Arhīva kalendārs

« September 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Biedrība Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe” Amatas novadā sākusi realizēt projektu „Pa Voldemāra Stelberga pēdām”, ko finansiāli atbalsta Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma.

Voldemārs Stelbergs (12.03.1891. – 24.04.1940.) bija ievērojams kultūras darbinieks un folkloras vācējs pirmās Latvijas brīvvalsts laikā. V.Stelbergs dzimis Drabešu pagasta „Tauriņos”, mācījies Latvijas konservatorijā vijoļspēli un mūzikas teoriju, kā arī zīmēšanu un gleznošanu pie mākslinieka Eduarda Brencēna. Nozīmības ziņā kā tautas garamantu vācējs minams tūlīt aiz Jurjāņu Andreja, Emīla Melngaiļa un Andreja Krūmiņa. Savācis 2630 folkloras vienības.

Projekta gaitā paredzēts  iepazīties un izpētīt V. Stelberga dzīves gaitas, iepazīties ar viņa savākto  folkloras mantojumu. Amatas novada folkloras kopa „Ore” apgūst folklorista savākto materiālu, lai dziesmas un melodijas iekļautu savā repertuārā, atskaņotu koncertos un iepazīstinātu ar tiem plašāku auditoriju.

Ir veikts lauka pētījums, intervēta Anna Kļaviņa, kas bērnībā pazinusi Voldemāru Stelbergu.

Lai apgūtu un popularizētu folkloras mantojumu, biedrības TKIC „KasTe” Drabešu muižas Amatu mājā tiek organizētas kokles spēles nodarbības un etnogrāfiskās dziedāšanas nodarbības.

Projektā iesaistījušās arī novada skolas – Amatas pamatskola, Skujenes pamatskola un Amatas novada mūzikas un mākslas skola.

Projekta noslēgumā paredzēts sarīkojums, kurā uzstāsies folkloras kopa „Ore”, skolu audzēkņi, klausītāji tiks iepazīstināti ar V.Stelberga dzīves gājumu, savāktajām kultūrvēstures liecībām, tautas melodijām un dziesmām.

Informāciju sagatavojusi: Inese Roze, TKIC "KasTe".

Aicinām 5. oktobrī sākot no pl. 11 uz izglītojošu un radošu piedzīvojumu “Biomuzikālā ekskursija Ziemeru muižā” Ziemeru muižas kompleksa kultūrvēsturiskajā vidē.

Latvijas Universitātes bioloģijas doktores Ilutas Daukškānes vadībā būs iespēja ne tikai dabā apskatīt  retas ķērpju un citu augu sugas, uzzināt par to izcilību un retumu, bet ar īpašu iekārtu palīdzību, dzirdēt šo augu vibrācijas izraisīto unikālo skaņu. Iepazīto augu skaņas tiks ierakstītas un Elizabetes Balčus muzikālajā darbnīcā iegūs oriģināla skaņdarba formu. Ekskursijā iegūto pieredzi un zināšanas varēs izpaust un nostiprināt arī mākslinieču Justīnes Lūces un Daces Lūces radošajās darbnīcās. Noslēgumā notiks piedzīvotā prezentācija un audiomuzikāla performance, pirms tam kopā baudot gardu zupu un sarunas.

Projektu atbalsta VPR un Valsts Kultūrkapitāla fonds.



Lūgums iepriekš pieteikties t. 29327853 / Egija Silāre