Arhīva kalendārs

« January 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Kultūras ministrija (KM) aicina apbalvojumiem pieteikt bērnus un jauniešus  vecumā no 10 līdz 25 gadiem, kuri 2019. gadā guvuši nozīmīgus panākumus starptautiskos konkursos, skatēs un izstādēs.

Ar augstāko apbalvojumu kultūrizglītības nozarē – Kultūras ministrijas apbalvojumu tiek novērtēti Latvijas bērnu un jauniešu sasniegumi starptautiskos konkursos, izstādēs un skatēs iepriekšējā kalendārajā gadā mākslas un dizaina, mūzikas un dejas nozarēs. Kultūras ministrijas apbalvojuma pretendenti ir arī pedagogi un koncertmeistari, kuri gatavojuši bērnus un jauniešus starptautiskajiem konkursiem, izstādēm un skatēm, ja šie konkursu dalībnieki ieguvuši godalgotu vietu.

Kultūras ministrijas apbalvojums tiek piešķirts ik gadu kopš 1998. gada, un šai laikā apbalvojumu saņēmuši, piemēram, tādi izcili Latvijas talanti kā Vestards Šimkus, Vineta Sareika, Elza Leimane-Martinova, Jānis Šneiders un  Daniils Bulajevs.

Pieteikumu pieņemšana līdz 2020. gada 12. februārim. Pieteikumi jāiesniedz Latvijas Nacionālajā kultūras centrā personīgi vai jānosūta pa pastu (Kultūras ministrijas Balvas konkursam, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Pils laukums 4, Rīga, LV - 1365). Informācija par pieteikumu iesniegšanu pieejama Kultūras ministrijas mājaslapā www.km.gov.lv un Latvijas Nacionālā kultūras centra mājaslapas www.lnkc.gov.lv Kultūrizglītības sadaļā.

Balvu pasniegšanas ceremonija notiks 2020. gada 15. aprīlī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Svinīgās ceremonijas laikā tiks pasniegtas arī Latvijas Nacionālā kultūras centra iedibinātā Cimzes balvas izcilākajiem kultūrizglītības pedagogiem.

 

Informāciju sagatavoja:

Gunta Miheloviča
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 29568684
gunta.mihelovica PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv

Ir izsludināta pieteikumu pieņemšana Latvijas Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam. Šo sarakstu veido vērtības, kas uzskatāmas par valsts aizsargājamu nemateriālā kultūras mantojuma vērtību, un to iekļaušanai sarakstā ir plašs attiecīgās kopienas atbalsts un līdzdalība.

2020. gadā pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 30. maijs.

Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstu paredz izveidot 2016. gada nogalē pieņemtais Nemateriālā kultūras mantojuma likums. Tas ir jauns, līdz šim nebijis regulējums, ar kura palīdzību tiek veidota nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanas mērķtiecīgam atbalstam nepieciešamā vide un apstākļi.

Šobrīd Nacionālajā Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā jau ierakstītas 19 vērtības, ieskaitot Dziesmu svētkus un Suitu kultūrtelpu, Ieviņa ermoņiku spēli un Siguldas spieķu darināšanu, Pededzes pareizticīgo iedzīvotāju kāzu tradīcijas un Lībiešu kultūrtelpu.

Informācija par pieteikuma sagatavošanu pieejama Latvijas Nacionālā kultūras centra mājas lapā: www.lnkc.gov.lv - Nozares -> Nemateriālais kultūras mantojums -> Elementu pieteikšana.

Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam iesniegtos pieteikumus izvērtēs Nemateriālā kultūras mantojuma padome, pieaicinot ekspertus.

 

Informāciju sagatavoja:
Gunta Miheloviča
Latvijas Nacionālais kultūras centrs
67228985, 29568684
gunta.mihelovica PIE lnkc.gov PUNKTS lv
www.lnkc.gov.lv