Arhīva kalendārs

« September 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Muzejs “Latvieši pasaulē” aicina uz pasākumu “Vai Lauros latviešu daudz?” par latviešu zemnieku 19. gadsimtā dibinātu koloniju Krievijā. 

 Pasākums notiks piektdien,  27. septembrī, plkst. 19.00 Vecrīgā, Kalēju ielā 57. To vadīs muzeja “Latvieši pasaulē” pētniece, vēsturniece Brigita Tamuža, pastāstot par kolonijas uzplaukumu un norietu un redzēto Lauros 2017. gada ekspedīcijas laikā.

Laipni aicināti visi interesenti, jo īpaši Lauru kolonijas latvieši un viņu pēcteči!

Lauru koloniju Pleskavas guberņā nodibināja latviešu izceļotāji no Vidzemes 19. gadsimta 60. gados.

Pēc Latvijas un Igaunijas valstu nodibināšanās 1918. gadā, Lauru koloniju sadalīja starp Igauniju un Latviju. 20. gadsimta 20. gadu sākumā Lauru skolā mācības notika tikai igauņu valodā, taču no 1925. gada sāka darboties latviešu pamatskola. Lauru kolonijas uzplaukuma laikā 20. gadsimta 30. gados tur dzīvoja vairāk nekā 2000 latviešu, kuri visi bija Igaunijas pavalstnieki. 

Otrā Pasaules karā ciemu gandrīz pilnībā nopostīja. 1944. gadā Laurus iekļāva Krievijas Padomju Federatīvās Sociālistiskās Republikas teritorijā. Lauru iedzīvotāju likteņus smagi skāra deportācijas gan 1940. – 1941. gadā, gan arī pēc Otrā Pasaules kara. Tie, kuri pārdzīvoja izsūtījumu Sibīrijā, nedrīkstēja atgriezties iepriekšējā dzīves vietā, tādēļ daudzas ģimenes pēckara gados apmetās Latvijā un Igaunijā.

Mūsdienās Lauros latviešu valoda skan reti, taču latviešu pēdas vēl samanāmas kapsētā un ēkās. Lauru kolonistu pēcnācēji joprojām ik gadus jūlija otrajā svētdienā pulcējas kapu svētkos.

 

Vairāk informācijas:

Muzejs “Latvieši pasaulē”,

www.lapamuzejs.lv;

29175510, lapainfo PIE gmail PUNKTS com 

Sveiks, vidzemniek! Tev ir iespēja piedalīties Latvijas politikas veidošanā, kopā ar Kultūras ministriju izstrādājot Saliedētas sabiedrības pamatnostādnes. Piedaloties Vidzemes reģiona diskusijās, Tu vari paust savu viedokli un rosināt savus priekšlikumus problēmu risināšanai. Pamatnostādnes noteiks, kādi sabiedriskie procesi tiks veidoti Latvijā pēc 2021. gada. Piedalies un veido jauno politiku arī Tu!

Šajā un nākamajā gadā tiks izstrādāts Latvijas sabiedrībai nozīmīgs dokuments - Saliedētas sabiedrības pamatnostādnes (iepriekš saukts – Nacionālās identitātes, pilsoniskās sabiedrības un Integrācijas politikas pamatnostādnes jeb NIPSIP).

Nav jābūt iestādes vadītājam vai novada deputātam, lai paustu savas domas un viedokli par dažādu sabiedrības grupu saliedētību Latvijā. Ikviens Vidzemes iedzīvotājs, neatkarīgi no vecuma, dzimuma, tautības un pilsonības, tiek aicināts piedalīties kādā no Vidzemes reģiona diskusijām:

  • 16. oktobrī Madonā, Madonas novada bibliotēkā (Skolas 12) plkst.15.00;
  • 22. oktobrī Valmierā, Valmieras integrētajā bibliotēkā (Cēsu 4) plkst.15.00;
  • 24. oktobrī Alūksnē, Alūksnes NVO atbalsta centrā (Dārza 8a) plkst.15.00.

Vietu skaits ir ierobežots, tāpēc aicinām pieteikties savlaicīgi, rakstot ŠEIT līdz 14. oktobrim. Reģionālās diskusijas tiks rīkotas arī citos reģionos, par kuru norisi ir atbildīgi reģionu nevalstisko organizāciju centri.

Katras diskusijas laikā tapušie problēmu risinājumi un citi priekšlikumi tiks apkopoti un nodoti tālāk Kultūras ministrijai pamatnostādņu pilnveidošanai. Šī ir Tava iespēja piedalīties Saliedētas sabiedrības veidošanā!

Diskusijas tiek īstenotas ar Kultūras ministrijas atbalstu projektā “Par atsevišķu valsts pārvaldes uzdevumu veikšanu pilsoniskās sabiedrības un starpkultūru sadarbības attīstības jomā.” Ikdienā Valmieras novada fonds jau 14 gadus strādā, atbalsot vietējo iedzīvotāju iniciatīvas dzīves uzlabošanai Valmierā un apkaimē, bet ziedotājiem piedāvājot mērķtiecīgas filantropijas atbalstu.

 

Papildu informācija:

Gundega Siliņa,

Valmieras novada fonda projektu vadītāja

Tālrunis: 27820430

Ķoņu bibliotēka/ tautas nams laikā no 2019.gada maija līdz novembrim ar VKKF, VPR un LVM atbalstu realizē projektu "Ķoņu dārgumus meklējot". Projekta ietvaros jau notikušas vairākas teorētiski praktiskas darbnīcas, nosakot un apkopojot lokālās dabas, prasmju, kultūras, amatniecības un citas vērtības, izveidota Ķoņu vērtību karte, ķonieši uzklausījuši citu kopienu iedvesmas stāstus, esam devušies ekspedīcijās, zinātāju vadībā aplūkojot daļu no minētajiem vietējiem objektiem - Zviedru priedes, vareno Muršakmeni, Unguriņu pusmuižas klēti, Dīķeru muižu, Zirgu pasta staciju, senās saimniekmāju ēkas ar unikālajiem kokgriezumiem un citus.

Ekspedīciju laikā arī atrasti vēl jauni vērtību kartē iezīmējami objekti un izkristalizējas jaunas idejas turpmākajām aktivitātēm. Ķonieši ir dalījušies savos stāstos par senākiem un ne tik seniem laikiem, mācījuši viens otram un citiem interesentiem dažādas prasmes - veidot garšvielu gleznas, veidot ziedu paklāju un svētku dekorus, pēc pabeigtiem lauku darbiem ķersimies pie rokdarbu un citu amatniecības prasmju mācīšanu viens otram vai piesaistot pasniedzējus.

27. septembrī, sadarbībā ar Naukšēnu vidusskolu, Ķoņos notiek nodarbība "Piena upes ķīseļa krastos", kurā tiek iekļauta ekskursija piena lopkopības saimniecībā, stāstot, rādot un ļaujot iemēģināt roku bērniem dažādos darbos, vēlāk viesojoties pie saimnieces, kur pašiem jādarbina piena separators, jākuļ sviests, jāgatavo un jāgaršo ar pienu un tā produktiem saistītus ēdienus, jāstāsta piena stāstus vai tautasdziesmas. 

29. septembrī Ķoņu amatnieki un citi kopienas aktīvisti dodas radošas iedvesmas braucienā uz Cēsīm, Drabešiem, Vaivi, aplūkot turienes kopienu aktivitātes darbībā un stāstījumā - Drabešu Amatu mājas Atvērto durvju dienu, Vaives Amatu māju, Āraišu ezerpils teātra kopienas stāstu un citviet.

Informāciju sagatavojusi: projekta vadītāja Kadrija Mičule.





Šogad, no 20. oktobra līdz 25. oktobrim, Madonas novada Praulienas skolā jau 23. reizi notiks mūzikas izglītojošs pasākums Ģitāristu sesija. Muzicēt, iegūt pieredzi un radoši darboties grupās ir aicināti vokālisti, ģitāristi, basģitāristi, bundzinieki un koklētāji. Nodarbības un meistarklases vada pieredzējuši pedagogi, latviešu mūziķi un ārzemju viesi.

 

Sesijas ietvaros notiks konkurss ”Pasaules Ritmi Praulienā”, kurā jaunajām rok grupām ir iespējas iegūt žūrijas atzinību un Praulienas pagasta pašvaldības sagatavotās balvas. Sesijas organizatori piedāvā saistošu un izglītojoši muzikālu programmu ar meistarklasēm un nodarbībām grupās. Dalības maksā dalībniekam tiek iekļauta ēdināšana 4x dienā, gulēšana un gultas veļa, meistarklases un nodarbības grupās, 10 koncerti, atpūtas brauciens, atlaižu kuponi no atbalstītājiem un kvalitatīvs gaismu, skaņu tehniskais ekipējums.

Ģitāristu sesijā notiek nodarbības grupās, kuras vada atzīti mūziķi, skolotāji un sava aroda pratēji - Rihards Lībietis, Egils Leimanis, Voldemārs Kalniņš, Valdis Rēbuks, Arturs Liede, Jānis Bukovskis, Jānis Altmanis, Vilnis Strods, Nils Īle, Evilena Protektore, Madara Briede, Aleksandrs Sircovs, Ingars Viļums, Zane Sniķere.

Ģitāristu sesija var lepoties ar trīs angļu kungu klātbūtni, kuri  ielidos Latvijā no Londonas un pārstāvēs rokmūzikas saknes angļu mēlē. Lielākais „stārs” no viņiem ir Džuljena Lenona izpildīto dziesmu autors, komponists un ģitārists Matt Backer, basģitārists Phil Spalding, kurš muzicējis ar Kelliju Minogu, Eltonu Džonu un daudziem citiem, kā arī ģitārists Paul Glover, kurš mūs jau otrreiz priecēs ar neatkārtojamu ģitāras skanējumu.

Nedēļas vidū sesijas programma piedāvā ekskursiju un atpūtas braucienu pie dabas uz Aronas kalnu un Smeceres sila Sporta bāzi, kur notiks sportiskas aktivitātes, ugunskurs, pirts un dziesmas.

Praulienas skolā notiks brīnišķīgi koncerti. Pirmdien Rihards Lībietis un Anneli Arro, akustiskais Trio Tre un Akustisko Ģitāru TRIO AG`3o, kurā blakus Aivaram Hermanim un Kasparam Zemītim muzicē madonietis Mārcis Auziņš. Otrdienas vakarā Praulienas skolai „jumtu cels” So Lucid Electric Feel un Very Cool People, savukārt, trešdien alternatīvās mūzikas cienītājus Praulienas skolas inscinētajā koncertzālē uzrunās Dambis un grupa Inokentijs Mārpls. Ceturtdiena paredzēta blūza smeldzei – Lavrix Band un You tubes iekarotājiem, humorroka grupai Pirmais Kurss.  Piektdien, plkst. 16.00 Praulienas skolas zālē noslēguma koncerta viesis būs Valdis Atāls. Sesijas meistaru aranžējumā dalībnieki izpildīs viņa dziesmas. Jāatzīst, ka programma ir krāšņa un, iemaksājot kaut nelielus ziedojumus Ģitāristu sesijas attīstībai, to baudīt ir aicināts ikviens. Ģitāristu sesijas motīvs - Vienoti mūzikā!

Vairāk informācijas: www.gitaristusesija.lv

Informāciju sagatavojis: Imants Pulkstenis, Ģitāristu sesiju organizētājs.