Arhīva kalendārs

« December 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Turpinot realizēt Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) projektu “Gadskārtas Sēļu muižā”, 19. decembrī Sēļu muižā notiks meistardarbnīcas, kurās ikvienam būs iespēja izzināt latviskās tradīcijas gadskārtu svētkos - Mārtiņos un Ziemas saulgriežos - iepazīt tradicionālo amatniecību, maskošanos, ķekatās iešanu, dančus un rotaļas, gatavot svētku rotājumus un atklāt kulinārā mantojuma noslēpumus. Šajās meistarklasēs iecerēts apgūt bubina spēli, ko vadīs šī instrumenta tradīcijas nesēja Zane Dukaļska.

Meistarklases Sēļu muižā sākas no plkst. 14.00, ieeja bez maksas. Vietu skaits ir ierobežots. Pasākums notiek “zaļajā režīmā”, uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Dalībniekus lūdzam pieteikties līdz 17. decembrim pa tālr. 26321158 (Ināra Blūma). Vairāk informācijas par pasākumu var iegūt zvanot Inārai pa norādīto tālruni vai Ivetai Dukaļskai pa tālr. 20019452.

Projekta “Gadskārtas Sēļu muižā” mērķis ir stiprināt Vidzemes tradicionālās kultūras, kultūrvēsturiskā mantojuma un tradicionālās amatniecības integrāciju 21. gadsimta Latvijas kultūras norisēs caur izglītojošām, radošām un praktiskām meistardarbnīcām dažādām paaudzēm. Projektu finansē Valsts kultūrkapitāla fonds.

Informāciju sagatavoja: Anete Gūtmane, Valmieras novada pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste, tālr. 25447706

Līdz nākamā gada 30. janvārim Koncertzālē “Cēsis” ir apskatāma izstāde “Tradicionālais un laikmetīgais”, kas 2021. gada vasarā paplašinātā formātā reprezentēja Latvijas tekstilmākslu Spānijas Nacionālajā dekoratīvās mākslas muzejā (Museo Nacional de Artes Decorativas) Madridē. Ekspozīcijas kuratore Cēsīs ir mākslas zinātniece Inese Baranovska.

Latvijas un Spānijas diplomātisko attiecību simtgadei veltīto izstādi Madridē redzējuši teju seši tūkstoši apmeklētāju, un tagad tā skatāma tepat Latvijā, Koncertzāles “Cēsis” Mākslas galerijā un tekstilmākslas lielformāta darbiem piemērotajās plašajās telpās.

Tekstilmāksla vienmēr bijusi neatņemama Latvijas kultūras sastāvdaļa un sevišķi iemīļota mākslas joma. Tai ir dziļas un vēsturiski noteiktas tradīcijas, kas sakņojas tautas mākslas vērtību pārmantošanā un profesionālajās amata prasmēs.

Darbu atlase izstādei Cēsīs sniedz pārliecinošu ieskatu Latvijas tekstilmākslas nozares vēsturē un tagadnē, atklājot tradīciju spēku un novatorisko meklējumu daudzveidību.

Ekspozīcijas kodolu veido izcilākie Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja kolekcijas darbi: Edītes Pauls-Vīgneres Spānijas kultūras iedvesmotās kompozīcijas “Korida” un “Soļi”, Latvijas mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļas dibinātāja un ilggadējā vadītāja, profesora Rūdolfa Heimrāta pēc Bībeles motīviem tapušais romantiskais darbs “Sens motīvs”, Lilitas Postažas efektīgā kubisma tradīcijās veidotā kompozīcija “Sieviete ar putnu”, Egila Rozenberga monumentālā Latvijas ainavas interpretācija “Jūra naktī”, Baibas Rīteres izsmalcinātais gobelēns “Līdzsvars” un Daigas Štālbergas-Senussai eksperimentālais darbs “Austrumu dārzs”.

Paralēli muzeja darbu kolekcijai, skatītāji tiek iepazīstināti ar pavisam nesen tapušiem mākslinieku darbiem, kas dod ieskatu mūsdienu tekstilmākslas plašajā tematiskajā spektrā, kā arī izmantoto materiālu un tehniku daudzveidībā. Irēna Andrejeva, Jānis Bankovičs, Lilita Bauģe, Andra DīriņaElīna ĢibieteRolands Krutovs, Ieva Krūmiņa, Katrīna Leitēna, Baiba Osīte, Ieva Prāne, Annele Slišāne – kā pieredzējuši, starptautisku atzinību guvuši autori, tā jaunākās paaudzes mākslinieki drosmīgi eksperimentē ar dažādiem materiāliem (papīrs, metāls, āda, plastmasa, koks u.c.) un tehnikām (izšuvums, kolāža,  filcēšana, digitālais gobelēns u. c.), apliecinot tekstilmākslas nozares vitālo radošo spēku.

Izstāde bez maksas apskatāma Koncertzālē “Cēsis”, Raunas ielā 12, darba dienās un sestdienās no plkst. 12.00 – 18.00, svētdienās no 12.00 – 16.00 un pasākumu laikā. Ievērojot Covid-19 epidemioloģiskos noteikumus, apmeklētājiem jāuzrāda sadarbspējīgs vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts un jālieto mutes un deguna aizsegs.

Informāciju sagatavoja: Egija Saļņikova, Koncertzāles “Cēsis” Mārketinga un komunikācijas vadītāja, E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv / Tālr.: +371 26171151

Ikviens vidzemnieks aicināts nobalsot par būtiskākajiem kultūras virzieniem reģionā, kuros būs iespējams saņemt finansējumu projektu realizēšanai konkursa “Vidzemes kultūras programma 2022” ietvaros, ja Vidzemes plānošanas reģions būs tā īstenotājs arī nākamajā gadā.

Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) un AS “Latvijas valsts meži” atbalstīto kultūras programmu reģionos Vidzemes plānošanas reģions gatavojas realizēt jau 15. gadu. Programmas mērķis ir veicināt līdzsvarotu visu kultūras un mākslas nozaru jaunrades attīstību un kultūras mantojuma saglabāšanu valstī, un tās ietvaros iespējams pretendēt uz finansējumu kultūras projektu īstenošanai.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad konkursa nolikums tiek pilnveidots, lai iekļautu tajā aktuālākās kultūras tendences. Tās tiek definētas, balstoties gan uz ekspertu viedokli un plānošanas dokumentiem, gan reģiona iedzīvotāju pausto viedokli. Sabiedrības balsojuma rezultāts būs svarīgs konkursa nolikuma veidošanā, definējot kultūras prioritātes, kurās būs iespējams iesniegt kultūras projektu pieteikumus, ja Vidzemes plānošanas reģions būs konkursa īstenotājs arī 2022. gadā.

Lai paustu viedokli, ikviens aicināts aizpildīt aptauju, norādot līdz četrām nozīmīgākajām kultūras prioritātēm, kas šķiet būtiskas kultūrā nākamajā gadā. Tās aptver tādas jomas kā kultūras jaunrade, sabiedrības iesaiste un kultūrizglītība, bērnu un jauniešu iesaiste kultūrā, profesionālās nacionālās un starptautiskās mākslas un kultūras pieejamība, novadpētniecība, nemateriālā un materiālā kultūras mantojuma saglabāšana un popularizēšana, kā arī vienotais kultūras un dabas mantojums.

Aptauja aizpildīšanai pieejama līdz 2022. gada 14. janvārim: https://ej.uz/kulturavidzeme  

Pagājušajā gadā viedokli pauda 1004 iedzīvotāji. Par nozīmīgākajām tika atzītas un konkursa nolikumā  iekļautas šādas prioritātes – bērnu un jauniešu kvalitatīva iesaiste kultūras procesos, Vidzemes reģiona vienotais kultūras un dabas mantojums, profesionālās nacionālās un starptautiskās mākslas un kultūras pieejamība Vidzemē un kultūras jaunrade. Ar informāciju iespējams iepazīties Vidzemes plānošanas reģiona publikācijā.

Vidzemes plānošanas reģions par svarīgu uzskata sabiedrības iesaisti to jautājumu lemšanā, kas skar tās intereses. Apkopotā informācija novērtējuma aptaujā par iepriekš īstenoto kultūras prioritāšu balsojumu liecina, ka vairums atzinīgi novērtē iespēju iesaistīties lēmumu pieņemšanā kultūras prioritāšu noteikšanā un saskata to kā labu veidu, lai izzinātu kultūras produktu pieprasījumu.

Ar apkopoto informāciju par balsojuma rezultātiem varēs iepazīties 2022. gada janvārī Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv.

2021. gadā konkursam “Vidzemes kultūras programma” pavisam tika pieteikti 182 projekti par kopējo summu 762391,37 EUR. Atbalstīti – 54 projekti kopumā 141 000 EUR apmērām. Konkursā apstiprinātie projektu pieteikumi tika balstīti uz sabiedrības noteiktajām prioritātēm.  

Kultūras programmu reģionos izsludina VKKF, ik gadu no jauna lemjot par konkursa realizētājiem reģionos.

Sabiedrības aptauja īstenota projekta “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) Baltijas jūras reģiona transnacionālās sadarbības programmas 2014.-2020. gadam ietvaros, ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Tā mērķis ir veicināt pilsonisko līdzdalību un veidot sociālās saites pašvaldībās, izplatīt ideju par līdzdalības budžeta veidošanu un projekta labajām praksēm Baltijas jūras reģionā. Vairāk informācijas: https://ej.uz/1u4q


Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģions sabiedrisko attiecību speciāliste