Arhīva kalendārs

« September 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Turpinās biedrības „Esam Jērcēniem” projekta „Četras krāsainas dienas ģimeņu priekam” realizācija. 17. jūlijā Jērcēnmuižā notika pirmais projekta pasākums SAULESDZELTENĀ diena, 21. augustā -  EGLESZAĻĀ diena,  12. septembrī notiks KASTAŅBRŪNĀ diena un 2. oktobrī KARMĪNSARKANĀ diena.

Pasākumā EGLESZAĻĀ diena, 21. augustā Jērcēnmuižā piedalījās 20 ģimenes, kopā 61 dažādu vecumu dalībnieks. Pārsvarā ģimeņu mērķi, ierodoties uz pasākumu, bija vienoti – atpūsties un izglītoties, būt kopā ar ģimeni, apgūt ko jaunu par meža tēmu, labi pavadīt laiku kopā ar bērniem, izrauties no ikdienas, būt dabā, satikt cilvēkus.

Par svarīgāko šajā pasākumā dalībnieki atzinuši iespēju labi pavadīt laiku kopā ar ģimeni. Vēlējumi turpmāk: “Malači! Tā turpināt! Lai rodas jaunas idejas jauniem pasākumiem! Esam ieinteresēti apmeklēt visus šī projekta pasākumus. Prieks apmeklēt! Ļoti pārdomāts, sagatavots pasākums. Pozitīva noskaņa!”

Tiksimies nākošajā pasākumā - KASTAŅBRŪNĀ diena – 12. septembrī Jērcēnmuižā, kad kopīgi darbosimies dabas materiālu darbnīcā RADĀM KOPĀ un gatavosim kopīgu PUSDIENZUPU. Dabas materiālu darbnīcā mākslinieces – dizaineres Kristiānas Līdakas vadībā ģimenēm būs iespēja izpausties radoši, gatavojot nelielus dizaina priekšmetus no dabas materiāliem. Pēc kopīgi padarīta darba, kopīga zupas gatavošana un baudīšana.

Pasākumos aicinām piedalīties ģimenes – māmiņas, tēvus, bērnus, vecmāmiņas un vectēvus. Ģimenes aicinām pieteikt savu dalību pasākumos, rakstot elektroniski esam.biedriba PIE gmail PUNKTS com vai zvanot pa tālruni 26312250 līdz 10. septembrim. Dalībnieku skaits pasākumos ir ierobežots. Ievērojot valstī noteiktos epidemioloģiskos noteikumus, pasākuma dalībniekiem vajadzēs uzrādīt digitālo Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. 

Pasākumus finansiāli atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par pasākumu norisi un saturu atbild biedrība „Esam Jērcēniem”.

 

Informāciju sagatavojusi: 
Ginta Gailīte 
Biedrības "Esam Jērcēniem"
valdes priekšsēdētāja

2021. gads Eiropas Savienībā ir pasludināts par Eiropas dzelzceļa gadu, tāpēc šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā, kas norisināsies no 17. līdz 19. septembrim, veltītas transporta tēmai, izceļot vairāk nekā 80 objektus visā Latvijā un paverot plašu mantojuma spektru – sākot ar ceļiem, tiltiem, kanāliem un dzelzceļa stacijām, beidzot ar lidlaukiem, bākām un pašu spēkratu kolekcijām.

Cilvēks vienmēr ir vēlējies pārvietoties un redzēt tālāk, kas, savukārt, virza attīstību – ceļu krustpunktos veidojās pilsētas, pārceltuves veicināja tirdzniecību, pie dzelzceļa līnijām tapa strādnieku ciemati, pie lidlaukiem tika uzceltas lidostas. Vēl nesen modernā transporta infrastruktūra kļuvusi par vēstures mantojumu, vienlaikus veidojot kvalitatīvu vidi mūsu dzīvei, kā arī iedvesmojot inovācijām un atklājumiem. Pagātnē aizgājuši senie kariešu ceļi un pasta stacijas, šaursliežu dzelzceļi un dirižabļu angāri, bet dzelzceļa stacijas, bākas, tilti un pārceltuves kalpo mums joprojām, pat būdami industriālie, arhitektūras, vēstures vai mākslas pieminekļi.

Ropažu novadā Mantojuma dienas notiks no 11. līdz 18. septembrim. Apmeklētājus gaidīs daudzveidīgas aktivitātes Ropažu novada Garkalnes, Ropažu un Stopiņu pagastos.

 

Garkalnes pagastā
18. septembrī no plkst. 12:00 līdz 14:00 Garkalnes dzelzceļa stacijā

Garkalnes pagasta Garkalnes dzelzceļa līnija vijas cauri jau kopš 1887. gada, bet dzelzceļa stacija, kas celta 1889. gadā, dēvēta gan par Rodenpois, gan Ropaži, gan Garkalne. Tā piedzīvojusi abus pasaules karus, no šīs stacijas 1949. gada 25. martā izdeva uz Sibīriju Rīgas, Rīgas rajona un Limbažu rajona iedzīvotājus, te savulaik pārkrauta padomju militārā tehnika, bet kopš 2018. gada novembra atklāts stacijas modernizētais projekts NATO vajadzībām – militārās tehnikas pārkraušanai. 

12:00

  • Interesentu pulcēšanās pie dzelzceļa stacijas “Garkalne”
  • Izstāde – Dzelceļa stacija “Rodenpois” – “Ropaži” – “Garkalne”
  • Latvijas dzelzceļa pārstāvja uzruna
  • Stāsts par dzelzceļa stacijas tapšanu un vēsturi caur laikiem un notikumiem 132 gadu garumā
  • Muzikālā kafijas pauze
  • Pasažieru atmiņas par braucieniem ar dažāda tipa vagoniem
  • Viktorīna “No Čukčukbānīša līdz Rail Baltica ātrgaitas vilcienam”
  • Pasažieri – sēņotāji un ogotāji, meža velšu izstāde
  • Izziņas ekskursija pa senajiem šauršliežu dzelzceļa maršrutiem

 

Ropažu pagastā
11. septembrī no 15:00 līdz 19:00 Ropažu viduslaiku pilsdrupās – Vairoga stāsts

Vēstures izpētes un rekonstrukcijas klubs “Rodenpoys” Ropažu viduslaiku pils teritorijā organizē pasākumu ar mērķi izglītot sabiedrību, īpaši bērnus un jauniešus, par kultūras mantojuma vērtību, caur pētnieku lasījumiem, diskusijām, amatiem un praktisku darbošanos un izmantojot dzīvās vēstures metodi veicinot zināšanu pārmantojamību.

Pasākums ”Vairoga stāsts” norisināsies divās daļās:

Pirmajā daļā plānoti arheologu referātu lasījumi par arheoloģiskajiem pētījumiem Ropažu viduslaiku pilī, kultūras mantojuma nozīmi un aizsardzību Latvijā un Ropažu novada senvēsturi.

  • “Arheoloģiskie pētījumi Ropažu viduslaiku pilī un kapsētā.” – Vitolds Muižnieks un Iveta Berga Muižniece
  • “Kultūras mantojuma nozīme un aizsardzība Latvijā.” – Jānis Meinerts
  • “Ropažu novada senvēsture.” – Aija Ērkšķe 

Otrajā daļā plānotas vairogu, trauku un lāpu izgatavošanas darbnīcas, kurās amatnieki demonstrēs savas prasmes, apmeklētājus iesaistot dažādu vēstures repliku izgatavošanā. Aktīvāka līdzdarbošanās plānota vairākos aktivitāšu punktos – lokšaušanā, šķēpmešanā, kaujas skrējienā un viduslaiku galda spēļu turnīrā. Pasākumā darbosies viduslaiku virtuve ar degustācijām, kur uz malkas kurināta uguns gatavos zupu pēc viduslaiku rakstos Eiropā pierakstītas receptes. 

Podnieku darbnīca: Baiba un Einārs Dumpji (Daugmales cepļa kurināšana)

Kalēja darbnīca: Edvards Puciriuss

Ādas apstrādes darbnīca: Guna Zommere

Kokapstrādes darbnīca: Andris Roze un Artūrs Zirnis

Viduslaiku mākslas un zīmēšanas darbnīca: Līva Āboltiņa

Amatnieki kopā ar kluba “Rodenpoys” biedriem pasākuma apmeklētājiem demonstrēs, kā viduslaikos tika izgatavoti vairogi.

Ikvienam pasākuma apmeklētājam būs iespēja izmēģināt viduslaiku apbruņojumu un sacensties, lai uzvarētu “Rodenpoys” kaujas skrējiena izaicinājumā.

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar viduslaiku galda spēlēm, apgūt spēļu noteikumus un sacensties par balvām.

Ikvienam interesentam būs iespēja uzzināt loku gatavošanas noslēpumus un izmēģināt seno distances ieroci praktiski – stenda šaušanā.

“Rodenpoys” biedri pēc autentiskām viduslaiku receptēm gatavos un iepazīstinās pasākuma apmeklētājus ar viduslaiku virtuvi.

Ieeja pasākumā tikai ar derīgiem Covid19 vakcinācijas sertifikātiem. Pie ieejas būs iespēja veikt eksprestestus par samaksu!

 

18. septembrī no plkst. 18:00 līdz 21:00 Kangaru stacijā – Ceļā

Aizraujoši, izzinoši velobraucieni pa kādreiz darbojošā, šobrīd Zaļā dzelzceļa Rīga – Ērgļi posmu, informatīvi izzinošas lekcijas bērniem par drošību dzelzceļa tuvumā, stāsti par dzelzceļa un Kangaru stacijas vēsturi, izstāde, performances, stacijas darbinieki senajos ietērpos, stacijas bufete un divi lieliski koncerti – Kārlis Kazāks un grupa “Sudden Lights” Kangaru stacijā. 

Velo izbraucieni gida pavadībā – braucienam iepriekš izsludināta pieteikšanās, vienā grupā līdz 20 cilvēki, brauciena aptuvenais laiks – 2h. Tikšanās vieta pie Kangaru stacijas, dalībniekiem un viņu velo tiek nodrošināts autobuss, lai tos aizgādātu/atgādātu uz/no starta vai finiša vietas. Dalība iespējama tikai ar Covid-19 derīgu sertifikātu.

18:00 – 19:00 Lekcija “Par vēsturisko dzelzceļa posmu Rīga – Ērgļi”.
18:00 – 19:00 Izzinoša, izklaidējoša darbnīca bērniem par drošību pie dzelzceļa un vilcienā.
19:00 – 21:00 Brīvības koncerts. Kārlis Kazāks. Sudden Lights.

Pasākuma laikā:

  • lielformāta bilžu izstāde – Kangaru stacijas vēsture, dzelzceļa līnija Rīga – Ērgļi. 
  • Fotokaste, fotoatmiņai no pasākuma. 

Ieeja pasākumā tikai ar derīgiem Covid19 vakcinācijas sertifikātiem. Pie ieejas būs iespēja veikt eksprestestus par samaksu!

 

Stopiņu pagastā
No 15. līdz 30. septembrim izstāde “Dzelzs. Vakar. Ceļš. Šodien. Vilciens. Rīt.” 

KC “Ulbrokas Pērle” būs apskatāmi Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu plenēra darbi.

 

17. septembrī plkst. 18:00 “Svinīgais pasākums, atklājot dzelzceļu” – skečs ar amatiermākslas kolektīvu piedalīšanos uz Dzelzceļa tilta pār Mazo Juglu pie Upeslejām.

Projekts “Kultūras mantojuma dienas Ropažu pilsdrupās 2021” guvis atbalstu Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātājā kultūras projektu konkursā “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2021”. 

 

Informāciju sagatavoja:
Inga Koleča
Ropažu novada pašvaldības
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 67918580

Ceturtdien, 16. septembrī, plkst. 10.00 Oleru muižā notiks pasākums "Dārza stāsti", kura laikā varēs dzirdēt stāstus par vēsturiskiem dārziem un šodienas risinājumiem. Klātesošie uzzinās vēsturisko dārzu tapšanas principus un to pielietojumu mūsdienās, iepazīsies ar virtuves dārzu kultūru, gūs ierosinājumu mūsdienu dārzu tapšanai pilsētvidē, sabiedrības iesaistei kopējas telpas un gaisotnes veidošanā.

Programma

10.00 - Vēsturisko dārzu restaurācija, atjaunošana un rekonstrukcija.
Juris Zviedrāns, vēsturisko ēku eksperts, celtniecības arheologs, Tāšu muižas apsaimniekotājs.

11.00 - Virtuves dārzu arhitektūra, novietojums muižu centros, būves un augi.
Juris Zviedrāns, vēsturisko ēku eksperts, celtniecības arheologs, Tāšu muižas apsaimniekotājs.

12.00 - ainavu darbnīcas ALPS ainavu arhitektes Ilzes Rukšānes stāstījums - Sporta pils dārzu iecere, iedvesma, sabiedrības iesaiste un realizācija.

13.00 - Kafija un Tēja

13.30 - Oleru muižas dārza apskate, lauka studijas, diskusijas.

Dalība bez maksas.

FOTO: Oleru muižas dārzs / Valdis Ošiņš

Lūdzam obligāti pieteikt savu apmeklējumu līdz 14.septembrim, e-pasts olerumuiza PIE gmail PUNKTS com . Pieteikumā norādīt katram dalībniekam - Vārds Uzvārds/ kontakttālrunis / ir derīgs Covid-19 sertifikāts.

APMEKLĒTĀJU IEVĒRĪBAI:

Pasākumu var apmeklēt personas, kas ir vakcinētas pret Covid-19 vai to pārslimojušas uzrādot atbilstošu digitālo sertifikātu ar QR kodu. Neaizmirstiet uz pasākumu paņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu, lai būtu iespējams pārbaudīt sertifikāta atbilstību!

Aktuālā informācija par pasākumu : www.olerumuiza.lv

Uz tikšanos!

Pasākumu rīko biedrība “Oleru muiža” projekta "Dārza stāsti Oleru muižā" ietvaros, to atbalsta Vidzemes Plānošanas reģions, Valsts kultūrkapitāla fonds un Latvijas valsts meži, Valmieras novads,  Eiropas kultūras fonds un Valmieras integrētā bibliotēka.

 

Informāciju sagatavoja:
Ieva Zemīte 
Biedrība "Oleru muiža"