Arhīva kalendārs

« December 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Arheoloģiskie izrakumi senvietā veikti pagājušā gadsimta 70. gadu sākumā – laikā no 1971. un 1973. gadam. Arheologa Jāņa Apala vadītajos izrakumos atsegti 158 vēlā dzelzs laikmeta (11.-13. gs.) latgaļu apbedījumi, kā arī iegūtas 1011 reģistrētas senlietas. Starp tām ir gan kapos atrastie rotu komplekti, gan arī priekšmeti, kas senvietā iegūti kā savrupi atradumi.

Neskatoties uz visai ilgstošu Liepiņu senkapu arheoloģiskā materiāla pieejamību, plašākai sabiedrībai tas nav zināms un līdz šim arī maz izmantots, jo minētie materiāli vēl nav piedzīvojuši ne zinātnisku izvērtējumu, ne arī izvērstu publikāciju. Tomēr senvietas materiāls ir ļoti plašs, daudzpusīgs un nozīmīgs gan plašākā latgaļu materiālās kultūras, gan sevišķi konkrētā Drabešu pagasta vēstures kontekstā.

Lai „celtu gaismā” šo interesanto materiālu, Amatu mājas  meistari un speciālisti vairākas reizes apmeklējuši Latvijas Nacionālā vēstures muzeju, iepazīstoties ar muzeja krājumā esašajiem Liepiņu senkapu arheoloģiskajiem atradumiem, tie tiek uzmērīti  un aprakstīti. Darbs turpinās, tiek pētītas senās rotas, tekstilijas un ādas priekšmeti un to fragmenti, pievēršot uzmanību mazāk zināmiem un neizpētītiem atradumiem. Izpētītais materiāls tiks izmantots, lai izgatavotu seno tērpu, rotu un ādas priekšmetu atdarinājumus.

Pētījums tiks prezentēts projekta noslēguma pasākumā 11. decembrī. Pasākumā par padarīto stāstīs LNVM Arheoloģijas departamenta pētniece Irita Žeiere, seno tērpu darinātāja Dagnija Pārupe, ādas apavu meistare Guna Zommere, Amatu mājas meistars Andris Roze.

Projektu īsteno biedrība „Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe”, fiansiāli atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, AS „Latvijas valsts meži” un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Informāciju sagatavoja:
Inese Roze
Biedrības TKIC „KasTe” vadītāja

 

Biedrība Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe” sadarbībā ar Amatas pamatskolas audzēkņiem īsteno projektu „Māls atdzīvojas”. Projekta iecere  - iepazīstināt bērnus ar mālu, izzināt tā vēsturi un iespējas, praktiski mācīties ar to strādāt. Grupa bērnu vairākas reizes apmeklēja Drabešu muižas Amatu māju, piedalījās teorētiskās nodarbībās, kurās uzzināja, kas ir māls, kur to iegūst, vēstures liecības, kad un kas no māla gatavots, kādi ir māla viedi un veidošanas iespējas un kopā ar keramikas pulciņa vadītāju Ilmu Strazdiņu mācījās mīcīt, rullēt, veidot, izgatavot cilvēku un dzīvnieku figūras, taisīt māla kokus.

Noklausoties  mākslinieces Lauras Pīgoznes stāstījumu, bērni uzzināja, kā top animācijas filmas, tika sadalīti pienākumi un saņemti darba uzdevumi.

Pēc tam visa radošā brigāde darbojās, „atdzīvinot” izveidotos tēlus, liekot tiem darboties atbilstoši filmas scenārijam. Filmas sižetam tika izmantotas latviešu tautas teikas.

Muzikālo pavadījumu spēlēja un studijā ierakstīja Drabešu muižas Amatu mājas koklēšanas pulciņa dalībnieki, teikas ierunāja Baiba Roze.

Notiek montāžas darbs, filma būs gatava un tiks pirmizrādīta projekta noslēguma pasākumā 11. decembrī.

Projektu īsteno biedrība „Tradicionālās kultūras iniciatīvu centrs „KasTe”, fiansiāli atbalsta Vidzemes plānošanas reģions, AS „Latvijas valsts meži” un Valsts kultūrkapitāla fonds.

Informāciju sagatavoja
Inese Roze
Biedrības TKIC „KasTe” vadītāja