsu bibliotēkas vēsturi 100 gados. Pieteikšanās iepriekš, zvanot pa tālruni 64123644 vai 26411177.

Izstāžu cikla informatīvās ekspozīcijas – “Pirmie 25 (1919–1944)”, “Cēsu bibliotēka laikposmā no 1944. līdz 1969. gadam” un “Bibliotēkas vēsture laikposmā no 1969. līdz 1994. gadam” – elektroniskā formātā skatāmas bibliotēkas tīmekļa vietnē.

Ceturtā informatīvā ekspozīcija elektroniskā formātā būs pieejama 2020. gada janvārī.

Cēsu bibliotēkas simtgades izstāžu cikla sagatavošana notiek “Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2019” ietvaros. Bibliotēkas simtgades aktivitātes atbalsta Cēsu novada pašvaldība.


Salacgrīviešiem Latvijas Universitātes Akadēmiskā bibliotēka jau vairākus gadus ir lieliska vieta izziņai un draudzīgām tikšanās reizēm, jo to ar Piejūras novadu saista sadarbības memorands. Lāčplēša dienas priekšvakarā bibliotēkas direktores Ventas Koceres laipni ielūgti, Salacgrīvas vidusskolēni te iepazinās ar Misiņa bibliotēkas bagātajiem krājumiem un tikās ar nule kā amatā apstiprināto Latvijas Jūras spēku komandieri jūras kapteini Kasparu Zelču. Bibliokuģa “Krišjānis Valdemārs” komandai tā bija patīkama atkalredzēšanās, jo pagājušajā gadā kopā ar K.Zelču viņi mudināja jauniešus uz jūru Latgales skolās un bibliotēkās.

Šogad Jūras spēku komandieris sveica vidzemniekus, jo tieši šī tikšanās noslēdza akciju “Grāmata vieno Burtnieku ar jūru”, kurā kopā ar Salacgrīvas novada skolēniem piedalījās arī jūru un grāmatas mīloši jaunieši no Valmieras, Viesturiem, Alojas, Ungurpils, Puikules, Vilzēniem, Braslavas, Matīšiem, Ēveles, Rencēniem, Ramatas, Sēļiem un Skaņkalnes – pavisam no 19 skolām un bibliotēkām, kur tapuši zīmējumi un esejas par Latviju kā jūras valsti.

Misiņa bibliotēkas zālē tika atvērta ar bibliokuģa līdzdalību tapusī grāmata “Latvijas Kara flotei – 100”, tiekoties ar rakstu autori Anitu Freibergu un fotomākslinieku Valdi Braunu. K.Zelčs mudināja vidusskolēnus izvēlēties ar jūru saistītas profesijas, jo profesionālais militārais dienests Latvijas Jūras spēkos ir goda un cieņas lieta.

Salacgrīviešiem un viņu jaunajiem draugiem no visas Vidzemes tā bija ļoti piesātināta diena, kas aizsākās ar sardzes maiņu pie Brīvības pieminekļa. Tūdaļ pēc tās viņiem bija iespēja apmeklēt Goda istabu un pakāpties līdz Mātes Latvijas tēlam pieminekļa smailē. Šie mirkļi ir neizmirstami! Rīgas Latviešu biedrības namā piejūriešus sagaidīja kinorežisors Jānis Streičs un Latvijas strēlnieku tērpos ģērbti vīri – te radošā grupa klātesošos iepazīstināja ar jaunās aktierfilmas “Dvēseļu putenis” varoņiem un tapšanas gaitu. Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis un bijušais aizsardzības ministrs spēkavīrs Raimonds Bergmanis mudināja skolēnus kopīgi nofotogrāfēties ar “Dvēseļu puteņa” režisoru Dzintaru Dreibergu un galvenās lomas atveidotāju Oto Brantevicu, kurš ir viņu vienaudzis. Jāņa Streiča stāsts par Rīgas Latviešu biedrību laiku lokos vēlreiz apliecināja, ka latviešu gājums pretim neatkarībai ir neaizmirstams – tas ir varoņu laiks. Ļoti cerams, ka šādas tikšanās bagātinās jauniešu iztēli un veidos pārliecību, kā arī katrs viens no viņiem var kļūt par kapteini uz sava kuģa.

Paldies projekta “Grāmata vieno Burtniekus ar jūru” atbalstītājiem – Vidzemes plānošanas reģionam, VKKF un Latvijas Valsts mežiem.

Rakstu sagatavoja:

Gints Šīmanis.

Noslēgumam tuvojas projekts “Paver plašāk logu no senatnes”, kurā Gulbenes novada laikraksts “Dzirkstele” ir jau sagatavojis un publicējis 13 publikācijas, vēl 3 būs lasāmas līdz decembra sākumam. Visi raksti publicēti gan laikraksta drukātajā versijā, gan www.dzirkstele.lv. Publicējot šos rakstus, laikraksts “Dzirkstele” ir iesaistījis sabiedrību dabas un kultūras mantojuma vērtību apzināšanā Gulbenes novadā, informējis cilvēkus, licis aizdomāties par problēmām saistībā ar to uzturēšanu, saglabāšanu un attīstību. Esam apkopojuši labāko pieredzi kultūras, vēstures un dabas objektu uzturēšanā, kā arī pievērsušies ne tik labai pieredzei kultūras mantojuma uzturēšanā, ar publikāciju palīdzību meklējuši risinājumus, jo sabiedrības interesēs ir, lai kultūras, vēstures un dabas mantojuma pērles būtu saglabātas un pieejamas nākamajām paaudzēm.

Ieskatam daži secinājumi, ko noskaidrojām, dodoties ekspedīcijās un apskatot objektus, aptaujājot ekspertus un veidojot publikācijas. Pededzes lejtecē, kas ir daļa no izveidotā dabas lieguma “Lubāna mitrājs”, valda īpaša vide. Tā ir vieta, kuru iecienījuši dabas draugi, un ne velti. Teritorijai cauri vijas Pededze, tur ir vairākus simtus gadu veci ozoli un to audzes, parkveida pļavas. Biologs, ornitologs Uldis Ļoļāns “Dzirkstelei” atzīst - ja skatās novada līmenī, tad šī ir izcila vieta! Ja skatās Latvijas līmenī, tad - vērā ņemama. “Vērtība ir tajā, ka salīdzinoši nelielā platībā ir dažādi mežu tipi, pļavas. Nav jābraukā lieli attālumi. Ar kājām noejot kādus desmit kilometrus, var redzēt lielu dabas daudzveidību,” stāsta U.Ļoļāns.

Savukārt ar dižiem akmeņiem bagāts mūsu novads nav. Tā “Dzirkstelei” saka ģeologs un pētnieks Juris Zaķis no Lejasciema. Internetā atrodamā informācija par dižakmeņiem ir skopa. Arī dabā, kā secinājām, tos atrast nav nemaz tik viegli, dažus gandrīz pat neiespējami, lai gan tas varētu būt sava veida interesants tūrisma piedāvājums - doties dabā un aplūkot liela izmēra vai savdabīgu formu akmeņus. Tomēr varam lepoties, ka Gulbenes novadā ir viens no lielākajiem Latvijas dižakmeņiem - Plēķu dižakmens Galgauskas pagastā, kura virszemes tilpums ir 30 kubikmetri. J.Zaķis stāsta, ka pagājušajā gadā izstrādātajā Gulbenes novada teritorijas plānojumā par vietējas nozīmes aizsargājamajiem dižakmeņiem atzīti trīs: Plēķu, Robežkalna un Paideru akmens. “Novadā nav neviena valsts aizsargājamo skaitā (nacionālās nozīmes) iekļauta akmens. Nav arī jebkura cita ģeoloģiskā vai ģeomorfoloģiskā objekta ar valsts nozīmi,” stāsta J.Zaķis.

Varam lepoties, ka Gulbenes novadā ir 12 pilskalni, bet šis cipars, kā arī vēlāk pierādījās, nav akmenī iekalts. To, ko patiesībā tur noslēpumā zeme vai meži Gulbenes novadā, nezinām, “Dzirkstelei” atzina gan Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Vidzemes reģionālās nodaļas valsts inspektore Sarmīte Dundure, gan arī vēsturnieks Anatolijs Savickis. Viņi prognozēja, ka jau drīz mūsu novadā būs oficiāli - 13 pilskalni, jo bija pamatotas aizdomas, ka Stāmerienā netālu no Pogas kroga arī ir senais pilskalns. Un septembra sākumā tur ieradās Rīgas arheologi, lai apsekotu “aizdomīgo” vietu Stāmerienas pagastā, un apstiprināja, ka jaunatklātais pilskalns ir nesapostīts, turklāt izmēru ziņā ļoti liels.

Vēsturiskā interjera ziņā Beļavas pils, kurā vēl pērn atradās skolas, šobrīd ir viena no autentiskākajām muižkungu dzīvojamajām mājām Gulbenes novada teritorijā. Beļavas muižas pilī joprojām saglabājušies dažādi 18.gadsimta interjera apdares elementi – 11 (52 atsevišķas vienības) no tiem iekļauti Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā mākslas pieminekļi. Kas tālāk notiks ar unikālo Beļavas muižas pili, par to ir pamatotas bažas.

Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Vidzemes reģionālās nodaļas vadītāja Ilze Liekniņa uzsver, ka skolas funkcija ir palīdzējusi saglabāt daudzas muižas un pilis, to vēsturiskās vērtības. “Skola kultūras piemineklī rada ierobežojumus un neērtības, toties kļūst par izziņas un vēsturisko vērtību izpratnes avotu, īpašu vidi personības izaugsmei. Kultūras vidē ir lielākas iespējas attīstīties radošumam,” uzsver I.Liekniņa. Viņa norāda, ka katra kultūras pieminekļa saglabāšanas garants ir tā izmantošana. Arī Gulbenes novada skolām, kuras atradušās muižas ēkās, pats svarīgākais ir tuvākā nākotnē atrast piemērotu pielietojumu, iedot jaunu funkciju.

Noslēgumā par no gruvešiem atjaunoto Rankas muižu, kas ir īsts un reizē pat neticams veiksmes stāsts. Ar mērķtiecīgu darbu Ābolu ģimene no Jūrmalas, kura 2003.gadā iegādājās Rankas muižas drupas, šo vietu ir pārvērtusi līdz nepazīšanai. Gunita un Andis Āboli “Dzirkstelei” labprāt parāda un izstāsta, kas pa šiem gadiem izdarīts un ko vēl ir iecerēts darīt. “Gan parks ir valsts kultūras piemineklis, gan mūri ir valsts kultūras piemineklis, un šis piemineklis bija ierakstīts degradēto pieminekļu sarakstā. Rankas muiža pirms tam te bija norakstīta. Kad ienācām, te bija izgāztuve. Viss bija nodedzis, sagrauts,” “Dzirkstelei” saka Gunita. Muižas teritorijā ir plašs ainavu, skulptūru parks ar iekārtotām skatu vietām un ar sarkaniem dakstiņu klātiem māju jumtiem. Ir vairāki dīķi ar ziedošām ūdensrozēm, laipas ar baltām koka margām un glīti nopļauts zālājs. Izvietotas lielas ziedu vāzes ar skaistiem ziediem. 2016.gada 2.oktobrī tika iesvētīta Lurdas Dievmātes un Svētās Bernadetes Romas katoļu kapela, piedaloties kardinālam Jānim Pujatam. Privātā kapela, kas ir vienīgā tāda Latvijā, ir muižas krāšņākais mākslas darbs. Pagājušajā gadā Rankas muižu apmeklēja aptuveni 1500 tūristu, šogad - apmēram 3000. 

Visus rakstus pilnā apjomā iespējams izlasīt https://www.dzirkstele.lv/projekti/projekts-paver-plasak-logu-no-

Publikāciju sagatavoja laikraksta “Dzirkstele”galvenā redaktore Ginta Alberte

Jau piekto gadu Adventa laiku ieskandinās kokļu mūzikas festivāls “Gaismas ceļā”, kur divos koncertos – 1. decembrī Rīgā un 7. decembrī Cesvainē – skanēs latviešu komponistu oriģinālmūzika un aranžējumi koklētāju ansambļiem. Kopā festivāla koncertos piedalīsies līdz šim lielākais dalībnieku skaits – 400 koklētāji no dažādiem Latvijas novadiem.

 1. decembrī plkst. 18.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē (Mūkusalas ielā 3, Rīgā) koncerta “Pēdas sniegā” pirmajā daļā skanēs Lauras Jēkabsones Pirmā kokļu simfonija “Pasaules radīšana”. Atskaņojumā piedalīsies apvienotais koklētāju ansamblis, Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas meiteņu koris “Vivace”, solists  Rūdolfs Bērtiņš (baritons), diriģents Kaspars Ādamsons.

“Dažādām tautām un pasaules reģioniem ir atšķirīgas leģendas par pasaules radīšanu. Mūsu tautas izcelsme vijas caur vēsturiskiem un mītiskiem stāstiem, kur Dievs, Saule, Mēness, Māra, Laima caur folkloru un tautas mūziku joprojām dzīvo mūsu vidū. Pirmā kokļu simfonija ir ritmisks, lirisks un episks muzikāls ceļojums, kas vēsta par pasaules radīšanu caur latvietības prizmu,” stāsta komponiste Laura Jēkabsone.

Koncerta otrajā daļā iekļauti īpaši festivālam radīti Georga Pelēča un Valda Zilvera pirmatskaņojumi, kā arī  Ērika Ešenvalda un Jāņa Lūsēna oriģinālmūzika. Diriģenti Valda Bagāta, Ieva Mežgaile un Artūrs Oskars Mitrevics. Biļetes uz koncertu “Biļešu serviss“ kasēs.

7. decembrī plkst. 16.00 Cesvaines vidusskolas aulā (Madonas ielā 1, Cesvainē) koncerta “Ziemas svētki” programmā jaunie mūziķi diriģentu Ivetas Tauriņas, Ievas Mežgailes, Ilzes Žvartes un Valdas Bagātas vadībā klausītājiem piedāvās ne tikai latviešu komponistu oriģinālmūziku un latviešu tautasdziesmu apdares, bet arī iespēju dzirdēt ansambļu individuālos priekšnesumus. Tieši šim koncertam radīti trīs pirmatskaņojumi, kuru autori ir etnogrāfiskās kokles spēles meistare Latvīte Cirse un kokles spēles pedagoģe, diriģente un komponiste Iveta Tauriņa. Koncerta īpašā viešņa Latvīte Cirse kā soliste piedalīsies sava skaņdarba pirmatskaņojumā. Ieeja koncertā bez maksas.

Šogad festivālā muzicēs koklētāji no Aizkraukles, Alūksnes, Babītes, Baldones, Baložiem, Cēsīm, Iecavas, Jaunannas, Kolkas, Ķekavas, Lielvārdes, Limbažiem, Madonas, Mārupes, Olaines, Rīgas, Salaspils, Saulkrastiem, Špoģiem, Ulbrokas, Valkas, Valmieras un Zvejniekciema.

Festivālu rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar nodibinājumu Kokļu mūzikas centrs BALTI. Festivālu atbalsta Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas valsts meži un Vidzemes plānošanas reģions.

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Stare

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

t. 67228985, ieva.stare PIE lnkc.gov PUNKTS lv

Naukšēnu Cilvēkmuzejs kopā ar fotogrāfi Elīnu Kursīti projekta "Vidzemes dzīvie atmiņu stāsti" ietvaros apciemoja Naukšēnu novada iedzīvotājus, lai iemūžinātu viņus fotogrāfijās un uzklausītu viņu atmiņu stāstus. Uzsvars tika likts uz vecāka gadagājuma cilvēkiem. No fotogrāfijām un stāstiem izveidota izstāde, kura līdz 2. decembrim apskatāma Naukšēnu Cilvēkmuzejā.  

Kopā esam sadzirdējuši 32 atmiņu stāstus, uzzinājuši daudz ko interesantu! Tas viss papildinās muzeja krājumu, bet izstādi aicinām apmeklēt, par izstādes norises vietu sekojot informācijai – www.naukseni.lv; facebook.com vietnē; www.cilvekmuzejs.naukseni.lv!

Informāciju sagatavojas:

Projekta vadītāja Diāna Glušonoka

 

Romantiskā Stāmerienas pils projekta “Gaismas ceļš cauri gadsimtiem” ietvaros atguvusi vēsturisko ārējo izskatu – atjaunota pils fasāde, jumts un logi. Pils iekšpusē publiski pieejamas tikai dažas telpas 1.stāvā, jo 2.un 3. stāva telpas ir kritiskā stāvoklī. Multimediālais stāsts pils atklāšanas pasākumā sabiedrībā radīs interesi par šo unikālo objektu, atverot jaunu skatījumu uz romantisma kultūrvēsturisko laikmetu, ietverot izziņu par Volfu dzimtu kā pasaules skatījuma ieviesējiem.

Kultūras mantojuma produkts mūsdienu izpratnē: multimediāls stāsts – atklāsme, kura tiks vizualizēta un projicēta uz atjaunotās pils fasādes, papildinot ar muzikālu materiālu. Šī netradicionālā ārtelpas ekspozīcija ļaus ikvienam interesentam atklāt arhitektūras pieminekli, uzzinot vēsturiskos faktus, iepazīstot reālus personāžus, vienlaicīgi “atverot” personalizētas maņas caur gaismu, mūziku un dabas klātesamību.

Izgaismot, likt ieskanēties Stāmerienas pilij, atverot ikkatrā apmeklētājā emocionālu stāstu par Latvijas muižu vēsturi, Eiropas romantisma kultūrvēsturisko laikmetu, par dzimtas sakņu vērtību un vedinot domāt par nākotni, kurā vieta ir dabai, emocijām, attiecībām un atmosfērai.

Informāciju sagatavojusi: Dace Laiva (Vidzemes kultūras programmas koordinatore) un Edīte Siļķēna (Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas projektu vadītāja).


100 gadi un neskaitāmi stāsti – par vectēva atstāto dāvanu – akordeonu, par lakotajām laiviņām pirmajā koncertā, par Dziesmu svētku brīnumu, par pieturā aizmirsto vijoli, par melodiju, kas atgādina kaut ko mīļu un tuvu. Nākamgad Valmieras Mūzikas skolai 100.gadadiena, un svinības jau ir sākušās. Šis ir ielūgums pievienoties un lielo jubileju sagaidīt kopā. “Skolas simtgadi 2020.gada oktobrī gaidām ar vadmotīvu “ar saknēm zemē un mūziku dvēselē”. Tā mēs arī jūtamies. Katram mēnesim ir izvēlēta kāda īpaša tēma, kas aicina izzināt plašo mūzikas pasauli. Oktobris mums pagāja vēstures zīmē, skolēniem kopā ar ģimenēm meklējot Valmierā dažādus muzikālus objektus. Novembris veltīts klaviermūzikai. Mēneša izskaņā, 30.novembrī plkst.17.00, Valmieras Kultūras centrā ikviens gaidīts koncertā “Melnbalto taustiņu stāsts”, kurā uzstāsies gan skolas audzēkņi, gan pedagogi, gan absolventi. Decembrī – “Kokles laiks”. Koncerts, kurā pārsteigs koklētāji. Savukārt jauno gadu sāksim ar kārtīgu festivālu – tradicionālo Starptautisko ziemas mūzikas festivālu. Februārī – stīgu parāde. Martu pieskandinās kora klases dziedātāji. Aprīli sagaidīsim ar pūšaminstrumentu skaņām. Un vēl aprīlī dosimies uz Rīgas Latviešu biedrības namu, lai iepriecinātu rīdziniekus. Savukārt Valmieras Mūzikas skolas 100.dzimšanas dienas Dižkoncerts norisināsies 2020.gada 10.oktobrī,” stāsta Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba.

Vadoties pēc konkrētā mēneša tēmas, audzēkņiem un pedagogiem norisinās meistarklases, tikšanās ar absolventiem, ikviens aicināts apmeklēt koncertus. Plašāka programma meklējama Valmieras Mūzikas skolas mājaslapā vms.valmiera.lv, kā arī jāseko līdzi informācijai Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv.

“Manuprāt, pilsētā, kurā ir mūzikas skola, valda īpaša noskaņa. Mēs klausāmies, pētām, mācāmies, pārvaram grūtības, meklējam savu īpašo skanējumu. Tāpēc vēlamies skolas simtgadi sagaidīt kopā ne tikai ar esošajiem un bijušajiem audzēkņiem, pedagogiem, skolas komandu, bet ikvienu valmierieti un pilsētas draugu. Jau tagad redzam, cik interesantas izvēršas absolventu stundas. Bērni uzzina, kāda nozīme mūzikai bijusi absolventa dzīvē. Savukārt plašajā koncertu piedāvājumā ikviens atradīs ko sev tīkamu. Koncertu apmeklējumi ir par ziedojumiem, lai kopā ar mūsu draugiem – biedrību “Valmierai. Mūzikai. Kultūrai” – krātu līdzekļus jaunu instrumentu iegādei skolas audzēkņiem,” stāsta I.Sudraba.

Par godu skolas simtgadei top grāmata, kurā būs lasāmi Valmieras Mūzikas skolas esošo un bijušo pedagogu un darbinieku stāsti par satikšanos ar mūziku un darbu skolā.

“Svētku noskaņa ir jūtama. Ne tikai lielās jubilejas dēļ. Nākamais ir arī Dziesmu un deju svētku gads. Tas ir kas īpašs un neaprakstāms, bet darbs jāiegulda ļoti liels. Uz Rīgu dosies seši mūsu kolektīvi. Apstāties nedrīkst ne uz mirkli. 100 gadi skolai! Ja “ar saknēm zemē un mūziku dvēselē”, tad vēl vismaz tikpat būs noteikti!” vēl I.Sudraba.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

 

 

Sagaidot Valmieras muzeja 60.gadadienu, jau piekto reizi vēstures pētnieki un topošie zinātnieki pulcēsies Valmieras muzejā, lai prezentētu savus jaunākos pētījumus Latvijas vēsturē. Apmeklēt konferenci un piedalīties diskusijā 29.novembrī no plkst.9.30 aicināts ikviens interesents. Ir iespēja arī izvēlēties un noklausīties tikai sev interesējošo lasījumu, vadoties pēc laika plānojuma programmā, kas skatāma Valmieras muzeja mājaslapā valmierasmuzejs.lv, kā arī informācijas stendā pie Valmieras muzeja. Tēmu loks ir plašs – sākot ar Bronzas laikmeta keramiku apbedījumos līdz Valmieras robežsargu bataljona darbībai 20.gadsimta 90.gados. Klātesošie uzzinās vairāk arī par Valmieras muzeja vēsturi, ar lasījumiem uzstājoties muzeja direktorei Ivetai Blūmai un vēsturniecei Ingrīdai Zīriņai. Programmā arī referāti, kas saistīti tieši ar Valmieras vēsturi, piemēram, Aiga Bērziņa runās par Latvijas Sieviešu palīdzības korpusa Valmieras nozares darbību 1919.gadā, Guntis Vāveris – par sporta organizācijām Valmierā 20. gadsimta 20.–30. gados. Kopumā plānoti 22 priekšlasījumi.

Valmierā tiksies vēsturnieki no dažādām sadarbības organizācijām – būs pārstāvēta Rēzekne, Madona, arī vairāki Rīgas muzeji, Latvijas Nacionālais arhīvs. Uzstāsies ne tikai esošie un topošie vēsturnieki, bet dažādas nozares pārstāvoši topošie speciālisti vai jau augstskolu absolventi.

Konferenci rīko Valmieras muzejs sadarbībā ar Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūtu, ar kuru sadarbība notiek jau sesto gadu.

Pēc katras konferences pētījumi tiek apkopoti elektroniskā izdevumā, kas pieejams Latvijas Universitātes datubāzē. Turklāt kopš 2015.gada tie pieejami arī drukātā formātā. Ir izdots jau ceturtais zinātnisko rakstu krājums “Jauno vēsturnieku zinātniskie lasījumi IV”. Grāmatas atvēršana notiks konferences dienā, 29.novembrī plkst.16.00, Valmieras muzeja Izstāžu namā.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

Gulbenes novada pašvaldība divu gadu garumā ir atjaunojusi un restaurējusi Eiropas Romantisma pērles - Stāmerienas pils - fasādi, jumtu un logus, kā arī izveidojusi multimediālu ekspozīciju par Volfu dzimtu un lielformāta fotoizstādi par pils vēsturi. Būvdarbi ir noslēgušies un 2019.gada 29.novembrī plkst.18.00 svinīgi tiks atklāts Stāmerienas pils atjaunotais vēsturiskais ārējais veidols. Līdz ar jauno tehnoloģiju ienākšanu mūsu dzīvē, cilvēki vēlas uztver un izzināt informāciju ar modernāku formātu palīdzību, tādēļ tika radīts arī jauns kultūras mantojuma produkts mūsdienu izpratnē: multimediāls stāsts-ekspozīcija “Stāmerienas pils stāsts. Volfu dzimtas dzīves romantika”, kas pirmo reizi uz atjaunotās pils Ziemeļu fasādes, papildinot to ar īpašu muzikālo materiālu, tiks projicēts atklāšanas pasākumā.

“Izmantojot esošo, apkopoto vēsturisko materiālu apvienojumā ar mūsdienu tehnoloģijām, ir radīta īpaša Stāmerienas pils ārtelpas ekspozīcija – ieskats interesantajos Volfu dzimtas vēstures un attiecību stāstos ar pasaules pieskaņu, piemēram, kamermūziķes Alises Barbi (vēlāk-Volfas) attiecības ar komponistu Johanesu Brāmsu vai viņas meitas Aleksandras Volfas un romāna “Gepards” autora Džuzepes Tomazi di Lampedūza laulības. Šī netradicionālā ārtelpas ekspozīcija ļaus ikvienam interesentam atklāt šo arhitektūras pieminekli, uzzinot vēsturiskos faktus, iepazīt reālus personāžus, vienlaicīgi atverot personalizētas maņas caur gaismu, mūziku, dabas klātesamību,” stāsta Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas projektu vadītāja Edīte Siļķēna.

Atkal atverot pili apmeklētājiem, tās 1.stāva iekštelpās 30.novembrī plkst.14.00 tiks atklāta lielformāta fotogrāfiju izstāde “Pils vaibsti. Vēsture.”, kurā atainots Vidzemes fotogrāfu skatījums uz Stāmerienas pili pēdējo trīs gadu laikā pirms pils fasādes, jumta un logu restaurācijas.

Gulbenes novada pašvaldība ir izstrādājusi un apstiprinājusi Stāmerienas pils darbības stratēģiju 2016.-2030.gadam, kurā viens no prioritārajiem uzdevumiem norādīts kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un pieejamība, kā arī pils vēsturei, arhitektūrai un misijai atbilstošu pakalpojumu sniegšana, ekspozīciju un izstāžu veidošana. Stāmerienas pils misija ir Eiropas romantisma pērle. Pils attīstības virzienus un misiju noteica tās arhitektūra, romantiskā daba tai apkārt, kā arī baronu fon Volfu dzimtas mīlas stāsti.

Stāmerienas pils jumta un fasādes atjaunošana un restaurācija paveikta projekta “Gaismas ceļš caur gadsimtiem” (Nr.5.5.1.0/17/I/001) ietvaros. Savukārt multimediālā ekspozīcija, lielformāta fotogrāfiju izstāde un pils atklāšanas pasākums īstenots ar Latvijas valsts mežu, Valsts kultūrkapitāla fonda, Vidzmes plānošanas reģiona, biedrības “Sateka” finansiālu atbalstu.

Kopumā šajā Stāmerienas pils atjaunošanas posmā ieguldīti vairāk nekā 1,5 milj. EUR.

Informāciju sagatavoja:

Gunta Kalmane,
Gulbenes novada pašvaldības

Vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste

M.t. 26199107

E-pasts: gunta.kalmane PIE gulbene PUNKTS lv

Ļaudonas pagastā noslēdzies Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītais projekts ”Ļaudona teiku lokā”. Projekta ietvaros iedzīvinātas dabā Ļaudonas pagastā pierakstītas teikas par dažādām vietām un objektiem. Pie 12 mītiem apvītām vietām uzstādītas metāla konstrukcijas, uz kurām piestiprinātas planšetes ar teiku par šo objektu, fotogrāfiju un skolēnu zīmējumu, kas ilustrē attiecīgo teiku.

Ir izveidota Ļaudonas teiku taka, izveidota lejupielādējama karte ar Ļaudonas teiku apvītajiem objektiem, radīta iespēja arī digitāli iepazīties ar kultūrvēsturisko informāciju un citām pagastam nozīmīgām vietām ar QE Cod lasītāju mobilajās lietotnēs.

Projekta gaitā teiku apvītie objekti tika popularizēti Ļaudonas iedzīvotājiem un viesiem. Savukār, šo objektu īpašnieki tika aicināti kopt un uzturēt kārtībā kultūrvēsturisko mantojumu.

Ļaudonas teiku karte.

Projekta aktivitātēs iesaistījās jaunieši, tai skaitā informācijas sakopošanā, objektu apsekošanā dabā un sakopšanā. Skolēni piedalījās teiku konkursā par Ļaudonas griezi, teiku ilustrējošu zīmējumu konkursā. Tā jauniešos tika sekmēta kultūras mantojuma vērtību apzināšana, sava pagasta atpazīstamības veicināšana un patriotisma gara stiprināšana.

Projekta atklāšanas pasākums notika 11.novembrī, kurā piedalījas Andreja Eglīša Ļaudonas visusskolas skolēni un daudzi pagasta iedzīvotāji. Pasākumā pateicām ”paldies” tiem, kuri ar savu darbu sekmēja šī projekta realizāciju.

Ļaudonas pārvaldes vadītājs A. Portnovs uzrunā klātesošos, atklājot projektu.

Fotogrāfs: Valdis Kļaviņš.

Informāciju sagatavojusi: Biruta Calmane, projekta darba grupas vadītāja.