Arhīva kalendārs

« September 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30 

Pagājušajā gadā ar “Vidzemes kultūras programmas 2018” atbalstu tapa unikālas Sibīrijā pierakstītas dziesmu klades manuskripts. Manuskriptā  ietverts īss klades autora likteņstāsts, autentiski dziesmu tekstu pieraksti un aizmirsto dziesmu melodijas. Dziesmu kladei tapa arī  digitāla versija – virtuāla dziesmu klade (issuu.com/sibirijas_dziesmuklade).

Ar “Vidzemes kultūras programmas 2019” atbalstu finansējumu guvusi koncertprogrammas izveide, kurā iekļautas Sibīrijas dziesmukladē pierakstītās dziesmas.

12. septembrī plkst.17.00 Strenču pilsētas bibliotēkā notiks pasākums “Es vēlos mājās pārnākt…”, kura apmeklētāji tiks iepazīstināti ar manuskriptu un virtuālo dziesmu kladi. Pasākuma laikā dziesmuklades manuskripta tapšanā  iesaistītie dalīsies pieredzē par tā izveidi.  Vēstures skolotāja Sarmīte Krūze pastāstīs par pieredzēto vēstures liecību apkopošanā, dziesmu klades autoru un viņa likteņgaitām. Būs dzirdami dziesmu teicējas Ainas Šomases dziedājumu fragmenti. Mūzikas skolotāja Inga Čukure pastāstīs par to, kā tapa nošu pieraksts.

Pasākuma laikā tiks atskaņota projekta ietvaros sagatavotā koncertprogramma Valmiermuižas muzikantu izpildījumā.

 

Pasākuma koncertprogramma finansēta “Latvijas valsts meži” un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītajā “Vidzemes kultūras programmā 2019” projektā “Izdevums Sibīrijas dziesmuklade”.

Projekta vadītāja: Iveta Ence, Strenču novada domes Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja.

Projekta "Vidzeme iekļauj" komanda aicina 16.septembrī plkst.17.30 uz fotoizstādes "Neērtie bērni" atklāšanu Gulbenes novada bibliotēkā. 

 “Neērtie bērni” ir izvērsts un atbildīgs fotoprojekts, kam “Facebook” lietotāji varēja virtuāli sekot līdzi no 2018. gada aprīļa līdz oktobrim, kad fotogrāfijas tapa un tika sistemātiski publicētas. Tā autore Arita Strode- Kļaviņa projekta ietvaros fotografēja 15 ģimenes, kurās aug bērni ar īpašām vajadzībām.

Viņu diagnozes ir visdažādākās: bērnu cerebrālā trieka, Dauna sindroms, autisms, epilepsija, Spina bifida, garīga rakstura traucējumi un ļoti retas ģenētiskas saslimšanas (dominantā distrofā bulozā epidermolīze, KCNQ2 un Helsmoortel-Van Der Aa sindroms). Fotoprojekts, kam bija plaša rezonanse virtuālajā vidē, interneta portālos, radio un presē, pilnā apjomā joprojām aplūkojams fotogrāfes lapā: https://www.facebook.com/kosumbildes. Fotogrāfiju izstāde ir skaists paveiktā darba kopsavilkums.

Arita Strode – Kļaviņa ir ģimenes un svētku fotogrāfe, kura dzīvo Jelgavā un strādā visā Latvijas teritorijā (fotografē kāzas u. c. svinības, kā arī privātas fotosesijas). “Neērtie bērni” ir viņas otrā fotogrāfiju izstāde. Pirmā – “Neparastie latgalieši” – 2018. gadā apceļoja visus Latvijas novadus. Ideja veidot fotogrāfiju ciklu “Neērtie bērni” radusies, iedvesmojoties no līdzīga projekta ārzemēs – tur smagi slimi bērni tika fotografēti kā tēli no animācijas u. c. filmām, ar pēcapstrādes palīdzību pārvēršot viņus īstos supervaroņos un iepriecinot gan pašus bērnus, gan viņu ģimenes. Fotogrāfes Aritas Strodes - Kļaviņas mērķis bija parādīt, ka bērni ar īpašām vajadzībām ir tikpat brīnišķīgi kā visi pārējie, tāpēc arī projektā “Neērtie bērni” netiek uzsvērta invaliditāte, bet izcelta individualitāte, vispirms saredzot bērnu un tikai tad viņa diagnozi. Vecāki fotogrāfijās tur savus bērnus uz rokām un klēpī, nes uz pleciem, lidina gaisā, apskauj, samīļo un dod bučas – gluži tāpat kā klasiskās ģimenes fotosesijās. Arī vecāku siltuma pilnie skatieni un bērnu smaidi ir patiesi – vienīgi to izvilināšanai bija nepieciešams mazliet vairāk laika un pacietības.

Fotoprojektā piedalījušās ģimenes no Rīgas un apkārtnes novadiem, Jelgavas, Tukuma un Gulbenes. Nosaukums “Neērtie bērni” apzināti ticis izvēlēts atklāts un mazliet provokatīvs, jo tādi šie bērni diemžēl ir - neērti sabiedrībai, medicīnas nozarei un citur. Taču precīzs, jo, meklējot ģimenes, kas labprāt ļautu sevi fotografēt un šīs bildes publicēt, tika saņemtas vairākas vēstules ar apliecinājumu: "Jā, tieši tā mēs arī jūtamies!" Fotogrāfiju izstāde “Neērtie bērni”  jau apceļojusi Jelgavu, Tukumu un Preiļus. Izstāde no 16.septembra apskatāma Gulbenes novada bibliotēkā un tuvākā gada laikā apceļos vēl citas Latvijas pilsētas: Vilci, Liepāju, Ventspili, Daugavpili, Salaspili, Smilteni, Madonu u. c. cerībā, ka šīs fotogrāfijas darīs sabiedrību kaut mazliet atvērtāku, saprotošāku un cilvēcīgāku.

Informāciju sagatavoja: Arita Strode - Kļaviņa

Vairāk informācijas par projektu "Vidzeme iekļauj":

Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv.