Arhīva kalendārs

« November 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

100 gadi un neskaitāmi stāsti – par vectēva atstāto dāvanu – akordeonu, par lakotajām laiviņām pirmajā koncertā, par Dziesmu svētku brīnumu, par pieturā aizmirsto vijoli, par melodiju, kas atgādina kaut ko mīļu un tuvu. Nākamgad Valmieras Mūzikas skolai 100.gadadiena, un svinības jau ir sākušās. Šis ir ielūgums pievienoties un lielo jubileju sagaidīt kopā. “Skolas simtgadi 2020.gada oktobrī gaidām ar vadmotīvu “ar saknēm zemē un mūziku dvēselē”. Tā mēs arī jūtamies. Katram mēnesim ir izvēlēta kāda īpaša tēma, kas aicina izzināt plašo mūzikas pasauli. Oktobris mums pagāja vēstures zīmē, skolēniem kopā ar ģimenēm meklējot Valmierā dažādus muzikālus objektus. Novembris veltīts klaviermūzikai. Mēneša izskaņā, 30.novembrī plkst.17.00, Valmieras Kultūras centrā ikviens gaidīts koncertā “Melnbalto taustiņu stāsts”, kurā uzstāsies gan skolas audzēkņi, gan pedagogi, gan absolventi. Decembrī – “Kokles laiks”. Koncerts, kurā pārsteigs koklētāji. Savukārt jauno gadu sāksim ar kārtīgu festivālu – tradicionālo Starptautisko ziemas mūzikas festivālu. Februārī – stīgu parāde. Martu pieskandinās kora klases dziedātāji. Aprīli sagaidīsim ar pūšaminstrumentu skaņām. Un vēl aprīlī dosimies uz Rīgas Latviešu biedrības namu, lai iepriecinātu rīdziniekus. Savukārt Valmieras Mūzikas skolas 100.dzimšanas dienas Dižkoncerts norisināsies 2020.gada 10.oktobrī,” stāsta Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba.

Vadoties pēc konkrētā mēneša tēmas, audzēkņiem un pedagogiem norisinās meistarklases, tikšanās ar absolventiem, ikviens aicināts apmeklēt koncertus. Plašāka programma meklējama Valmieras Mūzikas skolas mājaslapā vms.valmiera.lv, kā arī jāseko līdzi informācijai Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv.

“Manuprāt, pilsētā, kurā ir mūzikas skola, valda īpaša noskaņa. Mēs klausāmies, pētām, mācāmies, pārvaram grūtības, meklējam savu īpašo skanējumu. Tāpēc vēlamies skolas simtgadi sagaidīt kopā ne tikai ar esošajiem un bijušajiem audzēkņiem, pedagogiem, skolas komandu, bet ikvienu valmierieti un pilsētas draugu. Jau tagad redzam, cik interesantas izvēršas absolventu stundas. Bērni uzzina, kāda nozīme mūzikai bijusi absolventa dzīvē. Savukārt plašajā koncertu piedāvājumā ikviens atradīs ko sev tīkamu. Koncertu apmeklējumi ir par ziedojumiem, lai kopā ar mūsu draugiem – biedrību “Valmierai. Mūzikai. Kultūrai” – krātu līdzekļus jaunu instrumentu iegādei skolas audzēkņiem,” stāsta I.Sudraba.

Par godu skolas simtgadei top grāmata, kurā būs lasāmi Valmieras Mūzikas skolas esošo un bijušo pedagogu un darbinieku stāsti par satikšanos ar mūziku un darbu skolā.

“Svētku noskaņa ir jūtama. Ne tikai lielās jubilejas dēļ. Nākamais ir arī Dziesmu un deju svētku gads. Tas ir kas īpašs un neaprakstāms, bet darbs jāiegulda ļoti liels. Uz Rīgu dosies seši mūsu kolektīvi. Apstāties nedrīkst ne uz mirkli. 100 gadi skolai! Ja “ar saknēm zemē un mūziku dvēselē”, tad vēl vismaz tikpat būs noteikti!” vēl I.Sudraba.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

 

 

Sagaidot Valmieras muzeja 60.gadadienu, jau piekto reizi vēstures pētnieki un topošie zinātnieki pulcēsies Valmieras muzejā, lai prezentētu savus jaunākos pētījumus Latvijas vēsturē. Apmeklēt konferenci un piedalīties diskusijā 29.novembrī no plkst.9.30 aicināts ikviens interesents. Ir iespēja arī izvēlēties un noklausīties tikai sev interesējošo lasījumu, vadoties pēc laika plānojuma programmā, kas skatāma Valmieras muzeja mājaslapā valmierasmuzejs.lv, kā arī informācijas stendā pie Valmieras muzeja. Tēmu loks ir plašs – sākot ar Bronzas laikmeta keramiku apbedījumos līdz Valmieras robežsargu bataljona darbībai 20.gadsimta 90.gados. Klātesošie uzzinās vairāk arī par Valmieras muzeja vēsturi, ar lasījumiem uzstājoties muzeja direktorei Ivetai Blūmai un vēsturniecei Ingrīdai Zīriņai. Programmā arī referāti, kas saistīti tieši ar Valmieras vēsturi, piemēram, Aiga Bērziņa runās par Latvijas Sieviešu palīdzības korpusa Valmieras nozares darbību 1919.gadā, Guntis Vāveris – par sporta organizācijām Valmierā 20. gadsimta 20.–30. gados. Kopumā plānoti 22 priekšlasījumi.

Valmierā tiksies vēsturnieki no dažādām sadarbības organizācijām – būs pārstāvēta Rēzekne, Madona, arī vairāki Rīgas muzeji, Latvijas Nacionālais arhīvs. Uzstāsies ne tikai esošie un topošie vēsturnieki, bet dažādas nozares pārstāvoši topošie speciālisti vai jau augstskolu absolventi.

Konferenci rīko Valmieras muzejs sadarbībā ar Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūtu, ar kuru sadarbība notiek jau sesto gadu.

Pēc katras konferences pētījumi tiek apkopoti elektroniskā izdevumā, kas pieejams Latvijas Universitātes datubāzē. Turklāt kopš 2015.gada tie pieejami arī drukātā formātā. Ir izdots jau ceturtais zinātnisko rakstu krājums “Jauno vēsturnieku zinātniskie lasījumi IV”. Grāmatas atvēršana notiks konferences dienā, 29.novembrī plkst.16.00, Valmieras muzeja Izstāžu namā.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410