Arhīva kalendārs

« February 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) aicina tautas lietišķās mākslas meistarus, amatniekus, stāstniekus, tautas teicējus, muzikantus, dziedātājus, pedagogus, lauku tūrisma organizētājus, uzņēmējus un ikvienu, kam rūp nemateriālā kultūras mantojuma vērtību saglabāšana un tālāknodošana, pieteikt savu dalību projektā „Satiec savu meistaru 2020”. Pasākums norisināsies visā Latvijā no 3. līdz 5. aprīlim. Pasākuma norises forma ir brīva – dalībnieki tiek aicināti rīkot meistardarbnīcas, individuālas nodarbības, atvērtās darbnīcas, paraugdemonstrējumus, lekcijas, priekšlasījumus, koncertus vai dančus un kopīgu muzicēšanu.

Pasākums “Satiec savu meistaru!”, kas notiks jau divpadsmito reizi, kļuvis par gaidītu notikumu un guvis lielu atsaucību no meistaru un apmeklētāju puses. Projekta „Satiec savu meistaru!” būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī meistariem, viņu zināšanām un prasmēm. 2019. gada pasākumā vairāk nekā 159 vietās mācekļus pie sevis aicināja tautas lietišķās mākslas meistari, stāstnieki, teicēji un muzikanti, un pasākumu apmeklēja vairāk nekā 3485 interesenti.

„Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums. “Satiec savu meistaru” tradicionāli norisināsies vienlaikus ar projektu „Eiropas amatu prasmju dienas”, kas aizsāktas 2002.  gadā Francijā un kļuvis par plašāko starptautisko pasākumu, kas veltīts amata prasmju saglabāšanai, popularizēšanai un tālāknodošanai. 2019. gadā Eiropas amatu prasmju dienas vienoja 16 Eiropas valstis un kā kultūras, ekonomikas un tūrisma pasākums pulcēja vairāk nekā 9 000 norises no Parīzes līdz Berlīnei, Varšavai, Florencei un Rīgai. Šī gada pasākuma tēma ir dažādu materiālu izmatošana amatniecībā un tautas lietišķajā mākslā.

LNKC aicina interesentus iepazīties ar pasākuma nolikumu LNKC mājas lapā un līdz 2020. gada 14. februārim aizpildīt un iesniegt pieteikuma anketu elektroniski vai sūtot pa pastu. Kontaktpersona: Latvijas Nacionālā kultūras centra tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena 67228985, linda.rubena PIE lnkc.gov PUNKTS lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Gunta Miheloviča

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 29568684

gunta.mihelovica PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv 

Valmieras muzeja Izstāžu namā 14.februārī plkst.16.00 tiks atklāta gleznotāja Pētera Postaža darbu izstāde “Gleznošana ir mans mūžs”. Tā veltīta mākslinieka 80.dzimšanas dienai.

Gleznotājs. Absolūts profesionālis. Cilvēks ar sastrādātām rokām, kurš visu prot, saprot un dara pats ar zemniekam piemītošu pamatīgumu. Formas pielūdzējs un kopējs. Joprojām ideālists.

“Māksla ir doma formā,” stāsta P.Postažs. Plastisko formu viņš meklē un atrod visur, piemēram, kūpošas tējas garaiņos, koka zarā, bērna smieklos, sievietes kailajā mugurā, tautasdziesmā, plandošos brunčos, liesmā un upes olī. Viņa mākslu raksturo tematiska daudzveidība. Jebkas apkārtējā pasaulē – gan redzamajā, gan sajūtu līmenī esošajā – ir iemesls gleznas tapšanai. Forma P.Postaža darbos ir lakoniska, stabila, dziļi ietilpīga, emocionālas nianses viņš gūst harmoniskā sadarbībā ar krāsu.

“Glezniecība – tā ir krāsa. Glezniecība var būt gan daudzkrāsaina, gan mazkrāsaina. Svarīgi, lai krāsa būtu niansēta. Nekad dzīvē neesmu gaidījis savu dzimšanas dienu. Tā pienāk, to nosvin, un miers. Gleznošana ir viss mans mūžs. Esmu uzticīgs glezniecībai, tas ir mans žanrs. Gleznoju katru dienu. Tu esi piedzimis kā mākslinieks, un bez tā nav iespējams dzīvot, tomēr visi nevar būt Mikelandželo vai Rafaēls. Nevajag gribēt būt ģēnijam, vajag būt pieticīgam ierindas strādniekam, jo ģenialitāte smadzenes apstādina – šķiet, viss ir sasniegts. Ko tālāk darīt? Labāka ir pieticība, lai nemitīgi kaut ko meklētu un ietu vēlamajā virzienā,” atzīst mākslinieks.

Pēteris Postažs dzimis 1940.gadā. Izglītību ieguvis J.Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā, Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļā, pilnveidojies Pēterburgas Mākslas akadēmijā, Tallinas Mākslas institūtā, studējis vecmeistaru un laikabiedru pieredzi Eiropas un Amerikas muzejos. Līdz 2019.gadam bijis asociētais profesors Latvijas Mākslas akadēmijā. Regulāri rīkojis personālizstādes Rīgā un citās Latvijas pilsētās, piedalījies grupu izstādēs Latvijā, Lietuvā, Krievijā, Somijā, Zviedrijā, Itālijā, Vācijā, Austrijā un daudzviet citur. Darbi atrodas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Latvijas Mākslinieku savienības, Krievijas Kultūras ministrijas un Krievijas Mākslas fonda īpašumā, kā arī daudzās privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs. Valmieras muzeja kolekcijā ir 104 Pētera Postaža gleznas.

Izstāde būs skatāma līdz 28.martam.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

 

 

 

 

8.martā plkst. 15:00 Kocēnu kultūras namā ieskandināsim Starptautisko Sieviešu dienu ar ļoti sievišķīgu un brīnišķīgu kamermūzikas zvaigžņu - Elīna Šimkus (soprāns), Ieva Šablovska (arfa) un Sondra Lejmalniece (flauta) - koncertu. Kopā viņas veido izcilo kamermūzikas trio "Trio Angelicus".

Kamermūzikas trio "Trio Angelicus" dibināts 2016. gada sākumā, un tajā ir apvienoti trīs tembri: augsta dāmas balss, flautas dzidrais skanējums un arfas noslēpumainais valdzinājums. Trio pamatrepertuārā ir iemīļoti klasiskie skaņdarbi, gan mazāk pazīstami opusi no latviešu un pasaules klasiskās mūzikas lappusēm.  “Trio Angelicus” īpašo skanējumu veido trīs siltu tembru apvienojums – augsta sievietes balss, flautas dzidrais skanējums un arfas noslēpumainais valdzinājums.

Biļetes iespējams iegādāties Kocēnu novada domes kasē un pagasta pārvalžu kasēs. 

Biļetes cena: 5 EUR

 

Informāciju sagatavoja: 

Kristers Blūms

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas

Sabiedrisko attiecību speciālists

Mob.tel.: 27333921

E-pasts: kristers.blums PIE kocenunovads PUNKTS lv

Līdz 2020. gada 30. maijam Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) turpina pieņemt pieteikumus Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstam. Nacionālo nemateriālā kultūras mantojuma (NKM) sarakstu veido vērtības, kas uzskatāmas par valsts aizsargājamu nemateriālā kultūras mantojuma vērtību, un to iekļaušanai sarakstā ir plašs attiecīgās kopienas atbalsts un līdzdalība. 

 “Nemateriālais kultūras mantojums ir prasmes un zināšanas, kā arī tradīcijas un ieražas, ko noteikta kopiena vai grupa uzskata par svarīgu savas identitātes elementu,” stāsta LNKC nemateriālā kultūras mantojuma eksperte Gita Lancere. “NKM saglabāšanas iniciatīva ir daļa no plašāka Eiropas līmeņa procesa ar mērķi apzināt un saglabāt dažādu kopienu unikalitāti.” NKM saraksts Latvijā tiek veidots kopš 2017. gada, balstoties uz 2016. gada nogalē pieņemto Nemateriālā kultūras mantojuma likumu, ar mērķi atbalstīt nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu, radot tam labvēlīgus apstākļus. Atbildība par NKM saglabāšanu uzticēta Latvijas Nacionālajam kultūras centram.

Šobrīd Latvijas NKM sarakstā kopā ar divām UNESCO atzītajām vērtībām – Dziesmu un deju svētku tradīciju un Suitu kultūrtelpu – ir 19 vērtības, un katru gadu šis saraksts tiek papildināts ar jauniem pieteikumiem. Pieteikumus var iesniegt pašvaldības un nevalstiskas organizācijas, tādējādi apliecinot minētās vērtības nozīmību plašākai sabiedrības grupai vai kopienai.

Iesniegtos pieteikumus izvērtēs LNKC konsultatīvā padome Nemateriālā kultūras mantojuma nozarē un pieaicināti eksperti. Informācija par pieteikuma sagatavošanu pieejama Latvijas Nacionālā kultūras centra mājas lapā: www.lnkc.gov.lv. Kontaktpersona konsultācijām par pieteikuma veidošanu Gita Lancere, 67228985,   gita.lancere PIE lnkc.gov PUNKTS lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Gunta Miheloviča

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

67228985, 29568684

gunta.mihelovica PIE lnkc.gov PUNKTS lv

www.lnkc.gov.lv

Erasmus+ projekta SPECHALE izsludinātajām pieaugušo apmācībām par kultūras mantojumu un pievilcīgu dzīves vidi pieteikušies 145 interesenti. Sākotnējais plāns paredzēja mācībām tiešsaistē atlasīt 24 dalībniekus, taču, ņemot vērā lielo atsaucību, tika pieņemts lēmums dot iespēju zināšanas pilnveidot visiem pieteikumu sniedzējiem.

 

Pieteikumus Vidzemes plānošanas reģionam iesnieguši gan pieredzējuši speciālisti, kuri vēlas atsvaidzināt vai pilnveidot savas zināšanas, gan arī entuziasti, kuru pārvaldībā nonācis kultūrvēsturiski nozīmīgs objekts vai arī nākotnē plānots iesaistīties savas dzīvesvietas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā un popularizēšanā tūristiem un citiem zinātkārajiem. Izvērtējot pieteikumus, novērots, ka kursantus īpaši interesē apgūt prasmes, kā vēstures mantojumu popularizēt mūsdienīgā veidā, lai meistarīgi izceltu objekta vērtību.

Mācīties gribētāji ir dažādu paaudžu – sākot ar jauniem entuziastiem un ideju realizētājiem, līdz pat cienījama vecuma zinātājiem, kas neatlaidīgi ir gatavi pilnveidot savas zināšanas un izmēģināt jaunas metodes un paņēmienus.

Plānots, ka mācības uzsāksies jau š.g. 16.martā un pamatā tās būs tiešsaistes režīmā, kas nozīmē, ka mācību dalībnieki patstāvīgi apgūs mācību vielu, izmantojot īpašu mācību platformu. Mācību materiāli būs latviešu valodā, gan lasāmā, gan klausāmā formātā. Tāpat paredzēts arī tikties klātienē, tomēr lielākais uzsvars būs uz patstāvīgu zināšanu apguvi. Mācību ietvaros dalībniekiem būs jākārto arī pārbaudes darbi.

Īsi pirms mācību uzsākšanās dalībnieki pulcēsies uz tikšanos ar projekta komandu, lai iepazītos ar plānoto mācību programmu un kārtību, kādā būs jāapgūst mācību viela. Visi mācību materiāli būs latviešu valodā.

Mācību programmā paredzēts apgūt vismaz vienu no četriem moduļiem – Kultūras mantojums (20 stundas), mārketings un tirgvedība (20 stundas), komunikācija (15 stundas), uzņēmējdarbība (15 stundas). Dalībnieki varēja izvēlēties apgūt gan kādu konkrētu mācību tēmu, gan arī visu programmu, t.i. , visus četrus moduļus.

Šobrīd vislielāko interesi kursanti izrādījuši tieši par kultūras mantojuma moduļa apguvi, taču liela daļa pieteikumu iesniedzēju vēlas apgūt arī visus četrus moduļus.

Apmācību programma tiek veidota ar nolūku stiprināt to potenciālu, kas piemīt kultūras un dabas mantojumam attiecībā uz nodarbinātību un ekonomisko izaugsmi, vienlaikus veicinot lauku, nomaļo vai mazāk attīstīto teritoriju attīstību.

 

***

Apmācību programma tiek veidota ar nolūku stiprināt to potenciālu, kas piemīt kultūras un dabas mantojumam attiecībā uz nodarbinātību un ekonomisko izaugsmi, vienlaikus veicinot lauku, nomaļo vai mazāk attīstīto teritoriju attīstību.

SPE.C.H.A.L.E. ir ERASMUS+ programmas projekts, kurā sadarbojas septiņi partneri no piecām Eiropas valstīm - Portugāles, Itālijas, Latvijas, Horvātijas un Francijas.

Vairāk informācijas: https://www.spechaleerasmus.eu/

 

Jautājumiem: Lienīte Priedāja-Klepere, projekta SPECHALE vadītāja Latvijā, lienite.priedaja PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Sabiedrības aptaujā Vidzemes plānošanas reģions noskaidrojis vidzemniekiem svarīgākās kultūras prioritātes. Balsojums ir noteicošais, definējot kultūras prioritātes, kurās varēs iesniegt projektus un saņemt finansējumu projektu ideju realizācijai, ja Vidzemes plānošanas reģions arī šogad tiks apstiprināts kultūras programmas īstenošanai Vidzemē.

Kopā 726 vidzemnieki izmantoja iespēju izteikt viedokli balsojumā, kas tika īstenots no 2019. gada 13. decembra līdz 2020. gada 13. janvārim. Balsot varēja gan elektroniski internetā, gan klātienē vairākās pašvaldībās, tautas namos un bibliotēkās. No astoņiem kultūras virzieniem kā svarīgākie visbiežāk atzīti radošo iniciatīvu attīstība reģionā, nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana, sabiedrības iesaiste kultūras procesa veidošanā un vienotā dabas un kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana.

Papildus aptaujā iekļautajām prioritātēm, iedzīvotāji vairākkārt norādīja uz ģimenes nozīmi kultūras dzīves veidošanā, paaudžu pārmantojamību, vietējās kopienas nozīmi savas dzīvesvietas un personības veidošanā.

Ar plašāku informāciju par balsojuma rezultātiem var iepazīties: http://www.vidzeme.lv/lv/regionalie_petijumi/50/132498/.

Šī bija pirmā reize, kad Vidzemes plānošanas reģions jautāja sabiedrības viedokli ar mērķi veicināt iedzīvotāju līdzdalību kultūras procesu veidošanā reģionā. Jau trīspadsmito gadu Vidzemes plānošanas reģions gatavojas realizēt “Valsts kultūrkapitāla fonds” un AS “Latvijas valsts meži” atbalstīto kultūras programmu reģionos. Ik gadu konkursa nolikums tiek pilnveidots un šogad tajā iekļautas iedzīvotāju balsojumā vislielāko balsu skaitu guvušās četras kultūras jomas.

Kā uzsver Vidzemes kultūras programmas koordinatore Dace Laiva: “Būtiski ir nodrošināt iespēju ikvienam kļūt par daļu no kultūras vērtību radīšanas procesa. Šī ir salīdzinoši jauna pieeja Latvijā, kad iedzīvotāju tieša līdzdalība varētu tikt izmantota budžeta veidošanā un lēmumu pieņemšanā.”

Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Atbalsts kultūras programmām reģionos“ projektu konkursa rezultāti būs zināmi pēc 28. februāra.

Sabiedrības aptauja īstenota projekta “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Vairāk: https://bit.ly/30hOMvy 

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Piektdien un sestdien, 3. un 4. aprīlī, Rencēnu pagasta kultūras namā norisināsies ikgadējais amatierteātru radošais festivāls “Ļembasts”. Festivāla mērķis ir popularizēt amatierteātru kolektīvu darbību, paplašināt dalībnieku redzesloku un celt aktiermākslas meistarību.

Pirmā festivāla diena tiks veltīta kolektīvu saliedēšanai, bet otro plānots pavadīt intensīvi un radoši profesionālu pasniedzēju pavadībā.

Festivāla nodarbības:

  • Improvizācija - Ādažu amatierteātra vadītājs Artūrs Breidaks.
  • Ēnu teātris -  aktieris, muzikants Edgars Lipors, horeogrāfe Lilija Lipora.
  • Teātra sports – Jelgavas studentu teātra režisore Astra Kacena.
  • Kopīgu improvizācijas etīžu iestudēšana.

Amatierteātru radošajā festivālā “Ļembasts” aicināti piedalīties kolektīvi (līdz 7 dalībniekiem) no Vidzemes novadiem. Lai pieteiktos, līdz piektdienai, 27. martam, jānosūta pieteikums uz e-pastu: ilona.kalnina PIE burtniekunovads PUNKTS lv. 

Dalības maksa vienam dalībniekam – 10.00 EUR, par ēdināšanu (brokastis, pusdienas un vakariņas) – 6.00 EUR. Burtnieku novada amatierteātru dalībniekiem dalības maksa nav jāmaksā. 

Amatierteātru radošo festivālu “Ļembasts” organizē Rencēnu pagasta kultūras nama amatierteātris “Jautra kompānija”. Finansiāli un informatīvi atbalsta Burtnieku novada pašvaldība.

Informāciju sagatavoja:
Edīte Stērste,
Burtnieku novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv