Arhīva kalendārs

« November 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Gulbenes novada pašvaldība divu gadu garumā ir atjaunojusi un restaurējusi Eiropas Romantisma pērles - Stāmerienas pils - fasādi, jumtu un logus, kā arī izveidojusi multimediālu ekspozīciju par Volfu dzimtu un lielformāta fotoizstādi par pils vēsturi. Būvdarbi ir noslēgušies un 2019.gada 29.novembrī plkst.18.00 svinīgi tiks atklāts Stāmerienas pils atjaunotais vēsturiskais ārējais veidols. Līdz ar jauno tehnoloģiju ienākšanu mūsu dzīvē, cilvēki vēlas uztver un izzināt informāciju ar modernāku formātu palīdzību, tādēļ tika radīts arī jauns kultūras mantojuma produkts mūsdienu izpratnē: multimediāls stāsts-ekspozīcija “Stāmerienas pils stāsts. Volfu dzimtas dzīves romantika”, kas pirmo reizi uz atjaunotās pils Ziemeļu fasādes, papildinot to ar īpašu muzikālo materiālu, tiks projicēts atklāšanas pasākumā.

“Izmantojot esošo, apkopoto vēsturisko materiālu apvienojumā ar mūsdienu tehnoloģijām, ir radīta īpaša Stāmerienas pils ārtelpas ekspozīcija – ieskats interesantajos Volfu dzimtas vēstures un attiecību stāstos ar pasaules pieskaņu, piemēram, kamermūziķes Alises Barbi (vēlāk-Volfas) attiecības ar komponistu Johanesu Brāmsu vai viņas meitas Aleksandras Volfas un romāna “Gepards” autora Džuzepes Tomazi di Lampedūza laulības. Šī netradicionālā ārtelpas ekspozīcija ļaus ikvienam interesentam atklāt šo arhitektūras pieminekli, uzzinot vēsturiskos faktus, iepazīt reālus personāžus, vienlaicīgi atverot personalizētas maņas caur gaismu, mūziku, dabas klātesamību,” stāsta Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas projektu vadītāja Edīte Siļķēna.

Atkal atverot pili apmeklētājiem, tās 1.stāva iekštelpās 30.novembrī plkst.14.00 tiks atklāta lielformāta fotogrāfiju izstāde “Pils vaibsti. Vēsture.”, kurā atainots Vidzemes fotogrāfu skatījums uz Stāmerienas pili pēdējo trīs gadu laikā pirms pils fasādes, jumta un logu restaurācijas.

Gulbenes novada pašvaldība ir izstrādājusi un apstiprinājusi Stāmerienas pils darbības stratēģiju 2016.-2030.gadam, kurā viens no prioritārajiem uzdevumiem norādīts kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un pieejamība, kā arī pils vēsturei, arhitektūrai un misijai atbilstošu pakalpojumu sniegšana, ekspozīciju un izstāžu veidošana. Stāmerienas pils misija ir Eiropas romantisma pērle. Pils attīstības virzienus un misiju noteica tās arhitektūra, romantiskā daba tai apkārt, kā arī baronu fon Volfu dzimtas mīlas stāsti.

Stāmerienas pils jumta un fasādes atjaunošana un restaurācija paveikta projekta “Gaismas ceļš caur gadsimtiem” (Nr.5.5.1.0/17/I/001) ietvaros. Savukārt multimediālā ekspozīcija, lielformāta fotogrāfiju izstāde un pils atklāšanas pasākums īstenots ar Latvijas valsts mežu, Valsts kultūrkapitāla fonda, Vidzmes plānošanas reģiona, biedrības “Sateka” finansiālu atbalstu.

Kopumā šajā Stāmerienas pils atjaunošanas posmā ieguldīti vairāk nekā 1,5 milj. EUR.

Informāciju sagatavoja:

Gunta Kalmane,
Gulbenes novada pašvaldības

Vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste

M.t. 26199107

E-pasts: gunta.kalmane PIE gulbene PUNKTS lv