Arhīva kalendārs

« October 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

17. oktobrī, Kocēnu kultūras namā tika prezentēta Kocēnu novada pašvaldības izdotā Latvijā pirmā pavārgrāmata  "tā pirmā pavāru grāmata 414 senas receptes no 18. gadsimta".

Kocēnu novada dome, saņemot atbalstu Vidzemes plānošanas reģiona organizētajā projektu konkursā “Vidzemes kultūras programma 2020”, ir pārizdevusi Latvijā pirmo pavārgrāmatu “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota”.

Grāmatas atklāšanas pasākumā piedalījās grāmatas tapšanā iesaistītie - Kocēnu novada domes pārstāvji, Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji, grāmatas dizaina autore, Jelgavas tipogrāfija un viesi - Rubenes draudzes mācītājs Artis Eglītis, kā arī pavāri un vēsturnieki. Grāmatas atvēršanas svētkos vēsturisko informāciju par pavārgrāmatu, kulinārijas un galda kultūras vēsturi sniedza Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadītājs Andris Vilks, mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis un mākslas pētniecības nodaļas galvenā speciāliste, izstāžu kuratore Lauma Lancmane. Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja aplūkot arī grāmatas oriģinālu un baudīt no grāmatas receptēm tapušās uzkodas, kuras pagatavoja Rundāles pils restorāna pavāri.

 

         Latvijā pirmo pavārgrāmatu no vācu valodas iztulkoja un 1795. gadā Rubenes drukātavā izdeva Rubenes luterāņu draudzes mācītājs Kristofs Harders. Tā atklāja muižniecības dzīves smalkumus, domājot par latviešu tautības muižu pavāriem un pavārēm. Pavārgrāmatas oriģināls pieejams pētniekiem vien trīs eksemplāros Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļā un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu krājumā.

          Grāmatu plānots nodot Kocēnu novada skolām un bibliotēkām, Rubenes baznīcai, Kocēnu novada pašvaldības un Rubenes baznīcas jaunizveidotajā ekspozīcijā “Pa Hronikas pēdām”, tāpat arī nesen atklātajā Tūrisma informācijas centrā Zilākalna ūdenstornī. Grāmatas eksemplāri nonāks arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Vidzemes plānošanas reģiona 26 novados, kā arī Kocēnu novadā esošajos restorānos.

Grāmatu būs iespējams arī iegādāties Kocēnu novada pagastu pārvalžu kasēs - Bērzaines, Dikļu, Kocēnu, Vaidavas un Zilākalna pagastos, kā arī jaunizveidotajā Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrā Zilākalna pagastā. Grāmata pārdošanā būs pieejama no 22.oktobra. Projekta “Grāmatas "Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota" izdošana” kopējās izmaksas ir 6770,18 eiro, no kuriem 3221,00 eiro ir Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējums, atlikusī izmaksu daļa ir Kocēnu novada domes līdzfinansējums.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristers Blūms

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas

Sabiedrisko attiecību speciālists

Mob.tel.: 27333921

E-pasts: kristers.blums PIE kocenunovads PUNKTS lv

2020. gada 24. oktobrī plkst.18.00 Sēļu muižā, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumam, tiks realizēts Mazsalacas novada pašvaldības projekts “VIŅAS MAJESTĀTE MŪZA” – Senās mūzikas koncerts Sēļu muižā”.

 Senās mūzikas profesionāļi aicinās klausītājus doties aizraujošā muzikālā ceļojumā  cauri veselam laikmetam, ko mūzikas vēsturē dēvē par baroku (itāļu valodā barocco). Šis stils radās Itālijā 16.gs. beigās, ievērojamā komponista K.Monteverdi daiļradē, kas savu uzplaukumu piedzīvoja daudzās Eiropas valstīs, triumfējot vācu dižbaroka ģēnija G.F.Hendeļa daiļradē. Pa ceļam aicināsim klausītājus ielūkoties arī Dž.Freskobaldi, H.Šica un A.Korelli mūzikas lappusēs.

Šajā koncertā esam iecerējuši atklāt arī mazāk zināmus darbus. Un, lūk, divas dāmas komponistes – I.Leonarda un E.Gerre, kurām pateicoties sava talanta spēkam un meistarībai, izdevās gan publicēt savus darbus, gan gūt ievērību Eiropas muzikālajā sabiedrībā. Tas bija tik neparasti tam laikam, jo komponēšanu uzskatīja par sievietei neatbilstošu nodarbi, tāpēc daudzas autores tā arī palika neatklātas. Koncertā “Viņas majestāte Mūza” tiks atskaņotas gan garīga, gan laicīga satura muzikālās kompozīcijas. Niansētais un reizē azartiskais senās mūzikas profesionāļu izpildījums ļaus klausītājiem izjust dažādu emociju gammu – no liriskām melodijām līdz enerģiskiem deju ritmiem.

Koncertā “Viņas majestāte mūza” piedalīsies: solistes – Aija Veismane-Garkeviča un Dārta Paldiņa, mūziķi: Beata Geka – ērģeļpozitīvs, Sanita Zariņa - baroka vijole, Danuta Ločmele - baroka čells.

Ieeja koncertā bezmaksas.

Šajā reizē Sēļu muižas mazajā zālē atvērsim arī mākslinieka Andreja Ģērmaņa gleznu izstādi. Mākslinieks ir sadzīves žanra, portretu, ainavu un kluso dabu meistars. Raksturīga mākslinieciska interešu un paņēmienu daudzveidība; vienlīdz veiksmīgi darbojies glezniecībā, grafikā un mākslas kritikā.

VIETU SKAITS PASĀKUMĀ IEROBEŽOTS! OBLIGĀTA IEPRIEKŠĒJA PIETEIKŠANĀS PA TĀLR.26321158 LĪDZ 23. OKTOBRIM!

Sēdvietas Sēļu muižā ir personalizētas un izkārtotas ievērojot distanci, tādēļ pēc aktuālajiem epidemioloģiskajiem noteikumiem koncerta laikā mutes un deguna aizsegi nav jālieto. Taču aicinām apmeklētājus nedrūzmēties un doties uz savu sēdvietu, drošības nolūkos sejas maskas izmantojot pirms un pēc pasākuma un aplūkojot izstādi!

Projekta “VIŅAS MAJESTĀTE MŪZA” – Senās mūzikas koncerts Sēļu muižā” mērķis ir sniegt apkārtnes iedzīvotājiem iespēju klātienē vērot augstvērtīgu senās mūzikas priekšnesumu, nodrošinot Latvijas profesionālās koncertdarbības pieejamību arī laukos, kā arī iepazīt un novērtēt 17./18.gs. baroka laikmeta pērles un komponistus, akcentējot sievietes komponistes un mūzas lomu mūzikā. Projektu finansē Valsts kultūrkapitāla fonds.

Informāciju sagatavoja:

Anete Gluha

Mazsalacas novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālr. 25447706


No 24.oktobra Valmieras muzeja Izstāžu namā apskatāma tēlniecības un zīmējumu darbu izstāde “Andris Vārpa. Personīgi”.

Ar jaunu dabas zīmējumu kolekciju, koka skulptūru grupu, četru personīgi nozīmīgu portretu sēriju un vienu ārtelpas objektu Valmieras muzejā tēlnieks un zīmētājs Andris Vārpa svin 70.dzimšanas dienu, atgriežoties pie jaunrades sev raksturīgajā tēlniecības un zīmējumu tandēmā. Mākslinieks saka: “Skulptūra ir telpisks darbs, tā enerģiju izstaro visos virzienos, līdzīgi kā to dara spuldzīte bez apvalka. Zīmējums savukārt to dara tikai vienā virzienā – uz skatītāju, un zīmējums paveic to, ko nevar paveikt vizuāli plastiskā māksla. Ja izstādes salīdzinām ar izrādēm, var teikt, ka manas skulptūras ir aktieri, bet zīmējumi ir scenogrāfiskā telpa, kurā šie aktieri dzīvo.”

Zīmējumu kolekcijā ir Latvijas ainava, kas noskatīta konkrētās vietās, visbiežāk Ziemeļvidzemē starp Valmieru un Rūjienu vai ceļā no Rīgas uz Valmieru. Darbu motīvi turpinās dažādās variācijās cauri laikiem, un daudzi kļuvuši par mākslinieka personīgajām ikonām, piemēram, ekspresīvie vītoli, noapaļotās krūmu gubas, egļu silueti, trepju motīvs un citi. Jaunākajos darbos arī līdz šim neredzēti motīvi: ezeri, mazpilsētas ugunis, vietām pazib figurāls siluets.

Skulptūru grupa “Divpadsmit” ir askētiskas figūras, kaltas no vēsturiskām koka brusām, kas kalpojušas kā jumta balsti 1795.gadā celtajai vecās mācītājmuižas klētij Dzirnavu ezera krastā, kas tagad ir tēlnieka darbnīca un dzīvesvieta. Varbūt tie ir sieviešu stāvi aiz gadsimtu miglas?

Skulptūra “Tālavas sudrabs” sagaidīs skatītāju pirms ieejas muzejā. Tā ir nosacīts vēstures motīvs. Skulptūra, kuru 21.gadsimtā rada tēlnieks, kurš apbrīno un domā par laikmetu un cilvēkiem, kuri šeit dzīvoja 13.gadsimtā.

Portretu kolekcijas ekspozīcija piedāvās vienkopus aplūkot četrus Andra Vārpas nozīmīgus darbus – māksliniekam pazīstamus, tuvus, kas tapuši laikā no pagājušā gadsimta 80.gadiem līdz šodienai, modeļiem klātesot. Meitas Artas Vārpas portrets – jaunākais portretu kolekcijas darbs izstādē. Arta Vārpa arī izvēlējusies mākslas ceļu, viņa ir mākslas zinātniece un izstādes “Andris Vārpa. Personīgi” kuratore.

Andrim Vārpam ir nozīmīga loma Latvijas mākslā. Viņam ir stabils, brīvs un radoši savdabīgs mākslinieka rokraksts. Viņš darbojas tēlniecībā, dārza dekoratīvajā tēlniecībā, medaļu mākslā, veidojis pieminekļus un piemiņas plāksnes. Mākslinieks kopš 1976. gada piedalījies izstādēs Latvijā un daudzviet pasaulē. Organizējis, vadījis, piedalījies tēlniecības simpozijos Latvijā un ārzemēs. Andris Vārpa (1950) dzimis Rīgā, audzis un mācījies Rūjienā, dzīvo Valmierā.

Ievērojot noteikumus Covid-19 izplatības ierobežošanai, interesentiem, apmeklējot Valmieras muzeju, ir jāvalkā sejas maska. Sejas masku var nelietot bērni līdz 13 gadu vecumam. Tāpat sejas masku var nevalkāt medicīnisku iemeslu dēļ.

Foto autors: Nauris Veiss

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

                                                     Mob. tālr.:26443410